Reclamă

Vitamine esențiale pentru copii, în funcție de vârstă. Ce nutrienți nu ar trebui să lipsească din alimentația lor

Există unele vitamine care sunt esențiale pentru copii, iar acestea trebuie administrate în funcție de vârstă. Acești nutrienți se găsesc deja în alimentele sănătoase și nu trebuie decât să le incluzi în dieta micuțului tău. Medicii amintesc faptul că un copil are nevoie de numeroase vitamine și minerale pentru a se dezvolta armonios.

O fetiță frumoasă care ține în mână două buchețele cu broccoli, bogate în vitamine esențiale
Există unele vitamine care sunt esențiale pentru copii, iar acestea trebuie administrate în funcție de vârstă / Shutterstock

Copiii au nevoie de multe vitamine și minerale, însă șase dintre acestea sunt cu adevărat important și joacă un rol cheie în dezvoltarea armonioasă a micuțului tău. Vitamina D, fierul, omega-3, zincul, calciul și potasiul nu ar trebui să lipsească din alimentația copilului tău.

Vitamine esențiale pentru copii, în funcție de vârstă

Este important să cunoști nutrienții potriviți pentru copilul tău pentru a putea înțelege cum anume poți să-l ajuți să se dezvolte armonios.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O dietă variată și echilibrată este esențială în primii ani din viața celui mic. Pentru copiii care au probleme de sănătate, uneori trebuie să folosești suplimente pentru a putea completa necesarul de nutrienți. Pediatrul, împreună cu un dietetician nutriționist, poate stabili care sunt cerințele nutriționale unice ale copilului tău.

Acesta te poate sfătui cu privire la alimentele pe care ar trebui să i le oferi micuțului tău pentru ai asigura doza zilnică recomandată de vitamine. Nutrienții sunt esențiali în alimentația copilului, iar mulți dintre aceștia se includ treptat, în funcție de vârsta micuțului tău.

Vitamina D

Vitamina D nu ar trebui să lipsească din alimentația adulților, dar mai ales din cea a copiilor. Această vitamină sprijină buna sănătate a sistemului osos, indiferent de vârsta pe care o ai. În primii ani din viața copilului, vitamina D îl ajută pe aceștia să aibă oase puternice, să reducă inflamația din organism și să întărească sistemul imunitar.

Putem lua vitamina D din suplimente și alimente, însă corpul nostru o produce în mod natural atunci când este expus la razele soarelui.

Este unul dintre motivele pentru care vitamina D mai este cunoscută drept „vitamina Soarelui”.  Vitamina D se poate găsi în somon, lapte, lapte vegetal și cereale integrale. Aceasta se administrează în funcție de vârsta copilului tău după cum urmează:

Reclamă

Pentru copiii cu vârste între 0 – 6 luni

Pentru bebeluși este important să asiguri aportul de vitamina D. Imediat după naștere, cei mici vor fi hrăniți cu laptele matern sau cu laptele de tip formulă. În primele șase luni din viață, laptele matern îi poate oferi micuțului tău toți nutrienții de care are nevoie, inclusiv vitamina D.

Pentru sugari

Medicii pediatri susțin că uneori este dificil să-ți iei necesarul de vitamina D doar din alimentație. Sugarii mai mari de șase luni ar putea lua suplimente cu vitamina D, la recomandarea medicului pediatru. Discută cu medicul copilului tău și stabilește care este cea mai bună opțiune pentru acesta. Este important să stabiliți împreună ce este mai bine pentru sănătatea copilului tău.

Pentru toddleri

Pe măsură ce copiii cresc, aceștia ajung să aibă o dietă mult mai diversificată. De cele mai multe ori, aceștia vor ajunge să-și ia necesarul de vitamina D din alimentele pe care le consumă. În astfel de cazuri nu va fi nevoie de administrarea suplimentelor cu vitamina D.

Pentru copiii mai mari și adolescenți

Este greu să controlezi meniul unui adolescent, dar nu este imposibil. Copiii mai mari și adolescenții au nevoie de cel puțin 600 mg de vitamina D, spun specialiștii.

Poți să-i faci analizele celui mic pentru a verifica nivelul său de vitamine din organism. În felul acesta vei putea lua o decizie cu privire la alimentația sa.

Fierul

Fierul este unul dintre principalele minerale care aduc oxigenul la celulele roșii din sânge și ajută organismul să producă energie. Atunci când nivelul fierului din organism este scăzut, acea persoană s-ar putea să experimenteze stări de letargie și oboseală.

Bebelușii au nevoie de fier pentru o bună dezvoltare a organismului, dar mai ales pentru dezvoltarea creierului și a sistemului cerebral.

De cele mai multe ori, fierul se găsește în carne, fructe de mare, spanac și fasole. Mai găsești fier și în alimente care sunt surse importante de vitamina C. Ardeiul roșu și broccoli sunt doar două dintre aceste exemple. Mai jos găsești cum ar trebui administrat fierul, în funcție de vârsta copilului tău.

Pentru copiii cu vârste între 0 – 6 luni

Cei mai mulți bebeluși își vor face rezerve de fier în primele șase luni din viață. Aceștia vor reuși să-și ia aportul zilnic necesar din laptele matern și nu numai.

Pentru sugari

Nivelul de fier pentru sugari trebuie să fie mult mai ridicat decât cel al bebelușilor. Astfel copiii care au peste șase luni ar trebui să consume de la 0.27 mg de fier pe zi până la 11 mg de fier pe zi. Tot în această perioadă se introduce și diversificarea alimentației la copii. Este o perioadă bună în care poți include leguminoasele bogate în fier pentru o bună dezvoltare a organismului celui mic.

Pentru toddleri

Copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani au nevoie de 7 mg de fier pe zi. Între vârstele de 4 și 8 ani, copilul va avea nevoie de 10 mg de fier pe zi, scrie publicația Parents.com. Studiile au arătat faptul că laptele de vacă poate interfera cu absorbția fierului în organism. Încearcă ca în această perioadă să limitezi consumul laptelui de vacă.

Pentru copii mai mari și adolescenți

Este o perioadă mai agitată din viața copilului la vârsta de 9 ani, atunci când deja explorează lumea cu altfel de curiozități. Specialiștii spun că la această vârstă începe să scadă și aportul de proteine. Este momentul să introduci în dietă alimente care sunt bogate în fier, dar și în proteine. Află și de câte proteine are nevoie un copil, în funcție de vârstă. Vezi ce spun specialiștii.

Alimentele bogate în fier sunt necesare în special pentru tinerele fete în perioada ciclului menstrual.

Reclamă

Omega-3

Acizii grași omega-3 nu trebuie să lipsească din dieta copilului tău. Aceștia contribuie la o bună dezvoltare a creierului. Totodată, acești acizi ar putea să prevină apariția bolilor cronice mai târziu.

Până la vârsta de 2 ani, acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru o bună funcționare a organismului și pentru dezvoltarea optimă a creierului.

După vârsta de 2 ani, aportul de omega-3 contribuie la dezvoltarea sistemului central nervos și a sistemului cardiovascular. Poți să găsești acizi grași omega-3 în somon sardine, hering, nuci, semințe de chia și chiar semințe de cânepă.

Pentru copiii cu vârste între 0 – 6 luni

Laptele matern și laptele praf conține acizi grași omega-3. Până la vârsta de 12 luni, copilul tău va avea nevoie de cel puțin 0.5 grame de acizi grași omega-3 pe zi. Este important ca aportul optim să fie luat din laptele matern sau cel praf.

Pentru sugari

Sugarii vor continua să-și ia acizii grași omega-3 din laptele matern, dar poți introduce în alimentație și peștele. Pentru a-l face mai ușor de consumat, specialiștii recomandă peștele la cuptor. Totodată, poți să-i oferi micuțului tău brioșe cu semințe de cânepă, dacă acesta nu este alergi la ingredientele folosite.

Pentru toddleri

Copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani vor avea nevoie de 0.7 grame de acizi grași omega-3 pe zi. Între vârstele de 4 și 8 ani, aportul zilnic va crește semnificativ la 0,9 grame pe zi. Budinca cu semințe de chia poate fi un bun început pentru a includ proteinele și acizii grași în dieta micuțului tău.

Pentru copii mai mari și adolescenți

Copiii cu vârste peste 9 ani ar trebui să crească aportul zilnic de acizi grași omega-3 la 1 sau 1.6 grame pe zi, spun specialiștii pentru Parents.com. Continuă să incluzi acești nutrienți în dieta copilului tău pentru a te asigura că are parte de o dezvoltare armonioasă.

Zinc

Acest mineral este esențial pentru buna creștere și dezvoltare a copilului tău. Zincul susține, în primul rând, buna funcționare a sistemului imunitar. Totodată, zincul este cel responsabil pentru cicatrizarea rapidă a rănilor. Zincul mai joacă un rol esențial în ceea ce privește funcții precum mirosul și gustul. De cele mai multe ori îș ve găsi în pește, legume și iaurt.

Pentru copiii cu vârste între 0 – 6 luni

Conform specialiștilor, zincul din laptele matern este suficient pentru a suplini nevoia copilului tău. Dacă ești îngrijorată cu privire la cantitatea de zinc asimilată de bebelușul tău, atunci poți discut asta cu medicul tău pediatru.

Pentru sugari

Conform specialiștilor, aportul de zinc poate scădea pe măsură ce copilul tău crește. La acest moment poți începe să crești aportul de zinc prin diversificarea meniului celui mic. Bebelușii care au peste 1 an ar trebui să consume 3 mg de zinc pe zi.

Pentru toddleri

Dacă copilul tău are deja o dietă variată, atunci nu ar trebui să te îngrijorezi cu privire la aportul de zinc din organismul tău. Totuși, dacă micuțul tău este vegetarian, vei avea nevoie de surse suplimentar de zinc care să vină din plante. Copiii cu vârste între 1 – 3 ani au nevoie de 7 mg de zinc pe zi.

Pentru adolescenți și copiii mai mari

Chiar dacă aportul de zinc continuă să fie important, specialiștii spun că acest nutrient nu mai joacă un rol cheie în dezvoltarea copilului în această perioadă a vieții.

