Reclamă

Cum să faci față pierderii unui copil. Cum să treci de această etapă dificilă

Părinții care se confruntă cu moartea subită a unui copil se confruntă cu o durere care nu are cum să fie exprimată în cuvinte. Ai mai jos câteva metode care te învață cum să faci față pierderii unui copil.

O femeie care plânge lângă patul în care se află bebelușul ei
Pentru părinții care au pierdut un copil, nimic nu mai are sens / Shutterstock

Totul o ia de la zero după o asemenea pierdere. Din păcate, viața nu aduce cu ea numai lucruri bune, iar supărarea și tristețea sunt sentimente cu care suntem adesea nevoiți să ne confruntăm. Din păcate, pierderea unui copil nu este un subiect ușor, dar specialiștii spun că e un moment care trebuie depășit, mai ales dacă mai ai copii care depind de tine.

Cum să faci față pierderii unui copil

Când o persoană iubită moare la o vârstă mai înaintată, oamenii se alină adesea cu ideea că moartea face parte din procesul natural al vieții. Din păcate, decesul nu este la fel atunci când te confrunți cu pierderea unui copil.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru părinții care au pierdut un copil, nimic nu mai are sens. Totul pare o nedreptate, mai ales când decesul este brusc și fără nimic care să prevestească asta. Pierderea se resimte atât de adânc încât poate fi ceva care se simte ca o stare de sufocare.

Reclamă

Dacă ai de-a face cu acest tip de pierdere în familia ta, iată câteva modalități care te pot ajuta atât pe tine, cât și pe familia ta să te vindeci. Deși s-ar putea să simți că e imposibil să depășești un astfel de moment, specialiștii vin cu încurajări.

Sprijinul familiei și al partenerului este poate cel mai bun ajutor în astfel de situații. În timp ce toți membrii familiei vor avea nevoie de timpul lor, vă puteți găsi alinarea unul în celălalt.

A fi mereu împreună vă poate ajuta să vă amintiți că nu sunteți singuri în durerea aceasta imensă. Sentimentul de apartenență al familiei te poate ajuta să îți gestionezi durerea. Sprijinul constant e tot ce contează în acest moment.

Deși în trecut se credea că pierderea unui copil este cel mai mare motiv de divorț între părinții, studiile nu susțin acest lucru în prezent.

Reclamă

Organizația Compassionate Friends a efectuat un studiu amplu despre răspunsul părinților la moartea unui copil. Ei au descoperit că 72% dintre cupluri au rămas împreună după ce copilul lor a murit, 16% dintre respondenți au rămas văduvi și doar 12% dintre cupluri au divorțat. Unele cupluri s-au apropiat mai mult de partenerul lor după ce au trecut împreună prin evenimentul care le-a marcat viața.

Caută ajutor specializat

Confruntarea cu pierderea unui copil poate pune cu siguranță o presiune enormă asupra sănătății mintale, a căsătoriei și a relației fiecărui părinte cu copiii ceilalți. Sfatul specialiștilor este să cauți ajutor profesional atunci când nu poți trece prin această pierdere.

Consilierea poate oferi abilitățile de care ai nevoie pentru a trece peste pierderea extrem de dificilă.

Dacă moartea este bruscă, durerea nu este neapărat mai mare decât ar fi fost cu o moarte anticipată. Dar poate fi mai greu de depășit, deoarece este un eveniment surprinzător.

Din acest motiv, este important să găsești un profesionist care să te ajute să descoperi soluții de adaptare care să poată fi integrate în viața ta de zi cu zi și să te ajute să continui. Aceste strategii te vor ajuta să gestionezi mai bine zilele, săptămânile și lunile următoare. Între timp, ceilalți copii ai tăi pot beneficia și ei de consiliere pentru a învăța să-și gestioneze sentimentele.

Acceptă ajutorul

Fiți deschisă și dispusă să accepți ajutorul de la membrii familiei extinse, prietenii sau vecinii. Nu încerca să faci totul pe cont propriu. Oferă-ți pauza de care ai nevoie. Cei din jurul tău au dorința de a ajuta, dar s-ar putea să nu știe cum, așa că e important să le spui tu cum să o facă.

Iată câteva modalități prin care le poți permite prietenilor sau familiei să te ajute:

  • Să te ajute cu spălatul rufelor.
  • Să meargă la cumpărături pentru tine.
  • Să-ți gătească.
  • Să aibă grijă de ceilalți copii ai tăi.
  • Să facă curățenie în casă

Deși la prima vedere poate să fie mai simplu să te închizi în propria carapace, este important să păstrezi liniile de comunicare deschise și să petreci timp de calitate cu oamenii care vor să te ajute. Discuția cu ei despre pierderea ta, te poate ajuta mai mult decât crezi să procesezi durerea.

