Reclamă

Toxiinfecția alimentară la copii. Germenii care o provoacă și cum poate fi tratată

Sezonul cald pune un pic pe pauză virozele la copii, dar aduce alte probleme, mai ales celor care merg în vacanțe sau frecventează colectivități. Este vorba despre toxiinfecția alimentară la copii, care apare după ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Deși apare atât la copii, cât și la adulți, copiii sub 5 ani sunt mai predispuși să facă toxiinfecție alimentară deoarece sistemul lor imunitar nu este încă bine dezvoltat. În plus, nu au la fel de mult acid gastric, care nu numai că descompune alimentele, dar poate ucide și germenii.

Fetiță, îmbrăcată cu bluză albă și rochie bleumarin pe deasupra, care se ține de stomac, iar în fața ei este o masă albă pe care sunt așezate o farfurie cu friptură, o farfurie cu mezeluri , una cu chips-uri , o chiflă și un pahar cu ceai, ilustrând toxiinfecția alimentară la copii
Toxiinfecția alimentară la copii se poate manifesta cu greață, vărsături, diaree, febră., crampe și dureri abdominale / Shutterstock

De obicei, toxiinfecția este o boală care se manifestă rapid după contactul cu apa sau alimentele contaminate. Adesea, diareea sau voma începe la câteva ore după infectare și, din fericire, în majoritatea cazurilor, recuperarea se face în câteva zile, fără alte probleme majore.

Ce germeni provoacă toxiinfecția alimentară la copii

De cele mai multe ori, germenii care provoacă intoxicațiile alimentare includ:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Salmonella. Poate ajunge în alimente atunci când intră în contact cu fecalele animalelor. Principalele cauze ale intoxicației cu salmonella sunt consumul de produse lactate, carne insuficient gătită și produse proaspete care nu au fost bine spălate.
  • E. coli (Escherichia coli). Contactul cu bacteria E. coli se face prin intermediul alimentelor sau apei, atunci când intră în contact cu fecale de animale.
  • Listeria. Aceste bacterii se găsesc mai ales în produsele lactate nepasteurizate, în fructele de mare afumate și în cărnurile procesate. Bacteria Listeria poate contamina, de asemenea, fructele și legumele, deși acest lucru este mai puțin frecvent.
  • Campylobacter. Aceste bacterii infectează cel mai frecvent carnea, păsările de curte și laptele nepasteurizat, dar și pot fi întâlnite și în apă. Ca și în cazul altor tipuri de bacterii, acestea ajung de obicei în alimente prin contactul cu fecalele animalelor infectate.
  • Staphylococcus aureus. Aceste bacterii (care pot fi găsite în carne, salate preparate și alimente făcute cu produse lactate contaminate) se răspândesc prin contact fizic, strănut sau tuse. Asta înseamnă că persoanele care pregătesc sau manipulează alimente pot răspândi infecția.
  • Shigella. Bacteria Shigella poate infecta fructele de mare sau fructele și legumele crude. De cele mai multe ori, aceste bacterii se răspândesc atunci când persoanele care pregătesc sau manipulează alimente nu se spală pe mâini în mod corespunzător, după ce folosesc toaleta.
  • Hepatita A. Oamenii se îmbolnăvesc de cele mai multe ori de acest virus în urma consumului de crustacee crude sau de alimente care au fost manipulate de o persoană infectată.
  • Norovirus. Infecțiile cu norovirus se răspândesc cu ușurință de la o persoană la alta, în special în medii aglomerate, cum ar fi grădinițele și școlile.
Reclamă

Toxiinfecția alimentară la copii: simptome

În mod obișnuit, toxiinfecția alimentară la copii are simptome care apar între 30 de minute și 2 zile după ce cei mici au intrat în contact cu apa sau alimentele alterate, spune webmd.com. Ai putea să te confrunți cu una sau mai multe simptome precum:

  • Greață;
  • Vărsături;
  • Diaree;
  • Febră;
  • Crampe și dureri abdominale;
  • Senzație de slăbiciune;
  • Dureri de cap.

Tratamentul pentru toxiinfecție alimentară la copii

În cele mai multe cazuri, copilul nu are nevoie de tratament, dar este bine să discuți cu medicul în cazul în care suspectezi că are toxiinfecție alimentară, pentru a ști la ce să fii atentă.