Calciu

Un nutrient esențial din organismul copilului tău este calciul Calciul joacă o mulțime de roluri în organismul unei persoane. Acesta ajută la îmbunătățirea sistemului osos, dar și la sănătatea generală a dinților micuțului tău.

Sistemul osos al copilului tău va fi dezvoltat în proporție de 90 % până la vârsta de 20 de ani. Primii ani din viață sunt extrem de importanți pentru construirea fundației unui sistem osos puternic. Laptele, iaurtul, migdalele, spanacul, kale, acestea sunt doar câteva dintre alimentele bogate în calciu.

Pentru copii cu vârste între 0 -6 luni

Bebelușii au nevoie de un aport crescut de calciu la această vârstă. Calciul lor va veni din laptele matern sau din laptele praf. Este important să te consulți cu medicul pediatru pentru a verifica dacă acesta primește necesarul zilnic de calciu.

Pentru sugari

Aportul de calciu al unui copil ar trebui să crească după ce acesta trece de primele șase luni din viață. Totuși, specialiștii avertizează cu privire la un lucru important. Copiii sub 1 an nu ar trebui să consume lapte de vacă. Calciul din laptele matern sau din laptele praf este suficient pentru sugari.

Pentru toddleri

La vârstele cuprinse între 1 și 3 ani, copiii au nevoie de 700 mg de calciu pe zi. Aportul ar trebui să crească până la 1.000 mg de calciu pe zi pentru copiii cu vârste între 4 și 8 ani. Alimentația copilului tău va fi mult mai variată la această vârstă.

Pentru adolescenți

Calciul continuă să joace un rol important chiar și în perioada adolescenței. Copiii cu vârste peste 9 ani ar trebui să consume cel puțin 1.300 mg de calciu pe zi. Continuă să supraveghezi alimentația adolescentului tău pentru a te asigura că acesta continuă să primească aportul zilnic necesar.

Potasiu

Potasiul este un mineral electrolit care ajută nervii să funcționeze și mușchii să se contracte. Potasiul joacă un rol esențial în asigurarea ca bătăile inimii să rămână regulare.

De asemenea, tot potasiul ajută la menținerea nivelurilor normale de lichid în interiorul celulelor noastre și poate ajuta la eliminarea soiului care se află în exces în organism.

O dietă echilibrată este mai mult decât suficientă pentru a avea un nivel sănătos de potasiu, potasiul se găsește în portocale, fructe uscate, dovlecei, cartofi dulci și multe altele.

Pentru copiii cu vârste între 0 -6 luni

Laptele uman și laptele tip formulă ar trebui să suplinească nevoia bebelușului de potasiu. Bebelușii au nevoie de 300 mg de potasiu pe zi.

Pentru sugari

Conform Ghidului Alimentar pentru Americani 2020 – 2025, potasiul este un nutrient esențial pentru sugari. Aceștia au nevoie de cel puțin 860 de mg de potasiu pe zi. Bananele, pepenii galbeni și salata kale sunt surse importante de potasiu.

Pentru toddleri

Potasiul continuă să joace un rol esențial chiar și pentru această categorie de vârstă. Cerealele integrale și produsele lactate trebuie să facă parte dintr-o dietă echilibrată. Necesarul de potasiu variază de la 2.000 mg pentru copii cu vârste între 1 – 3 ani, până la 2.300 mg pentru copiii cu vârste între 4 – 8 ani.

Pentur copii mai mari și adolescenți

Potasiul este crucial pentru copiii care au un stil de viață activ. Acesta se poate pierde chiar și în timpul procesului de transpirație. Consumul de alimente bogate în potasiu te vor ajuta la menținerea unuie chilibru adevcat de lichide, spun specialiștii. Acest nutrient îi va oferi copilului tău o creștere armonios.

Reclamă

Te-ar mai putea interesa și
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Bebeluș stă pe pat cu degetul în gură, iar pe față are dermatită
21 iulie, 09:39
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Dermatita de contact: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care mânâncă mai multe jumătăți de piersici
21 iulie, 09:37
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Când poți introduce piersicile în alimentația copilului tău. Care este cel mai sigur moment pentru aceste fructe
Copil stă și se uită pe geamul trenului
20 iulie, 07:37
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
O fetiță drăgălașă care mănâncă zmeură dintr-un bol alb
20 iulie, 07:36
Momentul oportun pentru a introduce zmeura în alimentația copilului. Cum poți face procesul de diversificare să fie unul sigur pentru cel mic
Momentul oportun pentru a introduce zmeura în alimentația copilului. Cum poți face procesul de diversificare să fie unul sigur pentru cel mic
Un băiețel care poartă echipament de protecție și merge pe prima lui bicicletă
19 iulie, 07:21
Lucruri pe care e recomandat să le știi înainte de a cumpăra prima bicicletă pentru copilul tău. Cum poți face cea mai bună alegere pentru cel mic
Lucruri pe care e recomandat să le știi înainte de a cumpăra prima bicicletă pentru copilul tău. Cum poți face cea mai bună alegere pentru cel mic
Închide