Dacă se întâmplă să pierzi o sarcină, nu trebuie să te descurajezi. Cele mai multe femei care au suferit un avort spontan vor putea să aibă o sarcină sănătoasă în viitor.
Sarcina chimică
O sarcină chimică presupune pierdere sarcinii foarte timpurie, la scurt timp după ce testul se pozitivează. De multe ori, femeile nici nu apucă să meargă la medic pentru verificarea cu ultrasunete. Multe dintre femei care au o sarcină chimică nici măcar nu știu că sunt însărcinate, deoarece sângerarea de la pierderea sarcinii are loc, aproximativ, în același timp cu perioada menstruală estimată.
Sarcinile chimice sunt de obicei cauzate de anomalii cromozomiale, dar și de expunerea la substanțe chimice toxice sau probleme structurale ale colului uterin, placentei sau uterului.
Tipuri de pierdere de sarcină: sarcina extrauterină
Sarcinile apar atunci când un ovul fertilizat se implantează în alt loc decât în uter, cum ar fi într-una dintre trompele uterine . Simptomele unei sarcini ectopice pot include dureri abdominale severe și amețeli. Dacă ai crampe severe sau dureri abdominale și sângerare vaginală, contactează-ți medicul sau mergi la spital pentru că îți poate pune viața în pericol.
Avortul spontan din trimestrul 1 de sarcină
Avortul spontan din trimestrul 1 de sarcină apare, în general, din cauza anomaliilor cromozomiale. Se mai poate declanșa și din cauza unor boli cronice, probleme hormonale, a consumului de alcool, droguri și fumatului. De asemenea, ar mai putea influența și alți factori precum greutatea maternă extremă, vârsta avansată și infecțiile.
Este normal să ai o mulțime de întrebări despre semnele avortului spontan și pentru asta ar trebui să discuți cu medicul.
Sarcina fără embrion
Aceasta apare atunci când un ovul fertilizat este atașat de părintele uterin, dar nu se dezvoltă un embrion. Și acesta este unul dintre tipurile de pierdere de sarcină foarte des întâlnit. Acest tip de sarcină este detectat în primele opt săptămâni de sarcină, când se efectuează prima ecografie.
Când ai o sarcină fără embrion, este posibil să ai simptome de sarcină, în ciuda faptului că nu este viabilă. O astfel de sarcină se termină în mod natural sau și prin chiuretaj.
Avortul spontan ratat
Un avort spontan ratat este un tip comun de pierdere a sarcinii, care apare de obicei în primul trimestru. În acest caz, nu există simptome vizibile de avort spontan, cum ar fi sângerarea sau crampele. Însă, medicul se ghidează după rezultatele de laborator sau alte dovezi clinice.
Tipuri de pierdere de sarcină: sarcina molară
Este o afecțiune rară care apare la momentul concepției. Aceasta determină creșterea anormală și excesivă a celulelor, fără a se forma vreun embrion. Sarcinile molare nu sunt viabile și necesită o urmărire atentă din partea medicului ginecolog după tratament, pentru a se asigura că tot țesutul a fost eliminat din uter.
Pierderea sarcinii în trimestrul 2 de sarcină
Pierderile de sarcină târzii, cum ar fi cele din trimestrul 2, se pot întâmpla din mai multe motive. Cauzele includ anomalii cromozomiale, insuficiență cervicală, defecte congenitale, probleme placentare, dar și alți factori. Pierderea sarcinii în acest moment ar putea apărea din cauza insuficienței cervicale. Aceasta este o afecțiune medicală în care colul uterin se dilată prea devreme, ducând la pierderea bebelușului.
De asemenea, medicul poate descoperi moartea fetală în trimestrul 2, cu ajutorul ultrasunetelor, care nu arată nicio activitate cardiacă.
Pierderea neonatală a sugarului
Pierderea sau decesul neonatal al sugarului se referă la decesul unui nou-născut cu vârsta mai mică de 28 de zile (indiferent de vârsta gestațională la naștere). Deși bebelușul se naște viu, aceasta este considerată, de asemenea, o pierdere de sarcină. Cele mai frecvente cauze ale pierderii neonatale a sugarului sunt prematuritatea și malformațiile congenitale.
Întreruperea unei sarcini dorite, din motive medicale
Întreruperea unei sarcini dorite din motive medicale are loc atunci când părinții decid să oprească o sarcină din cauza malformațiilor congenitale grave ale fătului, dar și complicațiilor care amenință viața copilului sau a mamei.
Acest tip de întrerupere a sarcinii se numește avort terapeutic sau selectiv. Este o decizie destul de grea pentru părinți, pe care trebuie să o ia în considerare atunci când screeningul prenatal are ca rezultat diagnosticarea unei afecțiuni grave.