Reclamă

Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină

Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.

Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Vârsta în infertilitate joacă de asemenea un rol extrem de important, mai ales la femei, spune Dorina Codreanu / DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină

Dorina Codreanu este unul dintre cei mai buni medici din România și este un ajutor de nădejde pentru cuplurile care doresc să devină părinți și nu pot obține o sarcină pe cale naturală.

Cum infertilitatea este o problemă și din păcate este din ce în ce mai des întâlnită, doctor Dorina Codreanu a venit cu lămuriri și soluții în ceea ce privește această afecțiune. Se pare că principalii factori care duc la apariția infertilității sunt poluarea, stresul și aglomerarea urbană, amânarea primei sarcini. Procentul natalității la oraș este într-o continuă scădere în ultimii ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi

Vârsta în infertilitate joacă de asemenea un rol extrem de important, mai ales la femei, spune Dorina Codreanu. Persoanele de sex feminin se nasc cu un număr fix de ovule, în jur de 400 000, care nu se pot înmulți.

-De ce amână femeile o sarcină?
-Sunt mulți factori, de fapt vârsta căsătoriei a crescut foarte mult în ultima vreme. Amână și femeile și bărbații și cred că ne place foarte mult copilăria.

-Cât de ușor sau de greu acceptă oamenii că au o problemă de infertilitate?
-În general, dacă sarcina nu apare într-un cuplu în care există o viață sexuală normală regulată, contacte sexuale de cel puțin 2 ori pe săptămână, mai ales în perioada fertilă, într-un interval de un an, deja vorbim de infertilitate.

Reclamă

Dacă medicul specialist bănuiește o problemă de infertilitate, diagnosticul se pune cu ajutorul unor teste precise. În cazul bărbaților, primul test care se face este spermograma. La femei este vorba despre AMH, care arată nivelul rezervei ovariene. Fertilitatea maximă a unei femei este între 20 și 30 de ani, după care începe să scadă. O femeie este complet infertilă cu 6 ani înainte de instalarea menopauzei.

-Ce se întâmplă dacă după toate aceste teste ambii parteneri sunt sănătoși?
-Există niște teste genetice. Din păcate, există așa zisa infertilitate de cauză neexplicată. E un diagnostic extrem de frustrant și pentru cuplul infertil și pentru noi pe care îl punem după investigațiile uzuale când nu constatăm nicio cauză. Există și situații rare în care un factor genetic contribuie la infertilitate. În general, pentru depistarea lor se face Cariotip, dar mai sunt și teste genetice care ne arată modificări hematologice ce duc la pierderea sarcinilor. Modificările la nivel imunologic duc și ele la o probabilitate mai mare de a pierde sarcina.

Reclamă

Care este diferența între inseminare și FIV

La inseminare partenerul masculin dă o probă de spermă care se prepară în laborator și într-un volum mic se concentrează cei mai mobili spermatozoizi și cu un cateter foarte finuț, acest preparat este introdus în cavitatea uterină. (…) Contactul sexual cu cele mai mari șanse de procreere trebuie să aibă loc pre-ovulator, înainte de ovulație. Spermatozoizii au o viață mai lungă, de 2-3 zile, iar ovulul de numai 12 ore. FIV înseamnă că fecundația nu mai are loc în interiorul corpului femeii, ci în laborator. Se face un tratament de stimulare ovariană care de obicei se realizează cu niște injecții zilnice. (…) Pe parcursul tratamentului se fac și niște analize de sânge pentru a vedea cum acționează acest tratament și dacă se desfășoară în parametri. Se urmărește ecografic creșterea foliculilor, tratamentul durează între 8 și 12 zile.

– Dorina Codreanu, medic primar obstetrică ginecologie

Vestea bună este că deși femeia duce greul și în timpul tratamentul și în cazul viitoarei sarcini, ea poate să ducă o viață normală pe perioada tratamentului FIV. E bine de știut însă că, spre finalul perioadei de stimulare, femeile pot resimți înțepături în ovare, balonări, senzații de greață.

După stimulare urmează pasul doi, de extragere a ovulelor. Pacienta este anesteziată, recuperarea este rapidă. Trebuie menționat că în aceeași zi în care ovulele se extrag are loc și fertilizarea lor în laborator. Aici contează foarte mult ca specialistul și clinica să fie alese cu mare atenție. A doua zi după procedură pacienta va afla câte ovule s-au fertilizat, iar în ziua a cincea se va ști câți embrioni există.

-Câte ședințe de stimulare se pot face pe parcursul unei vieți?
-Recordul e pe undeva pe la 20. Eram într-o clinică din Belgia la un moment dat și spuneau că recordul lor și cred că ăsta este, nu am mai auzit pe la alții de alte cifre, că un cuplu a început să facă proceduri de la o vârstă foarte tânără, din lumea arabă. La procedura cu numărul 20 au reușit.

-La ce interval de timp se pot face procedurile FIV?
-Depinde foarte mult. Sunt pacienți la care trebuie să se mai corecteze anumite lucruri și atunci e nevoie de timp pentru asta. (…) Nu s-a confirmat că aceste proceduri pot duce la cancer. (…) Studiile au concluzionat că factorul de risc pentru anumite forme de cancer este infertilitatea, nu procedura de fertilizare. De exemplu, cancerul mamar și cel ovarian au o componentă genetică importantă. Endometrioza, iarăși, este un factor de risc independent de cancerul ovarian.

Ai aici toate edițiile sezonului 2 DePărinți.ro | Parenting 2.0, emisiune disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Fiecare cuplu are dreptul de a avea propriul copil

Dacă în timpul interviului doamna doctor a menționat faptul că bagajul emoțional din timpul unei proceduri FIV este unul imens, tot ea spune că fiecare cuplu merită o șansă să aibă rolul de părinți. Singura condiție este să accepte tratamentul medical sugerat de medic, potrivit situației lor. Un specialist cu experiență în infertilitate trebuie să fie cinstit cu pacienții săi și să le comunice când e momentul să se oprească.

-Recomanzi sarcina gemelară? Faci transfer de doi embrioni?
-Nu. Organismul uman nu este conceput pentru a duce o sarcină cu doi gemeni. Riscul de naștere prematură este principalul risc și ne putem trezi acasă cu doi copii cu probleme. Pe de altă parte mai sunt și niște studii care au demonstrat că in utero ambii copii sunt privați de aproximati 30% din resurse.

-Există o bancă de donatori de spermă pentru femeile singure care își doresc un copil?
-Da, există o bancă internațională de spermă în Danemarca de unde importă toate clinicile de FIV probe după un profil pe care pacienta îl alege.

Dorina Codreanu a spus că tehnologia medicală a avansat atât de mult încât speră ca oamenii să nu mai privească ca pe un subiect tabu problemele sistemului reproducător. Cărțile și studiile sociologice ajută și ele la reducerea nivelului de preconcepții. Singurul lucru negativ în conceperea unui copil prin alte metode decât pe cale naturală este că părinții nu le spun celor mici cum au venit de fapt pe lume. Studiile psihologice au demonstrată că cei mici au fost dezamăgiți că nu au știut de la început prin ce metode s-au născut.

Care sunt costurile procedurilor FIV

Costurile procedurilor de laborator și cu alte investigații sunt în jur de 3 000 de euro. La această sumă se adaugă cea pentru tratamentul de stimulare ovariană care e aproximativ 1 000 de euro. Cu toate acestea, sumele sunt doar orientative și pot crește în funcție de ceea ce recomandă medicul specialist. Costul unui transfer de embrioni este și el în jur de 1 000 de euro.

-Există în România programe care să susțină problemele de infertilitate?
-Ai atins un punct foarte dureros pentru că din păcate, tocmai a fost sistat un program care a mers foarte, foarte bine anul trecut. Au fost finanțate 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro. Se anunțase în noiembrie că vor fi finanțate pentru anul acesta 20.000 de proceduri, dar în decembrie am aflat că s-au tăiat fondurile cu totul. Este dureros pentru că sunt foarte multe cupluri pentru care aceasta este soluția pentru că pur și simplu nu-și permit.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
articol cu video
Roxana Blenche, într-o cămașă galbenă la DePărinți.ro
Roxana Blenche a vorbit despre micuța Olivia la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Cum se descurcă chef-ul cu cel mai important rol al vieții ei
Roxana Blenche a vorbit despre micuța Olivia la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Cum se descurcă chef-ul cu cel mai important rol al vieții ei
articol cu video
Radu Vâlcan, într-un sacou negru, cu un tricou alb, la interviul DePărinți.ro
Radu Vâlcan a vorbit despre cei trei copii ai săi la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka
Radu Vâlcan a vorbit despre cei trei copii ai săi la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide