Reclamă

Gastroenterita virală. Care sunt simptomele, cauzele și cum poate fi prevenită

Gastroenterita virală este o infecție intestinală, frecvent numită și „gripă stomacală“. Aceasta include semne și simptome precum diaree apoasă, crampe stomacale, greață sau vărsături și, uneori, febră. Cel mai frecvent mod de a o contacta este prin contactul cu o persoană infectată sau prin consumul de alimente ori apă contaminate. 

Băiat, îmbrăcat cu cămașă și pantaloni din denim, care stă pe o canapea acoperită cu o pătură albă pufoasă, în living, care se confruntă cu gastroenterita virală și își ți o mână la cap și cu una de burtă
Gastroenterita virală poate fi contactată prin consumul de alimente și apă contaminate, dar și prin atingerea suprafețelor contaminate / Shutterstock

Dacă nu ai alte probleme de sănătate și ai contactat gastroenterita virală, cel mai probabil te vei recupera fără complicații. Dar, pentru sugari, adulții în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar compromis, această infecție poate fi fatală. Din păcate, nu există un tratament dedicat pentru gastroenterita virală, așa că prevenția este esențială. 

Gastroenterita virală: semne și simptome

Deși este numită în mod obișnuit „gripă stomacală“, gastroenterita nu este același lucru cu gripa (influenza), care afectează doar sistemul respirator (nasul, gâtul și plămânii). Gastroenterita virală atacă intestinele, provocând semne și simptome precum:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
 • Diaree apoasă, de obicei fără sânge (diareea cu sânge semnalizează o altă infecție, mai severă).
 • Greață, vărsături sau ambele.
 • Crampe și dureri de stomac.
 • Dureri musculare ocazionale sau dureri de cap.
 • Febră de grad scăzut.

În funcție de cauză, simptomele gastroenteritei virale pot apărea la 1-3 zile după infectare și simptomele pot varia de la ușoare la severe. De obicei, simptomele durează doar o zi sau două, dar, ocazional, pot dura până la 14 zile. Consultă imediat medicul când copilul:

 • Are febră 38,9 °C sau mai mare.
 • Pare obosit sau foarte iritabil.
 • Are mult disconfort sau durere.
 • Are diaree cu sânge.
 • Pare deshidratat (are gura uscată, îi este sete și plânge fără lacrimi).

Dacă ai un bebeluș, nu confunda regurgitatul cotidian cu vărsăturile. Sună imediat medicul dacă copilul are:

 • Vărsături frecvente.
 • Nu a avut un scutec ud în șase ore.
 • Are scaune cu sânge sau diaree severă.
 • Are un punct moale (în fontanelă), înfundat, în partea de sus a capului.
 • Are gura uscată sau plânge fără lacrimi.
 • Este neobișnuit de somnolent, somnoros sau nu răspunde la stimuli.
Reclamă
Reclamă

Cauzele gastroenteritei virale

Cel mai probabil poți contacta gastroenterită virală atunci când mănânci sau bei alimente sau apă contaminate. De asemenea, este posibil să o contactezi dacă împarți ustensile, prosoape sau alimente cu cineva care are unul dintre virusurile ce provoacă această afecțiune. Iată care sunt virușii care o pot provoca:

 • Norovirusuri. Atât copiii, cât și adulții sunt afectați de norovirusuri, fiind cea mai frecventă cauză de îmbolnăvire prin alimente la nivel mondial. Este probabil să se răspândească în special în rândul persoanelor aflate în spații închise, care sunt în contact strâns sau prin atingerea suprafaței contaminate cu norovirus și atingând, apoi, gura.
 • Rotavirusul. La nivel mondial, aceasta este cea mai frecventă cauză a gastroenteritei virale la copii, care sunt de obicei infectați atunci când își introduc în gură degetele sau alte obiecte contaminate cu virusul. De asemenea, se poate răspândi prin alimente contaminate. Infecția este mai gravă la sugari și la copiii mici. Adulții infectați cu rotavirus pot să nu aibă simptome, dar pot totuși să răspândească boala. 
 • Unele crustacee, în special stridiile crude sau insuficient gătite, te pot îmbolnăvi. Apa potabilă contaminată este o cauză a diareei virale. Dar, în multe cazuri, virusul este transmis atunci când cineva cu virus manipulează alimente pe care le consumi, fără să se spele pe mâini sau după ce a folosit toaleta.

Complicațiile provocate de gastroenterita virală

Principala complicație a gastroenteritei virale este deshidratarea (o pierdere severă de apă și de săruri și minerale esențiale). 

Bebelușii, adulții în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit se pot deshidrata grav atunci când pierd mai multe lichide decât pot înlocui. Ar putea fi necesară spitalizarea pentru ca lichidele pierdute să poată fi înlocuite prin intermediul unei perfuzii, mai ales că deshidratarea poate chiar și la deces.

Cum poate fi prevenită gastroenterita virală

Cel mai bun mod de a preveni răspândirea infecțiilor intestinale este să ții cont de următoarele:

 • Vaccinează-ți copilul. Există un vaccin împotriva gastroenteritei cauzate de rotavirus. Administrat copiilor în primul an de viață, vaccinul pare să fie eficient în prevenirea simptomelor severe ale acestei boli.
 • Spală-ți bine mâinile. Spală-ți mâinile după ce schimbi scutecele și înainte de a pregăti sau mânca alimente. De asemenea, învață-i și pe copii să facă asta, mai ales după ce folosesc toaleta.
 • Folosește apă caldă și săpun, frecând bine mâinile timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă nu ai apă și săpun la dispoziție, folosește șervețele igienizante și dezinfectant pentru mâini.
 • Folosiți obiecte individuale. Evită să împărțiți ustensilele de mâncare, paharele și farfuriile. În plus, folosiți prosoape separate în baie.
 • Pregătește mâncarea în siguranță. Spală bine toate fructele și legumele, înainte de a le mânca. Curăță suprafețele din bucătărie, înainte de a pregăti mâncarea pe ele și evită să pregătești mâncarea dacă ești bolnavă.
 • Păstrează distanța. Evită, dacă este posibil, contactul apropiat cu oricine are virusul. Dezinfectează suprafețele dure și evită să atingi rufele care ar fi putut fi expuse la un virus. Spală îmbrăcămintea și lenjeria de pat în apă fierbinte și usucă-le la temperaturi ridicate. 
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Mama și fetița gătesc împreună
17 iunie, 08:22
Lasă copilul să preia inițiativa: iată ce spune un studiu despre acest fapt
Lasă copilul să preia inițiativa: iată ce spune un studiu despre acest fapt
Bebeluș mănâncă brioșe
17 iunie, 07:24
Cele mai bune rețete de brioșe pentru bebeluși
Cele mai bune rețete de brioșe pentru bebeluși
Un cuplu la medicul ginecolog
16 iunie, 08:52
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Părinții și copiii iau masa împreună
16 iunie, 08:28
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Mama îl dă pe copil cu cremă cu protecție solară
15 iunie, 07:54
Cum îngrijești pielea copilului vara
Cum îngrijești pielea copilului vara
Fata stă pe canapea și vorbește la telefon
15 iunie, 06:49
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
Închide