Reclamă

Poftele alimentare în sarcină. Ce le cauzează și de ce să nu le ignori

Pe lângă grețuri matinale, insomnii, sâni dureroși și luat în greutate, femeile se pot confrunta și cu poftele alimentare în sarcină. Acestea pot apărea oricând pe parcursul sarcinii și sunt în contradicție cu aversiunile alimentare, care încep în trimestrul 1, când nivelul hormonilor crește destul de mult. Poftele alimentare ating apogeul în trimestrul 2 de sarcină, ca apoi, în trimestrul, să înceapă să scadă. 

Femeie însărcinată, care stă în dormitor, în pat, cu picioarele încrucișate și ține în mână o farfurie cu cornuri și cu cealaltă mână își atinge burta, ilustrând Poftele alimentare în sarcină
Poftele alimentare în sarcină pot fi cauzate de factorii culturali și psihosociali, de deficiențe nutriționale și de schimbările hormonale / Shutterstock

Te poți confrunta cu tot felul de pofte pe parcursul sarcinii, inclusiv cu unele mai ciudate. Acestea ar putea să se diminueze sau pot dispărea complet după ce naști. De exemplu, ai putea să poftești la cartofi prăjiți, ciocolată, murături sau la combinații mai neobișnuie cum ar fi cheeseburgeri acoperiți cu caramel fierbinte, înghețată de vanilie cu bacon sau pepene roșu cu brânză. În cele ce urmează, vei descoperi ce sunt poftele alimentare în sarcină, dar și ce trebuie să faci dacă te tentează ceva ce nu ar trebui să mănânci.

Ce sunt și ce cauzează poftele alimentare în sarcină 

Poftele alimentare în sarcină sunt diferite de simpla foame. La un moment dat, în timpul trimestrului 1 de sarcină (sau mai târziu), s-ar putea să ai momente în care tânjești după o înghețată, cartofi prăjiți, chipsuri sărate sau după toate în același timp. Tot ceea ce simți legat de poftele alimentare este absolut normal.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Chiar dacă nu se știe exact de ce apar poftele alimentare în sarcină, cauzele ar putea fi legate de factorii culturali și psihosociali, de deficiențe nutriționale, de anumite ingrediente din alimentele dorite și de schimbările hormonale. „Una dintre cauze ar putea fi legată și de faptul că oamenii au aversiuni alimentare sau lucruri care declanșează greața“, spune Jennifer Lew, medic ginecolog la Northwestern Medicine Regional Medical Group, din Illinois. 

Reclamă

De asemenea, este normal să tânjești după ceva ce îi lipsește organismului tău. „Un anumit aliment poate semnala o nevoie de nutrienți. Pofta de murături și alte alimente sărate în timpul sarcinii poate fi modul în care corpul tău își reglează echilibrul de lichide“, explică nutriționistul Casey Seiden. Pofta de carne poate însemna că ai nevoie de mai mult fier. Dacă ai un stil de viață vegan sau vegetarian, există alte opțiuni care să-l conțină.  

Și particularitățile culturale și mesajele mass-media legate de alimente pot influența poftele, conform nutriționistului Erin Skinner. Cercetările arată că ciocolata este frecvent râvnită în SUA, dar puține femei din Egipt o preferă. În plus, cele din Japonia sunt mai predispuse să poftească la orez. Acest lucru evidențiază influența obiceiurilor culinare ale unei regiuni asupra preferințelor legate de mâncare.

Pofte alimentare obișnuite în timpul sarcinii

Există o varietate de alimente după care poți tânji când ești însărcinată, dar studiile arată că dulciurile și carbohidrații, precum pâinea și pastele, sunt în fruntea listei. Potrivit Frontiers in Psychology, alte pofte comune de sarcină includ:

  • Mâncarea picantă.
  • Alimente sărate, cum ar fi chipsurile și cartofii prăjiți.
  • Fructe și sucuri de fructe.
  • Lapte și alte produse lactate.
  • Murături.
  • Mâncare rapidă.
  • Fructe și legume.
  • Pizza.
  • Dulciuri.
  • Gheață.

Oricât de ciudate ar putea fi unele pofte de sarcină, atâta timp cât sunt alimente sigure și dieta ta este echilibrată, Lew spune că nu este nimic rău în a le consuma.

Reclamă

Ignorarea poftelor alimentare în sarcină

Decizia de a mânca anumite alimente sau de a nu le mânca, poate fi destul de derutantă. Important este să ai o dietă bogată în nutrienți. Poți discuta cu medicul și un nutriționist despre nevoile tale alimentare. Dacă ai un indice de masă corporală normal, probabil ți se va recomanda să iei între 11,3 și 15,8 kilograme în timpul sarcinii (puțin mai mult dacă erai subponderală și mai puțin dacă erai supraponderală).

