Dacă ești însărcinată, încerci să concepi un copil sau pur și simplu ești curioasă cum decurge tot procesul, poate te și întrebi dacă este posibil să fii gravidă, dar și să ai menstruație regulată. Răspunsul scurt este NU. Totuși, sângerările pot să aibă loc din varii motive.
Menstruația în sarcină, răspunsurile specialiștilor
Cu toate că există momente în care poți sângera de-a lungul celor 9 luni de sarcină, nu reprezintă același lucru cu menstruația. Continuă să citești pentru a afla de ce se oprește menstruația în sarcină și care sunt cauzele sângerărilor vaginale în tot acest timp. Femeile însărcinate nu mai pot avea menstruație. Cu toate acestea, există o ușoară sângerare care poate semăna cu ceea ce toate cunosc deja.
Se întâmplă atunci când au loc infecții, sarcina molară, sarcină ectopică ( extrauterină), pierderea sarcinii, schimbări la nivelul cervixului sau atunci când a avut loc fertilizarea propriu-zisă. Chiar dacă unele sarcini pot aduce cu sine sângerări ușoare sau scurgeri vaginale, adevărul este că nu poți să fii gravidă și să ai menstruație. Dacă există nelămuriri sau îngrijorări, este cazul ca doctorul să afle despre toate acestea.
Motivele pentru care nu poți avea menstruație în sarcină
Orice urmă de sângerare observată în timpul sarcinii nu reprezintă de fapt menstruația propriu-zisă. Aceasta are loc cu adevărat la sfârșitul unui ciclu menstrual. Ovulația reprezintă eliberarea unui ovul în timpul menstruației. Acesta trebuie să atingă vârsta maturității și ulterior călătorește în trompa uterină, acolo unde întâlnește spematozoizii și este fertilizat. În acest punct, ești însărcinată. Hormonii nu mai produc astfel sângerarea și astfel nu mai există menstruația.
Unul dintre cele mai evidente semnale ale unei sarcini este întârzierea menstruației. Cu toate acestea, pot avea loc sângerări în unele cazuri atunci când are loc fertilizarea. Poate avea o durată de câteva zile, arată parents.com.
Alte motive pentru care există sângerare în timpul sarcinii
Chiar dacă nu poți avea menstruație și să fii însărcinată în același timp, sângerarea în cadrul celor 9 luni este destul de comună. Primul trimestru poate aduce după sine aceste situații, însă doctorul Michele Hakakha susține că “femeile însărcinate pot avea sângerări vaginale în timpul sarcinii, dar atunci când se întâmplă, nu este vorba despre menstruație”.
În cel de-al doilea și cel de-al treilea trimestru de sarcină, dacă există sângerări fără alte simptome sau însoțite de acestea, doctorul trebuie informat la scurtă vreme. Cauzele comune pot fi: nașterea prematură, avort spontan, placenta previa, abrupție placentară, ruptură uterină sau vasa previa, arată medicalnewstoday.com.
Situații comune pentru care există sângerări sau scurgeri în cazul femeilor gravide
Potrivit specialiștilor, femeile care rămân însărcinate pot experimenta astfel de situații chiar în cadrul fertilizării. Astfel, atunci când ovulul fertilizat cunoscut ca embrion atinge uterul, își găsește locul potrivit în cadrul peretelui uterin.
În acest caz, sângerearea se poate prezenta într-o culoare roz sau maro, având loc între 10 și 14 zile după concepție. Sângerarea poate părea ca începutul unei menstruații adevărate, dar rămâne la un nivel scăzut și nu progresează în acest fel.
Sângerearea mai poate avea loc după ce a fost realizat sexul prin penetrare în trimestrul doi sau trei de sarcină. După cum arată Melissa Esposito, endocrinolog specializat, cervixul este mult mai sensibil în acest caz și astfel cresc șansele ca acest lucru să se întâmple. Din acest motiv, pot exista ușoare sângerări și în urma unui control de rutină. Cele mai multe dintre pierderile de sarcină se întâmplă în primele 12 săptămâni. O astfel de situație se poate prezenta în forma unor sângerări sau crampe în zona uterului. Pot fi de asemenea chiaguri localizate în vagin. Dacă există aceste simptome, doctorul trebuie să cunoască detaliile la scurtă vreme.
Sângerarea în primul trimestru poate fi un semn al unei sarcinii extrauterine. Are loc atunci când fetusul crește în afara uterului, astfel că ovulul este implantat într-o trompă uterină. Atunci când vine vorba despre o sarcină ectopică, poate varia cantitatea de sângerare. Este asociată și cu durerea, amețeala sau durerea de cap. Poate amenința atâta viața bebeșului cât și a viitoarei mămici, astfel că un consult de specialitate este indicat.
În concluzie, menstruația în timpul sarcinii nu este posibilă. Dacă există totuși sângerări în orice stadiu, este indicat un consult imediat pentru ca doctorul să ofere toate indicațiile necesare, arată cei de la healthline.com.