Te poți confrunta cu tot felul de pofte pe parcursul sarcinii, inclusiv cu unele mai ciudate. Acestea ar putea să se diminueze sau pot dispărea complet după ce naști. De exemplu, ai putea să poftești la cartofi prăjiți, ciocolată, murături sau la combinații mai neobișnuie cum ar fi cheeseburgeri acoperiți cu caramel fierbinte, înghețată de vanilie cu bacon sau pepene roșu cu brânză. În cele ce urmează, vei descoperi ce sunt poftele alimentare în sarcină, dar și ce trebuie să faci dacă te tentează ceva ce nu ar trebui să mănânci.
Ce sunt și ce cauzează poftele alimentare în sarcină
Poftele alimentare în sarcină sunt diferite de simpla foame. La un moment dat, în timpul trimestrului 1 de sarcină (sau mai târziu), s-ar putea să ai momente în care tânjești după o înghețată, cartofi prăjiți, chipsuri sărate sau după toate în același timp. Tot ceea ce simți legat de poftele alimentare este absolut normal.
Chiar dacă nu se știe exact de ce apar poftele alimentare în sarcină, cauzele ar putea fi legate de factorii culturali și psihosociali, de deficiențe nutriționale, de anumite ingrediente din alimentele dorite și de schimbările hormonale. „Una dintre cauze ar putea fi legată și de faptul că oamenii au aversiuni alimentare sau lucruri care declanșează greața“, spune Jennifer Lew, medic ginecolog la Northwestern Medicine Regional Medical Group, din Illinois.
De asemenea, este normal să tânjești după ceva ce îi lipsește organismului tău. „Un anumit aliment poate semnala o nevoie de nutrienți. Pofta de murături și alte alimente sărate în timpul sarcinii poate fi modul în care corpul tău își reglează echilibrul de lichide“, explică nutriționistul Casey Seiden. Pofta de carne poate însemna că ai nevoie de mai mult fier. Dacă ai un stil de viață vegan sau vegetarian, există alte opțiuni care să-l conțină.
Și particularitățile culturale și mesajele mass-media legate de alimente pot influența poftele, conform nutriționistului Erin Skinner. Cercetările arată că ciocolata este frecvent râvnită în SUA, dar puține femei din Egipt o preferă. În plus, cele din Japonia sunt mai predispuse să poftească la orez. Acest lucru evidențiază influența obiceiurilor culinare ale unei regiuni asupra preferințelor legate de mâncare.
Pofte alimentare obișnuite în timpul sarcinii
Există o varietate de alimente după care poți tânji când ești însărcinată, dar studiile arată că dulciurile și carbohidrații, precum pâinea și pastele, sunt în fruntea listei. Potrivit Frontiers in Psychology, alte pofte comune de sarcină includ:
- Mâncarea picantă.
- Alimente sărate, cum ar fi chipsurile și cartofii prăjiți.
- Fructe și sucuri de fructe.
- Lapte și alte produse lactate.
- Murături.
- Mâncare rapidă.
- Fructe și legume.
- Pizza.
- Dulciuri.
- Gheață.
Oricât de ciudate ar putea fi unele pofte de sarcină, atâta timp cât sunt alimente sigure și dieta ta este echilibrată, Lew spune că nu este nimic rău în a le consuma.
Ignorarea poftelor alimentare în sarcină
Decizia de a mânca anumite alimente sau de a nu le mânca, poate fi destul de derutantă. Important este să ai o dietă bogată în nutrienți. Poți discuta cu medicul și un nutriționist despre nevoile tale alimentare. Dacă ai un indice de masă corporală normal, probabil ți se va recomanda să iei între 11,3 și 15,8 kilograme în timpul sarcinii (puțin mai mult dacă erai subponderală și mai puțin dacă erai supraponderală).
În plus, nu uita că nu trebuie să mănânci cu adevărat pentru doi. Potrivit Asociației Americane pentru Sarcină, în trimestrul 2 și 3 de sarcină, ai nevoie doar de 300 de calorii în plus pe zi, mai mult sau mai puțin. Aproximativ, este echivalentul unui covrig cu cremă de brânză.
Atunci când ai poftă de dulciuri, specialiștii recomandă să-ți satisfaci poftele cu moderație, dar să păstrezi o dietă echilibrată. Seiden spune că trebuie să te asiguri că obții suficiente proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați de calitate. În plus, Skinner adaugă că este ideal să adaugi în alimentație și o varietate de verdețuri în fiecare zi.
Pe de altă parte, abținerea completă de la alimentele pe care le dorești cu ardoare poate semnala un alt tip de problemă de sănătate. „Dacă ai o gândire foarte rigidă legată de alimente, este posibil ca această mentalitate să nu-ți facă bine“, a spus Skinner. „Aș încuraja o astfel de persoană să aibă o abordare mai echilibrată față de mâncare. Este important să le oferim copiilor noștri un model de viață, într-o lume în care prăjiturile și fursecurile sunt reale.“
Când poftele alimentare în sarcină devin ciudate
Să mănânci tăieței thailandezi cu arahide peste înghețată poate suna destul de ciudat pentru unele persoane. Dar, dacă mâncarea aleasă este bine preparată, nu ar trebui să te simți prost dacă o mănânci, spune Skinner.
În schimb, excesul de junk food sau fast-food, poate duce la o creștere excesivă în greutate. Acest lucru poate provoca complicații în sarcină, atât pentru tine, cât și pentru copil.
De asemenea, va trebui să renunți la sushi, care este făcut din pește crud. În schimb, ai putea opta pentru pește gătit la cuptor. De asemenea, și carnea ar trebui bine gătită, la temperaturi mari. Ca să fii sigură, discută cu medicul despre alimentele permise și interzise în timpul sarcinii.
Nu în ultimul rând, dacă ești atrasă de non-alimente, precum pietricele, argilă, săpun sau alte tipuri de detergent, ar putea indica o afecțiune cunoscută sub numele de Pica. Aceasta ar putea fi asociată cu o deficiență de fier sau cu o nutriție deficitară.