Reclamă

Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată

Inseminarea intrauterină este un tratament de fertilitate care presupune introducerea directă a spermatozoizilor în uterul unei femei, organul în care se dezvoltă copilul. Aceata crește șansele de sarcină pentru cuplurile care nu au reușit o sarcină pe cale naturală. Un alt nume pentru procedură este inseminarea artificială.

Un cuplu la medicul ginecolog
Inseminarea intrauterina poate fi realizată în funcție de ciclul menstrual al femeii care se supune procedurii / Shutterstock

În timpul inseminării intrauterine, spermatozoizii sunt introduși în momentul în care un ovar eliberează unul sau mai multe ovule. Rezultatul sperat este ca spermatozoizii și ovulul să se unească în trompele uterine, care leagă uterul de ovare. Dacă se întâmplă acest lucru, se poate obține sarcina.

Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată

Inseminarea intrauterina poate fi realizată în funcție de ciclul menstrual al femeii care se supune procedurii. În timpul ciclului menstrual, unul dintre cele două ovare eliberează un ovul. Medicamentele pentru fertilitate pot fi utilizate împreună cu această procedură pentru a ajuta ovarele să producă ovule. Metoda exactă folosită depinde de motivele infertilității.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

De obicei se apelează la inseminare intrauterină dacă nu poți avea relații intime cu partenerul din cauza unei dizabilități fizice sau ai o afecțiune care înseamnă că ai nevoie de ajutor specific pentru a concepe.

Specialiștii susțin că o femeie ar trebui să ia în considerare să consulte un medic de fertilitate pentru a discuta despre tratament dacă este:

  • incapabilă să conceapă în decurs de un an
  • e predispusă la menstruații neregulate
  • are peste 35 de ani și încearcă să rămână însărcinată.

Medicii recomandă, de asemenea, tratamentul de fertilitate dacă o femeie are două sau mai multe avorturi spontane. În unele cupluri, nu există un motiv clar pentru infertilitate, iar de cele mai multe ori specialistul va recomandarea inseminarea intrauterină dacă cuplul este de acord cu procedura.

Ce presupune inseminarea interină și care sunt etapele

Părțile importante ale unei proceduri de inseminare artificilă sunt obținerea și pregătirea probei de material seminal și implantarea acesteia în uter.

Reclamă

Pregătirea probei de material seminal

Spermatozoizii pot veni de la un partener, dar nu este o regulă să fie așa. Dacă un partener nu poate oferi spermă, o femeie poate alege să apeleze la un donator. Aceasta este o opțiune pentru femeile singure, femeile într-o relație de același sex sau în cazurile în care partenerul de sex masculin este diagnosticat cu infertilitate.

Dacă procedura implică un donator, acesta va furniza proba unei bănci de spermă. Personalul din unitate pune apoi în carantină eșantionul și îl testează pentru orice boli transmisibile.

Unitatea menține spermatozoizii înghețați și îi decongelează înainte de procedură. Înainte de procesul de congelare, ei adaugă o substanță chimică numită criptoprotector care protejează spermatozoizii.

Dacă partenerul își donează materialul seminal, cuplul va folosi ulterior proba în procesul de inseminare.

Există mai multe metode pentru a realiza acest lucru folosind:

  • masturbare
  • un prezervativ de colectare care adună materialul seminal în timpul actului sexual
  • aspirația chirurgicală a spermei, în care un medic îndepărtează spermatozoizii direct din tractul reproducător masculin
  • stimulare vibratorie sau electrică dacă bărbatul nu poate ejacula fără asistență sau dispozitive

Odată ce clinica are spermatozoizii, aceștia sunt prelucrați în laborator pentru a elimina elementele care ar putea interfera cu fertilizarea.

Ce se întâmplă în timpul unei inseminări artificiale

Inseminarea este gata să înceapă după pregătirea spermatozoizilor. În timpul procedurii, medicul specialist în fertilitate implantează spermatozoizii direct în uter cu un cateter fin, menținând pereții vaginului deschiși folosind un speculum. Cateterul intră în uter prin colul uterin, iar medicul împinge sperma prin cateter.

Pentru cele mai bune rezultate, inseminarea se face în mod normal foarte curând după ovulație. Ovarele abia au produs ovule, iar fertilitatea este maximă în acest moment al ciclului menstrual.

Majoritatea femeilor ovulează la aproximativ 2 săptămâni după prima zi a ciclului.

Medicul poate oferi femeii un kit de predicție a ovulației. Acesta este un dispozitiv care detectează nivelurile hormonale din urină sau saliva, oferind o predicție precisă a datei ovulației.

Care sunt riscurile unei proceduri de inseminare intrauterină

Există câteva riscuri atunci când ești supusă la inseminare artificială.

Riscul de a concepe gemeni sau tripleți crește dacă o femeie primește inseminare în același timp cu alte medicamente pentru fertilitate. O sarcină cu mai mult de un făt crește șansele de complicații, cum ar fi nașterea prematură sau avortul spontan.

În zilele noastre, medicii prescriu medicamente pentru fertilitate doar atunci când există dificultăți de ovulație sau de producere a ovulelor din care se dezvoltă un embrion.

Sindromul de hiperstimulare ovariană (SHSO) poate face ca ovarele să se umfle după combinarea medicamentelor pentru fertilitate și inseminare. Este o afecțiune rară, iar simptomele sunt de obicei ușoare până la moderate, dar uneori poate avea complicații grave.

În cazurile ușoare de SHSO, simptomele includ balonare, dureri abdominale ușoare și posibil greață și vărsături. Cazurile mai severe pot prezenta deshidratare, dureri în piept și dificultăți de respirație.

Menținerea unui nivel optim de lichide și administrarea de medicate recomandate de medic ameliorează în mod normal durerea, dar cazurile mai severe pot necesita tratament în spital.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată care face o ecografie cu ultrasunete
Analize de bază în timpul sarcinii: cele mai frecvente teste
Analize de bază în timpul sarcinii: cele mai frecvente teste
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mamă care îi dă o îmbrățișare băiețelului supărat, amândoi sunt îmbrăcați cu tricouri albe, mama stă cu spatele și băiețelul cu fața
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
Fiecărui părinte, la un moment dat, din cauza stresului acumulat de-a lungul unei zile de muncă, i se întâmplă să reacționeze greșit față de copil. Și, oricât de mult ne-am dori să îi tratăm pe copii cu bunătate și înțelegere,......
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Bebeluș care doarme pe burtică cu mâinile sub bărbie și pe cap are o căciulă bleu, tricotată, cu un curcubeu pe ea
Bebelușii curcubeu. O minune în viața părinților
Din păcate, pierderea unui bebeluș, indiferent de momentul în care se produce, aduce multă suferință familiei. După mai multe încercări, mămicile norocoase pot da naștere unor copii perfect sănătoși, care se numesc bebeluși curcubeu.......
Bebelușii curcubeu. O minune în viața părinților
Parteneri
Cele mai noi
Proaspăta mămică își ține nou-născutul în brațe
08:46
Ce se întâmplă în ”trimestrul patru” de sarcină
Ce se întâmplă în ”trimestrul patru” de sarcină
Fetiță bea apă din sticlă
06:42
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Bebeluș mănâncă pește
23 iunie, 08:16
Cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea creierului la bebeluși
Cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea creierului la bebeluși
Femeie cu halat alb, care ține bebelușul, îmbrăcat în alb, cu fundul pe blatul de la bucătărie și îl alăptează în timp ce taie cu cuțitul un măr în felii
22 iunie, 06:36
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Dulap cu etajere și suport pentru masa de înfășat bebelușul, cu coș pentru scutece, loc pentru hainuțe, scutece și produse de îngrijire pentru bebeluși și un carusel
21 iunie, 08:34
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Femeie însărcinată, care are minile ridicate și își ține capul între palme, are o bluză albă și burta de gravidă descoperită și cu multe postit-uri colorate pe ea
21 iunie, 07:31
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Închide