Tratarea răcelii în timpul sarcinii necesită o atenție specială atât pentru siguranța ta, cât și pentru cea a fătului. Astfel, trebuie să știi că medicii nu recomandă administrarea medicamentelor fără un consult în prealabil. Mai mult, în cazul răcelii, care nu are simptome grave, precum febră mai mare de 39.5 grade sau deshidratare severă, aceștia indică remediile naturale.
7 remedii pentru răceala în sarcină
Remediile naturale te pot ajuta să gestionezi în siguranță unele simptome ale răcelii. Mai mult, acestea sunt la îndemâna oricui, accesibile și ușor de administrat.
Hidratarea
Pe parcursul sarcinii vei tot auzi cât de importantă este hidratarea. Atât pentru sănătatea ta, cât și pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului. Ei bine, lichidele fac parte și din cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină. Hidratarea poate ajuta la reducerea congestiei. În plus, un studiu a arătat că supele și ceaiurile calde pot ameliora durerea în gât, strănutul și tusea. Însă, și alte lichide precum sucurile naturale de fructe sau apa sunt la fel de bune și acționează în același fel pentru a ameliora simptomele răcelii. De asemenea, specialiștii recomandă consumul a 8-12 căni de apă pe zi pentru a menține un nivel optim de hidratare în timpul sarcinii.
Vitaminele prenatale
Vitamina C, vitamina A, vitamina D, vitamina E, fier, seleniu și zincul conțin antioxidanți care stimulează sistemul imunitar. Asta înseamnă că te pot ajuta să treci mai repede și mai ușor peste un episod de răceală. Cercetările sugerează că vitamina C, vitamina D și zincul sunt cele mai eficiente în scurtarea duratei unei răceli și în reducerea severității simptomelor acesteia. Așadar, vorbește cu medicul ginecolog care-ți monitorizează sarcina și, în cazul în care nu iei deja vitamine prenatale, întreabă-l despre eficiența acestora. Însă, nu trebuie uitat faptul că aceste vitamine le poți obține prin consumul de alimente bogate în nutrienți precum morcovii, ardeii, semințele de dovleac, căpșunile, mango, varza sau pepenii.
Supa de pui
Medicul și filozoful Moise Maimonide a recomandat supa de pui pentru simptomele tractului respirator încă din secolul al XII-lea. De asemenea, specialiștii susțin că aceasta poate să amelioreze simptomele specifice răcelii, având un oarecare efect antiinflamator. Supa desfundă nasul, hidratează organismul și calmează durerile de gât. Cercetările au arătat că acest lucru este posibil deoarece carnea de pui conține o substanță numită cisteină, care ajută la eliminarea mai ușoară a mucusului, iar efectul pare să fie sporit dacă în supă se adaugă piper și usturoi. În plus, supa de pui are un aport ridicat de proteine și minerale.
Sucul de ananas
Potrivit cercetărilor, ananasul conține o substanță numită bromelaină. Aceasta are o acțiune antiinflamatoare care ajută la ameliorarea durerilor de gât și a congestiei căilor respiratorii. Pentru a avea un efect și mai puternic, poți adăuga în sucul de ananas și o linguriță de miere.
Turmericul
Turmericul conține curcumina, un puternic antiviral, antiinflamator și antioxidant. Acesta poate ajuta la stimularea sistemului imunitar. Și, după cum bine știi, un sistem imunitar puternic acționează mai eficient împotriva unei infecții. De asemenea, turmericul reduce congestia nazală și calmează inflamația gâtului.
Ghimbirul
Și ghimbirul este unul din cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină. Cu compuși activi precum gingerolii și shogaolii, ghimbirul este un puternic ingredient antiinflamator, antiviral, antibacterian și antioxidant. Acesta acționează eficient împotriva tusei și a răcelii. Este indicat ceaiul de ghimbir, amestecat cu o linguriță de miere.
Odihna
Nu în ultimul rând, pentru a combate răceala e nevoie să te odihnești suficient. Studiile arată că lipsa somnului slăbește sistemul imunitar. Însă dacă reușești să dormi între 7 și 9 ore, organismul va avea putere să lupte mai eficient contra răcelilor.
Înainte de a lua orice decizie legată de administrarea unor medicamente sau chiar și a remediilor naturiste, consultă medicul ginecolog care-ți urmărește sarcina.