Reclamă

Cum îți înveți copilul să respecte limite. Ce spun specialiștii

Empatia și puterea de conștientizare joacă un rol major în dezvoltarea tuturor ființelor. În ultima vreme se vorbește foarte mult despre respectarea dorințelor celorlalți. Se pune foarte mult accentul pe emoții și cum ne ajută acestea în viața de zi cu zi. Cum îți înveți copilul să respecte limite și să se integreze într-un grup, citește în articolul de mai jos.

Mama și fiica stau pe capanea și discută despre limite
Indiferent de vârstă, limitele sunt importante și joacă un rol major în dezvoltarea copiilor / Shutterstock

Pentru părinții care vor să seteze anumite limite în ceea ce privește creșterea copiilor, specialiștii recomandă ca abuzul fizic și psihic să fie evitat. De asemenea, atunci când ceilalți discută, copiii nu trebuie să întrerupă și nici să-și revendice jucăriile care se află în mâinile altora.

Cum îți înveți copilul să respecte limite

Indiferent de vârstă, limitele sunt importante și joacă un rol major în dezvoltarea copiilor. Acestea sunt necesare atât pentru copii și creșterea lor, cât și pentru cei din jur. Empatia îi ajută să observe nevoile celorlalți și să fie contectați cu ceea ce se întâmplă departe de confortul lor. Este important ca aceste situații să fie abordate cât mai repede în viață. Comunicarea sentimentelor îi ajută pe cei mici să fie dezvoltați din punct de vedere emoțional pe tot parcursul vieții.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Specialiștii spun că cei mici trebuie puși în ambele tabere atunci când este vorba despre setarea unor reguli. De exemplu, fiecare persoană are dreptul la propriul corp și nimeni nu are voie să atingă fără permisiune, la fel cum nicio persoană nu are voie să-i atingă pe ei dacă nu vor, arată childmind.org. De asemenea, este important ca micuții să cunoască modalitățile necesare pentru a-și spun punctul de vedere în orice situație.

Anumite fraze simple pe care copiii le pot rosti îi va ajuta pe viitor. Dintre acestea amintim “Te rog, oprește-te! sau „Nu-mi place asta” sau “E rândul meu acum”. Exemplele personale contează foarte mult. Atunci când copiii se află în stadiul de învățăcei, aceștia vor să afle povești ale părinților sau îngrijitorilor care au trecut prin aceleași etape. Îi va ajuta să se conecteze la un nivel mai profund atât cu adulții din viața lor, dar și cu propria situație.

De ce este importantă empatia

Pentru unii părinți, ideea de a-și învăța copiii mici ce este empatia poate părea absurd. Este vorba despre cei care nu știu încă să-și lege șireturile, dar vor să afle despre cele mai importante descoperiri ale sufletului de până acum. Indiferent de vârstă, este necesar ca micuții să fie conștienți de ei înșiși, dar și de oamenii din jur. Poate că nu vor înțelege subtilitățile, dar nici nu este necesar.

“N-o să stai de vorbă cu un copil de 4 ani și-o să-i spui că aceasta este empatia. Vrem totuși ca cei mici să dezvolte acest sens al aparținerii, al faptului că trăim într-o comunitate, spun cei de la endsexualviolencect.org. Să folosim această idee ca un ghid pentru comportamentul lor din viitor.”, a declarat Rachel Busman, psihologi clinician. Deși empatia este considerată ca fiind o stare întâlnită în viața adultă, cei mai mulți copii de 3 ani știu din instinct cum să-și liniștească un prieten care plânge sau care s-a lovit. Copiii mici învață acest lucru din propria experiență. Adulții ar trebui în acele momente să li se adreseze punctual.

“Antrenamentul pentru comportamentele sociale ar trebui explicat în timp real. Este mult mai probabil să-ți amintească ce să facă în situațiile respective dacă vor urma un exemplu dat.”, spune același specialist. Din fericire, există multe oportunități pe care copiii le pot lua în considerare.

Reclamă
Reclamă

Practica setării limitelor

O modalitate eficientă ca micuții să învețe respectarea limitelor este ca acestea să funcționeze și invers. Atunci când cineva consideră o acțiune amuzantă, ar trebui să se gândească de două ori dacă celor din jur aceeași situație i se pare similară. Ascultarea regulilor sau instrucțiunilor ne permite tuturor să rămânem în siguranță, ceea ce înseamnă că este politicos atât să ascultăm cât și să fim ascultați de cei din jur.

Practicarea empatiei vine ca un autor esențial pentru copiii cu probleme de interacțiune soială. Este la fel de important ca oricine să învețe să-și seteze propriile limite și să încerce să nu fie agresivi sau nerespectuoși. Ajutorul pe care îl oferi copiilor și uneltele necesare pe care acesta le are pentru a practica setarea limitelor este fără doar și poate o putere enormă.

Modele comportamentale prin exemple reale

Atunci când vine vorba despre învățarea sau deprinderea oricărui tip de comportament, copiii își privesc părinții pentru indicii. Empatia și conștientizarea nu fac excepție și dacă vrei ca cei mici să te asculte este important să practici ceea ce îi înveți și pe ei.

“Vrem ca părinții să demonstreze copiilor comportamente pe care le pot împrumuta. Poate că vorbești cu un partener, un prieten, dar asta nu înseamnă că cei mici nu sunt atenți și nu caută semnale despre cum să gândească, cum să se comporte și cum să interacționeze cu ceilalți.”, punctează același specialist.

O altă modalitate de a învăța empatia în zilele noastre este de a evidenția comportamentele pozitive. Emisiunile preferate ale copiilor vin cu exemple nenumărate în acest sens.

“Cum crezi că s-a simțit celălalt copil când a fost numit prost? Este ok ca cineva să spună asta?”, este un exemplu de comunicare empatică alături de copil.

Te-ar mai putea interesa și
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un băiețel care doarme învelit cu o păturică albastră în timp ce își ține în brațe ursulețul
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
articol cu galerie foto
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
11:31
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Fetița desenează și se uită pe geamul avionului
08:56
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
07:59
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Fetița se uită bucuroasă pe geamul trenului
7 mai, 06:52
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Băiat se privește în oglindă
7 mai, 06:16
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Închide