Bebelușii născuți din mame cu o dietă bogată în grăsimi și zahăr ar putea fi expuși riscului de a dezvolta probleme cardiace și diabet ca adulți. Potrivit celor mai recente studii, bebelușii pot avea cel mai mult de suferit la maturitate.
Excesul de zahăr și de grăsimi în timpul sarcinii poate pune în pericol sănătatea bebelușului
Fiziologii de la Universitatea din Australia de Sud au hărnit mai multe femele babuin care erau gestante cu o dietă bogată în grăsimi și zahăr.
Mai apoi, aceștia au analizat țesuturile din inimile bebelușilor lor. Comparând descperirile lor cu cele ale puilor născuți din babuini hrăniți cu o dietă sănătoasă, cercetătorii au ajuns la câteva concluzii interesante.
Cercetătorii au constatat că o dietă nesănătoasă a cauzat daune inimii puilor de babuin. Acest lucru a crescut potențial probabiliatea de boli de inimă și diabet dacă puii ajung la vârstă adultă.
Autoarea principală a studiului a declarat că descoperirile au fost semnifcative. Ele au demonstrat o legătură clară într-o dietă nesănătoasă, bogată în grăsimi saturate și zahăr, și sănătatea cardiovasculară precară.
„A existat o dezbatere lungă durtă cu privir la dietel bogate în grăsimi. Studiile arată că ele pot influneța sănătatea orgasnimului bebelușului ajuns la maturitate”.
Studiile aua rtat că o dietă maternă bogată în grăsimi a reduc concentrațiile de hormon tiroidian activ T3. Acest hormon acționează ca un comunator în timpul gestanției târzii. El spune inimii să înceapă să se pregtească pentru viața după naștere. Fără acest semnal, inima fătului de dezvoltă diferit.
T3, altfel cunoscut sub numele de triodotironia, este un hoemon trioidian esenial care ajută la reglarea metabolismului și a funcției inimii, printre alte procese din orgasnim. Studiile au mai arătat că o dietă bogată în grăsimi și zaăr ar pueta modifica cât de bine a reacționat inima fătului la zahăr și insulină.
Ce probleme pot apărea la maturitate în viața copiilor
Specialiștii spun că ne naștem cu toate celulele inimii pe care aceasta le poate avea vreodată. Inima nu produce suficiente celule noi ale mușchilor săi după naștere pentru a putea repara daunele cauzate de dietele nesănătoase.
Schimbările care au un impact negativ asupra acestor celule înainte de naștere ar putea persista toată viața. Aceste schimbări permanente ar putea provoca o scădere suplimentară a sănătății inimii odată ce copiii ajung la adolescență și la vârsta adultă.
Aceste modificări au fost găsite la puii de babuini care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și zahăr.
Depistarea sănătății cardiometabolice ar trebui efectuată tuturor bebelușilor născuți din aceste tipuri de sarcini. Investigațiile ar trebui făcute cu scopul de a detecta mai devreme riscurile de boli de inimă.
Medicii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe mămici să fie atente la alimentația pe care o au în timpul sarcinii.
Sănătatea copiilor depinde de nutrienții pe care mămica îi consumă în perioada sarcinii. Medicul specialist te poate ajuta să ai o dietă echilibrată în perioada sarcinii și îți poate recomanda o listă de alimente pe care să le consumi pentru a-i oferi bebelușului tău toți nutrienții de care are nevoie.