Reclamă

Cum să fii un părinte mai bun, sfaturi de la specialiști

E o adevărată provocare să crești o ființă umană și să fii cel mai bun părinte pentru ea. Creșterea unui copil fără a implementa reguli specifice nu este însă suficientă. Lucrurile trebuie făcute în așa fel încât, atunci când ai „terminat”, să fii „creat” deja o persoană iubitoare, responsabilă, cu o inimă mare, grijulie, empatică și respectuoasă. Prin urmare, este ideal să cobori puțin ștacheta și să începi să înveți cum să fii un părinte mai bun.

Publicat: 11 aprilie 2024, 07:23
Doi copii care stau în picioare pe canapea, iar părinții care stau pe jos și sunt depășiți de situație
E o adevărată provocare să crești o ființă umană și să fii cel mai bun părinte pentru ea / Shutterstock

Lucrurile nu trebuie înțelese greșit, cu siguranță se vor mai strecura greșeli pe parcurs. Nimeni nu este perfect, oricât de mult am încerca.

Cum să fii un părinte mai bun

Și oricât de bine ai încerca să te descurci, copilul tău poate avea probleme dincolo de controlul tău. El se vnaște cu o voință proprie care poate intra în conflict cu a ta. Cu toate acestea, respectarea următoarelor sfaturi îți va oferi cea mai bună șansă de a crea o ființă umană fantastică, de care să fii mândră peste ani și ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Ascultă

Copiii sunt interesanți, amuzanți și curioși și de obicei te privesc pe tine, părintele, ca pe un erou. Au o mulțime de cunoștințe și o perspectivă grozavă asupra vieții. Ascultarea copilului tău este unul dintre cele mai grozave cadouri pe care i le poți oferi. Se va simți apreciat și vor crește știind că contează.

Nu este întotdeauna ușor să asculți. Uneori, copiii vor continua fără să spună nimic cu adevărat important. Dar dacă cred că asculți, se vor simți importanți și îți vor oferi informații uimitoare.

În cartea sa, The Road Less Traveled, M. Scott Peck, a scris: „Nu poți să asculți cu adevărat pe nimeni și să faci altceva în același timp. Ascultarea adevărată, concentrarea totală asupra celuilalt, este întotdeauna o manifestare a iubirii”.

Oferă iubire necondiționată

Oferirea iubirii necondiționate creează o legătură sigură și o persoană sănătoasă. Să știi că ai dragostea părinților tăi, indiferent de ceea ce faci e o ancoră fantastică pentru copil. Doar așa vor afla că atunci când greșesc sunt iubiți în continuare. Ei știu că pot veni la tine cu lucruri care nu sunt tocmai pozitive și, deși s-ar putea să te superi, dragostea ta va rămâne intactă.

Oferă un exemplu

Copiii te urmăresc și te ascultă foarte atent. S-ar putea să crezi că nu sunt atenți, că sunt în cealaltă cameră, jucându-se, dar ei ascultă.

Reclamă

Dacă vrei să-ți înveți copilul, oferă-i un exemplu

De exemplu, dacă vrei ca ei să mănânce alimente sănătoase, consumă și tu alimente sănătoase. Dacă nu vrei ca ei să aibă obiceiuri proaste, cum ar fi fumatul, nu fuma. Dacă nu vrei să fie violenți, fii pașnică. Dacă vrei să crești un copil de încredere, ține-ți cuvântul.

Dacă vrei să-ți înveți copilul cum să comunice, vorbește cu amabilitate și ascultă cu inima deschisă. Orice vrei ca copilul tău să învețe, fii dispusă să faci și tu. Esti cel mai bun profesor pentru el.

Petrece timp cu copilul tău

Viața este plină de muncă, întâlniri, angajamente. Este ușor să te pierzi în toată agitația și să nu acorzi suficient timp pentru copil.

Poți evita să fii un părinte absent petrecând timp cu copilul în fiecare zi. Vorbește cu el despre orice; întrebă-l cum a fost ziua lui. Dacă poți, permite-i inclusiv să ajute cu treburile casnice.

Se va simți bine atunci când știe că ai nevoie de el.

Concentrează-te pe calitățile pozitive

Există o zicală care spune că cele mai zgomotoase probleme sunt cele care mai mult ca sigur vor fi observate. Dacă copilul tău se comportă bine și se ocupă de treburile lui, ai putea fi tentată să-l lași să fie așa. Pe de altă parte, dacă fac un zgomot, va primi mai multă atenție.

