Da, poți transforma reactivitatea în încredere cu ajutorul unor cuvinte simple, folosite la momentul potrivit. Comunicarea este cea mai simplă cheie de rezolvare a unor situații tensionate, care pot interveni la orice vârstă.
Cuvinte magice pentru a calma crizele de furie ale unui copil
Cuvinte precum „văd că te chinui” oferă o ancoră pentru copilul tău. Copiii care se simt validați au mai multe șanse să se calmeze și mai puțin probabil să recurgă la sfidare în viitor.
Răspunsurile calme pot transforma reacțiile unui copil, făcând crizele mai puțin frecvente și mai intense.
Ca părinte, este greu să-ți vezi copilul că are o criză de furie. De cele mai multe ori, adulții nu îi înțeleg pe cei mici atunci când reacționează agresiv, dar sentimentele lor sunt identice și la fel de intense ca și ale oamenilor maturi. Indiferent dacă sunt frustrați, răniți sau copleșiți, sentimentele intense pot duce la izbucniri care pot face părinții să se simtă neputincioși în fața propriului copil.
În astfel de momente, patru cuvinte simple pot ajuta: „Văd că te chinui”. Atunci când le va auzi, cel mai se poate simți înțeles și poate reveni la starea de calm de dinainte de criză. Deși s-ar putea să pară contraintuitiv să rostești cuvinte atât de simple într-o situație care pare limită, ele oferă recunoașterea durerii și a frustrării, adesea chei importante pentru a reduce intensitatea trăirilor.
Această abordare a calmării copiilor se bazează pe principii care încurajează răspunsuri blânde și înțelegătoare pentru a ajuta la diminuarea comportamentului sfidător.
Pentru cei mici, niște cuvinte atât de simple înseamnă recunoașterea de la un părinte. Poate că în acele momente, cei mici nu au cuvinte pentru a-și exprima sentimentele, dar auzind că le înțelegi lupta îi ajută să se simtă mai puțin singuri.
Pe de altă parte, tu ca părinte trebuie să ții cont de anumite principii atunci când încerci să calmezi furia copilului.
Păstrează-ți propriile emoții sub control
Când copilul tău are o criză, instinctul tău ar putea fi să reacționezi. Cu toate acestea, faptul că tu îți păstrezi calmul, îl poate ajuta pe copil să revină la sentimente mai bune. Tu ești exemplul cel mai bun pentru copilul tău.
Oferă-i empatie
În timp ce spui „Văd că te chinui”, empatia te poate ajuta și mai mult în calmarea situației. De exemplu, ai putea spune: „Acest lucru pare greu pentru tine acum și este în regulă”. Această abordare este eficientă pentru copii pentru că ei își pot da seama că sunt luați în serios. Poate realiza că sentimentele lui sunt respectate, mai degrabă decât respinse.
Încurajează exprimarea
După ce a trecut o criză, încurajează-ți copilul să vorbească despre experiența sa, dacă este pregătit să o facă. Permițându-i să reflecte după un tantrum, îi arăți de fapt că este perfect în regulă să se exprime, chiar și după situații cu adevărat dramatice.