Reclamă

Cum să fii un părinte mai bun, sfaturi de la specialiști

E o adevărată provocare să crești o ființă umană și să fii cel mai bun părinte pentru ea. Creșterea unui copil fără a implementa reguli specifice nu este însă suficientă. Lucrurile trebuie făcute în așa fel încât, atunci când ai „terminat”, să fii „creat” deja o persoană iubitoare, responsabilă, cu o inimă mare, grijulie, empatică și respectuoasă. Prin urmare, este ideal să cobori puțin ștacheta și să începi să înveți cum să fii un părinte mai bun.

Publicat: 11 aprilie 2024, 07:23
Doi copii care stau în picioare pe canapea, iar părinții care stau pe jos și sunt depășiți de situație
E o adevărată provocare să crești o ființă umană și să fii cel mai bun părinte pentru ea / Shutterstock

Lucrurile nu trebuie înțelese greșit, cu siguranță se vor mai strecura greșeli pe parcurs. Nimeni nu este perfect, oricât de mult am încerca.

Cum să fii un părinte mai bun

Și oricât de bine ai încerca să te descurci, copilul tău poate avea probleme dincolo de controlul tău. El se vnaște cu o voință proprie care poate intra în conflict cu a ta. Cu toate acestea, respectarea următoarelor sfaturi îți va oferi cea mai bună șansă de a crea o ființă umană fantastică, de care să fii mândră peste ani și ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Ascultă

Copiii sunt interesanți, amuzanți și curioși și de obicei te privesc pe tine, părintele, ca pe un erou. Au o mulțime de cunoștințe și o perspectivă grozavă asupra vieții. Ascultarea copilului tău este unul dintre cele mai grozave cadouri pe care i le poți oferi. Se va simți apreciat și vor crește știind că contează.

Nu este întotdeauna ușor să asculți. Uneori, copiii vor continua fără să spună nimic cu adevărat important. Dar dacă cred că asculți, se vor simți importanți și îți vor oferi informații uimitoare.

În cartea sa, The Road Less Traveled, M. Scott Peck, a scris: „Nu poți să asculți cu adevărat pe nimeni și să faci altceva în același timp. Ascultarea adevărată, concentrarea totală asupra celuilalt, este întotdeauna o manifestare a iubirii”.

Oferă iubire necondiționată

Oferirea iubirii necondiționate creează o legătură sigură și o persoană sănătoasă. Să știi că ai dragostea părinților tăi, indiferent de ceea ce faci e o ancoră fantastică pentru copil. Doar așa vor afla că atunci când greșesc sunt iubiți în continuare. Ei știu că pot veni la tine cu lucruri care nu sunt tocmai pozitive și, deși s-ar putea să te superi, dragostea ta va rămâne intactă.

Oferă un exemplu

Copiii te urmăresc și te ascultă foarte atent. S-ar putea să crezi că nu sunt atenți, că sunt în cealaltă cameră, jucându-se, dar ei ascultă.

Reclamă

Dacă vrei să-ți înveți copilul, oferă-i un exemplu

De exemplu, dacă vrei ca ei să mănânce alimente sănătoase, consumă și tu alimente sănătoase. Dacă nu vrei ca ei să aibă obiceiuri proaste, cum ar fi fumatul, nu fuma. Dacă nu vrei să fie violenți, fii pașnică. Dacă vrei să crești un copil de încredere, ține-ți cuvântul.

Dacă vrei să-ți înveți copilul cum să comunice, vorbește cu amabilitate și ascultă cu inima deschisă. Orice vrei ca copilul tău să învețe, fii dispusă să faci și tu. Esti cel mai bun profesor pentru el.

Petrece timp cu copilul tău

Viața este plină de muncă, întâlniri, angajamente. Este ușor să te pierzi în toată agitația și să nu acorzi suficient timp pentru copil.

Poți evita să fii un părinte absent petrecând timp cu copilul în fiecare zi. Vorbește cu el despre orice; întrebă-l cum a fost ziua lui. Dacă poți, permite-i inclusiv să ajute cu treburile casnice.

Se va simți bine atunci când știe că ai nevoie de el.

Concentrează-te pe calitățile pozitive

Există o zicală care spune că cele mai zgomotoase probleme sunt cele care mai mult ca sigur vor fi observate. Dacă copilul tău se comportă bine și se ocupă de treburile lui, ai putea fi tentată să-l lași să fie așa. Pe de altă parte, dacă fac un zgomot, va primi mai multă atenție.

Acest lucru transmite mesajul că copilul trebuie să se comporte greșit ca să te concentrezi asupra lui. La urma urmei, atenția proastă este mai bună decât lipsa de atenție. Atenția pozitivă este însă primordială. Dacă acorzi atenție doar comportamentului negativ al copilului tău, ignorând calitățile lui pozitive, îi răpești șansa de a fi cel mai bun sine.

Pur și simplu observă toate lucrurile pe care le iubești la copil și minimizează criticile. Acest lucru este esențial mai ales atunci când ai copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani. Deoarece sunt impresionabili, orice le spui des va rămâne cu ei pentru tot restul vieții.

Cere-ți scuze când este necesar

Cu toții facem greșeli. Există totuși unii părinți care nu își cer scuze, indiferent câte greșeli fac față de copiii lor. Ei presupun în mod incorect că scuzele sunt un semn de slăbiciune. Să ceri scuze copilului tău este un semn de respect pentru relația generală pe care o ai cu el.

A greși este uman. Îți garantez că copilul tău nu se va gândi mai puțin la tine. Dacă nu îți ceri scuze, ratezi un moment de învățat despre importanța asumării responsabilității. La urma urmei, vrei ca copilul tău să-și ceară scuze atunci când face ceva greșit.

Dacă copiii mint, atacă un alt copil sau sparg ceva de valoare, vrei să recunoască asta și să-și ceară scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. În aceste momente îl înveți pe copilul tău că scuzele sunt calea corectă.

S-ar putea să-ți fie greu să-ți ceri scuze pentru că te simți superioară sau pentru că te temi că îți vei pierde autoritatea. Într-adevăr, copilul tău te va vedea ca pe un om și s-ar putea să se simtă mai aproape de tine ca niciodată.

Arată-i copilului tău că nimeni nu este perfect, că toți facem greșeli în viață. Scuzele pot corecta atât de multe greșeli. Doar câteva cuvinte simple pot vindeca cele mai grave probleme.

Validează-i sentimentele

În timpul creșterii, se întâmplă o mulțime de lucruri care generează o multitudine de sentimente. Ca părinte, trebuie să-ți faci timp pentru a valida sentimentele copilului tău. Nu fi disprețuitoare și nu te purta ca și cum sentimentele lui nu ar fi importante.

Dacă nu validezi sentimentele copilului tău, acesta va crede că ceea ce simte el nu este important și învață să nu le mai spună. Ascultă și comunică cu compasiune.

Te-ar mai putea interesa și
O mamă care își ține bebelușul în brațe
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
Stimulentul de inserție 2024. De ce sumă poți beneficia din partea statului
O mamă care își poartă fetița în spate și râd împreună
Ce este parenting-ul necondiționat, conceptul care a devenit din ce în ce mai popular în ultimul timp
Ce este parenting-ul necondiționat, conceptul care a devenit din ce în ce mai popular în ultimul timp
Familie, formată din părinți, bunici și copii, stau la masă, mănâncă și râd, iar pe lângă farfurii și boluri cu mâncare sunt și pahare cu apă
Cum să fii un părinte modern. Noțiunile de bază
Cum să fii un părinte modern. Noțiunile de bază
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Copil blond, cu ochelari cu rame negre, îmbrăcat cu pantalon gri închis, cămașă albă, cu papion negru și pulover cu dungi orizontale alb, cu negru, care stă cu picioarele încrucișate pe o podea din lemn și citește pe o carte, iar în jur sunt desenate cu creta cărți
27 aprilie, 06:30
De ce copiii învață mai rapid decât adulții. Ce spune cel mai recent studiu
De ce copiii învață mai rapid decât adulții. Ce spune cel mai recent studiu
O femeie care a fost fotografiată în timpul travaliului, într-o sală de nașteri
26 aprilie, 08:46
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Femeie stă pe canapea gânditoare
26 aprilie, 08:44
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
Băiețelului îi curge sânge din nas
26 aprilie, 07:38
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect
Un tânăr din generația Z care stă de vorbă cu un terapeut
25 aprilie, 07:46
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Adolescent stă întins în pat cu telefonul în mână și laptopul lângă el
25 aprilie, 07:44
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
Închide