Reclamă

Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști

În ultimul deceniu, despre această afecțiune neuro atipică s-au strâns tot mai multe informații. Multe idei au ieșit la lumină în vederea opiniei publice. Află cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii, date fiind informațiile adunate de specialiști până în prezent.

Fetiță tristă care stă cu capul pe perete în fața unei cărți cu multe litere care zboară pe lângă ea
Află cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii, date fiind informațiile adunate de specialiști până în prezent / Shutterstock

Există foarte multe resurse în mediul online la care părinții pot ajunge foarte ușor, însă este foarte important ca un medic specialist să afle despre această boală a copilului pentru a oferi informațiile și ghidajul necesar. Cu toate acestea, un plus de informație nu strică niciodată.

Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii

Deși sistemele de învățământ permit intrarea pe băncile școlii a fiecărui copil, indiferent dacă există o problemă de sănătate sau nu, copiii care suferă de dislexie pot avea dificultăți majore în ceea ce privește adaptarea. Astfel, pentru părinții care vor să încerce o abordare în afară școlii, iată ce trebuie să știe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Potrivit specialiștilor, aproximativ 20% din populația lumii suferă de dislexie. Acest lucru a fost observat de către un profesor de la o Universitate din Strassberg în 1877. Acesta descria această afecțiune în “word blindness”. Această noțiune se mai folosește și astăzi. Ulterior, un doctor oftalmolog din Germania, pe numele lui Rudolf Berlin, a continuat studiul dislexiei.

Într-o lume în continuă schimbare, unui copil cu dislexie îi este mai dificil să învețe într-un sistem școlar extrem de rigid care nu se mulează pe nevoile sale. Astfel, în prezent există variante pentru părinții care vor să opteze pentru această luptă în afara instituțiilor.

Subliniem faptul că așa cum menționează specialiștii, dislexia nu este o boală în adevăratul sens al cuvântului, astfel că nu are tratament. Este posibil ca această afecțiune să fie ținută sub control cu strategii abordate pe tot parcursul vieții. Dacă ai un copil care suferă de dislexie, poți juca un rol major în controlul acestei situații în afara școlii

Sfaturi pentru a ajuta un copil cu dislexie

Există mai multe lucruri pe care le poți pune în practică dacă ai un copil care suferă de dislexie. În primul rând, este important să citiți împreună. Această activitate nu doar că reușește să creeze o legătură unică între voi, ci îl ajută și pe cel mic să se familiarizeze cu anumite cuvinte simple. Este o experiență ce încurajează creșterea și dezvoltarea în tandem și îmbunătățirea abilităților de citire.

De asemenea, cel mic se va simți într-un mediul securizant și va începe independent să-și dorească dezvoltarea pe acest palier. Este important ca focusul principal să fie pe cuvinte simple, folosite în cele mai multe dintre cărțile pentru copii, arată healthline.com. Pentru copiii care suferă de dislexie, cele mai ușoare sunete sau cuvinte pot fi cel mai dificil de pronunțat.

Reclamă

Cum spune o vorbă deja cunoscută de toată lumea, “repetiția este mama învățăturii”. Este important ca acești pași să fie urmați îndeaproape, în fiecare zi, pentru a nu omite nicio etapă.

Spațiul în care învață copiii care suferă de dislexie este foarte important. Specialiștii recomandă un loc confortabil, care să le ofere încredere de sine și dorința de a încerca lucruri noi în ceea ce privește cititul și studierea în general. Pentru părinți sau îngrijitori, acest lucru înseamnă că răbdarea este un lucru esențial, asta pentru că fiecare copil învață în propriul ritm.

Reclamă

Trucuri esențiale pentru progresul unui copil cu dislexie

Reprezentările grafice sunt foarte eficiente pentru copiii care prezintă această afecțiune. Un calendar care să le urmărească progresul îi va ajuta să capete încredere de sine și să-i încurajeze pe viitor. Astfel, vor putea urmări propriile progrese și vor putea sărbători în acest sens.

