Reclamă

Frenul lingual: ce este și cum influențează alăptarea

Limba este o structură orală importantă care afectează vorbirea, poziția dinților, țesutul parodontal, nutriția, înghițirea, alăptarea și anumite activități sociale. Tongue-tie sau anchiloglosia este o anomalie de dezvoltare a limbii, caracterizată printr-un fren lingual anormal de scurt și gros, care are ca rezultat mișcarea limitată a limbii. Ce este de fapt frenul lingual și cum influențează alăptarea.

Un bebeluș care plânge și căruia i se vede frenul lingual
Frenul lingual o mică bucată de țesut, denumită frenulum, care conecteaza limba de baza gurii / Shutterstock

Diagnosticul trebuie să includă evaluarea funcțională a mobilității limbii, pe lângă aspectul fizic al frenului. Trebuie evaluate mobilitatea și aspectul limbii asociate cu inserția, precum și atașarea și lungimea frenulului lingual. Tratamentul anchiloglosiei trebuie luat în considerare la orice vârstă, având în vedere evaluarea risc-beneficiu.

Ce este frenul lingual

Frenul lingual o mică bucată de țesut, denumită frenulum, care conecteaza limba de baza gurii. Cu toate acestea, în unele cazuri, acesta poate fi atașat anormal.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un frenul lingual atașat anormal poate afecta atât etapele nutriționale, cât și cele de dezvoltare la bebeluși. Din această cauză, este ceva ce este verificat în mod obișnuit la naștere. Legătura limbii, denumită și anchiloglosie, este cauzată de un frenul lingual scurt. În acest atașament, limba este mai strâns legată de zona din spate a gurii.

Această lungime mai scurtă inhibă mișcarea limbii. Copiii cu fren lingual anormal pot avea:

 • probleme cu alăptarea, ceea ce duce la o creștere mică în greutate;
 • probleme de vorbire, în special cu articularea sunetelor pentru l, r, t, d, n, z și th;
 • dificultăți în a mânca anumite alimente, cum ar fi linsul unui cornet de înghețată;
 • probleme cu mușcătura;
 • apnee obstructivă în somn, posibil din cauza modificărilor dezvoltării faciale, precum și a creșterii respirației bucale.
Reclamă

Tratarea unui fren lingual scurt

Tratamentul unui fren lingual scurt poate fi controversată. Dacă nu se observă dificultăți de hrănire sau de dezvoltare, medicul poate prefera să mai aștepte. Acest lucru se datorează faptului că frenul lingual se poate prelungi în mod natural odată cu vârsta.

Dacă tratamentul este necesar, există două abordări posibile:

Reclamă
 • Frenotomie. Această abordare este utilizată în mod obișnuit la sugari și implică tăierea frenului lingual cu foarfece sterile.
 • Frenuloplastie. Această procedură mai aplicată ajută la eliberarea frenulului lingual și se efectuează sub anestezie generală.

Aproape toți bebelușii se nasc cu un pliu de țesut sub limbă numit frenul lingual. Uneori frenul lingual restrânge mișcarea și funcția limbii. Acest lucru este cunoscut sub numele de tongue-tie sau anchiloglossie (pronunțat ankle-o-glos-see-a). În cele mai multe cazuri, mobilitatea limbii se îmbunătățește cu timpul.

Când copilul plânge, poți observa că nu este capabil să-și ridice limba peste mijlocul gurii. Un semn că frenul lingul este anormal este dat de vârful limbii care e „în formă de V” sau „în formă de inimă”.

Când alăptezi, poți observa că copilul nu se poate atașa corect la sân, obosește rapid în timpul hrănirii, are o creștere mică în greutate sau nu ia deloc în greutate.

Semne care apar la mamele ce alăptează

 • Durere la mamelon în timpul alăptării.
 • Sfârcul pare ciupit atunci când bebelușul iese de la sân.
 • Aport scăzut de lapte.
 • Te confrunți cu canale blocate sau mastită.