În plus, nu uita că nu trebuie să mănânci cu adevărat pentru doi. Potrivit Asociației Americane pentru Sarcină, în trimestrul 2 și 3 de sarcină, ai nevoie doar de 300 de calorii în plus pe zi, mai mult sau mai puțin. Aproximativ, este  echivalentul unui covrig cu cremă de brânză.

Atunci când ai poftă de dulciuri, specialiștii recomandă să-ți satisfaci poftele cu moderație, dar să păstrezi o dietă echilibrată. Seiden spune că trebuie să te asiguri că obții suficiente proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați de calitate. În plus, Skinner adaugă că este ideal să adaugi în alimentație și o varietate de verdețuri în fiecare zi.

Pe de altă parte, abținerea completă de la alimentele pe care le dorești cu ardoare poate semnala un alt tip de problemă de sănătate. „Dacă ai o gândire foarte rigidă legată de alimente, este posibil ca această mentalitate să nu-ți facă bine“, a spus Skinner. „Aș încuraja o astfel de persoană să aibă o abordare mai echilibrată față de mâncare. Este important să le oferim copiilor noștri un model de viață, într-o lume în care prăjiturile și fursecurile sunt reale.“

Când poftele alimentare în sarcină devin ciudate

Să mănânci tăieței thailandezi cu arahide peste înghețată poate suna destul de ciudat pentru unele persoane. Dar, dacă mâncarea aleasă este bine preparată, nu ar trebui să te simți prost dacă o mănânci, spune Skinner.

În schimb, excesul de junk food sau fast-food, poate duce la o creștere excesivă în greutate. Acest lucru poate provoca complicații în sarcină, atât pentru tine, cât și pentru copil.

De asemenea, va trebui să renunți la sushi, care este făcut din pește crud. În schimb, ai putea opta pentru pește gătit la cuptor. De asemenea, și carnea ar trebui bine gătită, la temperaturi mari. Ca să fii sigură, discută cu medicul despre alimentele permise și interzise în timpul sarcinii.

Nu în ultimul rând, dacă ești atrasă de non-alimente, precum pietricele, argilă, săpun sau alte tipuri de detergent, ar putea indica o afecțiune cunoscută sub numele de Pica. Aceasta ar putea fi asociată cu o deficiență de fier sau cu o nutriție deficitară. 

Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată care deschide un borcan cu murături
De ce femeile însărcinate poftesc la murături? Specialiștii oferă o nouă explicație
De ce femeile însărcinate poftesc la murături? Specialiștii oferă o nouă explicație
MAi multe felii de pâine cu avocado și somon afumat
Consumul de somon afumat în sarcină. Cât de sigur este acest aliment pentru mămici și bebeluși
Consumul de somon afumat în sarcină. Cât de sigur este acest aliment pentru mămici și bebeluși
O femeie însărcinată care poartă o rochie neagră și ține un cățel de usturoi în palmă
Consumul de usturoi în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Consumul de usturoi în timpul sarcinii: beneficii și contraindicații
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mămică ce ține în brațe un bebeluș și se recuperează după naștere
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
Recuperarea după naștere poate fi una rapidă sau una anevoioasă. Fiecare femeie are o călătorie unică atunci când vine vorba de experiența nașterii. Specialiștii vin în ajutorul mămicilor cu câteva sfaturi utile pentru a le face......
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Mama își ia la revedere de la băiatul care merge singur la școală
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
În ultimii ani, stilurile de parenting au devenit tot mai diverse, iar părinții sunt mai conștienți de impactul pe care modul de creștere îl are asupra copiilor. Unul dintre stilurile de parenting care a câștigat popularitate este......
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel cu un card albastru în mână
13:03
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
O femeie însărcinată care consumă o ceșacă de ceai
9 octombrie, 08:27
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
O fetiță care ține în brațe un castron plin cu prune
9 octombrie, 07:03
Când poți introduce prunele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Când poți introduce prunele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Fetița bea apă din pahar
7 octombrie, 06:12
Cum convingi copilul să bea mai multă apă? Sfaturi pentru părinți
Cum convingi copilul să bea mai multă apă? Sfaturi pentru părinți
O femeie însărcinată care deschide un borcan cu murături
7 octombrie, 06:09
De ce femeile însărcinate poftesc la murături? Specialiștii oferă o nouă explicație
De ce femeile însărcinate poftesc la murături? Specialiștii oferă o nouă explicație
Copiii generației Alpha stau la masă și se uită pe laptop
6 octombrie, 07:22
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
Generația Alpha: sunt sau nu sunt copiii Alpha mai lipsiți de respect decât alte generații?
Închide