În România, statisticile arată că un elev din doi este victima actelor de amenințare, de umilire sau de violență fizică. De asemenea, patru copii din cinci asistă la situații de bullying. Ultimele date oferite de Salvați Copiii arată că 81% dintre elevii întrebați au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață. Totodată, aceleași date constată că 28% dintre elevi susțin că, în unitatea de învățământ pe care o frecventează, au asistat des și foarte des la astfel de situații.
Cum se comportă acasă un copil abuzat în colectivitate
Ca părinte, este dificil să citești și să vezi astfel de date. Și este dificil să te gândești că i s-ar putea întâmpla și copilului tău. Și evident, în minte îți apar întrebările legate de acest subiect. Oare copilul îți va spune că trece printr-o astfel de situație, oare vei simți sau îți vei da seama automat că al tău copil este abuzat în colectivitate.
Răspunsurile la aceste întrebări vin chiar de la psihologi care, de-a lungul timpul au constatat câteva modele de comportament pe care un copil abuzat în colectivitate tinde să le aibă acasă.
Se izolează și se retrage în camera lui
Un copil care este abuzat în colectivitate poate să se izoleze sau să devină mai retras atunci când este acasă. Acest comportament poate fi o modalitate de a încerca să evite interacțiunile sociale sau poate indica faptul că se simte nesigur și vulnerabil în mediul său de acasă.
Este nervos și iritat
Trauma abuzului poate duce la manifestarea unor emoții intense și imprevizibile în comportamentul copilului de acasă. Acesta poate manifesta furie, anxietate, tristețe sau chiar comportamente agresive. Copilul poate avea dificultăți în a controla aceste emoții și poate fi sensibil la orice stimul care îi amintește de experiența traumelor din colectivitate. Diminețile sunt adevărate scene dramatice atunci când trebuie să meargă la școală sau la grădiniță.
Are schimbări bruște de comportament
Copiii abuzați în colectivitate pot manifesta schimbări bruște în comportament și în starea de spirit atunci când se află acasă. Aceste schimbări se manifestă sub formă de trecere bruscă de la momente de fericire și joc la episoade de tristețe sau furie. De asemenea, specialiștii susțin că un copil abuzat în colectivitate poate avea probleme cu somnul și cu alimentația.
Îi este frică să stea singur și are coșmaruri
Un alt semn al abuzului în colectivitate poate fi manifestarea unor niveluri ridicate de teamă sau anxietate atunci când copilul se află acasă. Copilului îi este frică să fie lăsat singur acasă. Poate avea coșmaruri, dar și dificultăți în a adormi.
Nu comunică
Un copil abuzat în colectivitate poate avea dificultăți în a comunica deschis și sincer despre ceea ce trăiește. Poate să fie rezervat în a împărtăși experiențele prin care trece. Mai mult, pentru a scăpa de școală sau grădiniță poate acuza dureri de cap sau de burtă. În unele cazuri, copiii abuzați au episoade de vărsături.