Dacă hrănești copilul cu biberonul, poți observa:

 • Înghite mult aer.
 • Obosește rapid în timpul hrănirii.
 • Laptele se scurge în jurul gurii celui mic.

Cum este diagnosticat frenul lingual

Este important de reținut că mulți bebeluși care par să aibă fren lingual se pot alăpta bine. Majoritatea problemelor legate de alăptare nu sunt cauzate de poziția sau lungimea frenului.

Dacă simți că frenul afectează hrănirea bebelușului, cere sfatul și sprijinul unui consultant pentru alăptare sau de la o asistentă medicală cât mai curând posibil.

Un consultant în alăptare sau o asistentă medicală va face o evaluare a hrănirii, care poate include examinarea gurii bebelușului folosind un instrument de screening pentru limbă. Creșterea în greutate a bebelușului va fi, de asemenea, revizuită.

Dacă este necesară o urmărire suplimentară, vei fi îndrumată către medicul de familie care poate pune un diagnostic și, dacă este necesar, poate recomanda un tratament chirurgical (frenotomie).

Tratament

Dacă medicul de familie decide că frenul lingual reprezintă o problemelă în procesul de hrănire, poate fi luată în considerare o frenotomie.

O frenotomie este o procedură chirurgicală în care frenulul lingual de sub limbă este eliberat, astfel încât limba să se poată mișca mai ușor. Este efectuată de un medic specialist. Discută cu medicul dacă procedura este potrivită pentru copil. Mulți bebeluși cu fren lingual nu au nevoie de frenotomie.

Te-ar mai putea interesa și
O fetită blondă, care se uită la televizor
Expunerea copiilor la ecrane. De ce este nocivă și ce consecințe are
Expunerea copiilor la ecrane. De ce este nocivă și ce consecințe are
Bebeluș vesel, îmbrăcat în body alb cu steluțe bleu, care stă ridicat pe marginea patului din lemn alb
Bebelușul nu vrea să doarmă. Care sunt recomandările specialiștilor
Bebelușul nu vrea să doarmă. Care sunt recomandările specialiștilor
Mamă, îmbrăcată cu cămașă și pantaloni din jeans, care poartă ochelari de vedere, cu rame negre, care stă pe o canapea gri și se uită în telefon, în timp ce băiețelul ei, deși are o tabletă la dispoziție, s-a plictisit și stă pe genunchi și o trage pe mama ui de ramele de la ochelari, ilustrând 5 studii legate de folosirea ecranelor
5 studii legate de folosirea ecranelor. De ce părinții ar trebui să renunțe la telefon
5 studii legate de folosirea ecranelor. De ce părinții ar trebui să renunțe la telefon
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Parteneri
Cele mai noi
Un bebeluș care stă în pat și plânge
29 noiembrie, 07:36
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Carton cu mesaj aniversar de 30 de ani pentru ziua Antenei
29 noiembrie, 07:08
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
Capul unui bebeluș care este măsurat cu un centimetru albastru pentru a vedea dacă se confruntă cu hidrocefalia
29 noiembrie, 07:04
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Băiețel, îmbrăcat cu o bluză albă cu dungi albastre, în cabinetul medicului, stând pe un scaun alb, în timp ce medicul îi palpează ganglionii de la gât și el scoate limba, confirmând scarlatina
29 noiembrie, 06:57
Scarlatina. Care sunt semnele și simptomele acesteia și cum o poți evita
Scarlatina. Care sunt semnele și simptomele acesteia și cum o poți evita
Tânără gravidă care bea apă
28 noiembrie, 05:20
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Câtă apă e indicat să bei în timpul sarcinii
Mama și fetița ei aranjează lucrurile micuței în cutii
28 noiembrie, 05:13
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Stilul minimalist: cum îl înveți pe copil să-l adopte
Închide