În cazul în care tu sau partenerul nu vă confruntați cu infertilitatea și ai o menstruație regulată, sunt câteva lucruri pe care le poți face ca să-ți crești șansele de a rămâne însărcinată mai rapid. Iată ce poți face:
1. Fă-ți un control înainte de a concepe
Este bine ca înainte de a începe să încerci să rămâi însărcinată, să-ți faci niște teste care ar putea detecta eventuale probleme de sănătate. „Dacă ai probleme medicale subiacente, acestea trebuie să fie sub control, înainte de a putea rămâne însărcinată“, spune Paula Hillard, MD, profesor de obstetrică și ginecologie la Universitatea Stanford, într-un articol pe webmd.com.
Întreabă medicul și despre vitaminele prenatale care conțin acid folic, esențial în protecția împotriva unor defecte congenitale, cum ar fi spina bifida. Pentru că acidul folic acționează în primele etape ale sarcinii, este important să vă asigurați că iei o cantitate suficientă. Ideal ar fi să iei trei luni înainte de a rămâne însărcinată.
2. Află când este perioada ta fertilă
Perioada în care are loc ovulația (fereastra fertilă) te ajută să știi când ești cea mai fertilă, spune Hillard. Ca să știi cum să rămâi cât mai repede însărcinată, află că la ovulație este cel mai bun moment. În cazul în care ai o menstruație regulată, de 28 de zile, lucrurile sunt mai simple. Asta înseamnă că ovulația are loc pe la jumătatea ciclului, iar fereastra fertilă se află undeva între zilele 9 și 16 (ziua 14 fiind cea mai fertilă).
Pentru a fi mai conștientă de perioada ovulației, ai putea să fii atentă la schimbarea texturii mucusului cervical. De obicei, acesta devine subțire și alunecos, asemănător albușului de ou. În plus, unele femei pot simți durere, uneori pe partea unde este eliberat ovului.
Mai poți lua în calcul și testele de ovulație. Sunt asemănătoare testelor de sarcină te pot ajuta, mai ales dacă ai o menstruație neregulată sau faci sex rar. În cazul mentruației regulate, poți începe testarea din ziua 9 a menstruație, până când obții un rezultat pozitiv.
Descoperă și ce se întâmplă în fiecare săptămână de sarcină: cum se dezvoltă fătul și care sunt etapele prin care trece corpul tău.
3. Nu există cele mai bune poziții
Există o mulțime de mituri conform cărora dacă folosești o anumită poziție atunci când faci sex, poți rămâne însărcinată. Se pare că nu există cu adevărat nicio dovadă științifică care să spună că poziția misionarului este mai bună decât cea în care femeia se află deasupra atunci când vine vorba de maximizarea șanselor de a face un copil.
„Foarte rar, colul uterin al unei femei se află într-o poziție neobișnuită în care anumite poziții pot face diferența“, spune directorul serviciului de infertilitate, de la Cleveland Clinic, pentru webmd.com.
Totuși, există anumite poziții, cum ar fi statul așezat sau în picioare, în timpul actului sexual, care pot descuraja spermatozoizii să călătorească în amonte. „Este o chestiune de gravitație și nu vrei ca tot sperma să se scurgă“, spune Hillard.
4. Rămâi în pat imediat după actul sexual
Probabil că ai auzit și varianta ca după ce ai făcut sex să stai în pat, cu picioarele ridicate pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată. „Este un sfat bun să stai întinsă în pat timp de 10-15 minute după actul sexual, dar nu este nevoie să stai cu picioarele ridicată“, spune Goldfarb. De asemenea, el recomandă să nu mergi la baie în acest interval. „Dacă aștepți 10-15 minute, sperma care va ajunge în colul uterin, va rămâne acolo“.
5. Nu exagera cu sexul
Cea mai bună sugestie este să faceți sex în mod regulat. „În general, o noapte din două în jurul perioadei de ovulație ajută la creșterea șanselor de a rămâne însărcinată“, spune Goldfarb. Ovulul poate supraviețui 24 de ore, iar sperma poate trăi până la 5 zile în interiorul corpului tău.
Bărbații ar trebui să fie atenți și la folosirea hainelor strâmte și petrecerea timpului în cadă sau jacuzzi. Acestea ar putea diminua numărul spertozoizilor.
Potrivit unui studiu publicat online în Human Reproduction se pare că ar fi bine să renunțe și la alimentele din soia pentru că pot avea o concentrație de spermă mai mică decât bărbații care nu consumă astfel de alimente.
6. Evită stresul
Este posibil ca stresul să interfereze cu ovulația. Așa că, fă tot posibilul să îl eviți.
„Există unele dovezi că acupunctura poate ajuta la reducerea stresului și la creșterea șanselor de a rămâne însărcinată“, spune Goldfarb.
7. Încearcă să ai o viață sănătoasă
Exercițiile fizice te ajută să te menții în formă, dar încearcă să nu exagerezi. „Prea mult exercițiu fizic te poate face să nu ovulezi“, spune Goldfarb. Goldfarb spune că cel mai bun mod de a crește șansele de a rămâne însărcinată este să faci exerciții fizice moderate. Poți lua în calcul mersul pe jos rapid (cel puțin 30 de minute, 5 zile pe săptămână).
Ar fi bine să renunți și la fumat, pentru că acest obicei scade fertilitatea, afectând nivelul de estrogen și ovulația.