Dacă alăptezi probabil știi deja cât de importantă este pentru dezvoltarea sănătoasă și echilibrată a bebelușului. De exemplu, alăptarea poate contribui la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Dar, alăptarea are beneficii inclusiv pentru tine, ca mamă. Ea contribuie la reducerea tensiunii arteriale, la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2 și chiar la reducerea riscului de cancer de sân și de ovarian. Și totuși, alăptarea nu te protejează de o nouă sarcină.
Încă o dată, alăptarea ca formă exclusivă de contracepție este un mit. Ea nu te protejează de o nouă sarcină. Dar, totuși, de ce atât de multe femei cred în acest mit?
Sarcina în timpul alăptării: mit sau adevăr
Pe perioada alăptării, s-ar putea ca menstruația să întârzie să apară. Spre exemplu, unor femei menstruația le reapare după o lună sau două, iar altora chiar și după doi ani de la naștere. Acest lucru se datorează faptului că atunci când alăptezi, corpul produce un hormon numit prolactină, care ajută la suprimarea ovulației. Deci fertilitatea poate fi mai scăzută. Din acest motiv, există femei care consideră că în această perioadă nu pot rămâne însărcinate.
Și da, teoria nu este greșită în totalitate. Numai că există anumite condiții pentru aceasta. Spre exemplu, alăptarea te protejează atât timp cât menstruația nu a reapărut, iar alăptarea este exclusivă și la cerere. În plus, există studii care susțin că acest lucru ar funcționa doar în primele 6 luni de viață al copilului, când este hrănit exclusiv la sân. Cu toate acestea, chiar dacă menstruația nu reapare imediat, ovulația poate avea loc înainte de prima menstruație postpartum. Așadar, există o fereastră în care poți rămâne însărcinată fără a fi conștientă de ovulație. Acest lucru se întâmplă pentru că ovulația are loc înaintea apariției menstruației. Ovulația apare, de obicei, cu două săptămâni înainte de declanșarea menstruației.
Alăptarea și sarcina: cum știi că ai rămas însărcinată dacă încă alăptezi?
Dacă înainte, semnul după care te ghidai era menstruația, în perioada alăptării, acesta nu mai este valabil. Motiv pentru care, susțin specialiștii, va trebui să te ghidezi după alte simptome. Spre exemplu, cei de la parents.com susțin că vei putea experimenta durere și sensibilitate crescută în zona sânilor, o stare permanentă de oboseală sau grețuri și vărsături. Numai că, trebuie amintit faptul că fiecare organism reacționează diferit, astfel încât, poți foarte bine să nu ai nici măcar aceste simptome. Așadar, testul de sarcină rămâne singurul care-ți poate spune cu exactitate dacă ești sau nu ești însărcinată.
Alăptarea poate oferi o anumită protecție împotriva unei noi sarcini în primele luni de postpartum. Cu toate acestea, eficacitatea sa ca metodă de contracepție nu este absolută. Pentru a evita surprizele, este recomandat să te informezi și să iei măsuri preventive suplimentare. Nu uita că fiecare femeie este unică, iar modul în care organismul răspunde la alăptare și fertilitate variază.