Exercițiile prenatale îți oferă o mulțime de beneficii. Dar, înainte de începe antrenamentele, vorbește cu medicul pentru a vedea ce exerciții fizice să eviți în sarcină și care sunt recomandate. Majoritatea medicilor nu numai că permit, dar și încurajează femeile însărcinate să își continue antrenamentele obișnuite atâta timp cât este posibil.
Ce exerciții fizice să eviți în sarcină?
În principiu, medicii nu recomandă femeilor gravide să includă în rutina de sport următoarele exerciții fizice.
Exercițiile cu impact ridicat
În timpul sarcinii, articulațiile și ligamentele tale devin mai flexibile datorită hormonilor care pregătesc corpul pentru naștere. Exercițiile cu impact ridicat, precum alergatul pe distanțe lungi, săriturile sau antrenamentele de tip HIIT (High-Intensity Interval Training), pot pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor și coloanei tale vertebrale. Acestea îți pot provoca dureri și disconfort, așa că este indicat să le eviți sau să le adaptezi pentru a reduce impactul.
Ridicarea greutăților mari
Antrenamentele cu greutăți pot fi benefice în menținerea tonusului muscular, însă ridicarea greutăților mari nu este recomandată. Evită mișcările care necesită ridicarea de greutăți mari, în special cele care pun presiune pe abdomen sau pe spate. În loc să folosești greutăți mari, optează pentru greutăți mai mici și repetări multiple, pentru a lucra mușchii fără a te expune la riscuri.
Exercițiile care necesită să stai pe spate
După primul trimestru de sarcină, ar trebui să eviți exercițiile care te obligă să stai pe spate pentru perioade lungi de timp. În această poziție, greutatea uterului poate comprima vena cavă. Ceea ce poate reduce fluxul de sânge către inimă și creier. Aceasta poate duce la amețeli, scăderea tensiunii arteriale sau chiar leșin.
Ce exerciții fizice să eviți în sarcină: sporturile de contact
Sporturile precum fotbalul, baschetul, voleiul sau arte marțiale nu sunt recomandate în timpul sarcinii. Asta deoarece există un risc crescut de a primi lovituri în zona abdomenului, care pot afecta dezvoltarea fătului. Chiar și sporturi aparent mai sigure, precum ciclismul în aer liber, pot deveni periculoase din cauza riscului de căzături sau coliziuni.
Scufundările și activitățile la mare altitudine
Scufundările sunt complet interzise în timpul sarcinii, deoarece schimbările rapide ale presiunii atmosferice pot afecta fătul. Iar astfel, crește riscul de formare a bulelor de azot în sânge, ceea ce poate duce la probleme grave. De asemenea, activitățile la altitudini mari, precum alpinismul, sunt riscante din cauza nivelului scăzut de oxigen disponibil la înălțime.
Ce exerciții fizice să eviți în sarcină: exercițiile abdominale intense
Mișcările care pun presiune mare pe mușchii abdominali, cum ar fi abdomenele tradiționale sau ridicările de picioare, trebuie evitate. Acestea pot agrava o afecțiune comună în sarcină numită diastază de rectus, adică separarea mușchilor abdominali. În locul acestor exerciții, optează pentru mișcări mai blânde, care întăresc musculatura fără a pune presiune pe zona abdominală.
Când nu ar trebui să faci deloc exerciții în timpul sarcinii
Deși exercițiile fizice moderate sunt recomandate în timpul sarcinii, există anumite situații în care este mai bine să te odihnești și să eviți complet activitatea fizică. Este foarte important să asculți sfaturile medicului și să fii atentă la semnalele pe care ți le trimite corpul tău. În următoarele cazuri, exercițiile fizice ar putea fi contraindicate:
–dacă ai complicații precum sângerări vaginale, col uterin deschis sau probleme placentare.
– dacă ești diagnosticată cu preeclampsie, trebuie să fii foarte atentă. Și să discuți cu medicul despre ce tipuri de activități sunt sigure pentru tine.
-dacă suferi de afecțiuni cardiace sau pulmonare, este posibil să fie necesar să limitezi exercițiile fizice. Asta deoarece acestea pot pune o presiune suplimentară asupra inimii și plămânilor. În astfel de cazuri, doar medicul îți poate oferi recomandările potrivite.
-dacă ești însărcinată cu gemeni sau tripleți și există un risc crescut de complicații.