Reclamă

Ce trebuie să știi despre ligatura tubară sau legarea trompelor

Ligatura tubară, cunoscută și sub numele de legarea trompelor uterine, este o procedură chirurgicală utilizată pentru a preveni sarcina. Acest procedeu se realizează prin blocarea sau tăierea trompelor uterine, ceea ce împiedică oul să fie fertilizat de spermă. Cum anume se efectuează procedura și când, dar și care sunt pașii recuperării, afli din textul de mai jos.

Medicul îi explică femeii cum se face legarea trompelor
Înainte de a lua o astfel de decizie, vorbește cu medicul ginecolog și cere-i toate detaliile / Shutterstock

Legarea trompelor uterine, denumită și sterilizarea trompelor, este cea mai frecvent utilizată metodă contraceptivă la nivel mondial. Sterilizarea feminină poate fi efectuată postpartum și postnatal. De obicei, o astfel de intervenție nu se face în același timp cu un avort.

Ce presupune ligatura tubară sau legarea trompelor

Scopul unei astfel de intervenții constă în prevenirea unei sarcini. Această procedură împiedică deplasarea oului din ovar către uter prin blocarea sau tăierea trompelor uterine. Prin această metodă, oul nu poate ajunge în uter pentru a fi fertilizat de spermatozoid, astfel încât sarcina nu poate avea loc. Ligatura tubară poate fi efectuată ca o procedură separată sau în timpul unei nașteri prin cezariană de către un medic sau chirurg. Aceștia pot folosi metode precum tăierea, legarea sau sigilarea trompelor uterine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Atunci când ligatura tubară este singura procedură efectuată, medicul va realiza mici incizii în partea inferioară a abdomenului pentru a avea acces la trompele uterine. Conform Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi procedura este ireversibilă. Majoritatea femeilor care apelează la o astfel de intervenție nu mai reușesc să rămână însărcinate.

Cum să te pregătești pentru legarea trompelor

Înainte de a lua o decizie definitivă discută cu medicul ginecolog. Este important să-i expui motivele pentru care vrei să apelezi la această intervenție și să înțelegi complet ce implică procedura, riscurile asociate și posibilele alternative.

Mai apoi, medicul va evalua starea ta de sănătate pentru a se asigura că te poți supune unei astfel de intervenții de  ligatură tubară. Poți face analize de sânge, teste de imagistică și discuții detaliate despre istoricul tău medical și istoricul de sănătate reproductivă.

Asigură-te că ai înțeles complet consecințele și ireversibilitatea acestei proceduri. Este esențial să iei o decizie informată și să discuți cu partenerul tău sau cu persoane de încredere înainte de a lua o astfel de decizie.

De asemenea, medicul îți va oferi instrucțiuni specifice pentru perioada preoperatorie. S-ar putea să nu ai voie să mănânci și nici să bei lichide înainte de intervenție. Mai mult, în cazul în care iei anumite medicamentele, medicul ar putea să-ți recomande oprirea administrării înainte de intervenție.

Reclamă

Pentru intervenția chirurgicală, fă o listă cu lucruri necesare după operație, cum ar fi haine confortabile, produse pentru igienă personală, precum și o listă cu medicamentele prescrise de medic pe care să le ai la îndemână după operație.

Asigură-te că ai suport și ajutor după procedură, deoarece vei avea nevoie de un timp de recuperare. Unele activități obișnuite ar putea fi limitate în primele zile sau săptămâni după ligatura tubară.

Nu ezita să-i pui întrebări suplimentare medicului  înainte de procedură sau să discuți orice nelămuriri sau temeri pe care le ai în legătură cu aceasta.

Ce se întâmplă în timpul procedurii de legare a trompelor

Procedura de legare a trompelor poate fi efectuată în mai multe moduri: prin laparoscopie, minilaparotomie sau histeroscopie. În general, procedura implică următorii pași:

După o naștere prin cezariană

Operația de cezariană implică efectuarea unei incizii în partea inferioară a abdomenului și a uterului pentru a aduce pe lume copilul. În timpul acestei proceduri chirurgicale, uterul este expus în afara corpului, permițând vizualizarea trompelor uterine. Dacă ai vorbit în prealabil cu medicul și pentru o intervenție de legare a trompelor,  medicul poate să le taie sau să le lege înainte de a reintroduce uterul în corp și de a face incizia abdominală. În principiu, la această intervenție se optează pentru anestezia epidurală.

