Reclamă

Cum să-ți crești copilul astfel încât să devină un adolescent cu încredere în sine

Ca mamă, perioada adolescenței te poate îngrijora puțin. Auzi în stânga și în dreapta de transformări ale copiilor care te uimesc și te întrebi cum să faci ca tu și copilul tău să nu treceți prin astfel de situații. Din fericire, specialiștii susțin că totul începe din copilărie. Cum să-ți crești copilul astfel încât să devină un adolescent cu încredere.

Mama și fiica ei adolescentă stau împreună
Dezvoltă-i copilului abilități care-l vor transforma într-un adolescent grozav / Shutterstock

Dacă stai să te gândești bine, un copil mic nu este atât de diferit de un adolescent. El are nevoie de sprijin emoțional, de independență și de curiozitate. Așadar, în momentul în care acestea îi vor fi familiare și dezvoltate, lucrurile se vor așeza de la sine. Iar adolescența va fi o perioadă de care să te bucuri împreună cu copilul. O puteți parcurge lin, fără probleme și cu multe evenimente care să consolideze legătura puternică deja creată.

Cum să-ți crești copilul astfel încât să devină un adolescent cu încredere în sine

Psihologii îndeamnă părinții să fie atenți la modul în care își educă și cresc copiii mici. Deoarece, obiceiurile învățate în copilărie se perpetuează și în adolescență și, mai apoi în viața de adult. Motiv pentru care, ei ne îndeamnă să punem accentul pe câteva abilități care îi vor ajuta să devină adolescenți cu încredere în sine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Învață-l ce e respectul

Ca să fie respectat, copilul trebuie la rândul lui să învețe să respecte. Acest lucru îl va face apreciat în grupul de prieteni și-l va transforma într-un adolescent grozav. Asta înseamnă să nu râdă de defectele fizice ale altor oameni, să respecte atunci când cineva îl atenționează că nu îi place un anumit comportament și să respecte deciziile celorlalți.

Învață-l să pună limite

E foarte important să știm să spunem „Nu” și să trasăm limite sănătoase pentru cei din jur. În felul acesta ne protejăm de lucrurile care ne pot afecta emoțional și fizic. În plus, este o dovadă de respect de sine. Atunci când știi și spui clar lucrurile care nu îți plac, este o dovadă de cunoaștere, asumare și respect de sine.

Învață-l și încurajează-l să își recunoască sentimentele

Cu toții trecem în viață prin toate tipurile de emoții. De la cele pozitive la cele negative, de aceea trebuie să fim capabili pe cât posibil să ne recunoaștem și să gestionăm aceste emoții, astfel încât să nu ajungă să ne copleșească și să ne controleze. De aceea, e important să învățăm copilul despre aceste emoții, să nu i le reprimăm și să îl încurajăm să vorbească deschis despre ele, ori de câte ori apar. În felul acesta, în adolescență va ști să-și gestioneze emoțiile, astfel încât să nu îl copleșească.

Învață-l să fie independent

Un adolescent grozav și independent se va descurca singur și va avea mai mult curaj să își ia singur deciziile. Învață-l încă de mic să se descurce singur, cu sarcini adaptate fiecărei vârste. Pe măsură ce crește, independența se poate traduce prin a-l lăsa să plece singur de acasă, să folosească mijloacele de transport în comun, să facă cumpărăturile. Atunci când are de luat o decizie, prezintă-i toate părțile problemei, apoi lasă-l să aleagă. Îndrumă-l spre decizia corectă fără să pară că îl obligi să aleagă ceea ce vrei tu.

Învață-l să folosească tehnologia în avantajul lui

Un copil care abuzează de telefon în copilăria mică va deveni un adolescent care va petrece toată ziua în fața ecranelor cu o viață socială aproape inexistenta. Tehnologia este bună, însă trebuie folosită cu măsură și văzută ca un ajutor în viața noastră. Învață-l să folosească internetul pentru învățare, muzică, pentru călătorii, orientare, artă și lucruri asemănătoare care să îi îmbunătățească și ușureze viața.

Reclamă

Acceptă-l așa cum e și lasă-l să greșească

Felul în care tu îi vorbești copilului, devine vocea lui interioară când va fi adult. Dacă îl critici constant, va fi un adult nemulțumit care se va critica și care cu greu își va găsi un echilibru interior. Învață-l să se accepte așa cum e, dar să îmbunătățească în comportamentul lui tot ceea ce poate. Lasă-l să greșească când e mic, pentru că astfel învață. Oricât de mult am spune noi, părinții, să nu facă anumite lucruri, de fapt copiii învață cel mai bine prin greșeli și experimentând diferite situații.

Învață-l să fie mândru de corpul lui

Nimeni nu e perfect și fiecare este frumos în felul lui. Asta trebuie să învețe copilul încă de mic. Fă în așa fel să își descopere punctele tari, să fie mândru de felul în care arată și să își accepte defectele, fără să facă prea mare caz de ele. Mai frumos decât aspectul fizic va fi întotdeauna un caracter frumos. Cu aceste lucruri învățate, la adolescență, când vine avalanșa de emoții și trăiri de tot felul, se va accepta mai ușor și va învăța să se iubească așa cum este. Și va fi un adolescent grozav de bun atât la interior, cât și la exterior.

Fii mereu stâlpul lui

Asigură-te că rolul tău e bine stabilit în viața lui. Nu doar că ai titlul de părinte, ci că ești cu adevărat stâlpul lui și persoana la care se întoarce mereu cu încredere. Felul în care reacționezi atunci când copilul greșește sau face o prostie va dicta felul în care se va putea refugia în brațele tale atunci când va da de greu. O atitudine calmă, înțelegătoare va reprezenta un punct important de pornire în relația voastră, mai ales în perioada adolescenței.

Nu reacționa exagerat, analizează și cântărește situația, argumentele și lasă copilul să spună tot contextul înainte să reacționezi. Orice s-ar întâmpla, trebuie să fii persoana lui de refugiu, locul lui sigur, zona în care se poate întoarce oricând, indiferent de circumstanțe.

Te-ar mai putea interesa și
Adolescenta îi arată mamei câteva imagini cu tatuaje
Adolescentul vrea un tatuaj: iată ce trebuie să știi
Adolescentul vrea un tatuaj: iată ce trebuie să știi
Grup de adolescenți se joacă fotbal
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
articol cu galerie foto
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
12 iunie, 10:40
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Gravidă stă pe canapea și mănâncă o ciocolată
12 iunie, 08:32
Poftele în sarcină: ce sunt ele și cum influențează starea mamei
Poftele în sarcină: ce sunt ele și cum influențează starea mamei
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
12 iunie, 07:17
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Închide