În relația părinte-copil, validarea ajută copilul să-și exprime emoțiile. De asemenea, îi oferă sentimentul de siguranță, îi crește încrederea în sine și îl ajută să aibă relații mai bune la vârsta adultă.
Iată ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
Tu ești adultul și, în același timp, un model de urmat pentru copilul tău. Cu toate astea, se poate întâmpla să ai momente mai proaste și să greșești față de copil. Află ce să-i spui copilului atunci când ai greșit, pentru că da, e important să recunoști.
În primul rând, ia-ți o mică pauză
Chiar dacă îți vine să te scuzi imediat, este indicat să-ți iei o mică pauză ca să te poți calma. Practic, ceva ce ține de sistemul nervos a declanșat o reacție exagerată. Și asta nu este din vina copiilor, explică psihologul pediatru Ann-Louise Lockhart, pentru huffpost.com.
„Este important să-ți amintești că ești un părinte bun, că este normal să-ți mai ieși din fire din când în când și că greșelile pot fi reparate“.
Ann-Louise Lockhart, psiholog pediatru
Admite că ai greșit
Ca părinte, asumă-ți responsabilitatea că ai greșit. Prin faptul că îți accepți greșeala, îți ajuți copilul să-și valideze sentimentele. Explică-i faptul că ai țipat pentru că ai fost obosită.
În parentingthemodernfamily.com, Karyn D. Hall, autoarea cărții „The Power of Validation“ descrie validarea ca recunoașterea și acceptarea faptului că și copilul tău are în mod real sentimente și gânduri. Acestea sunt legate de anumite situații, indiferent că au sau nu logică pentru adulți.
Cum îți ceri scuze
În primul rând, este important să ai contact vizual și să cobori la înălțimea copilului, dacă este cazul. Apoi, ai grijă să ai o voce calmă și o tonalitate joasă, pentru că niciun copil nu va crede în autenticitatea scuzelor dacă țipi. „Scuzele sincere și umile sunt de neprețuit“, afirmă Janet Lansbury pe site-ul ei.
Ia în calcul și momentul potrivit pentru a-ți cere scuze. În funcție de cât de intensă a fost disputa, ai răbdare ca și tu și copilul să fiți calmi. Dacă nu ești sigură, îți poți întreba copilul dacă vrea să vorbiți despre ce s-a întâmplat chiar atunci sau, mai târziu, peste câteva minute.
Încercă să nu te pierzi în detalii, pentru că un copil își pierde repede atenția. Punctează faptul că ai greșit că ai țipat și că el nu este responsabil pentru reacția ta. Discuția trebuie să fie strict despre explicarea sentimentelor, nu a acțiunii copilului.
Cum închei discuția cu cel mic
Dacă este nevoie să vorbiți despre comportamentul copilului, alocă pentru asta o discuție separată, mai târziu. Atunci vei avea ocazia să-i explici că, deși nu este în regulă că ai avut o reacție exagerată, a încălcat o regulă. Bineînțeles că, asta va atrage și consecințe.
Pentru a încheia într-o notă pozitivă, amintește-i copilului că, indiferent de discuția pe care ai avut-o cu el, tu îl iubești în continuare. În plus, poți să-i oferi o îmbrățișare și să faci o mică glumă pentru a destinde atmosfera.