Reclamă

Cum să fii un părinte mai bun, sfaturi de la specialiști

E o adevărată provocare să crești o ființă umană și să fii cel mai bun părinte pentru ea. Creșterea unui copil fără a implementa reguli specifice nu este însă suficientă. Lucrurile trebuie făcute în așa fel încât, atunci când ai „terminat”, să fii „creat” deja o persoană iubitoare, responsabilă, cu o inimă mare, grijulie, empatică și respectuoasă. Prin urmare, este ideal să cobori puțin ștacheta și să începi să înveți cum să fii un părinte mai bun.

Publicat: 11 aprilie 2024, 07:23
Doi copii care stau în picioare pe canapea, iar părinții care stau pe jos și sunt depășiți de situație
E o adevărată provocare să crești o ființă umană și să fii cel mai bun părinte pentru ea / Shutterstock

Lucrurile nu trebuie înțelese greșit, cu siguranță se vor mai strecura greșeli pe parcurs. Nimeni nu este perfect, oricât de mult am încerca.

Cum să fii un părinte mai bun

Și oricât de bine ai încerca să te descurci, copilul tău poate avea probleme dincolo de controlul tău. El se vnaște cu o voință proprie care poate intra în conflict cu a ta. Cu toate acestea, respectarea următoarelor sfaturi îți va oferi cea mai bună șansă de a crea o ființă umană fantastică, de care să fii mândră peste ani și ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Ascultă

Copiii sunt interesanți, amuzanți și curioși și de obicei te privesc pe tine, părintele, ca pe un erou. Au o mulțime de cunoștințe și o perspectivă grozavă asupra vieții. Ascultarea copilului tău este unul dintre cele mai grozave cadouri pe care i le poți oferi. Se va simți apreciat și vor crește știind că contează.

Nu este întotdeauna ușor să asculți. Uneori, copiii vor continua fără să spună nimic cu adevărat important. Dar dacă cred că asculți, se vor simți importanți și îți vor oferi informații uimitoare.

În cartea sa, The Road Less Traveled, M. Scott Peck, a scris: „Nu poți să asculți cu adevărat pe nimeni și să faci altceva în același timp. Ascultarea adevărată, concentrarea totală asupra celuilalt, este întotdeauna o manifestare a iubirii”.

Oferă iubire necondiționată

Oferirea iubirii necondiționate creează o legătură sigură și o persoană sănătoasă. Să știi că ai dragostea părinților tăi, indiferent de ceea ce faci e o ancoră fantastică pentru copil. Doar așa vor afla că atunci când greșesc sunt iubiți în continuare. Ei știu că pot veni la tine cu lucruri care nu sunt tocmai pozitive și, deși s-ar putea să te superi, dragostea ta va rămâne intactă.

Oferă un exemplu

Copiii te urmăresc și te ascultă foarte atent. S-ar putea să crezi că nu sunt atenți, că sunt în cealaltă cameră, jucându-se, dar ei ascultă.

Reclamă

Dacă vrei să-ți înveți copilul, oferă-i un exemplu

De exemplu, dacă vrei ca ei să mănânce alimente sănătoase, consumă și tu alimente sănătoase. Dacă nu vrei ca ei să aibă obiceiuri proaste, cum ar fi fumatul, nu fuma. Dacă nu vrei să fie violenți, fii pașnică. Dacă vrei să crești un copil de încredere, ține-ți cuvântul.

Dacă vrei să-ți înveți copilul cum să comunice, vorbește cu amabilitate și ascultă cu inima deschisă. Orice vrei ca copilul tău să învețe, fii dispusă să faci și tu. Esti cel mai bun profesor pentru el.

Petrece timp cu copilul tău

Viața este plină de muncă, întâlniri, angajamente. Este ușor să te pierzi în toată agitația și să nu acorzi suficient timp pentru copil.

Poți evita să fii un părinte absent petrecând timp cu copilul în fiecare zi. Vorbește cu el despre orice; întrebă-l cum a fost ziua lui. Dacă poți, permite-i inclusiv să ajute cu treburile casnice.

Se va simți bine atunci când știe că ai nevoie de el.

Concentrează-te pe calitățile pozitive

Există o zicală care spune că cele mai zgomotoase probleme sunt cele care mai mult ca sigur vor fi observate. Dacă copilul tău se comportă bine și se ocupă de treburile lui, ai putea fi tentată să-l lași să fie așa. Pe de altă parte, dacă fac un zgomot, va primi mai multă atenție.

Acest lucru transmite mesajul că copilul trebuie să se comporte greșit ca să te concentrezi asupra lui. La urma urmei, atenția proastă este mai bună decât lipsa de atenție. Atenția pozitivă este însă primordială. Dacă acorzi atenție doar comportamentului negativ al copilului tău, ignorând calitățile lui pozitive, îi răpești șansa de a fi cel mai bun sine.

Pur și simplu observă toate lucrurile pe care le iubești la copil și minimizează criticile. Acest lucru este esențial mai ales atunci când ai copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani. Deoarece sunt impresionabili, orice le spui des va rămâne cu ei pentru tot restul vieții.

Cere-ți scuze când este necesar

Cu toții facem greșeli. Există totuși unii părinți care nu își cer scuze, indiferent câte greșeli fac față de copiii lor. Ei presupun în mod incorect că scuzele sunt un semn de slăbiciune. Să ceri scuze copilului tău este un semn de respect pentru relația generală pe care o ai cu el.

A greși este uman. Îți garantez că copilul tău nu se va gândi mai puțin la tine. Dacă nu îți ceri scuze, ratezi un moment de învățat despre importanța asumării responsabilității. La urma urmei, vrei ca copilul tău să-și ceară scuze atunci când face ceva greșit.

Dacă copiii mint, atacă un alt copil sau sparg ceva de valoare, vrei să recunoască asta și să-și ceară scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. În aceste momente îl înveți pe copilul tău că scuzele sunt calea corectă.

S-ar putea să-ți fie greu să-ți ceri scuze pentru că te simți superioară sau pentru că te temi că îți vei pierde autoritatea. Într-adevăr, copilul tău te va vedea ca pe un om și s-ar putea să se simtă mai aproape de tine ca niciodată.

Arată-i copilului tău că nimeni nu este perfect, că toți facem greșeli în viață. Scuzele pot corecta atât de multe greșeli. Doar câteva cuvinte simple pot vindeca cele mai grave probleme.

Validează-i sentimentele

În timpul creșterii, se întâmplă o mulțime de lucruri care generează o multitudine de sentimente. Ca părinte, trebuie să-ți faci timp pentru a valida sentimentele copilului tău. Nu fi disprețuitoare și nu te purta ca și cum sentimentele lui nu ar fi importante.

Dacă nu validezi sentimentele copilului tău, acesta va crede că ceea ce simte el nu este important și învață să nu le mai spună. Ascultă și comunică cu compasiune.

Te-ar mai putea interesa și
Mama lucrează iar bebelușul stă lângă ea
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Închide