Prunele sunt bogate în nutrienți, dar pot prezenta un risc de sufocare pentru bebeluși. Acestea trebuie introduse cu mare atenție în dieta copilului pentru a nu-i pune viața în pericol. Mai jos găsești câteva informații utile cu privire la procesul de diversificare.
Când poți introduce prunele în alimentația copilului tău
Prunele pot fi introduse în dieta copilului de îndată ce bebelușul este pregătit să înceapă să consume alimente solide. Acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 6 luni, dar atâta timp cât fructele sunt moi și gătite până se înmoaie.
Înainte de a-i oferi prune copilului este important să te consulți cu medicul tău pediatru. Acesta îți poate spune dacă micuțul tău este pregătit pentru ele.
Prunele sunt fructe care datează din vremuri străvechi. Ele au fost cultivate pentru prima dată în America de Nord Europa și Asia. Astăzi există mii de soiuri de prune.
Prunele sunt bogate în carbohidrați, fibre și lichide, pe lângă potasiu și vitaminele C și K. Împreună, acești nutrienți ajută la furnizarea de energie pentru a alimenta organismul copilului.
De asemenea, prunele ajută la menținerea echilibrului electrolitic, a sănătății pielii, a absorbției fierului, a funcției imunitare și a coagulării sângelui.
Prunele sunt printre fructele care sunt deosebit de utile pentru bebelușii care se confruntă cu probleme din cauza constipației, spun cei de la Solidstarts.com.
Prunele pot reprezenta un pericol de sufocare pentru bebeluși
Prunele, mai ales cele care nu sunt coapte, sunt alunecoase și ferme. Acest lucru face ca prunele să reprezinte un pericol de sufocare pentru cei mici.
Pentru a reduce riscul peste important să pregătești prunele nainte de a fi servite. Prunele ar trebui să fie moi și să nu fie lăsate la îndemâna copiilor mici.
Pentru a servi prunele celor mici le poți pasa pe cele moi sub forma unui piure. Pulpa moale este ideală pentru a o transforma într-un piure delicios și dulce pentru cel mic.
Evită să servești pielea prunele tari pentru cei mici. Aceasta poate reprezenta, de asemenea, un pericol de sufocare, spun specialiștii.
Prunele nu sunt un alergen comun
Deși au fost raportate unele reacții alergice la prune, aceste fructe nu sunt considerate un alergen comun.
Unele persoane cu antecedente de reacții severe la fructe cu sâmburi, cum ar fi cireșele, piersicile și nectarinele, pot prezenta un risc crescut de alergie la prune.
Persoanele care sunt sensibile sau alergice la mesteacăn sau care au sindromul de alergie orală la alte alimente din familia Rosaceae sau la fructele cu sâmburi, pot fi, de asemenea, sensibilie la prune. Sindromul de alergie orală duce de obicei la mâncărimi de scurtă durată, furnicături în zona buzelor sau mici iritații. Este puțin probabil ca în urma acestor semne să apară o reacție periculoasă.
Gătitul și curățarea atentă a fructelor poate ajuta la reducerea reacțiilor la persoanele sensibile. Este important să introduci prunele în cantități mici și să observi copilul pentru a putea determina dacă acesta are o reacție alergică.