Reclamă

Cum să-ți crești copilul astfel încât să devină un adolescent cu încredere în sine

Ca mamă, perioada adolescenței te poate îngrijora puțin. Auzi în stânga și în dreapta de transformări ale copiilor care te uimesc și te întrebi cum să faci ca tu și copilul tău să nu treceți prin astfel de situații. Din fericire, specialiștii susțin că totul începe din copilărie. Cum să-ți crești copilul astfel încât să devină un adolescent cu încredere.

Mama și fiica ei adolescentă stau împreună
Dezvoltă-i copilului abilități care-l vor transforma într-un adolescent grozav / Shutterstock

Dacă stai să te gândești bine, un copil mic nu este atât de diferit de un adolescent. El are nevoie de sprijin emoțional, de independență și de curiozitate. Așadar, în momentul în care acestea îi vor fi familiare și dezvoltate, lucrurile se vor așeza de la sine. Iar adolescența va fi o perioadă de care să te bucuri împreună cu copilul. O puteți parcurge lin, fără probleme și cu multe evenimente care să consolideze legătura puternică deja creată.

Cum să-ți crești copilul astfel încât să devină un adolescent cu încredere în sine

Psihologii îndeamnă părinții să fie atenți la modul în care își educă și cresc copiii mici. Deoarece, obiceiurile învățate în copilărie se perpetuează și în adolescență și, mai apoi în viața de adult. Motiv pentru care, ei ne îndeamnă să punem accentul pe câteva abilități care îi vor ajuta să devină adolescenți cu încredere în sine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Învață-l ce e respectul

Ca să fie respectat, copilul trebuie la rândul lui să învețe să respecte. Acest lucru îl va face apreciat în grupul de prieteni și-l va transforma într-un adolescent grozav. Asta înseamnă să nu râdă de defectele fizice ale altor oameni, să respecte atunci când cineva îl atenționează că nu îi place un anumit comportament și să respecte deciziile celorlalți.

Învață-l să pună limite

E foarte important să știm să spunem „Nu” și să trasăm limite sănătoase pentru cei din jur. În felul acesta ne protejăm de lucrurile care ne pot afecta emoțional și fizic. În plus, este o dovadă de respect de sine. Atunci când știi și spui clar lucrurile care nu îți plac, este o dovadă de cunoaștere, asumare și respect de sine.

Învață-l și încurajează-l să își recunoască sentimentele

Cu toții trecem în viață prin toate tipurile de emoții. De la cele pozitive la cele negative, de aceea trebuie să fim capabili pe cât posibil să ne recunoaștem și să gestionăm aceste emoții, astfel încât să nu ajungă să ne copleșească și să ne controleze. De aceea, e important să învățăm copilul despre aceste emoții, să nu i le reprimăm și să îl încurajăm să vorbească deschis despre ele, ori de câte ori apar. În felul acesta, în adolescență va ști să-și gestioneze emoțiile, astfel încât să nu îl copleșească.

Învață-l să fie independent

Un adolescent grozav și independent se va descurca singur și va avea mai mult curaj să își ia singur deciziile. Învață-l încă de mic să se descurce singur, cu sarcini adaptate fiecărei vârste. Pe măsură ce crește, independența se poate traduce prin a-l lăsa să plece singur de acasă, să folosească mijloacele de transport în comun, să facă cumpărăturile. Atunci când are de luat o decizie, prezintă-i toate părțile problemei, apoi lasă-l să aleagă. Îndrumă-l spre decizia corectă fără să pară că îl obligi să aleagă ceea ce vrei tu.

Învață-l să folosească tehnologia în avantajul lui

Un copil care abuzează de telefon în copilăria mică va deveni un adolescent care va petrece toată ziua în fața ecranelor cu o viață socială aproape inexistenta. Tehnologia este bună, însă trebuie folosită cu măsură și văzută ca un ajutor în viața noastră. Învață-l să folosească internetul pentru învățare, muzică, pentru călătorii, orientare, artă și lucruri asemănătoare care să îi îmbunătățească și ușureze viața.

