La copii și adolescenți, anxietatea se manifestă de obicei prin dureri de burtă recurente. Este un simptom pe care psihologul clinician Cindy T. Graham, fondator al Brighter Hope Wellness Center, a declarat pentru huffpost.com că îl întâlnește adesea. Dar și că este ușor de trecut cu vederea. Când durerile de burtă ascund o anxietate, ele sunt însoțite și de alte simptome precum modificări ale apetitului sau ale somnului, dureri de cap sau stări de iritație.
Ce ascund durerile de burtă la copii
Există câteva posibile motive pentru care anxietatea se manifestă adesea sub formă de dureri de burtă la copii. În primul rând, trebuie luată în considerare legătura dintre intestin și creier prin ceea ce se numește axa intestin-creier. Cercetările au demonstrat o legătură între centrele emoționale ale creierului și sistemul gastrointestinal.
„Atunci când un copil experimentează anxietate, corpul său poate răspunde prin declanșarea unor modificări în intestin legate de stres. Dieta, hormonii și starea de spirit pot avea un impact asupra modului în care funcționează sistemul digestiv și viceversa”, a declarat psihoterapeutul Dorn pentru huffpost.com. „Această conexiune poate duce la disconfort, crampe și dureri de burtă”.
Specialiștii susțin și că activarea răspunsului de luptă sau de fugă al organismului poate duce la creșterea fluxului de sânge către mușchi și la o scădere a fluxului de sânge către sistemul digestiv. Procesul poate provoca disconfort la nivelul stomacului.
În plus, psihologii susțin și că durerile de stomac pot fi un simptom psihosomatic pentru copii. Mai ales la cei mai mici, care nu au maturitatea verbală sau emoțională să-și exprima anxietatea prin cuvinte. În schimb, suferința lor emoțională poate apărea prin simptome fizice precum durerile de burtă.
Cum faci deosebirea între durerile de burtă normale și cele cauzate de anxietate
Ca părinte, nu este deloc ușor să faci o astfel de diferență, mai ales dacă nu reușești să comunici sincer și eficient cu copilul. Însă specialiștii susțin că există câteva semne care ajută la deosibirea unei dureri de burtă normală și cea cauzată de anxietate.
Observă dacă durerile de burtă sunt însoțite și de alte simptome.
De obicei, durerea de burtă la copii este însoțită și de stări de vomă, diaree, febră sau dureri de cap. În cazul durerii de burtă cauzată de anxietate, aceste simptome nu apar. Însă, sunt evidente starea de moleșeală, iritabilitatea copilului și, deseori, izolarea.
Fii atentă la durata durerii de burtă
Durerile de burtă cauzate de anxietate pot apărea și dispărea ca răspuns la situațiile care provoacă anxietatea. Adesea, acestea sunt de scurtă durată, în funcție de starea copilului, dar și de evenimentele din viața lui. Dacă situația este una calmă și relaxată, durerile vor dispărea. Când copilul va fi pus într-o situație dificilă, cu siguranță vor apărea durerile de burtă. În schimb, durerile de burtă obișnuite pot persistă de câteva la zile, la o săptămână-două.
Vorbește deschis cu copilul
O conversație deschisă și sinceră cu copilul te poate ajuta să înțelegi mai bine lucrurile. Întreabă-l cum se simte și dacă există ceva în mintea lui care ar putea cauza stres sau îngrijorare”. E important să fii sinceră, astfel încât micuțul să vadă că ești cu adevărat interesată de problemele lui. Abia după aceea se va putea deschide și îți va putea mărturisi problemele lui.
Fii atentă la momentul în care se declanșează durerile de burtă la copii
Dacă observi că există anumiți factori declanșatori sau situații stresante care coincid cu apariția durerilor de burtă, atunci cel mai probabil, cauza lor este anxietatea. Spre exemplu, dacă durerile apar înainte de a merge la școală sau de a se întâlni cu un grup de prieteni. Sau dacă apar înainte de a avea un test la școală. Atunci în mod sigur au legătură cu anxietatea.
Cum poți ajuta copilul să gestioneze anxietatea
După ce ai ajuns la concluzia că durerile de burtă au legătură cu anxietatea, e timpul să încerci să-ți ajuți copilul să gestioneze aceste stări.
Cu calm și cu multă răbdare, îi poți vorbi despre cum organismul poate interpreta anumite reacții. Și cum, de fapt, acesta vrea să-i transmită că are nevoie de ajutor. NU te feri să-i vorbești despre anxietate și despre cum se manifestă ea. Fii sinceră, deschisă și poartă un dialog de la egal la egal. Copilul va căpăta, astfel, încredere în tine și se va simți liber să-ți împărtășească sentimentele lui.
Activitățile creative îl pot ajuta și ele să gestioneze anxietatea. Încurajează-l să deseneze, să picteze sau să cânte la un instrument. Se va relaxa mult în timpul lor.
Sportul poate face și el minuni. De aceea, e important ca micuțul să facă zilnic mișcare. Iar în aer liber, ar fi indicat să stea cel puțin două ore pe zi.