Reclamă

Ce trebuie să știi despre ligatura tubară sau legarea trompelor

Ligatura tubară, cunoscută și sub numele de legarea trompelor uterine, este o procedură chirurgicală utilizată pentru a preveni sarcina. Acest procedeu se realizează prin blocarea sau tăierea trompelor uterine, ceea ce împiedică oul să fie fertilizat de spermă. Cum anume se efectuează procedura și când, dar și care sunt pașii recuperării, afli din textul de mai jos.

Medicul îi explică femeii cum se face legarea trompelor
Înainte de a lua o astfel de decizie, vorbește cu medicul ginecolog și cere-i toate detaliile / Shutterstock

Legarea trompelor uterine, denumită și sterilizarea trompelor, este cea mai frecvent utilizată metodă contraceptivă la nivel mondial. Sterilizarea feminină poate fi efectuată postpartum și postnatal. De obicei, o astfel de intervenție nu se face în același timp cu un avort.

Ce presupune ligatura tubară sau legarea trompelor

Scopul unei astfel de intervenții constă în prevenirea unei sarcini. Această procedură împiedică deplasarea oului din ovar către uter prin blocarea sau tăierea trompelor uterine. Prin această metodă, oul nu poate ajunge în uter pentru a fi fertilizat de spermatozoid, astfel încât sarcina nu poate avea loc. Ligatura tubară poate fi efectuată ca o procedură separată sau în timpul unei nașteri prin cezariană de către un medic sau chirurg. Aceștia pot folosi metode precum tăierea, legarea sau sigilarea trompelor uterine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Atunci când ligatura tubară este singura procedură efectuată, medicul va realiza mici incizii în partea inferioară a abdomenului pentru a avea acces la trompele uterine. Conform Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi procedura este ireversibilă. Majoritatea femeilor care apelează la o astfel de intervenție nu mai reușesc să rămână însărcinate.

Cum să te pregătești pentru legarea trompelor

Înainte de a lua o decizie definitivă discută cu medicul ginecolog. Este important să-i expui motivele pentru care vrei să apelezi la această intervenție și să înțelegi complet ce implică procedura, riscurile asociate și posibilele alternative.

Mai apoi, medicul va evalua starea ta de sănătate pentru a se asigura că te poți supune unei astfel de intervenții de  ligatură tubară. Poți face analize de sânge, teste de imagistică și discuții detaliate despre istoricul tău medical și istoricul de sănătate reproductivă.

Asigură-te că ai înțeles complet consecințele și ireversibilitatea acestei proceduri. Este esențial să iei o decizie informată și să discuți cu partenerul tău sau cu persoane de încredere înainte de a lua o astfel de decizie.

De asemenea, medicul îți va oferi instrucțiuni specifice pentru perioada preoperatorie. S-ar putea să nu ai voie să mănânci și nici să bei lichide înainte de intervenție. Mai mult, în cazul în care iei anumite medicamentele, medicul ar putea să-ți recomande oprirea administrării înainte de intervenție.

Reclamă

Pentru intervenția chirurgicală, fă o listă cu lucruri necesare după operație, cum ar fi haine confortabile, produse pentru igienă personală, precum și o listă cu medicamentele prescrise de medic pe care să le ai la îndemână după operație.

Asigură-te că ai suport și ajutor după procedură, deoarece vei avea nevoie de un timp de recuperare. Unele activități obișnuite ar putea fi limitate în primele zile sau săptămâni după ligatura tubară.

Nu ezita să-i pui întrebări suplimentare medicului  înainte de procedură sau să discuți orice nelămuriri sau temeri pe care le ai în legătură cu aceasta.

Ce se întâmplă în timpul procedurii de legare a trompelor

Procedura de legare a trompelor poate fi efectuată în mai multe moduri: prin laparoscopie, minilaparotomie sau histeroscopie. În general, procedura implică următorii pași:

După o naștere prin cezariană

Operația de cezariană implică efectuarea unei incizii în partea inferioară a abdomenului și a uterului pentru a aduce pe lume copilul. În timpul acestei proceduri chirurgicale, uterul este expus în afara corpului, permițând vizualizarea trompelor uterine. Dacă ai vorbit în prealabil cu medicul și pentru o intervenție de legare a trompelor,  medicul poate să le taie sau să le lege înainte de a reintroduce uterul în corp și de a face incizia abdominală. În principiu, la această intervenție se optează pentru anestezia epidurală.

Ca procedură de sine stătătoare

În cazul în care intervenția are loc ca procedură de sine stătătoare, se folosește fie anestezie locală, fie anestezie generală. Medicul va dezinfecta partea inferioară a abdomenului cu săpun antibacterian pentru a preveni infecția. Mai apoi va face o mică incizie (sau mai multe incizii, în cazul procedurii laparoscopice) în zona abdominală pentru a avea acces la trompele uterine. În cazul unei intervenții laparoscopice, se introduce un endoscop mic și o cameră în abdomen pentru a vizualiza trompele uterine. Trompele uterine vor fi fie legate, fie tăiate sau blocate. Acest lucru va împiedica oul să ajungă  de la ovar spre uter. Medicul va verifica dacă trompele uterine au fost corect și complet blocate sau tăiate. La final, specialistul va închide inciziile.

Durata exactă a procedurii poate varia în funcție de tipul de procedură efectuată și de abilitatea chirurgului. În general, ligatura tubară poate fi realizată în aproximativ 30 de minute până la câteva ore.

Cum va fi recuperarea după legarea trompelor

Procedura în sine nu este una extrem de dureroasă, iar majoritatea femeilor susțin că s-au recuperat destul de repede. Cu toate acestea, imediat după intervenție, pot apărea:

  • amețeli
  • grețuri
  • crampe abdominale
  • dureri de cap
  • oboseală

În principiu, la o zi după intervenție, rutina zilnică poate fi reluată. De asemenea, după procedură, se poate înceta folosirea altor forme de contracepție. Atenție, legarea trompelor nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, așa cum o fac prezervativele.

Riscuri și efecte secundare

Medicii consideră că ligatura tubară este sigură și eficientă. Riscul de complicații este scăzut, iar aceste probleme provin, în principal, din utilizarea anesteziei generale.

Cu toate acestea, unele persoane se confruntă cu dureri, infecții sau sângerări ca urmare a ligaturii tubare. Deși aceste riscuri sunt minime, înainte de procedură, ar trebui să ai o discuție detaliată cu medicul.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie care stă pe pat pentru că o doare burta
Prima menstruație după legarea trompelor: tot ce trebuie să știi
Prima menstruație după legarea trompelor: tot ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel care se confruntă cu durere și stă pe canapea
07:26
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
O mamă care își ține bebelușul în brațe
07:09
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
O mamă care își ceartă fiica, o femeie deja adultă, care stă la masă și își sprijină capul în mâini
07:00
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos
Bebeluș cu scutec fără haine, care stă așezat în fund, pe podea, cu spatele, sprijinit cu un cot de o oliță mov
15 aprilie, 08:42
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Bebelușul doarme în pătuțul lui
15 aprilie, 08:28
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
Un bebeluș în măsuța de înfășat, cu mâinile ridicate
15 aprilie, 06:59
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Tot ce trebuie să știi despre reflexul Moro
Închide