Femeile însărcinate pot beneficia de nutrienții din anumite alimente, dar trebuie să fie atente la ceea ce consumă în timpul sarcinii. Granița dintre alimentele benefice și cele care pot cauza probleme este destul de fină. Unele alimente pot fi sigure pentru consum în anumite condiții, dar nesigure în altele. Brânza de capră face parte din această categorie de alimente.
Consumul de brânză de capră în sarcină
Unele tipuri de brânză de capră pot fi nesigure pentru viitoarele mămici, spun specialiștii de la Healthline. Anumite sortimente sunt considerate nesigure.
Femeile însărcinate sunt deosebit de susceptibile la toxiinfecții alimentare. De exemplu, o femeie însărcinată poate avea de 10 – 20 de ori mai multe șanse de a contracta listerioza, o boală alimentară cauzată de bacteria Listeria monocytogenes, decât populația generală.
Listerioza poate provoca febră ușoară și simptome asemănătoare gripei pentru mămică, dar poate duce la meningită, infecție a sângelui sau deces pentru copil.
Brânzeturile moi din lapte de capră crud, nepasteurizat, au un risc mai mare de contaminare bacteriană. Acesta este cazul tuturor brânzeturilor de capră maturate la suprafață.
Brânza de capră maturată la suprafață, cunoscută sub denumirea de maturată în mucegai, este ușor de recunoscut. Această brânză are o coajă moale albă, similară cu cele de pe brânzeturile Brie și Camembert. Specialiștii spun că aceste tipuri de brânzeturi pot fi periculoase pentru gravide.
Tipuri de brânză de capră care pot fi consumate în siguranță în timpul sarcinii
Câteva tipuri de brânză de capră sunt considerate sigure pentru a fi consumate în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează faptului că au un risc mult mai mic de a provoca toxiinfecții alimentare.
Brânzeturile pasteurizate pot fi consumate în siguranță de gravide, scriu cei de la EatingWell. Pasteurizarea este un proces folosit pentru a ucide bacteriile, drojdia și mucegaiul care se găsesc în lapte. Toate brânzeturile de capră pasteurizate, cu excepția celor maturate la suprafață, pot fi consumate în siguranță în timpul sarcinii.
Brânzeturile tari sunt, de asemenea, recomandate. Brânza tare are un nivel scăzut de umiditate, ceea ce face dificilă dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. Majoritatea profesioniștilor în domeniul sănătății sunt de părere că brânzeturile tari pasteurizate sunt sigure în timpul sarcinii.
Preparatele care au brânză de capră gătită sunt considerate, de asemenea, sigure în timpul sarcinii. Potrivit specialiștilor, trebuie să te asiguri că brânza a fost gătită bine până atinge temperatura internă de 74 de grade Celsius.
Este brânza de capră sigură în timpul alăptării?
Procesul de alăptare este unic pentru fiecare femeie în parte. După naștere, femeile pot începe de obicei să se bucure de mai multe alimente pe care au fost nevoite să le consume în cantități limitate în timpul sarcinii. Acest lucru este valabil și pentru tipurile de brânză de capră.
De fapt, în afară de cofeină, alcool și pește cu conținut ridicat de mercur, există în general puține alimente pe care femeile ar trebui să le limiteze în timpul sarcinii.
Dieta unei femei influențează în mod direct compoziția și aroma laptelui matern. Dacă observi că bebelușul se îmbolnăvește constat sau la scurt timp după alăptare, atunci poate că este timpul să porți o discuție cu medicul tău specialist.
Alergia la proteinele din laptele de vacă este cea mai frecventă alergie alimentară în primul an de viață al bebelușului.