Dovleacul este alimentul vedetă al sezonului de toamnă Acesta este hrănitor, poate fi integrat într-o mulțime de rețete și are o mulțime de nutrienți benefici pentru sănătatea copilului tpu. Gătit cu iubire și atenție, dovleacul poate să devină rapid alimentul preferat al micuțului tău.
Cum gătești dovleacul pentru copii
Această legumă hrănitoare poate fi oferită chiar și bebelușilor. Dovleacul poate fi inclus în dieta bebelușului în momentul în care începi să-i oferi alimente solide, de obicei în jurul a 6 luni.
Este important să te gândești că bebelușul tpu este unic, iar fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare. Înainte de a-i introduce dovleacul în alimentație, specialiștii recomandă să te consulți cu medicul tău pediatru.
Acesta va putea decide dacă micuțul tău este pregătit pentru consumul de dovleac copt. Pentru bebeluși poți încerca rețetele de piure de dovleac.
Dovleacul este, din punct de vedere tehnic, un fruct, deoarece conține semințe. Dovleacul este delicios, versatil și plin de vitamine, minerale și antioxidanți.
De asemenea, dovleacul conține vitamina A, importantă pentru sănătatea ochilor, vitamina C, ideală pentru sistemul imunitar și magneziul, care ajută la sănătatea optimă a sistemului osos.
Ca și în cazul cartofilor dulci, dovleacul are o culoare puternică ce se datorează conținutului mare de antioxidanți numiți carotenoizi, care sunt transformați în vitamina A.
Carotenoizii sunt acei compuși solubili în grăsimi. Acest lucru înseamnă că sunt absorbiți cel mai bine în grăsimi. Dovleacul paroapăt este alegerea ideală pentru preparatele gustoase.
Cum alegi dovleacul pentru rețetele tale
Cei de la EatThis.com susțin că există peste 100 de tipuri de dovleac și, deși sunt toți comestibili din punct de vedere tehnic, dovlecii mari tind să fie destul de greu de folosit în preparate datorită miezului lor. Dovleacul turcesc este ideal pentru preparatele tale.
Dovlecii plăcintari sunt moi și dulci, ușor de integrat în preparare și bogați în nutrienți. Pentru a alege cel mai bun dovleac este important să te uiți la tulpina acestuia.
Coada ar trebui să fie verde închis, uscată și fermă. Mai apoi trebuie să inspectezi cu atenție coaja acestuia de eventualele imperfecțiuni.
Dovleacul ar trebui să fie ferm la prima vedere. În ceea ce privește culoare, o nuanță mai ternă poate să indice faptul că dovleacul este mai bătrân, iar interiorul său să fie mai dulce și mai zemos. Pentru a pregăti dovleacul trebuie mai întâi să-i speli foarte bine coaja de pământ sau alte imperfecțiuni.
Vei avea nevoie de un cuțit ascuțit pentru a tăia vârful, inclusiv tulpina. Mai apoi este recomandat să tai partea de jos a dovleacului, astfel încât să stea plat de tocător.
Taie dovleacul în jumătate de sus în jos, legănând cuțitul înainte și înapoi pentru a nu se bloca în coaja acestuia. Folosește o lingură ascuțită pentru a răzui semințele acestuia. În ceea ce privește metoda de gătire, aici totul depinde de preferințe.
Dovleacul copt este cea mai bună variantă de servire
Aceasta este o metodă simplă și rapidă de a te bucura de aroma dovleacului. Tot ce trebuie să faci este să tai dovleacul în felii subțiri și să freci pulpa acestuia cu condimente și puțin ulei de cocos.
Scorțișoara poate fi o alegere ideală. Pune felia de dovleac cu pulpa în sus pe o tavă de copt tapetată cu hârtie. La fel ca în cazul cartofilor dulci, străpunge coaja dovleacului de câteva ori cu un cuțit.
Pornește cuptorul la 180 de grade și lasă dovleacul pentru 35 – 50 de minute sau până când se înmoaie și trece testul cu furculița.
Lasă felia de dovleac să se răcească, curăță pielea și strivește feliile pentru a le transforma într-un piure delicios. Specialiștii nu recomandă să fierbi dovleacul, ci doar să-l coci pentru a te bucura de savoarea sa.
Cum se servește dovleacul bebelușilor care au între 6 – 9 luni
Bebelușii care au între 6 și 9 luni pot să consume dovleacul sub formă de piure. Dacă micuțul tău a început procesul de diversificare, atunci se va bucura de un piure de dovleac la cuptor.
Pune feliile de dovleac într-un blender și amestecă-le bine până ce se omogenizează. Poți adăuga lapte matern sau formulă, apă sau puțin piure pentru bebeluși pentru a dilua și a ajunge la consistența dorită. Poți amesteca, de asemenea, puțin piure de cartofi dulci pentru a-i schimba gustul puternic.
Pe măsură ce copilul crește, poți schimba preparatele pe care le pregătești.
Pentru copiii care au peste doi ani poți să prepari câteva brioșe cu dovleac copt. Tot ce trebuie să faci este să fii inventivă în bucătărie.