Reclamă

Acceptă-l așa cum e și lasă-l să greșească

Felul în care tu îi vorbești copilului, devine vocea lui interioară când va fi adult. Dacă îl critici constant, va fi un adult nemulțumit care se va critica și care cu greu își va găsi un echilibru interior. Învață-l să se accepte așa cum e, dar să îmbunătățească în comportamentul lui tot ceea ce poate. Lasă-l să greșească când e mic, pentru că astfel învață. Oricât de mult am spune noi, părinții, să nu facă anumite lucruri, de fapt copiii învață cel mai bine prin greșeli și experimentând diferite situații.

Învață-l să fie mândru de corpul lui

Nimeni nu e perfect și fiecare este frumos în felul lui. Asta trebuie să învețe copilul încă de mic. Fă în așa fel să își descopere punctele tari, să fie mândru de felul în care arată și să își accepte defectele, fără să facă prea mare caz de ele. Mai frumos decât aspectul fizic va fi întotdeauna un caracter frumos. Cu aceste lucruri învățate, la adolescență, când vine avalanșa de emoții și trăiri de tot felul, se va accepta mai ușor și va învăța să se iubească așa cum este. Și va fi un adolescent grozav de bun atât la interior, cât și la exterior.

Fii mereu stâlpul lui

Asigură-te că rolul tău e bine stabilit în viața lui. Nu doar că ai titlul de părinte, ci că ești cu adevărat stâlpul lui și persoana la care se întoarce mereu cu încredere. Felul în care reacționezi atunci când copilul greșește sau face o prostie va dicta felul în care se va putea refugia în brațele tale atunci când va da de greu. O atitudine calmă, înțelegătoare va reprezenta un punct important de pornire în relația voastră, mai ales în perioada adolescenței.

Nu reacționa exagerat, analizează și cântărește situația, argumentele și lasă copilul să spună tot contextul înainte să reacționezi. Orice s-ar întâmpla, trebuie să fii persoana lui de refugiu, locul lui sigur, zona în care se poate întoarce oricând, indiferent de circumstanțe.

Te-ar mai putea interesa și
O mamă care stă de vorbă în mod eficient cu fiica sa
Cum poți comunica eficient cu adolescenții. Sfaturi simple și utile pentru părinți
Cum poți comunica eficient cu adolescenții. Sfaturi simple și utile pentru părinți
O mamă care își privește adolescenta în timp ce aceasta petrece timp pe telefon
Cum gestionezi timpul pe care un adolescent îl petrece pe telefon. Sfaturi pentru a limita expunerea la ecrane
Cum gestionezi timpul pe care un adolescent îl petrece pe telefon. Sfaturi pentru a limita expunerea la ecrane
Adolescenta îi arată mamei câteva imagini cu tatuaje
Adolescentul vrea un tatuaj: iată ce trebuie să știi
Adolescentul vrea un tatuaj: iată ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un copil care face teme cu mama sa
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copiii gifted sunt acei copii care demonstrează un nivel excepțional de inteligență, creativitate sau talent într-un anumit domeniu, comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. În ciuda faptului că au aceste abilități, mulți părinți......
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
2
O mamă epuiazată în parc
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
În ultimii ani, s-a discutat mult despre „încărcătura mentală a mamelor”. Deși tot mai mulți oameni conștientizează această problemă, multe familii încă se luptă cu împărțirea echitabilă a responsabilităților. Ce este......
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
3
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Alergiile de primăvară – realitate sau exagerare? Mulți părinți se întreabă dacă micuții lor chiar suferă de alergii sezoniere sau dacă simptomele sunt doar o răceală banală. În plus, circulă o mulțime de mituri despre alergiile......
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Parteneri
Cele mai noi
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
16 aprilie, 10:27
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
14 aprilie, 13:17
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Copil agresiv
9 aprilie, 12:21
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Închide