Reclamă

Parentingul distrat: ce este și cum îl poți corecta

Parentingul distrat este un fenomen tot mai răspândit în rândul familiilor moderne.  El se caracterizează prin atenția fragmentată a părinților între copiii lor și alte activități, precum telefoanele mobile, tabletele, televizorul și munca. Această împărțire a atenției poate avea un impact negativ asupra dezvoltării emoționale și psihologice a copiilor, afectând calitatea interacțiunii și legăturii părinte-copil.

Mama vorbește la telefon, în timp ce bebelușul ar vrea să se joace cu ea
Încearcă să petreci timp de calitate cu copilul tău / Shutterstock

Parentingul distrat este un termen care descrie situația în care părinții își împart atenția între copii și alte activități, în principiu, digitale, cum ar fi smartphone-urile, tabletele, televizorul sau munca, ceea ce duce la o interacțiune redusă sau superficială cu copiii lor. Acest fenomen este tot mai răspândit în societatea modernă, unde tehnologia joacă un rol central în viața de zi cu zi. Și unde părinții se confruntă cu presiuni constante de a răspunde la emailuri, mesaje și notificări sau de a îndeplini sarcini de lucru în afara orelor de serviciu.

Cum afectează parentingul distrat copilul

S-a constatat că părinții care au un astfel de comportament au un impact asupra dezvoltării sociale și emoționale a copiilor. Bebelușii, de exemplu, se uită la fețele și, în special, la ochii celor care îi îngrijesc pentru a obține indicii sociale. Atunci când ochii părinților sunt concentrați pe telefon, copilul nu primește aceste indicii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Un studiu realizat recent la Boston Medical Center și publicat în revista Pediatrics a constatat că, atunci când părinții erau distrași de tehnologie, existau șanse mai mari să răspundă mai agresiv la comportamentul copiilor. În timp ce unii copii păreau să accepte neatenția părinților, alții au manifestat un comportament inadecvat din ce în ce mai accentuat. Iar părinții care erau atenți la dispozitive și nu la nevoile copiilor, aveau șanse mai mari să fie iritați de dorințele și comportamentul micuților.  

Parentingul distrat poate avea mai multe efecte negative asupra copilului. Efectele specifice depind de frecvența și intensitatea episoadelor de distracție, dar și de alți factori din mediu. Iată câteva dintre cele mai frecvente efecte ale parentingului distrat asupra copilului:

Copilul se simte neglijat

Copiii ai căror părinți sunt adesea distrași pot simți că nu sunt suficient de importanți sau valoroși. Această percepție poate afecta negativ stima de sine a copilului și poate contribui la dezvoltarea unor sentimente de insecuritate.

Poate avea probleme de comportament

Pentru a atrage atenția părinților, copiii pot recurge la comportamente negative, inclusiv tantrumuri, agresivitate sau retragere socială. Aceste comportamente sunt adesea un strigăt de ajutor sau o modalitate de a comunica nevoia de atenție și conexiune.

Are dificultăți în dezvoltarea abilităților sociale

Interacțiunile față în față cu părinții și alți membri ai familiei sunt esențiale pentru dezvoltarea abilităților sociale ale copilului. Parentingul distrat limitează aceste oportunități, motiv pentru care, micuțul ar putea avea probleme în a stabili relații și în a socializa cu colegii.

Reclamă

Se poate confrunta cu anxietate și depresie

Studiile sugerează că lipsa unei conexiuni emoționale puternice și a atenției adecvate din partea părinților poate contribui la creșterea riscului de anxietate și depresie la copii.

Poate avea probleme de concentrare

Modelarea comportamentului este un aspect important al creșterii copilului. Când copiii văd că părinții sunt constant distrași de dispozitive, ei pot adopta comportamente similare. Ceea ce poate duce la dificultăți de concentrare și la probleme de atenție.

Poate avea întârzieri în dezvoltarea limbajului

Interacțiunile verbale frecvente între părinți și copii sunt cruciale pentru dezvoltarea limbajului. Parentingul distrat poate reduce aceste interacțiuni, întârziind dezvoltarea limbajului și a abilităților de comunicare.

Cum să ”corectezi” parentingul distrat

Cei de la healthline.com propun câteva metode prin care să ”corectezi” acest tip de parenting. Sunt sfaturi care te vor ajuta și să te apropii de copil și să stabilești o relație sănătoasă și echilibrată cu el.

Închide telefonul

Primul pas în ”corectarea” unui astfel de comportament este să închizi telefonul. O dată ce ai intrat în casă, asigură-te că, măcar, pentru o jumătate de oră cât vorbești cu copilul, telefonul nu va fi un factor de distragere a atenției.

Stabilește reguli clare în ceea ce privește folosirea gadget-urilor

Atât pentru tine, cât și pentru copii. Acest lucru poate include ore dedicate în care toate dispozitivele sunt oprite sau puse deoparte, în special în timpul meselor, înainte de culcare sau în timpul activităților familiale.

Folosește tehnologia în mod responsabil

Învață să folosești tehnologia într-un mod care să susțină interacțiunea părinte-copil, nu să o înlocuiască. Poți alege să vă jucați împreună pe jocuri video sau să descarci aplicații educative pe care să le explorezi împreună cu copilul.

Concentrează-te pe timpul de calitate

Înțelege că momentele petrecute cu copilul tău nu trebuie să fie lungi pentru a fi semnificative. Concentrează-te pe calitatea timpului petrecut împreună, asigurându-te că ești prezentă și angajată emoțional în acele momente.

Vorbește cu copilul dacă ai nevoie de timp pentru gadget-uri

Dacă ai nevoie de o oră pentru a lucra, spune-i copilului. În acest fel nu va avea nici el așteptări, iar tu vei putea lucra liniștită. Spune-i exact de cât timp ai nevoie. Atenție, trebuie să-ți respecți programul și mai ales să nu ”profiți” zilnic de o astfel de propunere.

Te-ar mai putea interesa și
Mama și tata îi aduc daruri copilului care stă pe un scaun ca un rege
Ce este parentingul permisiv și cu ce se diferențiază de celelalte stiluri de educație
Ce este parentingul permisiv și cu ce se diferențiază de celelalte stiluri de educație
articol cu video
Gabriela Cristea, zâmbitoare, machiată și coafată, la DePărinți.ro
Gabriela Cristea a vorbit despre cele două minuni din viața ei, Victoria și Iris: „Îmi place cel mai mult să dialoghez despre faptul că sunt părinte”
Gabriela Cristea a vorbit despre cele două minuni din viața ei, Victoria și Iris: „Îmi place cel mai mult să dialoghez despre faptul că sunt părinte”
articol cu video
Flavia Mihășan, într-o bluză neagră, cu mâneci bufante
Flavia Mihășan a dezvăluit cum a fost revenirea la job după nașterea celor doi copii. Vedeta a fost prezentă la emisiunea online DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka
Flavia Mihășan a dezvăluit cum a fost revenirea la job după nașterea celor doi copii. Vedeta a fost prezentă la emisiunea online DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
articol cu galerie foto
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
8 mai, 11:31
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Fetița desenează și se uită pe geamul avionului
8 mai, 08:56
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
8 mai, 07:59
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
8 mai, 07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Fetița se uită bucuroasă pe geamul trenului
7 mai, 06:52
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Băiat se privește în oglindă
7 mai, 06:16
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Închide