Reclamă

Tulburarea obsesiv-compulsivă la copii: cauze, simptome, tratament

Mulți copii au ocazional gânduri care nu le dau pace și ar putea simți că trebuie să facă ceva în privința lor, chiar dacă acțiunile lor nu au sens. Tulburarea obsesiv-compulsivă la copii este destul de frecventă. Gândurile lor se numesc obsesii, iar comportamentul e recunoscute sub denumirea de compulsie.

Un băiețel care stă sub o masă, gânditor
Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este caracterizată de gânduri nedorite frecvente cunoscute sub numele de obsesii / Shutterstock

De exemplu, copiii ar putea să-și facă griji că au ghinion dacă nu poartă o piesă vestimentară preferată. Pentru unii copii, gândurile și îndemnurile de a efectua anumite acțiuni persistă, chiar dacă încearcă să le ignore sau să le facă să dispară. Copiii pot avea o tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) atunci când gândurile nedorite și comportamentele pe care simt că trebuie să le facă din cauza gândurilor se întâmplă frecvent, ocupă mult timp (mai mult de o oră pe zi), interferează cu activitățile lor , sau să-i enervezi foarte tare.

Tulburarea obsesiv-compulsivă la copii

Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este caracterizată de gânduri nedorite frecvente cunoscute sub numele de obsesii. Obsesiile recurente duc apoi la comportamente cunoscute sub numele de compulsie. Pentru o persoană cu TOC, obsesiile și compulsiile sunt supărătoare și interferează rutina zilnică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Debutul simptomelor TOC poate apărea la orice vârstă și mulți oameni încep să prezinte semne încă din copilărie. Cunoașterea simptomelor comune poate ajuta părinții să identifice devreme tulburarea de sănătate mintală și să ceară cât mai repede ajutor specializat.

Reclamă

Simptomele tulburării obsesiv-compulsive la copii

Principalele simptome ale TOC la copii sunt obsesiile, compulsiile sau ambele. Copiii cu TOC par adesea obosiți și stresați, deoarece sunt obosiți de comportamentele lor compulsive frecvente. Este important de menționat că obsesiile sau compulsiile specifice ale unui copil pot evolua sau se pot schimba în timp, pe măsură ce crește.

Gândurile obsesive pe care copiii cu TOC le pot avea sunt:

 • Gânduri sau imagini repetitive, nedorite, care provoacă suferință;
 • Preocuparea legată de microbi, murdărie și igienă;
 • Îngrijorări cu privire la posibilele răni și violență;
 • Frica de a pierde controlul;
 • Superstiții pentru a încerca să controleze rezultatele vieții;
 • Incapacitatea de a lua decizii;
 • Perfecționism;
 • Convingerea că ritualurile împiedică să se întâmple lucruri rele.

Comportamentele compulsive pe care copiii cu TOC le pot avea sunt:

Reclamă
 • Căutarea constantă a validării de la un părinte;
 • Numărarea în timpul îndeplinirii unei sarcini;
 • Verificarea și reverificarea acțiunilor lor;
 • Repetarea acelorași cuvinte;
 • Spălarea excesivă a mâinilor sau dușurile frecvente;
 • Atingerea unei zone într-un anumit mod;
 • Elaborarea unor reguli care trebuie respectate;
 • Rutine drastice dimineața și la culcare.

Cauzele tulburărilor obsesiv-compulsive la copii

Pentru majoritatea copiilor cu TOC, cauza exactă este necunoscută. Majoritatea experților cred că factorii genetici și neurologici pot contribui la riscul unui copil de a dezvolta tulburări obsesiv-compulsive.

Cercetările arată, de asemenea, că copiii cu sindrom Tourette și alte tulburări de tic pot fi mai susceptibili de a fi diagnosticați cu TOC. Riscul ca un copil să se confrunte cu TOC poate fi crescut dacă mama sa a avut probleme de sănătate în timpul sarcinii.

Diagnosticarea TOC la copii

Diagnosticarea TOC la copii nu este un proces simplu. Procesul implică de obicei excluderea altor cauze posibile ale simptomelor copilului.

