Reclamă

Acizii grași Omega-3 la copii. Ce sunt și care sunt beneficiile acestora

Atunci când vorbim de alimentația copilului, este important să iei în calcul o dietă bazată pe proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase, dar și legume și fructe. Printre grăsimile sănatoase ar trebui să incluzi acizii grași Omega-3 la copii, esențiali pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă acestora.

Publicat: 14 septembrie 2023, 07:54
Alimente bogate în acizi grași Omega-3, precum pește nuci, semințe, ouă, unt, așezate pe un suport din lemn, și lângă este așezată o jumătate de avocado tăiată și cuburi din lemn pe fiecare cub este câte o literă care formează omega și cifra 3
Acizii grași Omega-3 sunt un grup de acizi grași polinesaturați, care nu pot fi produși de organism, dar sunt esențiali pentru sănătate / Shutterstock

Una dintre cele mai bogate surse de acizi grași Omega-3 o reprezintă peștele. Însă, aceștia pot fi obținuți și din sursele vegetale sau alimentare. Studiile au arătat că aceștia aduc beneficii importante legate de învățare, atenție și performanță școlară.

Ce sunt acizii grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt un grup de acizi grași polinesaturați, care nu pot fi produși de organism, dar sunt esențiali pentru sănătatea noastră.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acizii Omega-3 cuprind: acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).

ALA este prezent în unele alimente vegetale, cum ar fi semințele de in, nucile și uleiul de canola. DHA și EPA sunt prezente în pește și în uleiurile acestuia. Peștii acumulează acizii în țesuturile lor, prin consumul de microalge și fitoplancton. Printre cele mai bune surse alimentare de DHA și EPA sunt peștii grași. Printre aceștia se pot enumera: somonul, sardinele, macroul, heringul, hamsiile, păstrăvul și tonul. De asemenea, există și anumite alimente, îmbogățite cu acizi grași, cum ar fi ouăle, iaurtul sau laptele.

Copiii pot lua și suplimente pe bază de ulei de pește Omega-3. În cazul în care urmează o dietă vegetariană, pot lua variante obținute din alge.

Reclamă

Beneficiile Omega-3 pentru copii

De la naștere până la 2 ani, creierul crește cel mai mult în greutate. Însă, se dezvoltă pe deplin pe parcursul copilăriei și adolescenței. De aceea, în aceste perioade, acizii grași Omega-3, în special DHA, sunt esențiali pentru creșterea sănătoasă, dezvoltarea și performanța școlară a copiilor.

Sprijină dezvoltarea bebelușului

Sprijinirea dezvoltării sănătoase a unui copil cu Omega-3 poate începe înainte de nașterea acestuia. Ea poate continua în timp ce acesta se află în copilărie. Potrivit National Institutes of Health, pentru a contribui la sănătatea bebelușului, mama ar trebui să consume cel puțin 226 grame de pește sau fructe de mare, pe săptămână, care conțin DHA, în timpul sarcinii și alăptării.

Reclamă

DHA este vital pentru dezvoltarea creierului și a retinei copilulu. De asemenea, asigură o creștere sănătoasă și o greutate normală la naștere. National Institutes of Health adaugă că, deși fructele de mare conțin niveluri variabile mercur, beneficiile pentru sănătate ale consumului de cantități moderate, în perioada prenatală, depășesc riscurile legate de mercur.

Acizii grași Omega-3 pot ameliora simptomele ADHD

Se pare că acizii Omega-3 modifică membranele celulare din sistemul nervos central. În plus, pot ajuta la procesele cerebrale la persoanele cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Experții spun că suplimentele de omega-3 pot reduce simptomelor ADHD, contribuind la îmbunătățirea calității somnului și a funcției cognitive și pot îmbunătăți comportamentul opozițional evaluat de părinți.

Potențial mai puține alergii

În cadrul unui studiu efectuat pe 3.285 de copii suedezi, cercetătorii au constatat că un consum regulat de pește la începutul vieții poate reduce riscul de alergii până la vârsta de 12 ani, în special rinita și eczema.

Cu toate acestea, National Institutes of Health raportează rezultate inconsecvente pentru studiile care evaluează omega-3 și alergiile din copilărie, sugerând că această asociere necesită studii suplimentare.

Poate îmbunătăți somnul și performanța școlară

Omega-3 sunt esențiale pentru sănătatea creierului, iar unele studii leagă consumul lor de somnul și performanța copiilor.

În urma unui studiu din 2014, realizat în Marea Britanie, s-a constatat că nivelurile scăzute de DHA din sânge ale copiilor, care au urmat un program de 16 săptămâni suplimente de DHA, a dus la mai puține episoade de trezire și la mai mult somn pe noapte.

Cercetătorii au indicat, de asemenea, într-un studiu făcut în Statele Unite că acizii grași Omega-3 ar putea fi benefici copiilor care aveau o problemă legată de somn.

În plus, studiile clinice spun că școlarilor, care au primit  suplimente cu Omega-3, li se poate îmbunătăți dezvoltarea cognitivă și performanța școlară.

Acizii grași Omega-3: efecte secundare

Unele cercetări indică faptul că practic nu există efecte secundare grave ale suplimentării cu Omega-3. Totuși, dispepsia și sângerările nazale sunt cele mai frecvente.

Academia de Nutriție și Dietetică spune că oamenii de știință trebuie să facă mai multe cercetări pentru a determina toate implicațiile pe care acizii Omega-3 le au asupra organismului. În plus, recomandă ca părinții  să discute cu pediatrul înainte de a da copilului orice fel de suplimente alimentare.

U.S. Food&Drug Administration recomandă oamenilor să evite consumul de pește niveluri ridicate de mercur precum: macroul regal, marlinul, rechinul, peștele-spadă, tonul obez sau tilefish.

Doza recomandată pentru copii

Institutul de Medicină nu a stabilit recomandări specifice de aport pentru acid eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). În schimb, aceștia recomandă necesarul zilnic de acid alfa-linolenic (ALA) sau de omega-3 total în funcție de vârsta copilului:

  • 0-12 luni – 0,5 gr de Omega-3 total.
  • 1-3 ani – 0,7 gr ALA.
  • 4-8 ani – 0,9 gr ALA.
  • 9-13 ani – 1,2 g ALA pentru băieți și 1 g pentru fete.
  • 14-18 ani – 1,6 g ALA pentru băieți și 1,1 g pentru fete.

Potrivit National Institutes of Health, copiii consumă doar aproximativ 40 mg de DHA și EPA din alimente. Cu ajutorul suplimentele se poate contribui cu aproximativ 100 mg la aportul mediu zilnic de ALA.

Cu toate acestea, Academia de Nutriție și Dietetică sugerează să le oferiți copiilor o varietate de surse alimentare de Omega-3, înainte de a apela la suplimente.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată, care stă în pat, ținând în mână o folie cu suplimente de fier, ilustrând anemia în sarcină
Anemia în sarcină. Care sunt cauzele, simptomele și cum poate fi tratată
Anemia în sarcină. Care sunt cauzele, simptomele și cum poate fi tratată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un bărbat lipit de un perete, cu lumini ambientale în jur, care își ține partenera însărcinată în brațe
Relațiile intime în timpul sarcinii. Ce ar trebui să știi despre ele 
Sarcina este o perioadă de schimbări pentru ambii parteneri, inclusiv schimbări în relația lor intimă. Mulți viitorii părinți se tem că relațiile intime în timpul sarcinii ar putea răni bebelușul, provocând un avort spontan.......
Relațiile intime în timpul sarcinii. Ce ar trebui să știi despre ele 
2
O mamă care stă aplecată pe pătuțul bebelușului, în timp ce micuțul nu vrea să adoarmă
Regresia somnului la copii: vârstele la care apare și ce ai de făcut: (4 luni până la 2 ani)
Bebelușul tău a început să se trezească din ce în ce mai des noaptea, deși până acum dormea bine? S-ar putea să se confrunte cu ceea ce specialiștii numesc regresia somnului la copii. Regresia somnului la copii este o etapă normală în......
Regresia somnului la copii: vârstele la care apare și ce ai de făcut: (4 luni până la 2 ani)
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
articol cu video
Miruna Ioani, într-o bluză portocalie, cu colierul cu creioane la gât
Miruna Ioani a vorbit despre dinții copiilor la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Totul despre erupție, îngrijire și prevenția cariilor
Miruna Ioani a vorbit despre dinții copiilor la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Provocările alături de copii sunt la fel de importante ca si clipele magice cu ei, așa că în cel mai recent episod DePărinți.ro, un medic......
Miruna Ioani a vorbit despre dinții copiilor la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Totul despre erupție, îngrijire și prevenția cariilor
5
O mamă care ține capul bebelușului în palme
Dolicocefalia la nou-născuți: ce trebuie să știi despre forma capului bebelușului
Bebelușii sunt unici, iar acest lucru se aplică inclusiv în cazul formei capului. Unii se nasc cu un cap perfect rotund, alții îl au puțin turtit, iar unii îl pot avea mai alungit sau mai pătrățos. Află mai multe despre dolicocefalia la......
Dolicocefalia la nou-născuți: ce trebuie să știi despre forma capului bebelușului
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș care stă dezbrăcat și se uită la o seringă galbenă, care i se apropie de braț, pentru a primi unul dintre vaccinurile din schema națională de vaccinare a copiilor
27 septembrie, 08:28
Schema națională de vaccinare a copiilor
Schema națională de vaccinare a copiilor
O mamă și un tată, care stau pe covor cu fetița lor și fac activități împreună
27 septembrie, 06:15
Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala
Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala
O fetiță care pune mâna la ochi atunci când primește vaccinul antigripal
26 septembrie, 07:43
Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră
Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră
O fetiță care se spală pe mâini împreună cu mama ei, ambele îmbrăcate în bluze de culoare albastră
26 septembrie, 06:33
De ce este important spălatul pe mâini: când, cum și cu ce să te speli
De ce este important spălatul pe mâini: când, cum și cu ce să te speli
Față de bebeluș, care are Nevus simplex între sprâncene
25 septembrie, 06:59
Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși
Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși
Medic îmbrăcat cu bluză albastră șoi pantaloni albi, care stă în genunchi, pe o saltea roșie și explică pe o păpușă cu se acordă primul ajutor pediatric
25 septembrie, 06:22
Primul ajutor pediatric. Cum să acționezi când apar primele accidente
Primul ajutor pediatric. Cum să acționezi când apar primele accidente
Închide