Tusea, mucii, febra, toate sunt semne care fac un părinte să își facă probleme. Aceste semne ale unei viroze, răceli comune sau infecții devin și mai îngrijorătoare atunci când cei mici nu sunt primiți în colectivitate, iar părinții trebuie să stea cu ei acasă, implicit să nu meargă nici ei la serviciu.
Ducem copiii cu muci în colectivitate?
De cele mai multe ori virozele sau răcelile comune nu sunt problematice și trebuie tratate simptomele lor, dar ce facem atunci când cei mici au muci pe toată durata sezonului rece și nu sunt primiți în colectivitate?
Într-o postare de pe Facebook care a fost distribuită și de doctorul Mihai Craiu, un medic de familie clarifică această problemă a secrețiilor nazale la copii. Dr. Patricia Badea a explicat pe înțelesul tuturor ce înseamnă secrețiile nazale în funcție de consistență și culoare și când ar trebuie să fie un semn de îngrijorare.
Așa cum spuneam și mai sus, problema mucilor prezenți la copii devine și mai mare atunci când cei mici sunt respinși la triajul medical din unitatea de învățământ la care merg.
Pentru că o viroză sau un episod de muci se poate întinde pe mai multe săptămâni, timp în care cei mici pot intra în contact cu un alt virus sau bacterie, e bine de știut că în funcție de tipul secrețiilor nazale copilul poate fi sau nu dus în colectivitate.
Tot medicul de familie mai sus menționat mai spune că aceste informații trebuie știute de cadrele medicale sau personalul din școli ori grădinițe pentru ca triajul să fie unul corect și justificat.
4 tipuri de muci, conform Doctor Patricia Badea, citată de Dr. Mihai Craiu
Pe de altă parte, Dr. Patricia Badea mai trage un semnal de alarmă pentru părinți. Adulții sunt în stare să apeleze la orice fel de remedii pentru ca copilul să scape de muci. De cele mai multe ori aceste remedii pot duce la probleme mult mai grave decât secrețiile nazale frecvente din virozele respiratorii.
Mucii apoşi
Aceştia apar în primele zile ale unei viroze. Sunt plini de viruşi şi extrem de contagioşi. Copiii ar trebui ţinuţi acasă pentru a nu răspândi boala.
Mucii albi, gelatinoşi
Sunt secreţii încărcate cu celule de apărare care au înglobat virusul. Aceşti muci pot apărea în zilele 3-7 de la debutul virozei.
Mucii verzi
Despre aceştia, deşi mulţi adulţi îi consideră foarte periculoşi, nu sunt decât secreţii reziduale. Ei au rămas după ce organismul a protejat mucoasele inflamate.
Mucii verzi nu înseamnă însă că copilul are nevoie de antibiotic, nici că acel copil ar avea puroi în nas. Prin urmare, acești muci nu sunt contagioși, iar copilul poate să reintre în colectivitate. Cu toate acestea, ei trebuie curățați din nas. Blocarea lor în căile respiratorii poate duce la unii copii la otite. Durează între 10 și 14 zile ca aceștia să fie eliminați complet.
Mucii galbeni
Mucii galbeni fosfuorescenți sunt secrețiile suprainfectate de stafilococ care necesită tratament topic cu antibiotic, dar numai la recomandarea medicului.
Tuse productivă poate să apară în urma acestor secreții nazale frecvente. Ea apare și mai ușor dacă nasul copilului nu este curățat cum trebuie. Cu toate acestea, tusea productivă nu înseamnă că un copil este contagios.
„Și voi, părinții, când auziți la grădi alți copii care tușesc și tusea e productivă, groasă, stați liniștiți. Acel copil nu e contagios! Dacă în schimb vedeți pe unul căruia îi curg mucii apoși în gură, să fiți siguri că v-ați ars!!!”, mai scrie Dr. Patricia Badea.