Dacă nu ai alte probleme de sănătate și ai contactat gastroenterita virală, cel mai probabil te vei recupera fără complicații. Dar, pentru sugari, adulții în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar compromis, această infecție poate fi fatală. Din păcate, nu există un tratament dedicat pentru gastroenterita virală, așa că prevenția este esențială.
Gastroenterita virală: semne și simptome
Deși este numită în mod obișnuit „gripă stomacală“, gastroenterita nu este același lucru cu gripa (influenza), care afectează doar sistemul respirator (nasul, gâtul și plămânii). Gastroenterita virală atacă intestinele, provocând semne și simptome precum:
- Diaree apoasă, de obicei fără sânge (diareea cu sânge semnalizează o altă infecție, mai severă).
- Greață, vărsături sau ambele.
- Crampe și dureri de stomac.
- Dureri musculare ocazionale sau dureri de cap.
- Febră de grad scăzut.
În funcție de cauză, simptomele gastroenteritei virale pot apărea la 1-3 zile după infectare și simptomele pot varia de la ușoare la severe. De obicei, simptomele durează doar o zi sau două, dar, ocazional, pot dura până la 14 zile. Consultă imediat medicul când copilul:
- Are febră 38,9 °C sau mai mare.
- Pare obosit sau foarte iritabil.
- Are mult disconfort sau durere.
- Are diaree cu sânge.
- Pare deshidratat (are gura uscată, îi este sete și plânge fără lacrimi).
Dacă ai un bebeluș, nu confunda regurgitatul cotidian cu vărsăturile. Sună imediat medicul dacă copilul are:
- Vărsături frecvente.
- Nu a avut un scutec ud în șase ore.
- Are scaune cu sânge sau diaree severă.
- Are un punct moale (în fontanelă), înfundat, în partea de sus a capului.
- Are gura uscată sau plânge fără lacrimi.
- Este neobișnuit de somnolent, somnoros sau nu răspunde la stimuli.
Cauzele gastroenteritei virale
Cel mai probabil poți contacta gastroenterită virală atunci când mănânci sau bei alimente sau apă contaminate. De asemenea, este posibil să o contactezi dacă împarți ustensile, prosoape sau alimente cu cineva care are unul dintre virusurile ce provoacă această afecțiune. Iată care sunt virușii care o pot provoca:
- Norovirusuri. Atât copiii, cât și adulții sunt afectați de norovirusuri, fiind cea mai frecventă cauză de îmbolnăvire prin alimente la nivel mondial. Este probabil să se răspândească în special în rândul persoanelor aflate în spații închise, care sunt în contact strâns sau prin atingerea suprafaței contaminate cu norovirus și atingând, apoi, gura.
- Rotavirusul. La nivel mondial, aceasta este cea mai frecventă cauză a gastroenteritei virale la copii, care sunt de obicei infectați atunci când își introduc în gură degetele sau alte obiecte contaminate cu virusul. De asemenea, se poate răspândi prin alimente contaminate. Infecția este mai gravă la sugari și la copiii mici. Adulții infectați cu rotavirus pot să nu aibă simptome, dar pot totuși să răspândească boala.
- Unele crustacee, în special stridiile crude sau insuficient gătite, te pot îmbolnăvi. Apa potabilă contaminată este o cauză a diareei virale. Dar, în multe cazuri, virusul este transmis atunci când cineva cu virus manipulează alimente pe care le consumi, fără să se spele pe mâini sau după ce a folosit toaleta.
Complicațiile provocate de gastroenterita virală
Principala complicație a gastroenteritei virale este deshidratarea (o pierdere severă de apă și de săruri și minerale esențiale).
Bebelușii, adulții în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit se pot deshidrata grav atunci când pierd mai multe lichide decât pot înlocui. Ar putea fi necesară spitalizarea pentru ca lichidele pierdute să poată fi înlocuite prin intermediul unei perfuzii, mai ales că deshidratarea poate chiar și la deces.
Cum poate fi prevenită gastroenterita virală
Cel mai bun mod de a preveni răspândirea infecțiilor intestinale este să ții cont de următoarele:
- Vaccinează-ți copilul. Există un vaccin împotriva gastroenteritei cauzate de rotavirus. Administrat copiilor în primul an de viață, vaccinul pare să fie eficient în prevenirea simptomelor severe ale acestei boli.
- Spală-ți bine mâinile. Spală-ți mâinile după ce schimbi scutecele și înainte de a pregăti sau mânca alimente. De asemenea, învață-i și pe copii să facă asta, mai ales după ce folosesc toaleta.
- Folosește apă caldă și săpun, frecând bine mâinile timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă nu ai apă și săpun la dispoziție, folosește șervețele igienizante și dezinfectant pentru mâini.
- Folosiți obiecte individuale. Evită să împărțiți ustensilele de mâncare, paharele și farfuriile. În plus, folosiți prosoape separate în baie.
- Pregătește mâncarea în siguranță. Spală bine toate fructele și legumele, înainte de a le mânca. Curăță suprafețele din bucătărie, înainte de a pregăti mâncarea pe ele și evită să pregătești mâncarea dacă ești bolnavă.
- Păstrează distanța. Evită, dacă este posibil, contactul apropiat cu oricine are virusul. Dezinfectează suprafețele dure și evită să atingi rufele care ar fi putut fi expuse la un virus. Spală îmbrăcămintea și lenjeria de pat în apă fierbinte și usucă-le la temperaturi ridicate.