Chiar dacă copiii nu au încă vocabularul îndeajuns de dezvoltat pentru a exprima faptul că sunt balonați, ei numesc această situație o durere de burtă. Aceștia pot experimenta aceleași situații dificile ca și adulții, însă poate veni cu un plus de neînțelegere.
Balonarea la copii
Dacă copilul indică faptul că are o durere de burtă și abdomenul său este umflat sau tare, acest lucru înseamnă că este balonat. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să determini dacă aceasta este cauza reală a problemei sale. Există câteva simptome clare ce duc în direcția dată. Abdomenul lor este plin, dureros, rotund și gazele sunt frecvente.
“Este absolut normal și de așteptat să avem gaze de aproximativ 20 de ori pe zi. Cu toate acestea, dacă această frecvență este depășită și vedem că abdomenul lor este tare sau rotund, este posibil să fie balonați.”, spune Betsabe Petit, doctor pediatru în Texas.
Care sunt cauzele balonării la copii
În cazul celor mici, această situație poate avea cinci diferite motive pentru care apare, după cum arată experții. Primul este că micuții înghit foarte mult aer. Termenul medical pentru acest lucru este aerofagie. În timp, poate cnduce la probleme gastrointestinale precum balonare, flatulență, burtică zgomotoasă, disconfort abdominal.
Copiii pot dezvolta obiceiul de a înghiți aer atunci când sunt anxioși sau îngrijorați. De asemenea, momentele în care mestecă gumă sau folosesc acadele pot oferi spațiu suficient pentru această deprindere. Îl poți ajuta pe cel mic cu ajutorul unor tehnici de respirat. De asemenea, medicamentele care conțin simeticonă pot fi de mare folos. Ar trebui totuși evitate cele au în componență benzoat de sodiu sau acid benzoic, arată parents.com.
Atunci când copiilor le este rușine să folosească toaleta din diferite motive, pot dezvolta probleme precum balonarea. Poate fi redusă prin consumul mai multor fibre precum cereale, fructe de pădure sau păstăi. De asemenea, apa este esențială indiferent de meniul pe care aceștia îl au pe timpul zilei. Activitățile fizice și rutina zilnică sunt de asemenea două componente esențiale.
Intoleranțele alimentare pot fi un alt motiv în cazul balonării copiilor. Printre acestea cea mai frecventă este intoleranța la lactoză. Atunci când gazele se acumulează în intestine și nu pot fi eliberate într-un mod propice, cauzează fără doar și poate umflarea abdomenului. Intoleranța la lactoză apare în copilărie sau adolescență. Aceasta poate fi foarte înșelătoare, asta pentru că simptomele apare la maximum 10 ore de la consumarea lactozei. Printre alimentele care ar trebui să te facă mai vigilentă se numără cerealele consumate la micul dejun, gustările cumpărate din magazine, hot dog sau cartea de prânz, clătitele. Întotdeauna specialistul poate indica problema concretă.
Alte probleme care pot cauza balonarea în cazul copiilor
Dieta pe care o are cel mic poate cauza gaze în exces sau balonare. Anumiți carbohidrați pot fi mai greu de metabolizat, inclusiv fructoza ( se găsește în lume fructe și legume), la fel ca și îndulcitorii artificiali ca sorbitolul. Din nefericire, chiar și alimentele sănătoase pot cauza balonare în rândul copiilor.
Acestea pot include legume crucifere precum legumele ca varza, varza de Bruxelles, sparanghel sau conopidă. Alte alimente care pot provoca balonare sunt mazărea, fasolea, ceapa sau chiar piperul. Este important ca aceste alimente să fie introduse treptat pentru a vedea care cauzează stare incomodă.
Sindromul colonului iritabil poate fi o problemă de sănătate adesea întâlnită la adulți. Cu toate acestea, și cei mici o pot avea. Din cauza faptului că anumite alimente dedicate celor mici provoacă constipație sau diaree, nimic nu mai poate opri această afecțiune. Simptomele sunt următoarele: schimbarea în frecvența scaunelor zilnice, diaree sau constipație, dureri cronice de burtă, balonare, gaze sau greață, urgența de a merge la toaletă, sentimentul că intestinele nu au fost golite în permanență, mucus în scaun sau amețeală.
Este important ca în oricare din aceste situații, medicul să cunoască întregul istoric și să ofere ajutor specializat, arată myhealth.alberta.ca. Astfel, se pot elimina afecțiuni mai grave precum boala celiacă.
Notează alimentele care provoacă balonarea
Încearcă să ții un jurnal în care să-ți notezi tot ceea ce consumă copilul tău pe parcursul unei zile. Este de asemenea important să observi ce alimente îi provoacă gaze și care este frecvența acestora. Printre alimente care pot provoca eliminarea gazelor se numără: prăjeli, fasole, mazăr, sparanghel, broccoli, castraveți, cartofi, banane, pepene, piersici, prune, sucuri acidulate sau sucuri de fructe, alimente care conțină lactoză, zahăr sau substitut al acestuia.
Suplimentele care se găsesc la farmacie pot ajuta în reducerea gazelor. De asemenea, dacă cel mic are probleme cu lactoza, evită produsele ca laptele sau brânza. În cazul în care copilul continuă să fie balonat, dar are și febră, greață și durere în partea dreaptă a abdomenului, este posibil să aibă apendicită.