În cazul în care copilul nu poate reține lichidele pentru că vomită foarte des sau prezintă semne de deshidratare, este posibil să fie nevoie să-l duci la spital pentru a i se face o perfuzie de hidratare și pentru a primi un tratament care să oprească vărsăturile. Acest lucru ajută la înlocuirea lichidelor pe care le-a pierdut și restabilește echilibrul electroliților.

Electroliții sunt minerale, cum ar fi sodiul și potasiul, care ajută la orice, de la menținerea bătăilor normale ale inimii, până la controlul cantității de apă din organism.

În cazul intoxicațiilor alimentare grave, cauzate de anumite bacterii, cum ar fi listeria, copilul poate primi antibiotice. Pot fi prelevate culturi și trimise la laborator pentru a determina cursul tratamentului. Însă, pentru majoritatea bacteriilor, copilul nu va primi niciun medicament, cu excepția cazului în care are un sistem imunitar slabit. De asemenea, copilul poate primi medicamente pentru intoxicații alimentare cauzate de paraziți.

Reclamă

Cum poți ajuta copilul să treacă mai ușor peste toxiinfecție

Copiii se pot deshidrata mai repede decât adulții. Principala ta preocupare este să te asiguri că cel mic bea multe lichide. Evită să-i oferi lapte, ciocolată și băuturi carbogazoase. În cazul sugarilor, oferă-le o cantitate mică de lapte matern sau lapte praf. De asemenea, poți apela la o băutură cu electroliți. Toddlerii și copiii mai mari pot bea și apă, dar e indicat să ia înghițituri mici.

De asemenea, este util pentru copil să:

  • Evite mâncarea în primele câteva ore după vărsături, până când stomacul se liniștește.
  • Mănânce atunci când se simte pregătit. Oferă-i cantități mici de alimente uscate, fără grăsimi, cum ar fi biscuiți, cereale uscate, pâine prăjită și orez.
  • Se odihneasă din plin.
  • Nu-i dai niciun medicament pentru a opri diareea. Antidiareicele pot face ca simptomele să dureze și mai mult, iar efectele secundare pentru copii pot fi grave.

Când ar trebui să suni la medic

Este important să urmărești copilul care are toxiinfecție alimentară și să suni medicul dacă observi următoarele semne de deshidratare:

  • Confuzie;
  • Gură uscată sau lipicioasă;
  • Sete extremă;
  • Ochi care par adânciți în orbite;
  • Lacrimi puține sau deloc atunci când plânge;
  • Lipsa de energie;
  • Nu face pipi mult sau deloc;
  • Bătăi rapide ale inimii;
  • Slăbiciune sau senzație de amețeală.

În mod normal, îți poți trata copilul acasă, dar este bine să vă contactezi medicul pentru:

  • Copii mai mici de 5 ani.
  • Copii cu afecțiuni de sănătate în curs de desfășurare, cum ar fi probleme renale.

Apelează la ajutorul unui medic în cazul în care starea copilului nu s-a îmbunătățit după 24 de ore sau dacă prezintă oricare dintre aceste simptome:

  • Vărsături sau scaun cu sânge;
  • Vedere încețoșată;
  • Diaree și febră de peste 38,3°;
  • Crampe abdominale intense, care nu dispar după scaun;
  • Slăbiciune musculară;
  • Probleme de respirație;
  • Vărsături timp de mai mult de 12 ore;
  • Furnicături în brațe.
Te-ar mai putea interesa și
Mama și fetița sunt i cabinetul medicului nutriționist
Pediatrii dezvăluie care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care copiii nu le consumă suficient
Pediatrii dezvăluie care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care copiii nu le consumă suficient
O mama care îi dă fetiței cu inhalator
Astmul indus de frig: ce măsuri să iei pentru copiii sensibili
Astmul indus de frig: ce măsuri să iei pentru copiii sensibili
Un borcan cu dulceață de afine și semințe de chia pus pe o masă din lemn
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Cele mai noi
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Un copil care face teme cu mama sa
1 aprilie, 07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
31 martie, 06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Închide