Reclamă

Parenting cu blândețe, fără a renunța la disciplină

Indiferent de generație, a face parenting cu blândețe este o provocare. Acest concept are la bază creșterea copiilor astfel încât ei să devină adulți buni, respectuoși și pregătiți să contribuie la bunăstarea societății. De-a lungul timpului, părinții s-au împărțit în două tabere, între a fi prea exigenți sau prea permisivi.

Publicat: 23 iunie 2023, 07:30
Mamă alături de fiica ei, pe care o ține de după umăr, pentru că este supărată și stă cu mâinile împreunate, stau așezate pe o canapea verde, ilustrând parenting cu blândețe
Acest tip de parenting presupune blândețe în trasarea limitelor, fără ca părinții să se abată, însă, de la ideea de fermitate / Shutterstock

Tot mai mulți dintre cei care au copii, în zilele noastre, se îndreaptă către un un alt tip de parenting. Este vorba despre acest parenting cu blândețe, care are focusul bazat pe comunicare, conexiune și consistență. Totuși, de ce ar trebui să luam în calcul o astfel de metodă pentru a ne crește copiii?

Care sunt diferențele între metode

Metoda în care părinții sunt prea permisivi este recunoscută prin așteptări scăzute asupra comportamentului copilului și renunțarea la disciplină. Și chiar dacă uneori poate părea că părinții au o legătură mai bună cu copiii lor, de multe ori se lovesc de situații în care regulile și consistența în educație i-ar ajuta mult mai mult.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe de altă parte, părinții rigizi sunt cei care consideră parenting-ul cu blândețe prea îngăduitor și se axează pe motivare și performanțe înalte. Adesea, copiilor le sunt solicitate ore îndelungate de exersare a abilităților, în detrimentul jocului cu alți copii, a petrecerilor sau a altor activități distractive. Pe termen lung, copiii se pot confrunta cu depresie, anxietate și chiar performanțe scăzute.

Practic, parenting-ul cu blândețe se poziționează cumva între cele două stiluri de educație menționate, oferind suport și îndrumare, dar cu limite clar definite.

Reclamă

Ce este mai exact parenting-ul cu blândețe

Acest tip de parenting presupune blândețe în trasarea limitelor, fără ca părinții să se abată de la ideea de fermitate. Relația se bazează pe înțelegere, empatie și respect.

Părinții le oferă copiilor posibilitatea de a alege. Ei nu le dau ordine, nu le oferă recompense pentru a se obține anumite comportamente. În plus, nici nu le aplică pedepse, amenințări sau pauze de liniștire precum tehnica „time-out“. Această tehnică presupune trimiterea copilului, pentru o perioadă scurtă de timp, într-o cameră în care să fie în siguranță, pentru a se liniști singur.

Într-un articol în washingtonpost.com, conform autoarei cărții „The Gentle Prenting“, Sarah Ockwell-Smith, cei care practică parenting-ul cu blândețe țin cont, în primul rând, de vârsta copilului, atunci când abordează problemele de comportament.

Reclamă

Beneficiile unui parenting cu blândețe

Pentru că acest tip de educație pune în valoare trăsăturile pozitive ale copiilor, părinții trebuie să aibă grijă ca și comportamentul lor să reflecte ceea ce își doresc de la cei mici.

Prea mult stres și presiune puse asupra copiilor, le pot afecta dezvoltarea neurologică, fiindu-le greu să își controleze emoțiile.

În special pentru bebeluși și toddleri, imitarea este un mecanism important de învățare. Eforturile părinților de fi empatici, înțelegători și respectuoși reprezintă fundația pentru dobândirea viitoarelor aptitudini sociale pozitive, menționează healthline.com.

Cum pui în practică parenting-ul cu blândețe

Nu este deloc complicat să incluzi parenting-ul cu blândețe în viața de zi cu zi. Trebuie doar să ții cont de sentimentele copilului și de nivelul lui de dezvoltare. Potrivit webmed.com, părinții ar trebui să țină cont de câteva sugestii:

  • Atunci când apare un comportament neplăcut, nu vorbim despre copii buni sau răi. Trebuie judecată acțiunea, nicidecum copilul, iar pentru asta, părinții trebuie să-și păstreze calmul atunci când vorbesc.
  • Când vrei ceva de la cei mici, trebuie să fii fermă și specifică („Dă-mi foarfeca, te rog! Este ascuțită și te poți tăia! Îți aduc una din plastic.“).
  •  Oferă opțiuni limitate, în locul cerințelor („Vrei să ridici singur cărțile sau ai nevoie de ajutor?“).
  • Stabilește rutine și ajută-i să se adapteze mai ușor folosind imagini. De exemplu, înainte de a merge la culcare, fă un poster cu acțiunile de dinainte, precum spălatul pe dinți, baia, cititul unei povești, apoi somnul.
  • Petrece timp de calitate cu copiii. Jucați-vă cât mai mult, gătiți, faceți împreună diferite activități prin casă.
Te-ar mai putea interesa și
Băiețel roșcat, cu tricou alb și jachetă din denim, pe un fundal bleu, care are pe cap o coroană de rege, ilustrând 3 greșeli de parenting care îi fac pe copii narcisiști
3 greșeli de parenting care îi fac pe copii să devină narcisiști
3 greșeli de parenting care îi fac pe copii să devină narcisiști
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide