Pentru părinții care vor să seteze anumite limite în ceea ce privește creșterea copiilor, specialiștii recomandă ca abuzul fizic și psihic să fie evitat. De asemenea, atunci când ceilalți discută, copiii nu trebuie să întrerupă și nici să-și revendice jucăriile care se află în mâinile altora.
Cum îți înveți copilul să respecte limite
Indiferent de vârstă, limitele sunt importante și joacă un rol major în dezvoltarea copiilor. Acestea sunt necesare atât pentru copii și creșterea lor, cât și pentru cei din jur. Empatia îi ajută să observe nevoile celorlalți și să fie contectați cu ceea ce se întâmplă departe de confortul lor. Este important ca aceste situații să fie abordate cât mai repede în viață. Comunicarea sentimentelor îi ajută pe cei mici să fie dezvoltați din punct de vedere emoțional pe tot parcursul vieții.
Specialiștii spun că cei mici trebuie puși în ambele tabere atunci când este vorba despre setarea unor reguli. De exemplu, fiecare persoană are dreptul la propriul corp și nimeni nu are voie să atingă fără permisiune, la fel cum nicio persoană nu are voie să-i atingă pe ei dacă nu vor, arată childmind.org. De asemenea, este important ca micuții să cunoască modalitățile necesare pentru a-și spun punctul de vedere în orice situație.
Anumite fraze simple pe care copiii le pot rosti îi va ajuta pe viitor. Dintre acestea amintim “Te rog, oprește-te! sau „Nu-mi place asta” sau “E rândul meu acum”. Exemplele personale contează foarte mult. Atunci când copiii se află în stadiul de învățăcei, aceștia vor să afle povești ale părinților sau îngrijitorilor care au trecut prin aceleași etape. Îi va ajuta să se conecteze la un nivel mai profund atât cu adulții din viața lor, dar și cu propria situație.
De ce este importantă empatia
Pentru unii părinți, ideea de a-și învăța copiii mici ce este empatia poate părea absurd. Este vorba despre cei care nu știu încă să-și lege șireturile, dar vor să afle despre cele mai importante descoperiri ale sufletului de până acum. Indiferent de vârstă, este necesar ca micuții să fie conștienți de ei înșiși, dar și de oamenii din jur. Poate că nu vor înțelege subtilitățile, dar nici nu este necesar.
“N-o să stai de vorbă cu un copil de 4 ani și-o să-i spui că aceasta este empatia. Vrem totuși ca cei mici să dezvolte acest sens al aparținerii, al faptului că trăim într-o comunitate, spun cei de la endsexualviolencect.org. Să folosim această idee ca un ghid pentru comportamentul lor din viitor.”, a declarat Rachel Busman, psihologi clinician. Deși empatia este considerată ca fiind o stare întâlnită în viața adultă, cei mai mulți copii de 3 ani știu din instinct cum să-și liniștească un prieten care plânge sau care s-a lovit. Copiii mici învață acest lucru din propria experiență. Adulții ar trebui în acele momente să li se adreseze punctual.
“Antrenamentul pentru comportamentele sociale ar trebui explicat în timp real. Este mult mai probabil să-ți amintească ce să facă în situațiile respective dacă vor urma un exemplu dat.”, spune același specialist. Din fericire, există multe oportunități pe care copiii le pot lua în considerare.
Practica setării limitelor
O modalitate eficientă ca micuții să învețe respectarea limitelor este ca acestea să funcționeze și invers. Atunci când cineva consideră o acțiune amuzantă, ar trebui să se gândească de două ori dacă celor din jur aceeași situație i se pare similară. Ascultarea regulilor sau instrucțiunilor ne permite tuturor să rămânem în siguranță, ceea ce înseamnă că este politicos atât să ascultăm cât și să fim ascultați de cei din jur.
Practicarea empatiei vine ca un autor esențial pentru copiii cu probleme de interacțiune soială. Este la fel de important ca oricine să învețe să-și seteze propriile limite și să încerce să nu fie agresivi sau nerespectuoși. Ajutorul pe care îl oferi copiilor și uneltele necesare pe care acesta le are pentru a practica setarea limitelor este fără doar și poate o putere enormă.
Modele comportamentale prin exemple reale
Atunci când vine vorba despre învățarea sau deprinderea oricărui tip de comportament, copiii își privesc părinții pentru indicii. Empatia și conștientizarea nu fac excepție și dacă vrei ca cei mici să te asculte este important să practici ceea ce îi înveți și pe ei.
“Vrem ca părinții să demonstreze copiilor comportamente pe care le pot împrumuta. Poate că vorbești cu un partener, un prieten, dar asta nu înseamnă că cei mici nu sunt atenți și nu caută semnale despre cum să gândească, cum să se comporte și cum să interacționeze cu ceilalți.”, punctează același specialist.
O altă modalitate de a învăța empatia în zilele noastre este de a evidenția comportamentele pozitive. Emisiunile preferate ale copiilor vin cu exemple nenumărate în acest sens.
“Cum crezi că s-a simțit celălalt copil când a fost numit prost? Este ok ca cineva să spună asta?”, este un exemplu de comunicare empatică alături de copil.