Reclamă

Acizii grași Omega-3 la copii. Ce sunt și care sunt beneficiile acestora

Atunci când vorbim de alimentația copilului, este important să iei în calcul o dietă bazată pe proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase, dar și legume și fructe. Printre grăsimile sănatoase ar trebui să incluzi acizii grași Omega-3 la copii, esențiali pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă acestora.

Publicat: 14 septembrie 2023, 07:54
Alimente bogate în acizi grași Omega-3, precum pește nuci, semințe, ouă, unt, așezate pe un suport din lemn, și lângă este așezată o jumătate de avocado tăiată și cuburi din lemn pe fiecare cub este câte o literă care formează omega și cifra 3
Acizii grași Omega-3 sunt un grup de acizi grași polinesaturați, care nu pot fi produși de organism, dar sunt esențiali pentru sănătate / Shutterstock

Una dintre cele mai bogate surse de acizi grași Omega-3 o reprezintă peștele. Însă, aceștia pot fi obținuți și din sursele vegetale sau alimentare. Studiile au arătat că aceștia aduc beneficii importante legate de învățare, atenție și performanță școlară.

Ce sunt acizii grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt un grup de acizi grași polinesaturați, care nu pot fi produși de organism, dar sunt esențiali pentru sănătatea noastră.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acizii Omega-3 cuprind: acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).

ALA este prezent în unele alimente vegetale, cum ar fi semințele de in, nucile și uleiul de canola. DHA și EPA sunt prezente în pește și în uleiurile acestuia. Peștii acumulează acizii în țesuturile lor, prin consumul de microalge și fitoplancton. Printre cele mai bune surse alimentare de DHA și EPA sunt peștii grași. Printre aceștia se pot enumera: somonul, sardinele, macroul, heringul, hamsiile, păstrăvul și tonul. De asemenea, există și anumite alimente, îmbogățite cu acizi grași, cum ar fi ouăle, iaurtul sau laptele.

Copiii pot lua și suplimente pe bază de ulei de pește Omega-3. În cazul în care urmează o dietă vegetariană, pot lua variante obținute din alge.

Reclamă

Beneficiile Omega-3 pentru copii

De la naștere până la 2 ani, creierul crește cel mai mult în greutate. Însă, se dezvoltă pe deplin pe parcursul copilăriei și adolescenței. De aceea, în aceste perioade, acizii grași Omega-3, în special DHA, sunt esențiali pentru creșterea sănătoasă, dezvoltarea și performanța școlară a copiilor.

Sprijină dezvoltarea bebelușului

Sprijinirea dezvoltării sănătoase a unui copil cu Omega-3 poate începe înainte de nașterea acestuia. Ea poate continua în timp ce acesta se află în copilărie. Potrivit National Institutes of Health, pentru a contribui la sănătatea bebelușului, mama ar trebui să consume cel puțin 226 grame de pește sau fructe de mare, pe săptămână, care conțin DHA, în timpul sarcinii și alăptării.

Reclamă

DHA este vital pentru dezvoltarea creierului și a retinei copilulu. De asemenea, asigură o creștere sănătoasă și o greutate normală la naștere. National Institutes of Health adaugă că, deși fructele de mare conțin niveluri variabile mercur, beneficiile pentru sănătate ale consumului de cantități moderate, în perioada prenatală, depășesc riscurile legate de mercur.

Acizii grași Omega-3 pot ameliora simptomele ADHD

Se pare că acizii Omega-3 modifică membranele celulare din sistemul nervos central. În plus, pot ajuta la procesele cerebrale la persoanele cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Experții spun că suplimentele de omega-3 pot reduce simptomelor ADHD, contribuind la îmbunătățirea calității somnului și a funcției cognitive și pot îmbunătăți comportamentul opozițional evaluat de părinți.

Potențial mai puține alergii

În cadrul unui studiu efectuat pe 3.285 de copii suedezi, cercetătorii au constatat că un consum regulat de pește la începutul vieții poate reduce riscul de alergii până la vârsta de 12 ani, în special rinita și eczema.

Cu toate acestea, National Institutes of Health raportează rezultate inconsecvente pentru studiile care evaluează omega-3 și alergiile din copilărie, sugerând că această asociere necesită studii suplimentare.

Poate îmbunătăți somnul și performanța școlară

Omega-3 sunt esențiale pentru sănătatea creierului, iar unele studii leagă consumul lor de somnul și performanța copiilor.

În urma unui studiu din 2014, realizat în Marea Britanie, s-a constatat că nivelurile scăzute de DHA din sânge ale copiilor, care au urmat un program de 16 săptămâni suplimente de DHA, a dus la mai puține episoade de trezire și la mai mult somn pe noapte.

