Este perioada din an în care părinții merg tot mai des cu copii la cabinetul medicului pediatru pentru un control. Virozele circulă mai des în perioada sezonului rece, iar acest lucru este amplificat și de timpul petrecut de copil la școală.
Pe măsură ce pediatrii se întâlnesc cu copiii și verifică starea lor de sănătate, aceștia descoperă că există un paradox. În timp ce tot mai mulți copii se confruntă cu obezitatea, mulți dintre ei suferă de deficiență de nutrienți.
Deficiențe nutriționale la copii
Potrivit studiilor, 13 milioane de copii din SUA suferă de nesiguranță alimentară. Acest lucru înseamnă că nu consumă nutrienții esențiali pentru o bună dezvoltare. Acesta este motivul pentru care programele de mic dejun și prânz subvenționate sunt vitale în lume.
Familiile care nu au acces la alimente sănătoase își pot pune în pericol copiii. Mai jos găsești nutrienții care lipsesc cel mai des din alimentația copilului.
Vitamina D
Marea majoritate a copiilor suferă de deficiența vitaminei D. Cercetările arată că 60% dintre copiii cu vârstă cuprinsă între 6 și 11 ani au un deficit de vitamina D.
Vitamina D nu se găsește în multe alimente. Vitamina D se găsește în alimente precum somon, ciuperci, ouă și lapte de vacă. Principala modalitate de a obține suficientă vitamina D este prin expunerea la lumina soarelui.
Specialiștii recomandă ca micuții să petreacă între 5 și 30 de minute pe zi la soare. Vitamina D joacă un rol important în sănătate imunitară, în reglarea tensiunii arteriale și în sănătatea mintală. Specialiștii spun că vitamina D este importantă pentru absorbția calciului, care joacă un rol important în dezvoltarea oaselor.
Fibre
Există șanse mari ca micuțul tău să nu consume suficiente fibre. Acest lucru se datorează faptului că mulți copii nu mănâncă legume, fructe și cereale integrale.
Atunci când copiii nu consumă suficiente fibre, au șanse multe să se îmbolnăvească și sunt expuși riscului crescut de obezitate. Acest lucru se datorează faptului că alimentele bogate în fibre tind să fie bogate în nutrienți.
Alimentele cu un conținut scăzut de fibre tind să fie sărace în nutrienți, dar bogate în carbohidrați și zahăr. Fibrele reprezintă un nutrient cheie pentru digestie.
Părinții ar trebui să le ofere copiilor fructe și legume la fiecare masă și la ora gustării. Mai multe fructe și legume ar putea crește aportul de fibre din organism.
Luteina și zeaxantina
Luteina și zeaxantina sunt doi nutrienți de top de care copiii din școala primară suferă de deficit. Acești nutrienți susțin sănătatea ochilor și funcțiile cognitive, precum și memoria și atenția.
Atunci când copiii nu primesc acești nutrienți, ei pot avea parte de probleme de vedere. O deficiență a acestor nutrienți poate duce la performanțe vizuale mai slabe, inclusiv dificultăți de citire și recunoaștere a detaliilor.
Luteina și zeaxantina susțin sănătatea creierului și sunt importante pentru concentrare, memorie și atenție. Acești nutrienți se găsesc în verdețuri, fructe și legume colorate.
Încorporând mai multe legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, kale și broccoli, în mese și alte surse bune, cum ar fi fructele colorate, poți contribi la sănătatea organismului copilului tău.
Fier
Pe măsură ce fetele trec prin pubertate, acestea pot ajunge să sufere de deficiență de fier. Băieții adolescenți au nevoie de 11 miligrame de fier pe zi, iar fetele adolescente au nevoie de 15 miligrame pe zi, spun specialiștii.
Calciu
Cei mai mulți adolescenți se confruntă cu deficiența de calciu. Calciul este un nutrient important pentru creștere și sănătatea oaselor, în special în timpul pubertății. Preadolescenții și adolescenții au nevoie de 1.300 de miligrame de calciu pe zi.