Alergia la laptele de vacă și intoleranța la lactoză nu sunt aceleași, dar sunt adesea confundate pentru că sunt cauzate de același aliment, laptele. De asemenea, ele au și unele semne și simptome similare.
Printre simptomele comune se numără probleme de alimentație și probleme intestinale, cum ar fi gaze, diaree, stomac umflat, dureri și crampe, bolboroseală la stomac și stare de rău.
Diferența dintre APLV și intoleranța la lactoză
Cu toate acestea, deoarece APLV afectează sistemul imunitar, bebelușii care sunt alergici la proteinele din laptele de vacă pot avea, de asemenea, simptome de alergie, cum ar fi o erupție cutanată cu mâncărime, respirație șuierătoare sau rinoree și tuse. Acestea nu sunt observate în intoleranța la lactoză, deoarece această afecțiune nu implică sistemul imunitar.
Persoanele care suferă de intoleranță la lactoză nu produc o enzimă numită lactază, în timp ce o alergie la proteinele din lapte este un răspuns anormal al sistemului imunitar la laptele de vacă.
Intoleranță la lactoză
Intoleranța la lactoză afectează o parte destul de mare a populației globale.
Spre deosebire de alergia la proteinele din lapte, în care alergenul este componenta proteică, lactoza este un zahăr care se găsește în lapte și alte produse lactate. Când corpul nu produce o enzimă numită lactază, nu putem digera lactoza și acest lucru provoacă simptome precum dureri abdominale, balonare, gaze, greață și diaree. Pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză, această enzimă lipsește, ceea ce duce la probleme de digestie.
Există diferite grade de intoleranță la lactoză, iar unii oameni pot tolera cantități mici de lactoză în dieta lor. În mod natural, există mai puțină lactoză în iaurt și brânză din cauza fermentației și prelucrării. Gestionarea intoleranței la lactoză poate fi realizată prin modificări ale dietei.
Dacă un produs are pe etichetă substanțe din lapte, lactoză sau lactoză monohidrat ca ingredient, poate cauza problemele enumerate mai sus pentru oamenii cu intoleranță. Produsele etichetate ca fără lactoză sunt în general sigure pentru consum în cazul lor.
Alergia la proteinele din lapte - APLV
O alergie la proteinele din lapte este un răspuns anormal al sistemului imunitar la laptele de vacă. Deși afectează 2-6% dintre copii, alergia la proteinele din lapte este mai puțin frecventă la adulți.
Principalele proteine din laptele de vacă sunt numite cazeină și zer. Simptomele celor care au alergie la proteina din lapte pot include scaun cu sânge, respirație șuierătoare, tuse și vărsături. Este imperativ dacă ai un copil cu acest diagnostic să evitați proteinele din lapte pentru a preveni incapacitatea de a se dezvolta normal. Alimentele care conțin proteine din lapte sunt:
- Lapte;
- Unt/margarină;
- Zer;
- Cazeină;
- Brânză;
- Iaurt;
- Smântână.
Diferențe clare între intoleranța la lactoză și APLV
Verifică lista de ingrediente de pe produsele pe care le preferă copilul pentru acești alergeni ai proteinelor din lapte. Și pentru ca lucrurile să fie mai simple de atât am făcut o listă clară cu diferențele dintre alergia la laptele de vacă și intoleranța la lactoză.
Alergia la proteinele din lapte:
O reacție alergică la proteinele din laptele de vacă;
Implica sistemul imunitar;
Pot apărea simptome gastrointestinale, respiratorii sau cutanate;
O cantitate mică de proteine din lapte de vacă poate provoca o reacție alergică.
Intolerența la lactoză:
Incapacitatea de a digera zahărul din lactoză;
Nu implică sistemul imunitar;
Simptomele sunt doar gastrointestinale;
Fără simptome respiratorii sau cutanate.
Cantități mici de lactoză pot fi de obicei tolerate. Proteinele din laptele de vacă nu provoacă reacții alergice.