Academia Americană de Pediatrie recomandă să ții bebelușul mai mic de 6 luni departe de lumina directă a soarelui. În plus, îmbracă bebelușul cu haine cu protecție UV și ține-l la umbră. Pe zonele mici care rămân descoperite folosește o cremă de protecție solară.
Cum să protejezi pielea pentru prevenirea arsurilor solare la copii
Pentru prevenirea arsurilor solare sunt câteva lucruri de care ar trebui să ții cont. Printre acestea sunt câteva la îndemână, pentru care nu trebuie să depui prea mult efort pentru a le respecta.
Crema de protecție solară
Experții recomandă ca toți copiii, indiferent de culoarea pielii, să folosească o cremă de protecție solară cu un SPF de 30 sau mai mare. Optează pentru o cremă care asigură protecție atât împotriva razelor UVA, cât și UVB. Când copiii se află în apă sau în apropierea acesteia e indicat ca crema trebuie să fie waterproof (rezistentă la apă). Aplică o cantitate generoasă și reaplică des, înainte și după ieșirea din apă.
Evită expunerea la razele puternice
Evită să expui copilul direct la soare între orele 10:00-17:00. În cazul în care copilul se joacă și stă și în zone cu soare, nu uita că majoritatea arsurilor solare au loc în timpul diferitelor activități. De aceea, este important să aplici și să reaplici crema cu protecție solară. Fă acest lucru chiar și în zilele înnorate sau răcoroase pentru că razele UV pot provoca și în aceste momente arsuri și leziuni ale pielii.
Acoperă-le pielea
Una dintre cele mai bune modalități pentru prevenirea arsurilor solare la copii și bebeluși este să le acoperi pielea cu haine. Pentru a ști că oferă suficientă protecție, pune mâna în interiorul hainelor pentru a te asigura că nu o poți vedea prin ele. Deșigur, poți opta pentru haine care au factor de protecție împotriva razelor ultraviolete (UPF), așa că verifică etichetele.
Pielea bebelușilor este foarte sensibilă și se poate arde cu ușurință, de aceea trebuie ținută departe de soare cât de mult posibil. Dacă bebelușul este nevoit să stea în soare, îmbracă-l cu haine ușoare, care să-i acopere corpul cât mai mult. Apelează inclusiv la pălării cu boruri largi pentru a-i umbri fața. Dacă bebelușul are mai puțin de 6 luni și are zone mici de piele (cum ar fi fața) expuse, aplică o cantitate mică de cremă de protecție solară cu SPF 50.
Chiar și copiii mai mari trebuie să fie protejați de soare când se joacă în aer liber. Poți apela la o umbrelă mare sau un cort în care să se joace. Dacă nu este exagerat de cald, îi poți îmbrăca cu cămăși ușoare cu mâneci lungi și/sau pantaloni lungi.
Ochelari de soare
Expunerea la soare dăunează nu doar pielii, ci și ochilor. În timp, expunerea la soare poate provoca cataractă de-a lungul vieții. De aceeea, cel mai bun mod de a proteja ochii este purtarea ochelarilor de soare care oferă protecție UV 100%. Există multe opțiuni cu rame multicolore sau personaje din desene animate, din care copiii pot alege.
Verifică de două ori medicamentele
Unele medicamente pot face pielea mai sensibilă la razele UV. Întreabă-ți medicul sau farmacistul dacă medicamentele eliberate pe bază de rețetă (în special antibioticele și medicamentele pentru acnee) și cele fără prescripție medicală, pe care le iau copiii, pot crește sensibilitatea la soare. Dacă da, apelează la măsuri suplimentare de precauție. Cea mai bună protecție este pur și simplu să le acoperi corpul cât mai mult sau să îi ții în casă între anumite ore. Va trebui să faci asta, deoarece crema de protecție solară nu poate proteja întotdeauna pielea de sensibilitatea la soare.