Reclamă

Sfaturi despre cum să fii un părinte mai bun: ce să nu mai faci pentru a reuși

Încă de când aduci copilul pe lume îți dorești să-i poți oferi tot ceea ce este mai bun. O educație adecvată, bunăstare materială, și, bineînțeles, multă iubire. Pe parcurs, însă, lucrurile se mai schimbă, și de multe ori, se întâmplă să mai faci și greșeli. Dar, dacă îți dorești să evoluezi și să afli sfaturi despre cum să fii un părinte mai bun, e important să fii conștientă de ele și să încerci să nu le mai faci.

Mama și băiatul construiesc împreună din cuburi de lemn
Aprecierile și disponibilitatea reală fac relația mama-copil să fie solidă / Shutterstock

Să fii un părinte mai bun înseamnă să îți dorești să evoluezi și să construiești zi de zi o relație bazată pe încredere, iubire și respect cu copilul tău. Din acest motiv, e important să scapi de acele obiceiuri care pot influența negativ atât evoluția copilului, cât și relația voastră. În acest sens, psihologii au identificat câteva obiceiuri negative pe care părinții tind să le aibă în relația cu copilul.

Sfaturi despre cum să fii un părinte mai bun

Dacă vrei să evoluezi și să fii un părinte mai bun, ar trebui să renunți la aceste 10 obiceiuri. Ele afectează atât relația ta cu copilul, cât și dezvoltarea psihică și fizică a acestuia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Nu-l mai compara cu alți copii

Dacă vrei să fii un părinte mai bun, trebuie să scapi de acest obicei de a-l compara cu alții. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, propriile abilități și talente. Comparația nu face decât să se simtă nesigur sau neimportant. În plus, poate genera o presiune suplimentară pentru a reuși sau pentru a se comporta într-un anume mod. Ceea ce poate duce la o stare ridicată de anxietate și la stres. Mai mult, compararea îl poate face să se simtă inferior, iar pe termen lung, îi știrbește încrederea în sine și în propriile abilități și capacități.

Nu-i impune prea multe activități

Prea multe activități pot duce la stres și anxietate. Acestea pot afecta sănătatea mintală și bunăstarea generală a copilului. Nu uita că el are  nevoie de timp pentru joacă, recreere și relaxare. De asemenea, suprasolicitarea poate cauza oboseală excesivă și un somn deficitar, care pot avea un impact negativ asupra dezvoltării fizice a copilului. Ca să nu mai vorbim de faptul că prea multe activități reduc din timpul tău petrecut cu copilul. Mai mult, el are nevoie de oportunitatea de a-și explora și dezvolta propriile interese și pasiuni. Suprasolicitarea poate limita această explorare. Și, de asemenea, poate face dificilă dezvoltarea abilităților de autogestionare și prioritizare, deoarece, în astfel de activități, copilul este sub ghidajul unui adult.

Nu-l ignora

Știm, pentru un părinte timpul zboară prea repede. Însă, dacă vrei să fii un părinte mai bun, nu ignora copilul. Unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le poți face este să petreci cel puțin 20 de minute de timp de calitate în fiecare zi cu copilul. Ascultă-l sau fă ceea ce își dorește el(în limitele rezonabilului, evident). Pune telefonul pe mod avion, sau închide-l pentru a-i putea  acorda atenție 100% copilului. Cercetătorii au descoperit că atunci când părinții sunt mereu distrași de dispozitivele, copiii pot acționa și se pot comporta nepotrivit, tocmai pentru a le atrage atenția.

Nu-l supraproteja

Dacă vrei să fii un părinte mai bun, trebuie să-l lași pe copil să exploreze și să experimenteze. Cu alte cuvinte, să nu exagerezi cu protecția. Supraprotejarea dăunează procesului de dezvoltare și de învățare. Un copil cu un părinte supraprotectiv nu va ieși din zona lui de confort, nu-și va dezvolta creativitatea și curiozitatea și nici capacitatea de a rezolva probleme. Un astfel de copil va fi mereu dependent de părinte și nu va avea încredere în propriile capacități și puteri.

Nu fii prea permisivă

Copilul are nevoie de limite clare pentru a înțelege ce este și ce nu este bine. Fii fermă când impui limite, dar amabilă. De obicei, problemele comportamentale apar la copiii care nu au limite și nici reguli clar stabilite de către părinți.

Reclamă

Nu fii inconsecventă

Pentru a se simți în siguranță, copilul are nevoie de consecvență în viața lui. Tocmai de aceea, e important să respecți ceea ce stabilești. Astfel, dacă pentru ecrane ai stabilit că este suficient o oră pe zi, atunci așa să rămână. La fel și cu timpul petrecut afară sau cu ora de somn. Respectă rutina copilului și fii consecventă în alegerile parentale.

Nu te neglija pe tine însăți

Nici nu ai idee cât de mult contează pentru copil și evoluția lui felul în care tu te raportezi la tine însăți. Tu ești primul lui exemplu de cum ar putea și el să ajungă sau să fie. În plus, el are nevoie de un adult funcțional, echilibrat fizic și emoțional.

Nu subestima efortul copilului

Învață să apreciezi și să verbalizezi efortul depus de copil pentru a ajunge la un rezultat. Mulți părinți apreciază doar rezultatul, nu și drumul parcurs până acolo. S-a demonstrat că încurajarea efortului este mai eficientă în dezvoltarea comportamentelor pe care vrem să le obținem de la copil, în comparație cu amenințările și pedepsele. Atenție, însă, lauda excesivă poate fi contraproductivă.

Nu-i ignora părerile

Ascultă-l pe copil și lasă-l să-și spună părerea. Astfel îi arăți copilului că părerea lui contează și că-l valorizezi. Asta contribuie la dezvoltarea încrederii în sine. În plus, faptul că-i asculți și respecți părerile îl înveți să fie responsabil și să-și asume consecințele acțiunilor lui.

Nu țipa la copil

Țipatul poate crea un mediu de stres pentru copil, făcându-l să fie anxios și să aibă anumite temeri. Pe termen lung, poate avea efecte negative asupra sănătății mintale, contribuind la dezvoltarea unor probleme precum anxietatea sau depresia. De asemenea, poate submina încrederea în sine a copilului, determinându-l să se simtă inadecvat sau să creadă că greșește mereu. De aceea, este important să te străduiești să comunici calm și empatic.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie stă și privește îngândurată pe geam
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Femeie stă tristă pe canapea
Trăsături care ”dezvăluie” o copilărie nefericită
Trăsături care ”dezvăluie” o copilărie nefericită
Mama și fiica urlă una la cealaltă
Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor
Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Ca mamă singură nu e tocmai ușor să-ți refaci viață. Trebuie să te împarți între copii, muncă, treburile casei și, cu siguranță, îți spui că nici prin cap nu-ți mai trece să ieși și la întâlniri. Cu toate acestea, viața......
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Fetița bea apă din pahar
08:38
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
O senă din animația Inside Out 2 care se află pe lista cu cele mai bune filme pentru copii
07:01
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Un băiețel care prepară o rețetă de pizza cu blat de tortilla
06:43
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
18 aprilie, 07:51
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
18 aprilie, 07:15
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
18 aprilie, 06:03
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Închide