Diareea poate duce de asemenea la dezhidratare, ceea ce le poate afecta sănătatea. Monitorizează ori de câte ori scutecul este ud, asta pentru că bebelușii ar trebui să ude scutecul aproximativ de 6 ori în 12 ore.
Diareea la bebeluși și copii
Dacă te gândeai la faptul că cel mic ar putea fi bolnav atunci când are diaree, este posibil însă nu fie așa întotdeauna. Această problemă poate fi cauzată de mai multe lucruri. Infecțiile virale ca rotavirusul sau alți viruși reprezintă cea mai comună cauză pentru diareea severă la copii.
Chiar și răcerile sezoniere pot produce diaree. Mai pot fi întâlnite simptome precum febră, durere abdominală, lipsa apetitului, dezhidratare sau vomă. Boala gură-mână-picior poate provoca de asemenea diaree. Apare în cele mai calde luni ale anului și are o durată de trei sau mai multe zile.
Antibioticele pot deregla balanța bacteriilor din corp și pot provoca diaree. Dacă alăptezi, orice tip de antibiotic pe care îl folosești poate provoca dereglarea intestinală la copii. Infecțiile provenite de la bacteriile alimentare aduc cu sine vomă și diaree care durează mai multe ore până la câteva zile. Schimbările în alimentație pot provoca diaree, însă fără alte simptome.
Câteodată, dar nu întotdeauna, diareea poate fi cauzată de mai mulți factori. Învață să le identifici pe fiecare în parte pentru ca alte probleme să fie evitate.
Factorii care predispun bebelușii și copii la diaree
Infecțiile virale precum rotavirus sau norovirus sunt cele mai comune. Chiar și răcelile banale pot cauza diaree. Printre acestea avem febră, durere abdominală, lipsa apetitului, dezhidratare și vomă. Enterovirusurile precum gură-mână-picior pot provoca de asemenea diaree. De obicei apar în lunile mai călduroase din an și durează câteva zile. Printre simptome se numără mâncărimile.
Folosirea antibioticelor poate modifica balanța bacteriilor din corpul celui mic, astfel apărând diareea. Dacă alăptezi și ești nevoită să iei antibiotic, trebuie să ții cont că asta îi va provoca modificări intestinale copilului.
Infecțiile bacteriene ca E. Coli sau salmonella pot provoca diaree și vomă la doar câteva ore de la consumul alimentelor contaminate. Modificările în dietă aduc schimbări în corp, însă fără alte simptome. În cantități prea mari, zahărul din sucul de fructe îi poate provoca micuțului diaree. De fapt, aceste produse sunt folosite pentru a trata constipația, arată whattoexpect.com.
Alergiile alimentar pot fi la fel de întâlnite. De asemenea produc diaree și vomă. Creșterea dinților în cazul bebelușilor provoacă diaree, chiar dacă mulți nu cred asta.
Cum arată scaunele moi în cazul bebelușilor și copiilor mici
Atunci când vorbim despre scaunele celor mici, există o varietate de momente în care putem considera normală această situație. Chiar dacă unele apar într-o altă culoare nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare.
Te confrunți cu diaree atunci când scaunul celui mic este mult mai lichid față de normal. De asemenea, culoarea poate fi verde sau galben ori acoperită cu mucus. Trebuie ținută o evidență a scaunelor celui mic pentru ca nimic să scape de sub control. Chiar dacă o singură dată nu sunt ridicate întrebări, îngrijorarea poate să apară.
Atunci când bebelușul sau copilul mic are diaree, principală grijă este dezhidratarea. În special dacă totul se întâmplă în decurs de mai multe zile, micuțul va pierde astfel fluidele necesare, alături de sare și electroliți și apoi totul poate deveni periculos.
Cum poate fi tratată diareea la bebeluși și copii mici
Acest disconfort trece de la sine în câteva zile. Între timp, prioritarea ta numărul unu este să-l ajuți pe cel mic să rămână hidratat și să-i ofer alimente blânde pentru stomac, asta dacă apetitul său este crescut.
Dacă nu vomită sau nu arată semne de dezhidratare, este important să mănânce și să consume lichide ca în mod normal. Este important să comunici cu medicul pediatru pentru a vedea ce anume îi poți oferi celui mic ca și tratament.
Lichidele cu electroliți
Dacă suspectezi faptul că micuțul tău este dezhidratat, oferă-i apă cu electroliți. Această are mineralele esențiale ca sodiu și potasiu. Soluția trebuie consumată așa cum este, fără a fi amestecată cu lapte formula sau sucuri. Dacă poate ține sticla în mână, copilul ar trebui să consume apă cu electroliți la fiecare 30 de minute. Bebelușii au nevoie de 2 lingurițe la fiecare 30-60 de minute. Dacă nu ești convinsă care este dozajul corect, consultă medicul pediatru.
Alăptarea și laptele formula pentru bebelușii cu diaree
Ambele variante aduc rehidratarea celui mic, dar și îngrijirea de care are nevoie. Laptele matern îl poate ajuta să se vindece mai repede. Nu încerca să suplimentezi laptele formula cu apă, spun cei de la pregnancybirthbaby.org.au. Întotdeauna consultă medicul înainte de a lua orice fel de decizie în acest sens.
Pentru copiii mai mare, opțiunile de frană în cazul în care se confruntă cu diaree sunt bananele, paste, pâine prăjită sau orez ori biscuiți. Dacă apetitul este crescut, încearcă să-i ofer carne de pui fără piele, sau carne de curcan ori cartofi copți sau clătite fără sirop.