Reclamă

De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală

În anul 2024, paradoxal, părinții se simt mai izolați și mai singuri decât oricând. În ciuda conexiunilor tehnologice și a rețelelor sociale extinse, sentimentul de singurătate pare să fie o problemă tot mai frecventă. Acesta este și motivul pentru care cercetătorii au explorat singurătatea parentală și au încercat să afle ce anume o declanșează

Femeie tânără stă singură pe canapea
Viața agitată și lipsa timpului îi fac pe părinții moderni să se simtă singuri / Shutterstock

Potrivit unui nou sondaj național realizat de Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio, un număr semnificativ mai mare de părinți se confruntă în zilele noastre cu sentimentul de singurătate parentală.

Potrivit sondajului realizat pe un eșantion de peste 1 000 de persoane, aproximativ două treimi dintre părinți (66%) au declarat că rolul de părinte îi face să se simtă uneori sau chiar frecvent singuri. De asemenea, 62% dintre ei au declarat că se simt epuizați de obligațiile părintești, iar 38% au declarat că nu au sprijin în rolul lor de părinte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce anume declanșează singurătatea parentală

Jamie Sorenson, psihiatru, explică pentru parents.com care sunt cele mai frecvente motive pentru care părinții din anul 2024 se simt singuri. Specialistul vorbește în cauză, prin prisma cazurilor pe care le-a întâlnit în munca lui. 

Reclamă

Schimbările sociale și structurale

Una dintre principalele cauze ale singurătății parentale în 2024 este dispariția comunităților tradiționale. În trecut, părinții aveau sprijinul extins al familiei, prietenilor și vecinilor. Astăzi, oamenii se mută mai des în căutarea oportunităților de muncă, ceea ce duce la o fragmentare a rețelelor sociale. Dacă te-ai mutat recent într-un oraș nou sau într-o altă țară, este posibil să nu ai încă un cerc de prieteni sau rude pe care să te poți baza.

De asemenea,  multe cupluri se bazează doar pe ele însele pentru a face față provocărilor parentale, fără ajutorul constant al bunicilor, mătușilor sau unchilor. Această izolare în cadrul familiei extinse contribuie la sentimentul de singurătate. Un studiu realizat de Pew Research Center în 2023 a arătat că peste 60% dintre părinți se simt izolați de sprijinul familiei extinse.

Dependența de tehnologie provoacă singurătatea parentală

Tehnologia, deși utilă în multe aspecte ale vieții, poate deveni o barieră în formarea conexiunilor reale. Petrecerea excesivă a timpului pe dispozitivele digitale poate reduce timpul petrecut în activități față în față cu alți părinți sau alți membri ai comunității. Această dependență de tehnologie contribuie la izolarea socială.

Conexiunile superficiale

Deși tehnologia ne oferă posibilitatea de a ne conecta cu alții, aceste conexiuni sunt adesea superficiale. Rețelele sociale pot crea o iluzie de apropiere și de sprijin. Dar de multe ori nu oferă interacțiuni profunde și semnificative. S-ar putea să te trezești comparându-te cu alți părinți care par să aibă totul sub control. Ceea ce poate accentua sentimentul de inadecvare și izolare. Un studiu publicat în Journal of Social and Clinical Psychology în 2024 a evidențiat faptul că utilizarea intensă a rețelelor sociale este corelată cu niveluri crescute de singurătate și depresie în rândul părinților.

Reclamă

Așteptările nerealiste duc la singurătatea parentală

Presiunea de a fi un părinte perfect este mai mare ca niciodată. Social media și societatea, în general, impun standarde nerealiste privind parentingul. Ceea ce poate duce la sentimente de eșec și izolare. Dacă simți că nu te ridici la înălțimea acestor așteptări, s-ar putea să eviți să te deschizi față de alți părinți de teama de a fi judecat.

Lipsa de timp pentru relații sociale

Munca și îngrijirea copiilor îți ocupă majoritatea timpului. Programul încărcat, cariera, îndatoririle casnice și activitățile copiilor, nu-ți lasă mult spațiu pentru întâlniri sociale sau cultivarea prieteniilor. Un studiu al American Psychological Association din 2024 a arătat că 70% dintre părinți simt că nu au suficient timp pentru viața socială. Iar asta din cauza responsabilităților zilnice.

Ce poți face pentru a gestiona singurătatea parentală

Psihiatrul Jamie Sorenson oferă câteva strategii eficiente pe care le poți pune în aplicare pentru a gestiona singurătatea parentală.

Caută sprijin social

Este important să-ți creezi și să-ți menții o rețea de sprijin. Apartenență la grupuri de părinți, fie fizic, fie online, îți poate oferi un sentiment de comunitate și de sprijin emoțional. Aceste grupuri îți permit să împărtășești experiențe și să ceri sfaturi.

Comunică deschis

Discută deschis despre sentimentele tale cu partenerul sau cu prietenii apropiați. Comunicarea sinceră poate reduce sentimentul de izolare și poate deschide calea pentru sprijin reciproc. Împărtășirea vulnerabilităților tale poate ajuta la construirea unor relații mai puternice și mai autentice.

Ai grijă de tine

Este foarte important să-ți faci timp și pentru tine și pentru nevoile tale.  Activitățile care îți aduc bucurie și relaxare, fie că este vorba de lectură, exerciții fizice sau hobby-uri, pot avea un impact pozitiv asupra stării tale emoționale. Un studiu din 2023 al University of Michigan a arătat că părinții care își fac timp pentru activități recreative au niveluri mai scăzute de stres și o satisfacție mai mare în viața de zi cu zi.

Mergi la terapeut

Dacă sentimentul de singurătate devine copleșitor, nu ezita să cauți ajutor profesional. Terapia sau consilierea îți pot oferi un spațiu sigur pentru a explora și a-ți înțelege emoțiile. Dar, te pot ajuta și să-ți dezvolți strategii de gestionare a singurătății.

Implică-te în activități de voluntariat

Implicarea în activități de voluntariat îți  poate oferi o modalitate excelentă de a te conecta cu alți părinți. Dar și de a-ți extinde rețeaua socială. Participarea la evenimente comunitare și proiecte de voluntariat nu numai că îți oferă oportunități de socializare, dar îți dă și un sentiment de apartenență la comunitate.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Medic examinează piciorul unui băiat
Durerile de creștere la copiii mici și mari
Durerile de creștere la copiii mici și mari sunt un fenomen comun care afectează mulți micuți în timpul dezvoltării lor. Acestea pot fi o sursă de disconfort, dar, de cele mai multe ori, nu indică probleme medicale grave.  Durerile de......
Durerile de creștere la copiii mici și mari
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Un băiețel care bate cu pumnul în masă
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
Fiecare copil are stări emoționale mai bune sau mai puțin bune. Dar pentru unii copii, a se simți deprimat pentru mai mult de câteva săptămâni poate fi un semn de depresie. Depresia la copii este o tulburare de dispoziție care duce la......
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
4
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
O mămică ce pregătește brioșe cu legume împreună cu fetița sa
5 septembrie, 06:52
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Cadru didactic care bate palma cu elevii aflați în bănci
4 septembrie, 07:54
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
O fetiță care stă la birou și se freacă la ochi
4 septembrie, 07:36
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
O fetiță care face terapie la logoped
3 septembrie, 08:01
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
O fetiță cu plasturi pe genunchi
3 septembrie, 07:52
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
Gravidă ține o cremă de față în mână
2 septembrie, 07:52
Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat
Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat
Închide