Reclamă

Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum

Nu este ușor să fii părinte, mai ales dacă ești la început de drum. Venirea pe lumea a unui copil poate schimba complet dinamica unei familii, iar în lipsa informațiilor necesare pentru a gestiona aceste transformări, relație poate să treacă prin adevărate provocări. Specialiștii au întocmit listă cu adevăruri inconfortabile despre parenting. Descoperă care sunt acele lucruri despre care părinții evită să vorbească. 

O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
Specialiștii au întocmit listă cu adevăruri inconfortabile despre parenting. Descoperă lucrurile despre care părinții evită să vorbească / Shutterstock

Bucuria de a fi părinte poate să vină uneori cu anumite costuri. Acest lucru se întâmplă în special atunci când părinții la început de drum nu știu cum să-și gestioneze noua dinamică de cuplu. În timp ce mămicile și tăticii fac eforturi considerabile pentru bună creștere a micuțului lor, aceștia uită să se îngrijească de nevoile relației lor.

Adevăruri inconfortabile despre parenting

Creșterea unui copil necesită multă energie și atenție din partea ambilor parteneri. Părinții trebuie să facă o echipă formidabilă pentru a reuși împreună să crească un micuț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă părinții nu sunt atenți, atunci pot apărea mici certuri și discuții în familie, iar acest lucru poate îngreuna și mai mult dinamica relației, dar și stilul de parenting.

Toate aceste adevăruri inconfortabile despre parenting scot la iveală lucrurile care se schimbă în dinamica unei familii atunci când apare un copil, dar pe care părinții evită să le discute.

Printre adevărurile inconfortabile se numără și schimbarea atenției din relație. Discuțiile celor doi parteneri vor fi complet diferite atunci când va veni pe lume un copil, menționează Parents.com.

Atenția celor doi părinți va fi îndreptată în mod direct asupra nevoilor copilului. Astfel, discuțiile despre nevoile căsniciei se vor estompa treptat.

Lucrul acesta poate duce, în cele mai multe cazuri, la degradarea relației de cuplu. Totodată acest lucru poate duce la apariția nemulțumirilor celor doi parteneri.

Reclamă

Mulți parteneri se simt pregătiți să fie părinți. Totuși, atunci când apare copilul în viața lor, acesta s-ar putea să-și surprindă părinții.

Lipsa experienței și îngrijirea primului copil poate să fie o adevărată provocare. Experții în parenting susțin că venirea pe lume a unui copil poate transfomra dinamica de cuplu.

Reclamă

Va fi nevoie să înveți să te obișnuiești cu neprevăzutul 

Să fii părinte poate fi provocator. Acest rol vine cu multe momente neprevăzute și impredictibile. De la episoadele de tantrum, până la prima răceala a copilului, toate aceste momente vor fi greu de gestionat pentru doi părinți la început de drum.

Află mai multe și despre stilul de parenting toxic. Descoperă cum îl identifici și cum anume îl poți evita.

Învață să te adaptezi acestor situații și să accepți faptul că nu poți controla fiecare aspect din viața ta și a colului tău.

S-ar putea să simți vină la un un nivel mult mai înalt 

Un alt lucru care nu se spune des despre un părinte este felul în care acesta se simte în anumite contexte. Vina poate apărea din diferite motive.

Fie pentru că i-ai refuzat ceva celui mic sau poate pentru că ai simțit că lucrurile s-ar fi putut termina diferit, vina poate apărea oricînd.

Cel mai adesea, părinții se simt vinovați atunci când lasă copiii cu bunicii, iar ei decid sa petreacă câteva ore doar cu partenerul.

Specialiștii în parenting spun că acest tip de vina este normală, însă părinții ar trebui să învețe treptat cum să o gestioneze și să o estompeze.

Te confrunți cu stări de regret

Regretele în parenting sunt asemănătoare cu sentimentele de vinovăție, spun cei de la Times of India. Un părinte poate regreta o decizie din trecut sau modul în care s-a raportat la cel mic la un moment dat.

Experții sugerează ca părinții să accepte faptul că evenimentul a avut deja loc, iar apariția regretului nu va schimba cursul lucrărilor.

În schimbul acestor sentimente, părinții pot încerca să vadă unde au greșit și să-și adapteze strategia de parenting pentru a face mai bine data viitoare.

Eviți să-ți iei pauze și să ai grijă de tine

Pauzele pot fi mai mult decât necesare pentru părinții la început de drum. În lipsa unei pauze bine meritate, dinamica de cuplu se poate schimba.

Este important să-ți oferi puțin timp în care să te relaxezi. Chiar dacă este dificil să stai departe de cel mic, acest lucru este necesar. O mămică liniștită și odihnită se va descurca mult mai bine decât una obosită.

Ce spun experții în parenting despre dinamica relației de cuplu după venirea copilului

Matthew D. Johansson, cercetător care a studiat dinamica familiilor, a scos la iveală câteva adevăruri inconfortabile despre parenting.

Conform acestuia, cuplurile cu copii au șanse mai mari să ajungă în pragul despărțirii decât cuplurile care nu au copii.

Acest lucru se datorează mai multor factori cumulați. Lipsa de comunicare dintre parteneri, stilurile diferite de parenting, neglijarea relației intime, toate aceste elemente pot duce la degradarea relației atunci când apare un copil.

Vestea bună este că, în ciuda acestei degradări a relației, partenerii cu copii sunt mai puțin susceptibili să divorțeze sau să se separe în primii ani de viață ai copilului.

Pentru a preveni această ruptură în relație, partenerii trebuie să înțeleagă că este nevoie de mult mai mult efort depus pentru menținerea relației de cuplu.

Studiile cercetătorului au mai arătat că dificultățile părinților în relație au apărut în ciuda mediului de proveniență sau a stării materiale a acestora.

Totodată, cercetătorul a mai sesizat că mamele vor petrece mult mai mult timp în apropierea căminului. Pe de altă parte, tăticii vor avea tendința să petreacă mai mult timp în exteriorul acestuia.

Specialistul în parenting susține că lucrurile se pot schimba. Chiar daca dinamica de cuplu poate suferi transformări, acest lucru nu înseamnă că partenerii nu pot lucra la relația lor. Eforturile în relație sunt necesare când partenerii sunt părinți. Atenția se va muta preponderent asupra copilului, dar părinții nu trebuie să-și neglijeze căsnicia.

Relațiile pot fi asemenea unei grădini. Ele au nevoie de întreținere pentru a fi mereu trainice și frumoase.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un băiețel care doarme învelit cu o păturică albastră în timp ce își ține în brațe ursulețul
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Un tânăr din generația Z care stă de vorbă cu un terapeut
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Un bărbat care se află în cabinetul medicului pentru a afla are sunt cauzele infertilității masculine
Cauze ale infertilității la bărbați
Infertilitatea este o problemă comună la bărbați. Concepția este un proces complicat și există multe obstacole. Din fericire, dacă ai probleme de infertilitate, asta nu înseamnă automat că nu vei putea avea propriul tău copil cu......
Cauze ale infertilității la bărbați
Parteneri
Cele mai noi
Un bebeluș care doarme cu mâinile ridicate
29 aprilie, 07:20
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
Adolescentă se uită pe rețelele sociale
28 aprilie, 08:02
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
28 aprilie, 07:00
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un băiețel care doarme învelit cu o păturică albastră în timp ce își ține în brațe ursulețul
27 aprilie, 08:27
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Copil blond, cu ochelari cu rame negre, îmbrăcat cu pantalon gri închis, cămașă albă, cu papion negru și pulover cu dungi orizontale alb, cu negru, care stă cu picioarele încrucișate pe o podea din lemn și citește pe o carte, iar în jur sunt desenate cu creta cărți
27 aprilie, 06:30
De ce copiii învață mai rapid decât adulții. Ce spune cel mai recent studiu
De ce copiii învață mai rapid decât adulții. Ce spune cel mai recent studiu
O femeie care a fost fotografiată în timpul travaliului, într-o sală de nașteri
26 aprilie, 08:46
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Închide