În același sens, atunci când apar dificultăți, copiii vor putea vedea unde mai trebuie să acorde atenție. Somnul reprezintă o parte importantă din dezoltarea și învățarea tuturor ființelor. În cazul copiilor cu dislexie, privarea de somn poate aduce cu sine noi situații dificile. Printre acestea se numără apneea sau în cele mai grele situații narcolepsia.

Potrivit cercetătorilor, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani ar trebui să doarmă între 9 și 12 ore. Adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani au nevoie de 8 până la 10 ore de somn pe noapte.

Dificultățile cauzate de dislexie pot afecta negativ încrederea de sine a copiilor. Astfel, fiecare efort pe care îl fac pentru a se dezvolta ar trebui lăudat. Celebrarea reușitelor, indiferent cât de mici sunt acestea, contează extrem de mult.

Folosirea dispozitivelor mnemonice pentru copiii cu dislexie

Un dispozitiv de acest gen ajută la memorarea informațiilor. Astfel, cuvintele sunt reținute sub forma unor melodii, rime, acronime. Potrivit unui studiu realizat în 2007, instrucțiile mnemonice pot crește și dezvolta memoria copiilor cu dislexie. De asemenea, poate îmbunătăți rezolvarea de probleme și învățarea în general.

Un profesor care este specializat pentru ajutorarea copiilor cu dislexie poate fi de mare ajutor. În București există Asociația pentru copii dislexici, un ONG care vine în sprijinul acestei afecțiuni.

Cititul cu dificultate este principala problemă a copiilor cu dislexie. Audio book-urile vin în sprijinul acestora și îi poate ajuta să se familiarizeze cu povești excelente care să le ofere curaj și dorință de a se dezvolta armonios, spune semanticscholar.org. Muzica este un factor esențial în viața micuților, indiferent dacă suferă de această afecțiune sau nu. Desenul și comunicarea în general sunt alte modalități prin care cei care au dislexie să poată avea o dezvoltare completă.

Cum să-i explici copilului că suferă de dislexie

Nu în ultimul rând, un copil care este diagnosticat cu această tulburare ar trebui să fie conștient de ea. În acest fel, vor înțelege de ce au dificultăți în ceea ce privește cititul. Vor deveni mai puternici și relaxați, dat fiind faptul că sunt conștienți de ideea că mintea lor funcționează într-un mod cu totul diferit.

În cadrul acestor discuții este important să fii pozitivă. Concentrează-te pe reușitele lor de până acum, nu pe întârzierea de limbaj sau citire. Amintește-le că sunt persoane iubite și pregătite să facă un pas către dezvoltare în viața lor.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un băiețel care doarme învelit cu o păturică albastră în timp ce își ține în brațe ursulețul
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Un tânăr din generația Z care stă de vorbă cu un terapeut
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Copil blond, cu ochelari cu rame negre, îmbrăcat cu pantalon gri închis, cămașă albă, cu papion negru și pulover cu dungi orizontale alb, cu negru, care stă cu picioarele încrucișate pe o podea din lemn și citește pe o carte, iar în jur sunt desenate cu creta cărți
27 aprilie, 06:30
De ce copiii învață mai rapid decât adulții. Ce spune cel mai recent studiu
De ce copiii învață mai rapid decât adulții. Ce spune cel mai recent studiu
O femeie care a fost fotografiată în timpul travaliului, într-o sală de nașteri
26 aprilie, 08:46
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Femeie stă pe canapea gânditoare
26 aprilie, 08:44
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
Băiețelului îi curge sânge din nas
26 aprilie, 07:38
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect
Un tânăr din generația Z care stă de vorbă cu un terapeut
25 aprilie, 07:46
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Adolescent stă întins în pat cu telefonul în mână și laptopul lângă el
25 aprilie, 07:44
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
Închide