Pentru ca un copil să fie diagnosticat, părinții pot începe prin a se consulta cu medicul de familie sau pediatrul atunci când comportamentele copilului par neobișnuite și scăpate de sub control. Mulți copii încearcă să-și ascundă constrângerile pentru că își dau seama că comportamentele lor nu sunt obișnuite.

Pentru a afla dacă comportamentele sau obiceiurile copilului tău au devenit îngrijorătoare, observă-l și vezi dacă pare supărat de gândurile și comportamentele sale. Acesta este un semn important că are nevoie de sprijin din partea unui profesionist.

Dacă medicul pediatru suspectează TOC sau o altă tulburare de sănătate mintală, probabil că va trimite copilul la un psihiatru pediatru sau un specialist în comportament pentru o evaluare. Majoritatea copiilor cu suspiciune de TOC sunt evaluați pentru tulburări de anxietate, depresie și ticuri înainte de a fi diagnosticați cu TOC.

Tratament pentru TOC

Copiii cu TOC sunt de obicei ajutați cu o combinație între terapie și medicamente. Sprijinul din partea familiei este, de asemenea, un aspect important al tratamentului.

Terapia este de obicei primul pas în tratarea TOC la copii. Cercetările au descoperit că terapia poate fi la fel de eficientă ca și medicamentele. Ea poate învăța copiii să gândească în moduri mai utile și să-și reducă comportamentele compulsive.

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) îi ajută pe copii să identifice și să-și schimbe tiparele de gândire negative și comportamentele rezultate.

Prevenirea expunerii și a răspunsului (ERP) îi expune pe copii la factorii declanșatori, cum ar fi atingerea unei jucării murdare într-un cadru sigur și împiedicându-i să-și asume comportamentul compulsiv obișnuit, cum ar fi spălarea mâinilor.

Medicamente

Pe lângă terapie, mulți copii au nevoie de medicamente. Medicamentele utilizate în tratarea TOC includ inhibitorii selectivi ai recaptării de serotonină (ISRS). Aceste medicamente pot ajuta la reducerea simptomelor TOC și a gândurilor anxioase. Este important să ne amintim că acestea durează de obicei opt până la 12 săptămâni pentru a fi eficiente.

Din păcate, copiii și adolescenții care iau medicamente antidepresive pentru a trata tulburarea depresivă majoră pot avea un risc crescut de gânduri suicidale.

Când un copil are TOC, întreaga familie este afectată. Este util ca părinții să participe la sesiunile de terapie ale copilului lor pentru a înțelege mai bine obsesiile și compulsiile. Specialiștii în comportament pot învăța familia unui copil cum să recunoască factorii declanșatori și să răspundă cel mai bine la comportamentele copilului.

Prevenția în cazul TOC

Nu se știe exact de ce unii copii dezvoltă TOC. Este probabil să existe o componentă biologică și neurologică, iar unii copii cu TOC au, de asemenea, sindromul Tourette sau alte tulburări de tic. Există unele studii care sugerează că problemele de sănătate în timpul sarcinii și nașterii pot crește riscul de a dezvolta TOC.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie care plânge atunci când vede rezultatul testului de sarcină
Infertilitatea la femei: cauze, investigații necesare și recomandări
Infertilitatea la femei: cauze, investigații necesare și recomandări
articol cu video
Ilinca Tranulis, machiată, cu zâmbetul pe buze, într-o rochie cu imprimeu
Ilinca Tranulis a vorbit la DePărinți.ro | Sfatul Specialistului despre îngrijirea nou-născuților
Ilinca Tranulis a vorbit la DePărinți.ro | Sfatul Specialistului despre îngrijirea nou-născuților
Un bebeluș care plânge și căruia i se vede frenul lingual
Frenul lingual: ce este și cum influențează alăptarea
Frenul lingual: ce este și cum influențează alăptarea
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Mama pune bebelușul la somn în pătuțul lui
08:58
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Două pahare pline cu terci de banane și căpșuni alături de câteva căpșuni întregi
08:44
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
07:56
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide