Una dintre cele mai bogate surse de acizi grași Omega-3 o reprezintă peștele. Însă, aceștia pot fi obținuți și din sursele vegetale sau alimentare. Studiile au arătat că aceștia aduc beneficii importante legate de învățare, atenție și performanță școlară.
Ce sunt acizii grași Omega-3
Acizii grași Omega-3 sunt un grup de acizi grași polinesaturați, care nu pot fi produși de organism, dar sunt esențiali pentru sănătatea noastră.
Acizii Omega-3 cuprind: acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).
ALA este prezent în unele alimente vegetale, cum ar fi semințele de in, nucile și uleiul de canola. DHA și EPA sunt prezente în pește și în uleiurile acestuia. Peștii acumulează acizii în țesuturile lor, prin consumul de microalge și fitoplancton. Printre cele mai bune surse alimentare de DHA și EPA sunt peștii grași. Printre aceștia se pot enumera: somonul, sardinele, macroul, heringul, hamsiile, păstrăvul și tonul. De asemenea, există și anumite alimente, îmbogățite cu acizi grași, cum ar fi ouăle, iaurtul sau laptele.
Copiii pot lua și suplimente pe bază de ulei de pește Omega-3. În cazul în care urmează o dietă vegetariană, pot lua variante obținute din alge.
Beneficiile Omega-3 pentru copii
De la naștere până la 2 ani, creierul crește cel mai mult în greutate. Însă, se dezvoltă pe deplin pe parcursul copilăriei și adolescenței. De aceea, în aceste perioade, acizii grași Omega-3, în special DHA, sunt esențiali pentru creșterea sănătoasă, dezvoltarea și performanța școlară a copiilor.
Sprijină dezvoltarea bebelușului
Sprijinirea dezvoltării sănătoase a unui copil cu Omega-3 poate începe înainte de nașterea acestuia. Ea poate continua în timp ce acesta se află în copilărie. Potrivit National Institutes of Health, pentru a contribui la sănătatea bebelușului, mama ar trebui să consume cel puțin 226 grame de pește sau fructe de mare, pe săptămână, care conțin DHA, în timpul sarcinii și alăptării.
DHA este vital pentru dezvoltarea creierului și a retinei copilulu. De asemenea, asigură o creștere sănătoasă și o greutate normală la naștere. National Institutes of Health adaugă că, deși fructele de mare conțin niveluri variabile mercur, beneficiile pentru sănătate ale consumului de cantități moderate, în perioada prenatală, depășesc riscurile legate de mercur.
Acizii grași Omega-3 pot ameliora simptomele ADHD
Se pare că acizii Omega-3 modifică membranele celulare din sistemul nervos central. În plus, pot ajuta la procesele cerebrale la persoanele cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).
Experții spun că suplimentele de omega-3 pot reduce simptomelor ADHD, contribuind la îmbunătățirea calității somnului și a funcției cognitive și pot îmbunătăți comportamentul opozițional evaluat de părinți.
Potențial mai puține alergii
În cadrul unui studiu efectuat pe 3.285 de copii suedezi, cercetătorii au constatat că un consum regulat de pește la începutul vieții poate reduce riscul de alergii până la vârsta de 12 ani, în special rinita și eczema.
Cu toate acestea, National Institutes of Health raportează rezultate inconsecvente pentru studiile care evaluează omega-3 și alergiile din copilărie, sugerând că această asociere necesită studii suplimentare.
Poate îmbunătăți somnul și performanța școlară
Omega-3 sunt esențiale pentru sănătatea creierului, iar unele studii leagă consumul lor de somnul și performanța copiilor.
În urma unui studiu din 2014, realizat în Marea Britanie, s-a constatat că nivelurile scăzute de DHA din sânge ale copiilor, care au urmat un program de 16 săptămâni suplimente de DHA, a dus la mai puține episoade de trezire și la mai mult somn pe noapte.
Cercetătorii au indicat, de asemenea, într-un studiu făcut în Statele Unite că acizii grași Omega-3 ar putea fi benefici copiilor care aveau o problemă legată de somn.
În plus, studiile clinice spun că școlarilor, care au primit suplimente cu Omega-3, li se poate îmbunătăți dezvoltarea cognitivă și performanța școlară.
Acizii grași Omega-3: efecte secundare
Unele cercetări indică faptul că practic nu există efecte secundare grave ale suplimentării cu Omega-3. Totuși, dispepsia și sângerările nazale sunt cele mai frecvente.
Academia de Nutriție și Dietetică spune că oamenii de știință trebuie să facă mai multe cercetări pentru a determina toate implicațiile pe care acizii Omega-3 le au asupra organismului. În plus, recomandă ca părinții să discute cu pediatrul înainte de a da copilului orice fel de suplimente alimentare.
U.S. Food&Drug Administration recomandă oamenilor să evite consumul de pește niveluri ridicate de mercur precum: macroul regal, marlinul, rechinul, peștele-spadă, tonul obez sau tilefish.
Doza recomandată pentru copii
Institutul de Medicină nu a stabilit recomandări specifice de aport pentru acid eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). În schimb, aceștia recomandă necesarul zilnic de acid alfa-linolenic (ALA) sau de omega-3 total în funcție de vârsta copilului:
- 0-12 luni – 0,5 gr de Omega-3 total.
- 1-3 ani – 0,7 gr ALA.
- 4-8 ani – 0,9 gr ALA.
- 9-13 ani – 1,2 g ALA pentru băieți și 1 g pentru fete.
- 14-18 ani – 1,6 g ALA pentru băieți și 1,1 g pentru fete.
Potrivit National Institutes of Health, copiii consumă doar aproximativ 40 mg de DHA și EPA din alimente. Cu ajutorul suplimentele se poate contribui cu aproximativ 100 mg la aportul mediu zilnic de ALA.
Cu toate acestea, Academia de Nutriție și Dietetică sugerează să le oferiți copiilor o varietate de surse alimentare de Omega-3, înainte de a apela la suplimente.