Reclamă

Sfaturi despre cum să fii un părinte mai bun: ce să nu mai faci pentru a reuși

Încă de când aduci copilul pe lume îți dorești să-i poți oferi tot ceea ce este mai bun. O educație adecvată, bunăstare materială, și, bineînțeles, multă iubire. Pe parcurs, însă, lucrurile se mai schimbă, și de multe ori, se întâmplă să mai faci și greșeli. Dar, dacă îți dorești să evoluezi și să afli sfaturi despre cum să fii un părinte mai bun, e important să fii conștientă de ele și să încerci să nu le mai faci.

Mama și băiatul construiesc împreună din cuburi de lemn
Aprecierile și disponibilitatea reală fac relația mama-copil să fie solidă / Shutterstock

Să fii un părinte mai bun înseamnă să îți dorești să evoluezi și să construiești zi de zi o relație bazată pe încredere, iubire și respect cu copilul tău. Din acest motiv, e important să scapi de acele obiceiuri care pot influența negativ atât evoluția copilului, cât și relația voastră. În acest sens, psihologii au identificat câteva obiceiuri negative pe care părinții tind să le aibă în relația cu copilul.

Sfaturi despre cum să fii un părinte mai bun

Dacă vrei să evoluezi și să fii un părinte mai bun, ar trebui să renunți la aceste 10 obiceiuri. Ele afectează atât relația ta cu copilul, cât și dezvoltarea psihică și fizică a acestuia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Nu-l mai compara cu alți copii

Dacă vrei să fii un părinte mai bun, trebuie să scapi de acest obicei de a-l compara cu alții. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, propriile abilități și talente. Comparația nu face decât să se simtă nesigur sau neimportant. În plus, poate genera o presiune suplimentară pentru a reuși sau pentru a se comporta într-un anume mod. Ceea ce poate duce la o stare ridicată de anxietate și la stres. Mai mult, compararea îl poate face să se simtă inferior, iar pe termen lung, îi știrbește încrederea în sine și în propriile abilități și capacități.

Nu-i impune prea multe activități

Prea multe activități pot duce la stres și anxietate. Acestea pot afecta sănătatea mintală și bunăstarea generală a copilului. Nu uita că el are  nevoie de timp pentru joacă, recreere și relaxare. De asemenea, suprasolicitarea poate cauza oboseală excesivă și un somn deficitar, care pot avea un impact negativ asupra dezvoltării fizice a copilului. Ca să nu mai vorbim de faptul că prea multe activități reduc din timpul tău petrecut cu copilul. Mai mult, el are nevoie de oportunitatea de a-și explora și dezvolta propriile interese și pasiuni. Suprasolicitarea poate limita această explorare. Și, de asemenea, poate face dificilă dezvoltarea abilităților de autogestionare și prioritizare, deoarece, în astfel de activități, copilul este sub ghidajul unui adult.

Nu-l ignora

Știm, pentru un părinte timpul zboară prea repede. Însă, dacă vrei să fii un părinte mai bun, nu ignora copilul. Unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le poți face este să petreci cel puțin 20 de minute de timp de calitate în fiecare zi cu copilul. Ascultă-l sau fă ceea ce își dorește el(în limitele rezonabilului, evident). Pune telefonul pe mod avion, sau închide-l pentru a-i putea  acorda atenție 100% copilului. Cercetătorii au descoperit că atunci când părinții sunt mereu distrași de dispozitivele, copiii pot acționa și se pot comporta nepotrivit, tocmai pentru a le atrage atenția.

Nu-l supraproteja

Dacă vrei să fii un părinte mai bun, trebuie să-l lași pe copil să exploreze și să experimenteze. Cu alte cuvinte, să nu exagerezi cu protecția. Supraprotejarea dăunează procesului de dezvoltare și de învățare. Un copil cu un părinte supraprotectiv nu va ieși din zona lui de confort, nu-și va dezvolta creativitatea și curiozitatea și nici capacitatea de a rezolva probleme. Un astfel de copil va fi mereu dependent de părinte și nu va avea încredere în propriile capacități și puteri.

Nu fii prea permisivă

Copilul are nevoie de limite clare pentru a înțelege ce este și ce nu este bine. Fii fermă când impui limite, dar amabilă. De obicei, problemele comportamentale apar la copiii care nu au limite și nici reguli clar stabilite de către părinți.

Reclamă

Nu fii inconsecventă

Pentru a se simți în siguranță, copilul are nevoie de consecvență în viața lui. Tocmai de aceea, e important să respecți ceea ce stabilești. Astfel, dacă pentru ecrane ai stabilit că este suficient o oră pe zi, atunci așa să rămână. La fel și cu timpul petrecut afară sau cu ora de somn. Respectă rutina copilului și fii consecventă în alegerile parentale.

Nu te neglija pe tine însăți

Nici nu ai idee cât de mult contează pentru copil și evoluția lui felul în care tu te raportezi la tine însăți. Tu ești primul lui exemplu de cum ar putea și el să ajungă sau să fie. În plus, el are nevoie de un adult funcțional, echilibrat fizic și emoțional.

Nu subestima efortul copilului

Învață să apreciezi și să verbalizezi efortul depus de copil pentru a ajunge la un rezultat. Mulți părinți apreciază doar rezultatul, nu și drumul parcurs până acolo. S-a demonstrat că încurajarea efortului este mai eficientă în dezvoltarea comportamentelor pe care vrem să le obținem de la copil, în comparație cu amenințările și pedepsele. Atenție, însă, lauda excesivă poate fi contraproductivă.

Nu-i ignora părerile

Ascultă-l pe copil și lasă-l să-și spună părerea. Astfel îi arăți copilului că părerea lui contează și că-l valorizezi. Asta contribuie la dezvoltarea încrederii în sine. În plus, faptul că-i asculți și respecți părerile îl înveți să fie responsabil și să-și asume consecințele acțiunilor lui.

Nu țipa la copil

Țipatul poate crea un mediu de stres pentru copil, făcându-l să fie anxios și să aibă anumite temeri. Pe termen lung, poate avea efecte negative asupra sănătății mintale, contribuind la dezvoltarea unor probleme precum anxietatea sau depresia. De asemenea, poate submina încrederea în sine a copilului, determinându-l să se simtă inadecvat sau să creadă că greșește mereu. De aceea, este important să te străduiești să comunici calm și empatic.

Te-ar mai putea interesa și
O mamă cu fetița sa care se află împreună la un psiholog care le explică ce greșeli ar putea avea în relația mamă - fiică
Psihologii îi roagă pe părinți să nu mai facă aceste greșeli. Sfaturi pentru creșterea unui copil sănătos
Psihologii îi roagă pe părinți să nu mai facă aceste greșeli. Sfaturi pentru creșterea unui copil sănătos
Femeie stă și privește îngândurată pe geam
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Femeie stă tristă pe canapea
Trăsături care ”dezvăluie” o copilărie nefericită
Trăsături care ”dezvăluie” o copilărie nefericită
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Închide