Reclamă

Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum

Nu este ușor să fii părinte, mai ales dacă ești la început de drum. Venirea pe lumea a unui copil poate schimba complet dinamica unei familii, iar în lipsa informațiilor necesare pentru a gestiona aceste transformări, relație poate să treacă prin adevărate provocări. Specialiștii au întocmit listă cu adevăruri inconfortabile despre parenting. Descoperă care sunt acele lucruri despre care părinții evită să vorbească. 

O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
Specialiștii au întocmit listă cu adevăruri inconfortabile despre parenting. Descoperă lucrurile despre care părinții evită să vorbească / Shutterstock

Bucuria de a fi părinte poate să vină uneori cu anumite costuri. Acest lucru se întâmplă în special atunci când părinții la început de drum nu știu cum să-și gestioneze noua dinamică de cuplu. În timp ce mămicile și tăticii fac eforturi considerabile pentru bună creștere a micuțului lor, aceștia uită să se îngrijească de nevoile relației lor.

Adevăruri inconfortabile despre parenting

Creșterea unui copil necesită multă energie și atenție din partea ambilor parteneri. Părinții trebuie să facă o echipă formidabilă pentru a reuși împreună să crească un micuț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă părinții nu sunt atenți, atunci pot apărea mici certuri și discuții în familie, iar acest lucru poate îngreuna și mai mult dinamica relației, dar și stilul de parenting.

Toate aceste adevăruri inconfortabile despre parenting scot la iveală lucrurile care se schimbă în dinamica unei familii atunci când apare un copil, dar pe care părinții evită să le discute.

Printre adevărurile inconfortabile se numără și schimbarea atenției din relație. Discuțiile celor doi parteneri vor fi complet diferite atunci când va veni pe lume un copil, menționează Parents.com.

Atenția celor doi părinți va fi îndreptată în mod direct asupra nevoilor copilului. Astfel, discuțiile despre nevoile căsniciei se vor estompa treptat.

Lucrul acesta poate duce, în cele mai multe cazuri, la degradarea relației de cuplu. Totodată acest lucru poate duce la apariția nemulțumirilor celor doi parteneri.

Reclamă

Mulți parteneri se simt pregătiți să fie părinți. Totuși, atunci când apare copilul în viața lor, acesta s-ar putea să-și surprindă părinții.

Lipsa experienței și îngrijirea primului copil poate să fie o adevărată provocare. Experții în parenting susțin că venirea pe lume a unui copil poate transfomra dinamica de cuplu.

Reclamă

Va fi nevoie să înveți să te obișnuiești cu neprevăzutul 

Să fii părinte poate fi provocator. Acest rol vine cu multe momente neprevăzute și impredictibile. De la episoadele de tantrum, până la prima răceala a copilului, toate aceste momente vor fi greu de gestionat pentru doi părinți la început de drum.

Află mai multe și despre stilul de parenting toxic. Descoperă cum îl identifici și cum anume îl poți evita.

Învață să te adaptezi acestor situații și să accepți faptul că nu poți controla fiecare aspect din viața ta și a colului tău.

S-ar putea să simți vină la un un nivel mult mai înalt 

Un alt lucru care nu se spune des despre un părinte este felul în care acesta se simte în anumite contexte. Vina poate apărea din diferite motive.

Fie pentru că i-ai refuzat ceva celui mic sau poate pentru că ai simțit că lucrurile s-ar fi putut termina diferit, vina poate apărea oricînd.

Cel mai adesea, părinții se simt vinovați atunci când lasă copiii cu bunicii, iar ei decid sa petreacă câteva ore doar cu partenerul.

Specialiștii în parenting spun că acest tip de vina este normală, însă părinții ar trebui să învețe treptat cum să o gestioneze și să o estompeze.

Te confrunți cu stări de regret

Regretele în parenting sunt asemănătoare cu sentimentele de vinovăție, spun cei de la Times of India. Un părinte poate regreta o decizie din trecut sau modul în care s-a raportat la cel mic la un moment dat.

Experții sugerează ca părinții să accepte faptul că evenimentul a avut deja loc, iar apariția regretului nu va schimba cursul lucrărilor.

În schimbul acestor sentimente, părinții pot încerca să vadă unde au greșit și să-și adapteze strategia de parenting pentru a face mai bine data viitoare.

Eviți să-ți iei pauze și să ai grijă de tine

Pauzele pot fi mai mult decât necesare pentru părinții la început de drum. În lipsa unei pauze bine meritate, dinamica de cuplu se poate schimba.

Este important să-ți oferi puțin timp în care să te relaxezi. Chiar dacă este dificil să stai departe de cel mic, acest lucru este necesar. O mămică liniștită și odihnită se va descurca mult mai bine decât una obosită.

Ce spun experții în parenting despre dinamica relației de cuplu după venirea copilului

Matthew D. Johansson, cercetător care a studiat dinamica familiilor, a scos la iveală câteva adevăruri inconfortabile despre parenting.

Conform acestuia, cuplurile cu copii au șanse mai mari să ajungă în pragul despărțirii decât cuplurile care nu au copii.

Acest lucru se datorează mai multor factori cumulați. Lipsa de comunicare dintre parteneri, stilurile diferite de parenting, neglijarea relației intime, toate aceste elemente pot duce la degradarea relației atunci când apare un copil.

Vestea bună este că, în ciuda acestei degradări a relației, partenerii cu copii sunt mai puțin susceptibili să divorțeze sau să se separe în primii ani de viață ai copilului.

Pentru a preveni această ruptură în relație, partenerii trebuie să înțeleagă că este nevoie de mult mai mult efort depus pentru menținerea relației de cuplu.

Studiile cercetătorului au mai arătat că dificultățile părinților în relație au apărut în ciuda mediului de proveniență sau a stării materiale a acestora.

Totodată, cercetătorul a mai sesizat că mamele vor petrece mult mai mult timp în apropierea căminului. Pe de altă parte, tăticii vor avea tendința să petreacă mai mult timp în exteriorul acestuia.

Specialistul în parenting susține că lucrurile se pot schimba. Chiar daca dinamica de cuplu poate suferi transformări, acest lucru nu înseamnă că partenerii nu pot lucra la relația lor. Eforturile în relație sunt necesare când partenerii sunt părinți. Atenția se va muta preponderent asupra copilului, dar părinții nu trebuie să-și neglijeze căsnicia.

Relațiile pot fi asemenea unei grădini. Ele au nevoie de întreținere pentru a fi mereu trainice și frumoase.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Închide