Acest lucru transmite mesajul că copilul trebuie să se comporte greșit ca să te concentrezi asupra lui. La urma urmei, atenția proastă este mai bună decât lipsa de atenție. Atenția pozitivă este însă primordială. Dacă acorzi atenție doar comportamentului negativ al copilului tău, ignorând calitățile lui pozitive, îi răpești șansa de a fi cel mai bun sine.

Pur și simplu observă toate lucrurile pe care le iubești la copil și minimizează criticile. Acest lucru este esențial mai ales atunci când ai copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani. Deoarece sunt impresionabili, orice le spui des va rămâne cu ei pentru tot restul vieții.

Cere-ți scuze când este necesar

Cu toții facem greșeli. Există totuși unii părinți care nu își cer scuze, indiferent câte greșeli fac față de copiii lor. Ei presupun în mod incorect că scuzele sunt un semn de slăbiciune. Să ceri scuze copilului tău este un semn de respect pentru relația generală pe care o ai cu el.

A greși este uman. Îți garantez că copilul tău nu se va gândi mai puțin la tine. Dacă nu îți ceri scuze, ratezi un moment de învățat despre importanța asumării responsabilității. La urma urmei, vrei ca copilul tău să-și ceară scuze atunci când face ceva greșit.

Dacă copiii mint, atacă un alt copil sau sparg ceva de valoare, vrei să recunoască asta și să-și ceară scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. În aceste momente îl înveți pe copilul tău că scuzele sunt calea corectă.

S-ar putea să-ți fie greu să-ți ceri scuze pentru că te simți superioară sau pentru că te temi că îți vei pierde autoritatea. Într-adevăr, copilul tău te va vedea ca pe un om și s-ar putea să se simtă mai aproape de tine ca niciodată.

Arată-i copilului tău că nimeni nu este perfect, că toți facem greșeli în viață. Scuzele pot corecta atât de multe greșeli. Doar câteva cuvinte simple pot vindeca cele mai grave probleme.

Validează-i sentimentele

În timpul creșterii, se întâmplă o mulțime de lucruri care generează o multitudine de sentimente. Ca părinte, trebuie să-ți faci timp pentru a valida sentimentele copilului tău. Nu fi disprețuitoare și nu te purta ca și cum sentimentele lui nu ar fi importante.

Dacă nu validezi sentimentele copilului tău, acesta va crede că ceea ce simte el nu este important și învață să nu le mai spună. Ascultă și comunică cu compasiune.

Te-ar mai putea interesa și
O familie fericită care stă pe o canapea și se distrează cu copiii lor
Lucruri pe care copiii și le amintesc toată viața despre părinții lor
Lucruri pe care copiii și le amintesc toată viața despre părinții lor
O bunică cu nepoțelul bebeluș în brațe
Țara în care bunicii pot fi plătiți pentru a avea grijă de nepoți. Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2024
Țara în care bunicii pot fi plătiți pentru a avea grijă de nepoți. Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2024
Mamă care îi dă o îmbrățișare băiețelului supărat, amândoi sunt îmbrăcați cu tricouri albe, mama stă cu spatele și băiețelul cu fața
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Fetiță care stă pe vasul de toaletă și are hârtie igienică în mână
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Copiii se pot confrunta cu constipație din mai multe motive. Din fericire, doar câteva modificări în dietă și în stilul de viață pot ajuta la tratarea și prevenirea acestei probleme comune. Cum să eviți constipația la copii.......
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
2
O fetiță frumoasă care poartă o bentiță pe cap pentru a ilustra cele mai populare nume de copii în 2025
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Poate fi dificil să alegi numele potrivit pentru copilul pe care îl aștepți. Unii părinți se pot inspira din alegerile populare din ultimii ani. Generația Alpha se referă la bebelușii născuți între 2010 și 2024, dar, de la începutul......
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
O fetiță internată în spital, cu mama sa alături
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Mononucleoza infecțioasă este cauzată de virusul Epstein-Barr. Majoritatea copiilor sunt expuși la el la un moment dat în copilărie, mai ales cei care sunt în colectivitate. Sugarii și copiii mici infectați cu EBV au de obicei simptome......
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Parteneri
Cele mai noi
Copii care fac un salut de echipă în clasă
20 noiembrie, 07:38
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 – 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Instalația cu lumini Alice în Țara Minunilor care a fost amplasată în Grădina Botanică din București
19 noiembrie, 08:37
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
O mamă care îi ia temperatura copilului ei
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Ochi de copil afectat de conjunctivită
18 noiembrie, 07:36
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Închide