Reclamă

Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. La ce să fii atentă pentru a crește un adult sănătos

Despre copiii care au fost protejați în exces s-a scris că ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. Află la ce comportamente e recomandat să fii atentă dacă vrei ca micuțul tău să crească într-un adult sănătos. Specialiștii în parenting îți vin în ajutor cu câteva sfaturi simple și utile.

O mamă care își ceartă fiica, o femeie deja adultă, care stă la masă și își sprijină capul în mâini
Despre copiii care au fost protejați în exces s-a scris că ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate. Află la ce comportamente e recomandat să fii atentă / Shutterstock

Nu este ușor să crești un copil, în special în această eră în care circulă atât de mult informații contradictorii în mediul online. Totuși, specialiștii de pretutindeni sunt de acord că un copil protejat în exces s-ar putea să ajungă la maturitate să dezvolte un comportament anxios.

Copiii care au fost protejați în exces ar putea manifesta aceste obiceiuri la maturitate

Primul copil este o adevărată provocare pentru un părinte. De altfel, specialiștii au ajuns la concluzia că ordinea la naștere poate influența personalitatea adultului în care se va transforma cel mic la maturitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Grija în exces față de copil a primit numele de „supra parenting”  sau „părinte – elicopter ”și poate afecta profund copii, având repercusiuni ireversibile în viața sa de adult.

Chiar dacă acest stil de parenting poate deriva din intenții pure și bune ale părinților, el poate împiedica dezvoltarea abilităților vitale de viață și a independenței copilului.

În consecință, copiii vor ajunge să aibă aceste comportamente chiar și în viața lor adultă. Mai jos poți să observi cu ce probleme s-ar putea confrunta un copil care a fost protejat în exces.

Reclamă

Îți este greu să iei o decizie

Copiii care au crescut cu părinți care i-au proteja în exces ajung să ducă o adevărată luptă interioară.

Experții spun că acești copiii devin adulți care au probleme atunci când vine vorba de luarea deciziilor și asumarea responsabilităților.

Reclamă

Această provocare devine o consecință directă a implicării excesive a părinților în viața lor. Cel mai adesea, acești adulți au fost copiii care nu au luat decizii singuri și care au fost mereu influențați de opiniile părinților. În copilărie, rareori li s-a oferit acestor copii oportunitatea de a face singuri alegeri.

Această lipsă de a practica luarea deciziilor în timpul anilor de formare poate duce la un fel de „paralizie” atunci când vor ajunge să se confrunte cu momentele dificile în viața adultă.

Astfel de adulți vor ajunge să evite momentele ce presupun luarea unor decizii.

Relațiile cu ceilalți pot fi afectate, iar alegerile legate de carieră vor deveni o adevărată provocare pentru acești adulți. Copiii care au fost protejați în exces trebuie să înțeleagă că valoarea lor nu este dată de o decizie luată greșit.

Simți nevoia de validare

Al doilea aspect pe care îl poți observa la adulții care au crescut cu acei părinți mult prea protectori este dorința constantă de validare.

Acești adulți caută mereu validarea oamenilor din viața lor. Această „ștampilă de aprobare” pusă de părinți îi face pe adulți să fie dependenți de a primi atenție și susținere din partea celorlalți.

Ca adulți, acest lucru se poate traduce ca u căutare constantă de aprobare a persoanelor din viața lor. Acești adulți vor căuta mereu aprobare pentru acțiunile și deciziile lor, iar în unele cazuri, chiar și pentru identitatea lor.

Această nevoie se poate extinde în toate domeniile vieții, spun specialiștii de la Parents.com. Astfel de persoane se pot confrunta cu probleme legate de stima de sine. Lisa încrederii vine și din lipsa validării pe care ar putea să nu o mai primească în viața adultă.

Eliberarea de un astfel de tipar necesită conștientizarea și depunerea unui efort constant pentru a se produce o schimbare. Construirea încrederii în sine este o călătorie care începe cu acceptarea sinelui.

Există în tine tendința de perfecționism

O altă consecință a grijii excesive se traduce prin tendința adultului de a fi perfecționist. Este posibil ca acești indivizi să fi fost crescuți într-un mediu în care greșelile nu erau tolerate, iar standardele părinților erau unele foarte înalte.

Rezultatul va fi o credință constantă a adultului că trebuie să se ridice la așteptările pe care și le-a setat.

De cele mai multe ori, aceste așteptări pot fi complet nerealiste. Această căutare a perfecțiunii poate duce și la așteptări nerealiste, la niveluri ridicate de stres, iar în unele cazuri la epuizare.

