Reclamă

Ce trebuie să știi despre ligatura tubară sau legarea trompelor

Ligatura tubară, cunoscută și sub numele de legarea trompelor uterine, este o procedură chirurgicală utilizată pentru a preveni sarcina. Acest procedeu se realizează prin blocarea sau tăierea trompelor uterine, ceea ce împiedică oul să fie fertilizat de spermă. Cum anume se efectuează procedura și când, dar și care sunt pașii recuperării, afli din textul de mai jos.

Medicul îi explică femeii cum se face legarea trompelor
Înainte de a lua o astfel de decizie, vorbește cu medicul ginecolog și cere-i toate detaliile / Shutterstock

Legarea trompelor uterine, denumită și sterilizarea trompelor, este cea mai frecvent utilizată metodă contraceptivă la nivel mondial. Sterilizarea feminină poate fi efectuată postpartum și postnatal. De obicei, o astfel de intervenție nu se face în același timp cu un avort.

Ce presupune ligatura tubară sau legarea trompelor

Scopul unei astfel de intervenții constă în prevenirea unei sarcini. Această procedură împiedică deplasarea oului din ovar către uter prin blocarea sau tăierea trompelor uterine. Prin această metodă, oul nu poate ajunge în uter pentru a fi fertilizat de spermatozoid, astfel încât sarcina nu poate avea loc. Ligatura tubară poate fi efectuată ca o procedură separată sau în timpul unei nașteri prin cezariană de către un medic sau chirurg. Aceștia pot folosi metode precum tăierea, legarea sau sigilarea trompelor uterine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Atunci când ligatura tubară este singura procedură efectuată, medicul va realiza mici incizii în partea inferioară a abdomenului pentru a avea acces la trompele uterine. Conform Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi procedura este ireversibilă. Majoritatea femeilor care apelează la o astfel de intervenție nu mai reușesc să rămână însărcinate.

Cum să te pregătești pentru legarea trompelor

Înainte de a lua o decizie definitivă discută cu medicul ginecolog. Este important să-i expui motivele pentru care vrei să apelezi la această intervenție și să înțelegi complet ce implică procedura, riscurile asociate și posibilele alternative.

Mai apoi, medicul va evalua starea ta de sănătate pentru a se asigura că te poți supune unei astfel de intervenții de  ligatură tubară. Poți face analize de sânge, teste de imagistică și discuții detaliate despre istoricul tău medical și istoricul de sănătate reproductivă.

Asigură-te că ai înțeles complet consecințele și ireversibilitatea acestei proceduri. Este esențial să iei o decizie informată și să discuți cu partenerul tău sau cu persoane de încredere înainte de a lua o astfel de decizie.

De asemenea, medicul îți va oferi instrucțiuni specifice pentru perioada preoperatorie. S-ar putea să nu ai voie să mănânci și nici să bei lichide înainte de intervenție. Mai mult, în cazul în care iei anumite medicamentele, medicul ar putea să-ți recomande oprirea administrării înainte de intervenție.

Reclamă

Pentru intervenția chirurgicală, fă o listă cu lucruri necesare după operație, cum ar fi haine confortabile, produse pentru igienă personală, precum și o listă cu medicamentele prescrise de medic pe care să le ai la îndemână după operație.

Asigură-te că ai suport și ajutor după procedură, deoarece vei avea nevoie de un timp de recuperare. Unele activități obișnuite ar putea fi limitate în primele zile sau săptămâni după ligatura tubară.

Nu ezita să-i pui întrebări suplimentare medicului  înainte de procedură sau să discuți orice nelămuriri sau temeri pe care le ai în legătură cu aceasta.

Ce se întâmplă în timpul procedurii de legare a trompelor

Procedura de legare a trompelor poate fi efectuată în mai multe moduri: prin laparoscopie, minilaparotomie sau histeroscopie. În general, procedura implică următorii pași:

După o naștere prin cezariană

Operația de cezariană implică efectuarea unei incizii în partea inferioară a abdomenului și a uterului pentru a aduce pe lume copilul. În timpul acestei proceduri chirurgicale, uterul este expus în afara corpului, permițând vizualizarea trompelor uterine. Dacă ai vorbit în prealabil cu medicul și pentru o intervenție de legare a trompelor,  medicul poate să le taie sau să le lege înainte de a reintroduce uterul în corp și de a face incizia abdominală. În principiu, la această intervenție se optează pentru anestezia epidurală.

Ca procedură de sine stătătoare

În cazul în care intervenția are loc ca procedură de sine stătătoare, se folosește fie anestezie locală, fie anestezie generală. Medicul va dezinfecta partea inferioară a abdomenului cu săpun antibacterian pentru a preveni infecția. Mai apoi va face o mică incizie (sau mai multe incizii, în cazul procedurii laparoscopice) în zona abdominală pentru a avea acces la trompele uterine. În cazul unei intervenții laparoscopice, se introduce un endoscop mic și o cameră în abdomen pentru a vizualiza trompele uterine. Trompele uterine vor fi fie legate, fie tăiate sau blocate. Acest lucru va împiedica oul să ajungă  de la ovar spre uter. Medicul va verifica dacă trompele uterine au fost corect și complet blocate sau tăiate. La final, specialistul va închide inciziile.

Durata exactă a procedurii poate varia în funcție de tipul de procedură efectuată și de abilitatea chirurgului. În general, ligatura tubară poate fi realizată în aproximativ 30 de minute până la câteva ore.

Cum va fi recuperarea după legarea trompelor

Procedura în sine nu este una extrem de dureroasă, iar majoritatea femeilor susțin că s-au recuperat destul de repede. Cu toate acestea, imediat după intervenție, pot apărea:

  • amețeli
  • grețuri
  • crampe abdominale
  • dureri de cap
  • oboseală

În principiu, la o zi după intervenție, rutina zilnică poate fi reluată. De asemenea, după procedură, se poate înceta folosirea altor forme de contracepție. Atenție, legarea trompelor nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, așa cum o fac prezervativele.

Riscuri și efecte secundare

Medicii consideră că ligatura tubară este sigură și eficientă. Riscul de complicații este scăzut, iar aceste probleme provin, în principal, din utilizarea anesteziei generale.

Cu toate acestea, unele persoane se confruntă cu dureri, infecții sau sângerări ca urmare a ligaturii tubare. Deși aceste riscuri sunt minime, înainte de procedură, ar trebui să ai o discuție detaliată cu medicul.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie care stă pe pat pentru că o doare burta
Prima menstruație după legarea trompelor: tot ce trebuie să știi
Prima menstruație după legarea trompelor: tot ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Închide