Parentingul distrat este un termen care descrie situația în care părinții își împart atenția între copii și alte activități, în principiu, digitale, cum ar fi smartphone-urile, tabletele, televizorul sau munca, ceea ce duce la o interacțiune redusă sau superficială cu copiii lor. Acest fenomen este tot mai răspândit în societatea modernă, unde tehnologia joacă un rol central în viața de zi cu zi. Și unde părinții se confruntă cu presiuni constante de a răspunde la emailuri, mesaje și notificări sau de a îndeplini sarcini de lucru în afara orelor de serviciu.
Cum afectează parentingul distrat copilul
S-a constatat că părinții care au un astfel de comportament au un impact asupra dezvoltării sociale și emoționale a copiilor. Bebelușii, de exemplu, se uită la fețele și, în special, la ochii celor care îi îngrijesc pentru a obține indicii sociale. Atunci când ochii părinților sunt concentrați pe telefon, copilul nu primește aceste indicii.
Un studiu realizat recent la Boston Medical Center și publicat în revista Pediatrics a constatat că, atunci când părinții erau distrași de tehnologie, existau șanse mai mari să răspundă mai agresiv la comportamentul copiilor. În timp ce unii copii păreau să accepte neatenția părinților, alții au manifestat un comportament inadecvat din ce în ce mai accentuat. Iar părinții care erau atenți la dispozitive și nu la nevoile copiilor, aveau șanse mai mari să fie iritați de dorințele și comportamentul micuților.
Parentingul distrat poate avea mai multe efecte negative asupra copilului. Efectele specifice depind de frecvența și intensitatea episoadelor de distracție, dar și de alți factori din mediu. Iată câteva dintre cele mai frecvente efecte ale parentingului distrat asupra copilului:
Copilul se simte neglijat
Copiii ai căror părinți sunt adesea distrași pot simți că nu sunt suficient de importanți sau valoroși. Această percepție poate afecta negativ stima de sine a copilului și poate contribui la dezvoltarea unor sentimente de insecuritate.
Poate avea probleme de comportament
Pentru a atrage atenția părinților, copiii pot recurge la comportamente negative, inclusiv tantrumuri, agresivitate sau retragere socială. Aceste comportamente sunt adesea un strigăt de ajutor sau o modalitate de a comunica nevoia de atenție și conexiune.
Are dificultăți în dezvoltarea abilităților sociale
Interacțiunile față în față cu părinții și alți membri ai familiei sunt esențiale pentru dezvoltarea abilităților sociale ale copilului. Parentingul distrat limitează aceste oportunități, motiv pentru care, micuțul ar putea avea probleme în a stabili relații și în a socializa cu colegii.
Se poate confrunta cu anxietate și depresie
Studiile sugerează că lipsa unei conexiuni emoționale puternice și a atenției adecvate din partea părinților poate contribui la creșterea riscului de anxietate și depresie la copii.
Poate avea probleme de concentrare
Modelarea comportamentului este un aspect important al creșterii copilului. Când copiii văd că părinții sunt constant distrași de dispozitive, ei pot adopta comportamente similare. Ceea ce poate duce la dificultăți de concentrare și la probleme de atenție.
Poate avea întârzieri în dezvoltarea limbajului
Interacțiunile verbale frecvente între părinți și copii sunt cruciale pentru dezvoltarea limbajului. Parentingul distrat poate reduce aceste interacțiuni, întârziind dezvoltarea limbajului și a abilităților de comunicare.
Cum să ”corectezi” parentingul distrat
Cei de la healthline.com propun câteva metode prin care să ”corectezi” acest tip de parenting. Sunt sfaturi care te vor ajuta și să te apropii de copil și să stabilești o relație sănătoasă și echilibrată cu el.
Închide telefonul
Primul pas în ”corectarea” unui astfel de comportament este să închizi telefonul. O dată ce ai intrat în casă, asigură-te că, măcar, pentru o jumătate de oră cât vorbești cu copilul, telefonul nu va fi un factor de distragere a atenției.
Stabilește reguli clare în ceea ce privește folosirea gadget-urilor
Atât pentru tine, cât și pentru copii. Acest lucru poate include ore dedicate în care toate dispozitivele sunt oprite sau puse deoparte, în special în timpul meselor, înainte de culcare sau în timpul activităților familiale.
Folosește tehnologia în mod responsabil
Învață să folosești tehnologia într-un mod care să susțină interacțiunea părinte-copil, nu să o înlocuiască. Poți alege să vă jucați împreună pe jocuri video sau să descarci aplicații educative pe care să le explorezi împreună cu copilul.
Concentrează-te pe timpul de calitate
Înțelege că momentele petrecute cu copilul tău nu trebuie să fie lungi pentru a fi semnificative. Concentrează-te pe calitatea timpului petrecut împreună, asigurându-te că ești prezentă și angajată emoțional în acele momente.
Vorbește cu copilul dacă ai nevoie de timp pentru gadget-uri
Dacă ai nevoie de o oră pentru a lucra, spune-i copilului. În acest fel nu va avea nici el așteptări, iar tu vei putea lucra liniștită. Spune-i exact de cât timp ai nevoie. Atenție, trebuie să-ți respecți programul și mai ales să nu ”profiți” zilnic de o astfel de propunere.