Reclamă

Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi

Apariția primului dinte al bebelușului reprezintă un moment semnificativ în viața fiecărei familii. Ea marchează debutul unei etape importante în dezvoltarea fizică și în evoluția sănătății orale a micuțului. Primul dinte al bebelușului e adesea așteptat și întâmpinat cu bucurie sau, uneori, cu anxietate de către părinți.

Mama își ține în brațe bebelușul care ține în gură o jucărie de dentiție
Primul dinte al bebelușului apare de obicei în partea de jos / Shutterstock

Deși acest proces este unic pentru fiecare copil și poate aduce cu sine unele momente de disconfort, cunoașterea și înțelegerea semnelor și a pașilor necesari pentru a gestiona apariția primului dinte de lapte sunt esențiale pentru a asigura o tranziție cât mai ușoară și confortabilă pentru micuț și pentru întreaga familie.

Bebelușii se nasc cu toți cei 20 de dinți de lapte deja în maxilar. Cândva, în jurul vârstei de 6 luni, primii dinți străpung gingiile. Restul dinților de lapte vor apărea treptat.  Majoritatea vor erupe  până la vârsta de 3 ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre primul dinte al bebelușului

Multe mame sunt speriate de momentul erupției primului dinte al bebelușului. Asta pentru că au auzit în stânga și-n dreapta tot felul de scenarii, care de care mai înfricoșătoare. Ba că bebelușul nu a mai dormit câteva nopți la rând, ba că plângea fără întrerupere, ba că a făcut febră mare care nu ceda cu nimic.

E adevărat, pot apărea și astfel de situații, însă gravitatea lor depinde și de cât de pregătită ești pentru această etapă. Cu cât știi mai multe de primul dinte al bebelușului, cu atât vei știi să gestionezi mai bine situațiile ce vor apărea. Iată, așadar ce trebuie să știi despre primul dinte al bebelușului.

Reclamă

Primul dinte al bebelușului va erupe între 6 și 12 luni

Există și situații rare în care bebelușul se poate naște direct cu dinți. Însă, la majoritatea bebelușilor, erupția primului dinte are loc între 6 și 12 luni. În jurul vârstei de 3 luni, bebelușii vor începe să exploreze lumea cu ajutorul gurii. Vei putea observa o cantitate mai mare de salivă la bebeluș și tendința din ce în ce mai pregnantă de a-și duce mâinile și picioarele la gură. Aceasta etapă este de fapt una pregătitoare, un prim dinte va apărea de fapt în jurul vârstei de 6 luni.

De obicei, primii dinți care apar sunt aproape întotdeauna dinții frontali inferiori (incisivii centrali inferiori). De asemenea, trebuie să știi că până la vârsta de 3 ani, majoritatea copiilor au toți dinții de lapte.

Dieta bebelușului ar trebui să conțină și fluor

Fluorul este un mineral care ajută la prevenirea cariilor dentare prin întărirea smalțului dinților. Vestea bună este că fluorul este conținut adesea în apa de la robinet. Așadar, începând cu vârsta de 6 luni, poți începe să-i dai copilului câteva lingurițe de apă. Mai ales după ce începi diversificarea. Discută și cu medicul pediatru și cu stomatologul pentru a vedea care sunt ultimele recomandări în ceea ce privește suplimentul de fluor. 

Reclamă

Masajul gingiilor și jucăriile de dentiție îi calmează durerile

Primul dinte al bebelușului nu ar trebui să-i provoace micuțului un disconfort prea mare. Însă, dacă observi că salivează mai mult decât de obicei sau că este agitat și nu poate dormi, îi poți masa ușor gingiile cu o periuță specială. De asemenea, îi poți da o jucărie de dentiție pe care ai pus-o în prealabil în congelator. Nu sunt recomandate jucăriile cu gel, ci mai degrabă cele tari. De asemenea, medicii pediatri nu recomandă nici biscuiții ca formă de ameliorare a disconfortului. Aceștia conțin sare și zahăr, iar bucățile se pot rupe ușor, astfel încât bebelușul se poate îneca.

Evită să folosești geluri cu benzocaină sau coliere cu chihlimbar

Specialiștii au emis avertismente în ceea ce privește folosirea gelurilor cu benzocaină sau a pastilelor homeopate cu belladonă. Se pare că efectele lor secundare sunt mai agresive decât se știa. De asemenea, nu sunt recomandate nici colierele de chihlimbar. Plasate în jurul gâtului unui copil pot reprezenta un risc de strangulare sau un potențial pericol de sufocare. De asemenea, nu există cercetări care să susțină eficiența colierului.

Dinții bebelușului ar trebui periați de două ori pe zi

Chiar în momentul în care erupe primul dinte al bebelușului, ar trebui început periajul. Medicii stomatologi recomandă ca acesta să se efectueze de două ori pe zi, mai ales după ultima masă. De asemenea, nu e indicat ca bebelușul să adoarmă cu biberonul. După ce copilul împlinește 3 ani, Academia Americană de Pediatrie, Asociația Dentară Americană și Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă ca la periaj să se folosească o cantitate de pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de mazăre. După aceea, în momentul în care copilul învață să scuipe, trebuie încurajat să scuipe excesul de pastă de dinți. Tot medicii recomanda ca periajul dinților copilului să fie efectuat de către părinți până pe la vârsta de 7-8 ani.

Primul consult la medicul stomatolog ar trebui făcut după ce apare primul dinte al bebelușului

Specialiștii recomandă ca toți bebelușii să aibă parte de un prim consult stomatolog până la vârsta de un an. Pe lângă faptul că medicul va observa etapele erupției și eventualele probleme, bebelușul se va obișnui și cu mersul la cabinetul stomatologic.

Te-ar mai putea interesa și
Mama îi masează bebelușului gingiile
Sindromul dentiției la bebeluși: când începe și cum îl poți ajuta să treacă mai ușor peste
Sindromul dentiției la bebeluși: când începe și cum îl poți ajuta să treacă mai ușor peste
Bebeluș ține în gură o jucărie pentru dentiție
Erupția dentară: la ce vârstă apare, simptome și remedii
Erupția dentară: la ce vârstă apare, simptome și remedii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Un bebeluș care râde și merge de-a bușilea
Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar
Puserile de creștere se referă atât la creșterea corpului, dar și la dezvoltarea cognitivă și pot consuma multă energie fizică și emoțională. Diferența dintre un puseu de creștere și un salt mental este importantă. Dezvoltarea......
Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă în scaunul de mașină, pe bancheta din spate
08:01
De la ce vârstă poate să stea copilul pe scaunul din față al mașinii
De la ce vârstă poate să stea copilul pe scaunul din față al mașinii
Femeie însărcinată internată în spital cu complicații
07:10
Ruptura prematură de membrane: riscuri și complicații
Ruptura prematură de membrane: riscuri și complicații
Băiat stă pe podea cu picioarele pe bibliotecă și citește
07:10
Cum îl motivezi pe copil să citească
Cum îl motivezi pe copil să citească
Mama lucrează pe laptop, iar copilul se uită la televizor
3 martie, 08:14
Munca de acasă: cum te împarți între job, copil și treburi casnice
Munca de acasă: cum te împarți între job, copil și treburi casnice
Gravidă care stă pe canapea și își masează un picior
3 martie, 06:17
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Accesorii pentru baia copilului, un ursuleț de plus, o rățușcă de plastic
2 martie, 07:27
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Închide