Reclamă

Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți

Tehnologia a avansat rapid în ultimii ani, iar inteligența artificială a ajuns sa fie nelipsită din viața multora dintre noi. Experții au analizat impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Studiile au scos la iveală detalii care i-ar putea îngrijirea pe părinți.

O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
Experții au analizat impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Studiile au scos la iveală detalii care i-ar putea îngrijirea pe părinți / Shutterstock

Inteligența arta schimbat radical felul în care comunicăm și interacționăm cu cei din jurul nostru. Aceste schimbări comportamentale pot fi observate chiar și la nivelul copiilor noștri. Deși AI are potențialul de a ajuta la rezolvarea unor probleme complexe, probabil că ați auzit și de îngrijorări serioase în legătură cu aceasta. 

Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor

Inteligența artificială a fost gândită după modelul creierului uman. Aceasta imită cum adunăm fapte, descrieri, comentarii, imagini și multe altele și cum le dăm sens pentru a finaliza o anumită sarcină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totuși, există și diferențe. Inteligența artificială nu poate conecta informațiile noi la celelalte experiențe din viața unei persoane. Tehnologia AI exista încă de la jumătatea anilor 50, cu toate acesta, doar în ultimii ani a ajuns să joace un rol major în viețile noastre.

Inteligența artificială generativă este o tehnologie care creează conținut pe baza informațiilor pe care le colectează și care au fost publicate în trecut în online. Altfel de instrumente au ajuns să fie de nelipsit din viața copiilor noștri, iar acest lucru se poate observa îndeosebi în performanța lor școlară. 

Reclamă

Impactul inteligenței artificiale asupra competențelor școlare 

Este ușor de înțeles de ce unii copii folosesc inteligența artificială pentru a-i ajuta cu sarcinile școlare. Unele programe de AI pot verifica și modifica eventualele erori de exprimare sau gramaticale în textele scrise de copii.

Astfel de instrumente sunt tot mai des folosite de cei mici. Cele mai multe școli au deja reguli privind folosirea inteligenței artificiale în rezolvarea sarcinilor de lucru.

Copiii și adolescenții sunt încurajați să fie sinceri atunci când folosesc inteligența artificială și să nu o integreze în totalitate în rezolvarea temelor. 

Reclamă

Inteligența artificială este prezenta pretutindeni 

Chiar dacă copilul tău nu folosește AI pentru rezolvarea temelor, acest tip de tehnologie este omniprezent în viețile noastre. În zilele noastre, tot mai multe persoane au o „amprentă digitală”.

Acesta poate fi alcătuită din fiecare sesiune online de căutare, achiziție, descarcare sau vizionare și ascultare în care tu sau copilul tău va implicați. 

Cum accesează copiii inteligența artificială 

Experții sunt de părere că cei mici folosesc aproape zilnic inteligența artificială. Cele mai multe jucării interactive, jocuri și platforme de internet create pentru copii depind de tehnologia AI.

Chiar dacă AI avansează tot mai repede, majoritatea națiunilor nu au luat în considerare modul în care AI va afecta bunăstarea socială și emoțională a copiilor. Copiii mici pot partaja informații personale cu platformele AI .Ei pot presupune că platformele AI seamănă mult cu oamenii.

Un studiu a constatat că copiii între 3 și 6 ani credeau că inteligența artificială are sentimente proprii. Unele studii au arătat că cei mici pot avea încredere în AI mai mult decât în ​​oameni.

Care sunt beneficiile și pericolele inteligenței artificiale pentru copii

Există mai multe moduri în care tehnologia AI poate ajuta copiii să învețe și să se dezvolte. Inteligența artificială este un instrument valoros pentru învățare.

Aceasta poate ajuta părinții să găsească modalități de a îmbogăți stilul de învățare pentru copii. În plus, inteligența artificială poate stimula creativitatea și poate motiva și implica copiii în moduri noi. 

Deși există beneficii ale inteligenței artificiale, specialiștii avertizează cu privire la potențialele pericole. În unele situații, inteligența artificială poate să răspândească prejudecăți și stereotipuri. Inteligența artificială „învață” din informațiile pe care le adună de pe internet, însă nu poate distinge între ce e „bine” și ce este „rău”.

În unele cazuri, inteligența artificială poate eroda intimitatea prin colectarea datelor personale. În plus, inteligența artificială generativă poate fi folosită pentru a crea imagini false sau distorsionate ale copilului tău.

Un exemplu: nudurile false care pot fi folosite pentru a face de rușine copilul la laă. Deepfake-urile și clonarea vocii pot fi folosite pentru a amenința copii să facă acțiuni pe care în mod obișnuit nu le-ar face. 

Ce poți face pentru a proteja copilul de riscurile inteligenței artificiale

Inteligența artificială este în continuă schimbare și poate să ți se pară greu să stabilești niște reguli sănătoase pentru copilul sau adolescentul tău.

Este impotant să vorbești cu copii tăi despre AI și să adaptezi regulile nivelului de vârstă. Învață-i pe copii cum să gestioneze confidențialitata în online și explică-i de ce este important să nu împărtășească date personale.

Este un drum lung de parcurs, însă putem să ne protejăm copiii de iscurile inteligenței artificiale. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Un copil trist care stă pe o bancă pentru că s-a confruntat cu cyberbullying
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
O familie fericită care se uită împreună la televizor
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
o mămică care stă pe canapea și îi citește băiețelului său dintr-o carte de povești
Importanța lecturii în dezvoltarea copiilor: cum să cultivi dragostea pentru cărți
Importanța lecturii în dezvoltarea copiilor: cum să cultivi dragostea pentru cărți
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un copil care face teme cu mama sa
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copiii gifted sunt acei copii care demonstrează un nivel excepțional de inteligență, creativitate sau talent într-un anumit domeniu, comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. În ciuda faptului că au aceste abilități, mulți părinți......
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
2
O mamă epuiazată în parc
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
În ultimii ani, s-a discutat mult despre „încărcătura mentală a mamelor”. Deși tot mai mulți oameni conștientizează această problemă, multe familii încă se luptă cu împărțirea echitabilă a responsabilităților. Ce este......
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
3
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Alergiile de primăvară – realitate sau exagerare? Mulți părinți se întreabă dacă micuții lor chiar suferă de alergii sezoniere sau dacă simptomele sunt doar o răceală banală. În plus, circulă o mulțime de mituri despre alergiile......
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Parteneri
Cele mai noi
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
16 aprilie, 10:27
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
14 aprilie, 13:17
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Copil agresiv
9 aprilie, 12:21
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Închide