Ilinca Tranulis este mamă a trei copii, specialist pediatru și îmbină foarte bine partea emoțională cu partea științifică. Ea i-a răspuns Mirelei Vaida la cele mai importante întrebări despre îngrijirea unui nou-născut pentru ca mamele să treacă mai ușor peste etapa de început, emoțiile și aducerea unui copil atât de mic acasă.
Ilinca Tranulis a vorbit la DePărinți.ro | Sfatul Specialistului despre îngrijirea nou-născuților
Cum perioada de acomodare în relația dintre o mamă și nou-născut este adesea una cu o mare încărcătură emoțională, pentru a evita depresiile sau alte probleme postpartum, Ilinca Tranulis ne-a oferit cele mai sincere răspunsuri, susținute de studii și știință, pentru a evita situațiile neplăcute atât pentru mamă, cât și pentru bebelușul abia venit pe lume.
-Ajunși acasă cu copilul, unde îl culcăm? În camera lui sau cu mama în pat?
-Nu există un răspuns corect la această întrebare. În principiu copilul ar trebui să stea într-o zonă a lui, fie că e un pătuț, un coș sau un pat special atașat de patul mamei. Ideal este să fie în cameră cu mama. Este ok și ca mama să ia copilul cu ea în pat pentru că ușurează alăptatul, dar trebuie să respecte anumite reguli de siguranță, scrise și pe internet.
Și pentru că multe mame se tem că atunci când vor lua bebelușul în pat, el se va acomoda acolo și nu va mai vrea să doarmă singur, Ilinca Tranulis spune că totul ține de decizia familie. Părinții nu trebuie să se teamă de faptul că nu vor mai avea intimitate pentru că la un moment dat cel mic va cere singur independența. Explicațiile și discuțiile cu copilul sunt răspunsul către tranziția într-o altă cameră. Ritmul copilului și nevoile adulților sunt factorii cheie de la care e indicat să se înceapă discuțiile.
Cum se hrănește copilul în primele zile de viață
-Hrana pe timpul nopții trebuie programată sau e tot un subiect raportat la nevoile celui mic?
-Această informație pleacă din primele zile de viață. Riscul de deshidratare este mare, copilul este somnolent, s-ar putea să nu reușească să sugă foarte bine. În primele două săptămâni este indicat ca mama să trezească copilul pentru a-l hrăni. Dacă copilul ia în greutate și dă semne atunci când îi este foame, atunci lucrurile sunt mai ușor de rezolvat. Nu avem cum să ignorăm un copil flămând. Multă atenție la copil, să încercăm să-i depistăm semnalele.
Creșterea aproximativă în greutate a nou-născutului:
- 750 gr / lună în primele 4 luni;
- 500 gr / lună în următoarele 4 luni;
- 250 gr / lună în următoarele luni.
-Îi facem un program copilului ca să învețe ciclul zi-noapte și să intre în programul nostru?
-Copilul nu are secreție de melatonină în primele aproximativ 6 săptămâni, nu contează că e zi sau noapte pentru el. Ce trebuie noi să facem este să-l expunem luminii naturale în prima parte a zilei, să ne comportăm normal în casă în timpul zilei, iar noaptea să fim mult mai discreți. Încetul cu încetul își va forma singur un program, în funcție de ritualul de somn.
Emisiunea online DePărinți.ro | Sfatul Specialistului se poate urmări în AntenaPLAY.
Cum e indicat să procedezi atunci când copilul are o viroză
Pentru că multe mame nu știu ce să facă atunci când copilul are o viroză, Ilinca Tranulis a întărit încă o dată ideea că părinții trebuie să se adapteze la nevoile celor mici.
-La cât timp după naștere scoatem copilul afară? Îl putem scoate chiar și atunci când are episoade de febră?
-Pentru copilul sănătos este recomandat să iasă în fiecare zi afară. Nu este o zi anume când îl putem scoate afară după venirea din maternitate, cât de repede posibil. Eu le recomand în schimb mamelor să stea ele să se refacă. Copilul poate ieși cu altcineva din familie afară. Lui îi priește lumina naturală din foarte multe puncte de vedere.
Scoaterea copilului la aer:
- Este recomandată în primele zile de viață;
- Copilul este protejat de frig în căruț;
- Atenție la recuperarea mamei.
-Ce facem atunci când copilul are febră, tușește sau are muci?
-S-ar putea ca copilul în primele zile de viroză să fie lipsit de energie, să aibă nevoie să zacă. Atunci nu o să-l iau cu forța pentru că-i face bine niște aer curat. Mă adaptez la copil. Dacă și-a mai revenit după câteva zile, poate fi scos, dar s-ar putea să fie în continuare contagios, în funcție de boală. Deci este interzis să meargă la locuri de joacă.
Te invităm să descoperi mai multe despre alăptare și alte subiecte interesante în cea de-a doua parte a interviului cu Ilinca Tranulis, care va fi disponibilă luni, 31 iulie 2023.