Bucuria de a fi părinte poate să vină uneori cu anumite costuri. Acest lucru se întâmplă în special atunci când părinții la început de drum nu știu cum să-și gestioneze noua dinamică de cuplu. În timp ce mămicile și tăticii fac eforturi considerabile pentru bună creștere a micuțului lor, aceștia uită să se îngrijească de nevoile relației lor.
Adevăruri inconfortabile despre parenting
Creșterea unui copil necesită multă energie și atenție din partea ambilor parteneri. Părinții trebuie să facă o echipă formidabilă pentru a reuși împreună să crească un micuț.
Dacă părinții nu sunt atenți, atunci pot apărea mici certuri și discuții în familie, iar acest lucru poate îngreuna și mai mult dinamica relației, dar și stilul de parenting.
Toate aceste adevăruri inconfortabile despre parenting scot la iveală lucrurile care se schimbă în dinamica unei familii atunci când apare un copil, dar pe care părinții evită să le discute.
Printre adevărurile inconfortabile se numără și schimbarea atenției din relație. Discuțiile celor doi parteneri vor fi complet diferite atunci când va veni pe lume un copil, menționează Parents.com.
Atenția celor doi părinți va fi îndreptată în mod direct asupra nevoilor copilului. Astfel, discuțiile despre nevoile căsniciei se vor estompa treptat.
Lucrul acesta poate duce, în cele mai multe cazuri, la degradarea relației de cuplu. Totodată acest lucru poate duce la apariția nemulțumirilor celor doi parteneri.
Mulți parteneri se simt pregătiți să fie părinți. Totuși, atunci când apare copilul în viața lor, acesta s-ar putea să-și surprindă părinții.
Lipsa experienței și îngrijirea primului copil poate să fie o adevărată provocare. Experții în parenting susțin că venirea pe lume a unui copil poate transfomra dinamica de cuplu.
Va fi nevoie să înveți să te obișnuiești cu neprevăzutul
Să fii părinte poate fi provocator. Acest rol vine cu multe momente neprevăzute și impredictibile. De la episoadele de tantrum, până la prima răceala a copilului, toate aceste momente vor fi greu de gestionat pentru doi părinți la început de drum.
Află mai multe și despre stilul de parenting toxic. Descoperă cum îl identifici și cum anume îl poți evita.
Învață să te adaptezi acestor situații și să accepți faptul că nu poți controla fiecare aspect din viața ta și a colului tău.
S-ar putea să simți vină la un un nivel mult mai înalt
Un alt lucru care nu se spune des despre un părinte este felul în care acesta se simte în anumite contexte. Vina poate apărea din diferite motive.
Fie pentru că i-ai refuzat ceva celui mic sau poate pentru că ai simțit că lucrurile s-ar fi putut termina diferit, vina poate apărea oricînd.
Cel mai adesea, părinții se simt vinovați atunci când lasă copiii cu bunicii, iar ei decid sa petreacă câteva ore doar cu partenerul.
Specialiștii în parenting spun că acest tip de vina este normală, însă părinții ar trebui să învețe treptat cum să o gestioneze și să o estompeze.
Te confrunți cu stări de regret
Regretele în parenting sunt asemănătoare cu sentimentele de vinovăție, spun cei de la Times of India. Un părinte poate regreta o decizie din trecut sau modul în care s-a raportat la cel mic la un moment dat.
Experții sugerează ca părinții să accepte faptul că evenimentul a avut deja loc, iar apariția regretului nu va schimba cursul lucrărilor.
În schimbul acestor sentimente, părinții pot încerca să vadă unde au greșit și să-și adapteze strategia de parenting pentru a face mai bine data viitoare.
Eviți să-ți iei pauze și să ai grijă de tine
Pauzele pot fi mai mult decât necesare pentru părinții la început de drum. În lipsa unei pauze bine meritate, dinamica de cuplu se poate schimba.
Este important să-ți oferi puțin timp în care să te relaxezi. Chiar dacă este dificil să stai departe de cel mic, acest lucru este necesar. O mămică liniștită și odihnită se va descurca mult mai bine decât una obosită.
Ce spun experții în parenting despre dinamica relației de cuplu după venirea copilului
Matthew D. Johansson, cercetător care a studiat dinamica familiilor, a scos la iveală câteva adevăruri inconfortabile despre parenting.
Conform acestuia, cuplurile cu copii au șanse mai mari să ajungă în pragul despărțirii decât cuplurile care nu au copii.
Acest lucru se datorează mai multor factori cumulați. Lipsa de comunicare dintre parteneri, stilurile diferite de parenting, neglijarea relației intime, toate aceste elemente pot duce la degradarea relației atunci când apare un copil.
Vestea bună este că, în ciuda acestei degradări a relației, partenerii cu copii sunt mai puțin susceptibili să divorțeze sau să se separe în primii ani de viață ai copilului.
Pentru a preveni această ruptură în relație, partenerii trebuie să înțeleagă că este nevoie de mult mai mult efort depus pentru menținerea relației de cuplu.
Studiile cercetătorului au mai arătat că dificultățile părinților în relație au apărut în ciuda mediului de proveniență sau a stării materiale a acestora.
Totodată, cercetătorul a mai sesizat că mamele vor petrece mult mai mult timp în apropierea căminului. Pe de altă parte, tăticii vor avea tendința să petreacă mai mult timp în exteriorul acestuia.
Specialistul în parenting susține că lucrurile se pot schimba. Chiar daca dinamica de cuplu poate suferi transformări, acest lucru nu înseamnă că partenerii nu pot lucra la relația lor. Eforturile în relație sunt necesare când partenerii sunt părinți. Atenția se va muta preponderent asupra copilului, dar părinții nu trebuie să-și neglijeze căsnicia.
Relațiile pot fi asemenea unei grădini. Ele au nevoie de întreținere pentru a fi mereu trainice și frumoase.