Reclamă

Acizii grași Omega-3 la copii. Ce sunt și care sunt beneficiile acestora

Atunci când vorbim de alimentația copilului, este important să iei în calcul o dietă bazată pe proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase, dar și legume și fructe. Printre grăsimile sănatoase ar trebui să incluzi acizii grași Omega-3 la copii, esențiali pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă acestora.

Publicat: 14 septembrie 2023, 07:54
Alimente bogate în acizi grași Omega-3, precum pește nuci, semințe, ouă, unt, așezate pe un suport din lemn, și lângă este așezată o jumătate de avocado tăiată și cuburi din lemn pe fiecare cub este câte o literă care formează omega și cifra 3
Acizii grași Omega-3 sunt un grup de acizi grași polinesaturați, care nu pot fi produși de organism, dar sunt esențiali pentru sănătate / Shutterstock

Una dintre cele mai bogate surse de acizi grași Omega-3 o reprezintă peștele. Însă, aceștia pot fi obținuți și din sursele vegetale sau alimentare. Studiile au arătat că aceștia aduc beneficii importante legate de învățare, atenție și performanță școlară.

Ce sunt acizii grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt un grup de acizi grași polinesaturați, care nu pot fi produși de organism, dar sunt esențiali pentru sănătatea noastră.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acizii Omega-3 cuprind: acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).

ALA este prezent în unele alimente vegetale, cum ar fi semințele de in, nucile și uleiul de canola. DHA și EPA sunt prezente în pește și în uleiurile acestuia. Peștii acumulează acizii în țesuturile lor, prin consumul de microalge și fitoplancton. Printre cele mai bune surse alimentare de DHA și EPA sunt peștii grași. Printre aceștia se pot enumera: somonul, sardinele, macroul, heringul, hamsiile, păstrăvul și tonul. De asemenea, există și anumite alimente, îmbogățite cu acizi grași, cum ar fi ouăle, iaurtul sau laptele.

Copiii pot lua și suplimente pe bază de ulei de pește Omega-3. În cazul în care urmează o dietă vegetariană, pot lua variante obținute din alge.

Reclamă

Beneficiile Omega-3 pentru copii

De la naștere până la 2 ani, creierul crește cel mai mult în greutate. Însă, se dezvoltă pe deplin pe parcursul copilăriei și adolescenței. De aceea, în aceste perioade, acizii grași Omega-3, în special DHA, sunt esențiali pentru creșterea sănătoasă, dezvoltarea și performanța școlară a copiilor.

Sprijină dezvoltarea bebelușului

Sprijinirea dezvoltării sănătoase a unui copil cu Omega-3 poate începe înainte de nașterea acestuia. Ea poate continua în timp ce acesta se află în copilărie. Potrivit National Institutes of Health, pentru a contribui la sănătatea bebelușului, mama ar trebui să consume cel puțin 226 grame de pește sau fructe de mare, pe săptămână, care conțin DHA, în timpul sarcinii și alăptării.

Reclamă

DHA este vital pentru dezvoltarea creierului și a retinei copilulu. De asemenea, asigură o creștere sănătoasă și o greutate normală la naștere. National Institutes of Health adaugă că, deși fructele de mare conțin niveluri variabile mercur, beneficiile pentru sănătate ale consumului de cantități moderate, în perioada prenatală, depășesc riscurile legate de mercur.

Acizii grași Omega-3 pot ameliora simptomele ADHD

Se pare că acizii Omega-3 modifică membranele celulare din sistemul nervos central. În plus, pot ajuta la procesele cerebrale la persoanele cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Experții spun că suplimentele de omega-3 pot reduce simptomelor ADHD, contribuind la îmbunătățirea calității somnului și a funcției cognitive și pot îmbunătăți comportamentul opozițional evaluat de părinți.

Potențial mai puține alergii

În cadrul unui studiu efectuat pe 3.285 de copii suedezi, cercetătorii au constatat că un consum regulat de pește la începutul vieții poate reduce riscul de alergii până la vârsta de 12 ani, în special rinita și eczema.

Cu toate acestea, National Institutes of Health raportează rezultate inconsecvente pentru studiile care evaluează omega-3 și alergiile din copilărie, sugerând că această asociere necesită studii suplimentare.

Poate îmbunătăți somnul și performanța școlară

Omega-3 sunt esențiale pentru sănătatea creierului, iar unele studii leagă consumul lor de somnul și performanța copiilor.

În urma unui studiu din 2014, realizat în Marea Britanie, s-a constatat că nivelurile scăzute de DHA din sânge ale copiilor, care au urmat un program de 16 săptămâni suplimente de DHA, a dus la mai puține episoade de trezire și la mai mult somn pe noapte.

Cercetătorii au indicat, de asemenea, într-un studiu făcut în Statele Unite că acizii grași Omega-3 ar putea fi benefici copiilor care aveau o problemă legată de somn.

În plus, studiile clinice spun că școlarilor, care au primit  suplimente cu Omega-3, li se poate îmbunătăți dezvoltarea cognitivă și performanța școlară.

Acizii grași Omega-3: efecte secundare

Unele cercetări indică faptul că practic nu există efecte secundare grave ale suplimentării cu Omega-3. Totuși, dispepsia și sângerările nazale sunt cele mai frecvente.

Academia de Nutriție și Dietetică spune că oamenii de știință trebuie să facă mai multe cercetări pentru a determina toate implicațiile pe care acizii Omega-3 le au asupra organismului. În plus, recomandă ca părinții  să discute cu pediatrul înainte de a da copilului orice fel de suplimente alimentare.

U.S. Food&Drug Administration recomandă oamenilor să evite consumul de pește niveluri ridicate de mercur precum: macroul regal, marlinul, rechinul, peștele-spadă, tonul obez sau tilefish.

Doza recomandată pentru copii

Institutul de Medicină nu a stabilit recomandări specifice de aport pentru acid eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). În schimb, aceștia recomandă necesarul zilnic de acid alfa-linolenic (ALA) sau de omega-3 total în funcție de vârsta copilului:

  • 0-12 luni – 0,5 gr de Omega-3 total.
  • 1-3 ani – 0,7 gr ALA.
  • 4-8 ani – 0,9 gr ALA.
  • 9-13 ani – 1,2 g ALA pentru băieți și 1 g pentru fete.
  • 14-18 ani – 1,6 g ALA pentru băieți și 1,1 g pentru fete.

Potrivit National Institutes of Health, copiii consumă doar aproximativ 40 mg de DHA și EPA din alimente. Cu ajutorul suplimentele se poate contribui cu aproximativ 100 mg la aportul mediu zilnic de ALA.

Cu toate acestea, Academia de Nutriție și Dietetică sugerează să le oferiți copiilor o varietate de surse alimentare de Omega-3, înainte de a apela la suplimente.

Te-ar mai putea interesa și
Gravidă care mănâncă un iaurt
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Fetița care se joacă de-a doctorița cu ursulețul de pluș și îi dă suplimente alimentare
Suplimente alimentare pentru copii: cât de necesare sunt
Suplimente alimentare pentru copii: cât de necesare sunt
Femeie însărcinată, care stă în pat, ținând în mână o folie cu suplimente de fier, ilustrând anemia în sarcină
Anemia în sarcină. Care sunt cauzele, simptomele și cum poate fi tratată
Anemia în sarcină. Care sunt cauzele, simptomele și cum poate fi tratată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Băiețel stă pe bancă și plânge
20 iunie, 08:44
5 comportamente ale copilului care nu ar trebui să te îngrijoreze
5 comportamente ale copilului care nu ar trebui să te îngrijoreze
Două fetițe îi dau mamei să mănânce și ea morcovi
20 iunie, 07:22
10 nutrienți de care are nevoie fiecare copil
10 nutrienți de care are nevoie fiecare copil
Poze cu ecografii de sarcină și căpșuni
20 iunie, 06:36
Cât de mare este bebelușul în sarcină. Dimensiunile pe săptămâni, în comparație cu fructe și legume
Cât de mare este bebelușul în sarcină. Dimensiunile pe săptămâni, în comparație cu fructe și legume
articol cu video
Alina Bordea cu brațele împreunate, zâmbitoare la cameră
19 iunie, 10:20
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Gravidă stă întinsă pe pat cu mâna pe burtă
19 iunie, 09:40
De ce îți simți burta de gravidă încordată și grea
De ce îți simți burta de gravidă încordată și grea
Mama îi arată fetei cum să scrie în agendă
19 iunie, 06:07
Cum ajuți copilul să-și îmbunătățească abilitatea de a rezolva probleme
Cum ajuți copilul să-și îmbunătățească abilitatea de a rezolva probleme
Închide