Ca procedură de sine stătătoare

În cazul în care intervenția are loc ca procedură de sine stătătoare, se folosește fie anestezie locală, fie anestezie generală. Medicul va dezinfecta partea inferioară a abdomenului cu săpun antibacterian pentru a preveni infecția. Mai apoi va face o mică incizie (sau mai multe incizii, în cazul procedurii laparoscopice) în zona abdominală pentru a avea acces la trompele uterine. În cazul unei intervenții laparoscopice, se introduce un endoscop mic și o cameră în abdomen pentru a vizualiza trompele uterine. Trompele uterine vor fi fie legate, fie tăiate sau blocate. Acest lucru va împiedica oul să ajungă  de la ovar spre uter. Medicul va verifica dacă trompele uterine au fost corect și complet blocate sau tăiate. La final, specialistul va închide inciziile.

Durata exactă a procedurii poate varia în funcție de tipul de procedură efectuată și de abilitatea chirurgului. În general, ligatura tubară poate fi realizată în aproximativ 30 de minute până la câteva ore.

Cum va fi recuperarea după legarea trompelor

Procedura în sine nu este una extrem de dureroasă, iar majoritatea femeilor susțin că s-au recuperat destul de repede. Cu toate acestea, imediat după intervenție, pot apărea:

  • amețeli
  • grețuri
  • crampe abdominale
  • dureri de cap
  • oboseală

În principiu, la o zi după intervenție, rutina zilnică poate fi reluată. De asemenea, după procedură, se poate înceta folosirea altor forme de contracepție. Atenție, legarea trompelor nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, așa cum o fac prezervativele.

Riscuri și efecte secundare

Medicii consideră că ligatura tubară este sigură și eficientă. Riscul de complicații este scăzut, iar aceste probleme provin, în principal, din utilizarea anesteziei generale.

Cu toate acestea, unele persoane se confruntă cu dureri, infecții sau sângerări ca urmare a ligaturii tubare. Deși aceste riscuri sunt minime, înainte de procedură, ar trebui să ai o discuție detaliată cu medicul.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie care stă pe pat pentru că o doare burta
Prima menstruație după legarea trompelor: tot ce trebuie să știi
Prima menstruație după legarea trompelor: tot ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copii în sala de clasă
Când începe vacanța de Crăciun 2024 pentru elevi și cât durează. Câte săptămâni de cursuri sunt până atunci
Potrivit calendarului școlar 2024 – 2025 pe data de 4 noiembrie a început al doilea modul de cursuri pentru elevi. Are o durată de 7 săptămâni și se va desfășura până la data de 20 decembrie. Când începe vacanța de Crăciun 2024......
Când începe vacanța de Crăciun 2024 pentru elevi și cât durează. Câte săptămâni de cursuri sunt până atunci
2
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Un tătic care se joacă acasă cu băiețelul său
06:53
„Tații mileniali” petrec mai mult timp cu copiii lor. Ce s-a schimbat la această generație
„Tații mileniali” petrec mai mult timp cu copiii lor. Ce s-a schimbat la această generație
Elevii se uită pe telefoane la școală
06:15
Cu telefonul la școală: iată ce spune un profesor despre acest subiect
Cu telefonul la școală: iată ce spune un profesor despre acest subiect
O familie care ia masa împreună
6 noiembrie, 13:55
(P) Ce este nutriția
(P) Ce este nutriția
O femeie însărcinată care este obosită și stă pe canapea
6 noiembrie, 07:02
Oboseala în timpul sarcinii. Cum poți gestiona schimbările care apar în această perioadă
Oboseala în timpul sarcinii. Cum poți gestiona schimbările care apar în această perioadă
Femeie răcită bea ceai
5 noiembrie, 06:45
Mituri despre răceală și gripă pe care părinții ar trebui să le cunoască
Mituri despre răceală și gripă pe care părinții ar trebui să le cunoască
Viitorii părinți stau în pat și fac un plan financiar pentru bebeluș
5 noiembrie, 06:11
Plan financiar pentru bebeluș: cum să te pregătești pentru primii ani de viață ai copilului
Plan financiar pentru bebeluș: cum să te pregătești pentru primii ani de viață ai copilului
Închide