Deși, în mod normal, nu reprezintă un motiv de alarmă, nu ar trebui să ignori ovulația dureroasă, pentru că ar putea semnala ceva mai grav. Unele afecțiuni, precum chisturile sau endometrioza, pot provoca dureri în timpul ovulației și pot necesita asistență medicală.
Ce este ovulația dureroasă
În timpul ovulației, ovarul eliberează un ovul, care crește în interiorul unui folicul (un sac umplut cu lichid). Acest folicul se întinde și în cele din urmă și se sparge pentru a elibera ovulul. Atât întinderea foliculului, cât și spargerea ovulului din folicul pot provoca dureri la ovulație. Acestea se pot simți asemănător cu crampele menstruale (dismenoree).
Ovulația dureroasă se mai numește Mittelschmerz („durerea de mijloc“) și se referă la durerea care apare la jumătatea ciclului menstrual, cu aproximativ 14 zile înainte de următoarea menstruație.
Unde este localizată durerea
De obicei, poți simți durerea de ovulație în abdomenul inferior și în regiunea pelviană, spune clevelandclinic.org. Majoritatea femeilor au două ovare, unul în partea stângă și unul în partea dreaptă a uterului, care ovulează pe rând. Asta înseamnă că fiecare ovar eliberează un ovul, o dată la două luni, și vei putea experimenta dureri de ovulație doar pe partea care eliberează ovulul.
Unele femei simt durerea în fiecare lună, indiferent de ovarul care eliberează un ovul, iar altele constată că ovulația doare doar pe o singură parte, așa că durerea acestora apare, probabil, o dată la două luni.
Care sunt simptomele ovulației dureroase
De obicei, ovulația dureroasă durează câteva ore, dar se poate prelungi până la 48 de ore. Durerea poate fi resimțită ca o înțepătură ușoară sau poți avea o durere bruscă, ascuțită. De asemenea, aceasta poate fi însoțită de:
- Sângerări vaginale ușoare.
- Scurgere vaginală care este elastică și clară (ca albușul de ou).
- Greață, dacă durerea este puternică.
- Dureri în zona lombară.
Cum se tratează ovulația dureroasă
În cele mai multe cazuri, mittelschmerz nu necesită asistență medicală sau tratament. Disconfortul minor al mittelschmerz, poate fi atenuat cu ajutorul analgezicelor, disponibile fără prescripție medicală, precum ibuprofen sau paracetamol.
De asemenea, pentru ameliorarea durerii poți apela la remedii alternative precum o baie fierbinte sau aplicarea unui prosop sau sticle cu apă caldă, pe zona respectivă.
Dacă durerea este supărătoare, medicul îți poate prescrie un contraceptiv oral. Acesta oprește ovulația și previne durerea de la ovulație. Însă, dacă iei pilule contraceptive, trebuie să știi că nu vei putea rămâne însărcinată. În cazul în care dorești să îți mărești familia va trebui să renunți la ele și să discuți cu medicul.
Ce afecțiuni pot fi confundate cu ovulația dureroasă
Deși durerea de ovulație nu este un motiv de îngrijorare, în cazul durerilor severe, ar putea fi un semn al unor alte afecțiuni diferite, precum:
- Endometrioza, afecțiune dureroasă în care mucoasa uterină crește în afara uterului.
- Țesutul cicatricial de la o (cezariană) sau altă intervenție chirurgicală abdominală, care a provocat aderențe abdominale.
- Infecții cu transmitere sexuală, precum ar fi chlamydia, care pot provoca inflamații care duc la ovulație dureroasă.
- Boala inflamatorie pelviană, o infecție care afectează sistemul reproducător.
- Chistul ovarian, o pungă de lichid care se dezvoltă pe ovar.
- Torsiunea ovariană, atunci când ovarul dumneavoastră se răsucește.
- Sarcina ectopică, atunci când o sarcină se dezvoltă în afara uterului dumneavoastră, adesea în trompele uterine.
- Apendicita, atunci când apendicele este inflamat.
- Alte probleme abdominale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală.