La începutul perioadei de diversificare vei începe prin a-i oferi copilului tău piureuri din fructe și legume proaspete. Pe lângă aceste rețete, specialiștii spun că poți să-i oferi copilului tău și alte alimente care pot fi benefice pentru organismul său.
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău
Înainte de a introduce brânza în alimentația copilului este vital să te consulți cu medicul tău pediatru. Unii specialiști susțin că este sigur să introduci brânza încă de la 6 luni.
Cu toate acestea, unele studii spun că este mai bine să aștepți între 8 și 10 luni. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susține că cel mai bine este să-i oferi brânză copilului după vârsta de 7 -8 luni.
Medicul tău îți va oferi îndrumări specifice. Specialiștii recomandă să aștepți 3 până la 5 zile între oferirea oricăror alimente noi micuțului tău.
În acest fel poți urmări semnele de intoleranță sau posibilele reacții alergice, cum ar fi diaree, vărsături sau erupții cutanate.
Nutriționiștii spun că cea mai bună brânză este cea bogată în grăsimi sănătoase, brânzeturi care sunt pasteurizate pentru siguranța celui mic. Alege soiuri mai moi și apoi treci treptat la brânzeturi tar.
Copiii sub doi ani au nevoie de grăsime pentru a le ajuta corpul să crească armonios.
Ce brânzeturi ar trebui să eviți
Specialiștii de la Healthline recomandă să eviți brânzeturile moi, învechite sau maturate în mucegai, precum brie, Camembert și soiurile de brânzeturi de capră maturate cu bacterii.
Același lucru este valabil și cu brânzeturile cu coajă albastră, precum Roquefort. Aceste tipuri de brânzeturi pot conține Listeria, o bacterie periculoasă care poate duce la toxiinfecții alimentare.
Verifică întotdeauna eticheta produsului pentru a te asigura că este făcut din lapte pasteurizat. Dacă cumperi brânză din piața sau de la stand, întreabă înainte de a cumpăra.
Pasteurizarea este un proces prin care bacteriile dăunătoare sunt ucise în timpul procesului de încălzire. Majoritate brânzeturilor care sunt vândute la magazinele alimentare sunt făcute din lapte pasteurizat.
Cum îi oferi copilului tău brânză
Deși poate fi tentant să-i oferi copilului tău un cubuleț de brânză topită, acest tip de brânză poate fi extrem de periculos.
Acest tip de brânză reprezintă un pericol de sufocare, spun specialiștii de la Parents.com. Anumite brânzeturi topite, cum ar fi mozzarella topită, pot fi, de asemenea, un pericol de sufocare.
Cel mai sigur mod este să-i oferi bucățele mici și moi pe care să le poată prinde cu degetele. Poți da brânza pe răzătoare pentru a preveni sufocarea.
Brânza poate fi răzuită deasupra altor alimente. Brânza de vaci este o opțiune considerată sigură. Acesta este moale în general și poate fi mai ușor de manevrat de cel mic.
Brânza este un aliment recomandat pentru cel mic deoarece este bogată în proteine. Brânza de vaci este plină de grăsimi sănătoase și este o sursă excelentă de calciu, proteine și alți nutrienți importanți.
Indiferent dacă ai sau nu antecedente familiale, specialiștii spun că trebuie să fii atentă la intoleranța la lactoză atunci când îi oferi copilului tpu pentru prima dat brânză.
Alergie la lapte este și ea destul de comună. De fapt, alergia la laptele de vacă este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare la sugari și copiii mici.
Simptomele intoleranței includ diareea, greața și vărsăturile. Copilul tău poate avea, de asemenea, crampe stomacale, balonare sau gaze.
Semnele de reacție alergică pot varia de la ușoare la severe. Cea mai severă reacție este anafilaxia. Aceasta este o urgență medicală.