Statisticile arată că un procent însemnat de cazuri de internare a copiilor sub cinci ani în spitale sunt cauzate de deshidratare, mai ales în contextul bolilor diareice. Organizația Mondială a Sănătății subliniază că deshidratarea severă poate fi fatală dacă nu se intervine rapid cu soluții de rehidratare orală sau intravenoasă.
În regiunile cu acces limitat la apă potabilă și servicii medicale adecvate, rata de incidență a deshidratării este semnificativ mai mare. Educația pentru sănătate și accesul facil la resurse medicale sunt importante pentru prevenirea și gestionarea eficientă a deshidratării în rândul celor mai vulnerabili.
Cum se manifestă deshidratarea la copiii mici
Simptomele deshidratării la copiii mici pot varia, după cum susțin specialiștii. Dar există câteva semne comune de care, ca mamă, ar trebui să fii conștientă și să le recunoști rapid:
- stare de somnolență, letargie sau iritabilitate
- gură uscată și salivă mai vâscoasă
- plâns fără lacrimi
- scăderea cantității de urină
- ochi adânciți în orbite
- respirație profundă
- mâini și picioare reci.
Care sunt cauzele deshidratării la copiii mici
Cele mai frecvente cauze care duc la deshidratarea la copii sunt, după cum susțin specialiștii, următoarele:
- diareea și vărsăturile cauzate de infecții digestive, indigestii sau ca urmare a expunerii la soare
- febra cauzată de diverse infecții respiratorii și nu numai
- transpirația excesivă
- consumul insuficient de lichide
Atenție, deshidratarea poate duce la complicații destul de serioase care pot avea ca și consecințe episoade de convulsii, tulburări de ritm cardiac, dureri abdominale intense sau stări de confuzie.
Ce poți face pentru a preveni și trata deshidratarea la copiii mici
Prevenția este întotdeauna cea mai bună strategie când vine vorba de deshidratare, mai ales în cazul copiilor mici.
Tocmai de aceea, oferă-i copilului lichide frecvent, mai ales apă și soluții de rehidratare orală recomandate de pediatri.
Bebelușii cu vârsta sub șase luni ar trebui să fie alăptați exclusiv la sân sau hrăniți cu formula de lapte specială. De asemenea, diversificarea ar trebui făcută numai cu alimente sigure, proaspete, care să nu pună sănătatea micuțului în pericol.
Evită să-l expui la soare pentru un timp îndelungat și în orele de vârf. În cazul în care este expus, caută un loc răcoros în care să-l poți proteja
Mai apoi, ar trebui să ai mare grijă la îmbrăcăminte. Îmbracă-l cu haine lejere și respirabile pentru a ajuta la reglarea temperaturii corpului.
Ce tratament se recomandă în cazul deshidratării la copiii mici
Dacă suspectezi că micuțul este deshidratat, acționează cât mai rapid posibil pentru a remedia situația.
În prima faza, oferă-i copilului soluții de rehidratare orale. Atenție, dă-i să bea cu lingurița, porții mici, la intervale frecvente.
Dacă simptomele sunt severe sau dacă micuțul refuză lichidele, este important să consulți un medic cât mai curând posibil. Deshidratarea severă poate necesita rehidratare intravenoasă.
Monitorizează frecvența urinării și a altor simptome pentru a evalua dacă starea copilului se îmbunătățește.
Este foarte important să recunoști din timp semnele de deshidratare și să acționezi în consecință pentru a evita situații neplăcute.