De asemena, astfel de comportament poate aduce cu sine și reticența la lucrurile noi, existând o teamă constantă față de eșec.

Există dificultăți în stabilirea limitelor

Un copil care a fost protejat în exces de părinți ar putea întâmpina și alte probleme în viața sa de adult. O altă parte caracteristică la adulții crescuți de părinți – elicopter este provocarea acestora în stabilirea limitelor.

Acest lucru se poate datora faptului că implicarea părinților a depășit granițele personale.

Dacă în copilărie nu și-au afirmat dorințele și nevoile, atunci acest lucru s-ar putea întâmpla și în viața adultă. Acest lucru se poate manifesta diferit la fiecare persoană adultă, dar poate avea consecințe similare.

Recunoașterea nevoilor și valorilor este crucială pentru a dezvolta relații sănătoase. Comunicarea ar trebui să fie asertivă pentru a putea stabili limite clare și a impune consecințe pentru cei care le încalcă.

Există sentimente crescute de anxietate

Un alt comportament care este adesea afișat de adulții care au fost protejați în exces în copilărie este sentimentul crescut de anxietate.

În viața adultă, aceste persoane dezvoltă sentimente puternice de anxietate. Copilul poate crește într-un adult care experimentează niveluri ridicate de stres legate de performanță și succes.

Aceste persoane se pot îngrijora în mod constant de îndeplinirea așteptărilor. Starea constantă de anxietate pote fi periculoasă pentru sănătatea psihică a adultului.

Recunoașterea acestor sentimente este crucială pentru menținerea bunăstării emoționale generale.

Există o codependență în relațiile cu ceilalți

Adulții crescuți de părinți mult prea atenți pot avea, de asemenea, o înclinație profundă spre a fi codependenți în relații.

Condiționați să se bazeze pe îndrumarea părinților, acești adulți ar putea adopta acest comportament și la maturitate. În viața lor adultă, aceste persoane se luptă adesea să atingă un echilibru în relațiile lor cu cei din jurul lor.

Aceste persoane își caută parteneri care să oglindească rolurile parentale pe care obișnuiau să se bazeze cândva, spun cei de la HackSpirit.

În consecință, acești adulți ajung într-o dinamică codependentă, în care sprijinul emoțional depind de validarea partenerului. dEpășirea codependenței poate fi un proces îndelungat și gradual.

Cum poți să depășești aceste comportamente în viața de adult

Odată ce aceste tipare sunt identificate, specialiștii spun că adulții ar putea începe să lucreze la ei. Munca depusă îi va ajuta să se elibereze de efectele grijii excesive a părinților.

Este important ca adultul să recunoască comportamentele pe care le are și să înțeleagă cum au ajusn să se înrădăcineze în educația lor.

Această conștientizare de sine poate ajuta la înțelegerea sinelui în profunzime. Căutarea ajutorului profesional, cum ar fi terapia, poate fi extrem de benefică pentru creșterea personală.

Un profesionist autorizat poate oferi instrumentele și strategiile necesare pentru a face față provocărilor din viața de adult. Îngrijirea sinelui este, de asemenea crucială.

Este important ca adultul să-și facă timp pentru el și să se implice în activități care îl facă să fie prezent. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reducerea stresului și la promovarea unei mentalități pozitive. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un băiețel care doarme învelit cu o păturică albastră în timp ce își ține în brațe ursulețul
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Un tânăr din generația Z care stă de vorbă cu un terapeut
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Copil blond, cu ochelari cu rame negre, îmbrăcat cu pantalon gri închis, cămașă albă, cu papion negru și pulover cu dungi orizontale alb, cu negru, care stă cu picioarele încrucișate pe o podea din lemn și citește pe o carte, iar în jur sunt desenate cu creta cărți
27 aprilie, 06:30
De ce copiii învață mai rapid decât adulții. Ce spune cel mai recent studiu
De ce copiii învață mai rapid decât adulții. Ce spune cel mai recent studiu
O femeie care a fost fotografiată în timpul travaliului, într-o sală de nașteri
26 aprilie, 08:46
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Femeie stă pe canapea gânditoare
26 aprilie, 08:44
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
Băiețelului îi curge sânge din nas
26 aprilie, 07:38
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect
Un tânăr din generația Z care stă de vorbă cu un terapeut
25 aprilie, 07:46
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Adolescent stă întins în pat cu telefonul în mână și laptopul lângă el
25 aprilie, 07:44
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
Închide