Ajutorul specializat trebuie să fie constant

Deși este foarte important să ai parte de ajutor pentru a trece peste șocul inițial al pierderii, este, de asemenea, nevoie să beneficiezi și mai apoi de ajutor specializat. Vei avea nevoie de sprijin pentru orice probleme neprevăzute care vor apărea după deces. Mai ales pe măsură ce te confrunți cu etapele durerii.

Printre problemele care pot apărea se numără scăderea notelor unui frate, depresia adolescentului sau a un membru al familiei care nu mai vrea să trăiască fără persoana iubită care a murit. Este mult mai ușor să obții ajutor în aceste situații din partea unui profesionist care te cunoaște deja.

Găsește un grup de asistență

Mulți părinți consideră că este de ajutor să se alăture unui grup de sprijin. Grupurile sunt un alt nivel de sprijin, mai ales dacă durerea te face să te simți izolată și singură. Nu numai că grupurile de sprijin pentru durere oferă posibilitatea de a intra în legătură cu oameni care se confruntă cu aceeași durere, dar grupurile de sprijin oferă adesea un loc sigur pentru a împărtăși ceea ce gândești și simți cu oamenii care pot înțelege foarte bine ceea ce simți.

Oricât de mult prietenii tăi doresc să empatizeze și să fie alături de tine, există câteva elemente despre pierderea unui copil pe care s-ar putea să nu le înțeleagă. Din acest motiv, grupurile de sprijin pot fi vitale pentru procesul de vindecare.

Te-ar mai putea interesa și
Doi băieți în portbagajul unei mașini oprite într-o zi însorită
Cum să călătorești cu copii mici. Sfaturi și soluții ideale pentru o vacanță reușită
Cum să călătorești cu copii mici. Sfaturi și soluții ideale pentru o vacanță reușită
Familie fericită lângă un lac într-o zi însorită
Sfaturi pentru femeile însărcinate care au deja un copil. Ce spun specialiștii
Sfaturi pentru femeile însărcinate care au deja un copil. Ce spun specialiștii
Un clopoțel cu o fundă verde pe el, pe o bancă dintr-o sală de curs
De ce copilul se simte trist la sfârșitul anului școlar. Care sunt explicațiile specialiștilor
De ce copilul se simte trist la sfârșitul anului școlar. Care sunt explicațiile specialiștilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama, tata și copilul stau întinși pe pat relaxați
5 lucruri pe care să nu le spui părinților cu un singur copil
Atunci când vine vorba de parenting, fiecare familie are propriul său drum și propriile alegeri. Totuși, părinții cu un singur copil se confruntă adesea cu remarci și întrebări care pot fi intruzive sau chiar dureroase. Așa că, în loc......
5 lucruri pe care să nu le spui părinților cu un singur copil
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Mama, tata și cei doi copii pregătesc bagajul pentru vacanța în familie
7 limite pe care terapeuții le recomandă înainte de vacanța în familie
Vacanța în familie ar trebui să fie plină de momente de relaxare și bucurie.  Însă fără o planificare atentă, ea poate deveni sursă de stres și tensiune. Tocmai de aceea, terapeuții subliniază importanța stabilirii unor limite......
7 limite pe care terapeuții le recomandă înainte de vacanța în familie
4
Fetița a adormit cu capul pe scaunul de masă
Privarea de somn la copii: cum îți dai seama și ce poți face
Privarea de somn la copii este o problemă care are un impact profund asupra dezvoltării fizice, cognitive și emoționale a celor mici. Mulți părinți subestimează importanța somnului de calitate, fie din cauza programelor aglomerate, fie din......
Privarea de somn la copii: cum îți dai seama și ce poți face
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Două fetiță ce poartă uniforme stau în bănci
08:42
Uniforma școlară: avantaje și dezavantaje
Uniforma școlară: avantaje și dezavantaje
O familie fericită care stă pe o canapea și se distrează cu copiii lor
06:01
Lucruri pe care copiii și le amintesc toată viața despre părinții lor
Lucruri pe care copiii și le amintesc toată viața despre părinții lor
articol cu galerie foto
Colaj de imagini cu Laura Cosoi
26 august, 10:19
Laura Cosoi a creat o comunitate dedicată mamelor. Cum poți face față provocărilor din viața de părinte din ziua de astăzi
Laura Cosoi a creat o comunitate dedicată mamelor. Cum poți face față provocărilor din viața de părinte din ziua de astăzi
Mama îi dă bebelușului suplimente cu pipeta
25 august, 07:47
Probiotice la copii mici: ce beneficii au
Probiotice la copii mici: ce beneficii au
Doi băieți în portbagajul unei mașini oprite într-o zi însorită
24 august, 07:08
Cum să călătorești cu copii mici. Sfaturi și soluții ideale pentru o vacanță reușită
Cum să călătorești cu copii mici. Sfaturi și soluții ideale pentru o vacanță reușită
Mama stă cu bebelușul în brațe pe covor și se joacă
24 august, 06:55
Cum să încurajezi jocul activ la bebeluși și copii mici
Cum să încurajezi jocul activ la bebeluși și copii mici
Închide