Cercetătorii au indicat, de asemenea, într-un studiu făcut în Statele Unite că acizii grași Omega-3 ar putea fi benefici copiilor care aveau o problemă legată de somn.

În plus, studiile clinice spun că școlarilor, care au primit  suplimente cu Omega-3, li se poate îmbunătăți dezvoltarea cognitivă și performanța școlară.

Acizii grași Omega-3: efecte secundare

Unele cercetări indică faptul că practic nu există efecte secundare grave ale suplimentării cu Omega-3. Totuși, dispepsia și sângerările nazale sunt cele mai frecvente.

Academia de Nutriție și Dietetică spune că oamenii de știință trebuie să facă mai multe cercetări pentru a determina toate implicațiile pe care acizii Omega-3 le au asupra organismului. În plus, recomandă ca părinții  să discute cu pediatrul înainte de a da copilului orice fel de suplimente alimentare.

U.S. Food&Drug Administration recomandă oamenilor să evite consumul de pește niveluri ridicate de mercur precum: macroul regal, marlinul, rechinul, peștele-spadă, tonul obez sau tilefish.

Doza recomandată pentru copii

Institutul de Medicină nu a stabilit recomandări specifice de aport pentru acid eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). În schimb, aceștia recomandă necesarul zilnic de acid alfa-linolenic (ALA) sau de omega-3 total în funcție de vârsta copilului:

  • 0-12 luni – 0,5 gr de Omega-3 total.
  • 1-3 ani – 0,7 gr ALA.
  • 4-8 ani – 0,9 gr ALA.
  • 9-13 ani – 1,2 g ALA pentru băieți și 1 g pentru fete.
  • 14-18 ani – 1,6 g ALA pentru băieți și 1,1 g pentru fete.

Potrivit National Institutes of Health, copiii consumă doar aproximativ 40 mg de DHA și EPA din alimente. Cu ajutorul suplimentele se poate contribui cu aproximativ 100 mg la aportul mediu zilnic de ALA.

Cu toate acestea, Academia de Nutriție și Dietetică sugerează să le oferiți copiilor o varietate de surse alimentare de Omega-3, înainte de a apela la suplimente.

Te-ar mai putea interesa și
Gravidă care mănâncă un iaurt
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Fetița care se joacă de-a doctorița cu ursulețul de pluș și îi dă suplimente alimentare
Suplimente alimentare pentru copii: cât de necesare sunt
Suplimente alimentare pentru copii: cât de necesare sunt
Femeie însărcinată, care stă în pat, ținând în mână o folie cu suplimente de fier, ilustrând anemia în sarcină
Anemia în sarcină. Care sunt cauzele, simptomele și cum poate fi tratată
Anemia în sarcină. Care sunt cauzele, simptomele și cum poate fi tratată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
Femeie pe scaun la ginecolog pe un fundal deschis la culoare
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Experții au adunat mai multe întrebări ale pacientelor și au răspuns la cele mai multe dintre îngrijorări. Citește tot ce trebuie să știi despre avort și vezi cum poți trece mai ușor peste această etapă. Vezi cât de mult durează,......
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
3
Fetiță stă pe covor și desenează
5 activități cognitive pe care să le faci cu copilul mic
Copiii sunt curioși din fire, iar în primii ani de viață ar trebuie încurajată cât mai mult această curiozitate. De ce? Deoarece este benefică pentru dezvoltarea cognitivă. Activitățile care îi implică senzorial și le stimulează......
5 activități cognitive pe care să le faci cu copilul mic
4
Gravidă care bea apă
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
Hidratarea este esențială pentru sănătatea oricui, dar mai ales atunci când ești însărcinată. Corpul tău trece prin multe schimbări și are nevoie de sprijin suplimentar. Apa joacă un rol crucial în acest proces. De ce este importantă......
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
5
Clătite cu afine pentru copii și servite pe o farfurie albă
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Pentru o gustare simplă și delicioasă îți recomandăm rețeta de clătite cu afine pentru copii. Dacă nu-i poți refuza dulciurile copilului tău, atunci încearcă să le prepari chiar tu în casă. În felul acesta vei putea controla......
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel care strănută des din cauza elergiei la ambrozie
12 septembrie, 06:35
Alergia la ambrozie în rândul copiilor: sfaturi pentru părinți
Alergia la ambrozie în rândul copiilor: sfaturi pentru părinți
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
9 septembrie, 06:45
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
9 septembrie, 06:26
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
8 septembrie, 07:15
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Închide