Reclamă

Exercițiile fizice în sarcină. Care sunt recomandările medicilor

Hidratarea, o dietă echilibrată și bogată în nutrienți, dar și exercițiile fizice în sarcină sunt esențiale. Toate acestea te pot ajuta să fiți sănătoși atât tu cât și bebelușul. Chiar dacă sunt momente în care simți că nu ai energie să faci nimic, mai ales pe finalul sarcinii, când bebelușul pune presiune pe toate organele, nu renunța.

Familie, soț, care ține în mână o bicicletă de copii, colorată soție și copil, care merg pe o alee în parc, ilustrând exercițiile fizice în sarcină
Atâta timp cât poți purta o conversație în timp ce faci exerciții fizice în sarcină, nu există risc să te suprasoliciți / Shutterstock

Din fericire, exercițiile fizice în timpul sarcinii nu sunt complicate, dar trebuie să discuți cu medicul înainte a le face. Multe exerciții pot fi făcute în perioada sarcinii, dar există și sesiuni pe care ar trebui să le eviți, din motive de siguranță. 

Cum știi că exercițiile fizice în sarcină sunt sigure

„În general, exercițiile fizice sunt sigure în timpul sarcinii“, spune medicul ginecolog Oluwatosin Goje, de la Cleveland Clinic, spune babylist.com. Acesta recomandă un „test de vorbire“ în timp ce faci exerciții fizice în sarcină, pentru a măsura efortul. Atâta timp cât poți purta o conversație în timp ce faci exerciții fizice, nu te suprasoliciți. Dar dacă respirația este prea îngreunată și abia mai poți spune câteva cuvinte, ia o pauză și redu nivelul antrenamentului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Ce exerciții fizice în sarcină nu sunt sigure 

Ginecologul Goje spune să eviți sporturile sau activitățile de contact, precum ar fi fotbalul sau kickboxing-ul, deoarece îți poți lovi abdomenul. Pe lângă sporturile de contact, ar trebui evitate și scufundările. Ar trebui să faci asta „din cauza incapacității circulației pulmonare fetale de a filtra formarea bulelor“.

Pe măsură ce presiunea se schimbă atunci când vii de la o scufundare adâncă până la suprafață, se pot forma bule de azot în sânge și în țesuturi. Bebelușii în curs de dezvoltare nu sunt protejați de bulele de azot. În plus, expunerea poate duce la leziuni neurologice atât la bebeluș, cât și la mamă.

Exerciții fizice recomandate de medic pentru sarcină

Oluwatosin Goje consideră că exercițiile fizice în sarcină sunt, în general, sigure și recomandate, dar are câteva pe care le preferă. Printre acestea se numără:

  • Mersul pe jos;
  • Ciclismul pe bicicletă staționară;
  • Exercițiile aerobice;
  • Dansul;
  • Greutățile ușoare;
  • Benzile elastice și antrenamentul de rezistență; 
  • Stretching-ul;
  • Aerobicul în apă;
  • Hidroterapia.

Recomandă aceste exerciții deoarece „pot fi efectuate atât în interior, cât și în exterior, iar fiecare persoană poate începe în ritmul și la nivelul său de confort“. Ginecologul sfătuiește femeile supraponderale să aleagă aerobicul în apă și hidroterapia, deoarece „aceste antrenamente implică mai puțin impact, care duce la distrugerea articulațiilor genunchilor și gleznelor“.

Reclamă

Exerciții fizice în sarcină pentru începătoare

Chiar dacă au trecut câteva luni sau câțiva ani sau nu ai făcut sport niciodată, este un moment bun să începi să faci asta. Poți începe să te plimbi, să dansezi sau să mergi pe bicicleta staționară, în ritmul tău. „Începe cu 10 minute pe zi și crește, treptat, până la 100-150 de minute pe săptămână, dacă le poți tolera. Ar putea fi mersul lent, mersul vioi sau moderat sau mișcări de dans“, spune Goje.

Dacă te aventurezi să începi să faci sport în timp ce ești însărcinată, există câteva lucruri pe care le poți face, pentru a-ți spori nivelul de confort. Goje spune să „te hidratezi, să păstrezi camera aerisit[ și să nu te supraîncălzești, mai ales dacă ești supraponderală. Poartă haine largi și pantofi sport de calitate“.

Indiferent de exercițiile cu care decizi să începi, „fă-le să fie distractive“, recomandă Goje. Roagă-ți familia să te însoțească la plimbarea ta prin cartier. De asemenea, îți poți ruga partenerul și copiii să danseze cu tine în living.

Exercițiile fizice în sarcină pentru persoane foarte active 

„Este posibil să fie necesar ca aceste persoane să-și modifice exercițiilor fizice pentru a se adapta la schimbările anatomice și fiziologice și la cerințele fetale“, spune Goje. „Gravidele pot avea dureri de spate din cauza lordozei progresive, curburii coloanei care apare din cauza schimbării centrului de greutate, iar acest lucru le face să își ajusteze modul în care stau în picioare, pentru a nu-și pierde echilibrul.“

Ajustează-ți poziția corporală pentru a se adapta la noile schimbări. „Atunci când ai îndoieli, consultă-te cu medicul ginecolog cu privire la gradul de dificultate al exercițiilor“.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide