Reclamă

Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată

Inseminarea intrauterină este un tratament de fertilitate care presupune introducerea directă a spermatozoizilor în uterul unei femei, organul în care se dezvoltă copilul. Aceata crește șansele de sarcină pentru cuplurile care nu au reușit o sarcină pe cale naturală. Un alt nume pentru procedură este inseminarea artificială.

Un cuplu la medicul ginecolog
Inseminarea intrauterina poate fi realizată în funcție de ciclul menstrual al femeii care se supune procedurii / Shutterstock

În timpul inseminării intrauterine, spermatozoizii sunt introduși în momentul în care un ovar eliberează unul sau mai multe ovule. Rezultatul sperat este ca spermatozoizii și ovulul să se unească în trompele uterine, care leagă uterul de ovare. Dacă se întâmplă acest lucru, se poate obține sarcina.

Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată

Inseminarea intrauterina poate fi realizată în funcție de ciclul menstrual al femeii care se supune procedurii. În timpul ciclului menstrual, unul dintre cele două ovare eliberează un ovul. Medicamentele pentru fertilitate pot fi utilizate împreună cu această procedură pentru a ajuta ovarele să producă ovule. Metoda exactă folosită depinde de motivele infertilității.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

De obicei se apelează la inseminare intrauterină dacă nu poți avea relații intime cu partenerul din cauza unei dizabilități fizice sau ai o afecțiune care înseamnă că ai nevoie de ajutor specific pentru a concepe.

Specialiștii susțin că o femeie ar trebui să ia în considerare să consulte un medic de fertilitate pentru a discuta despre tratament dacă este:

  • incapabilă să conceapă în decurs de un an
  • e predispusă la menstruații neregulate
  • are peste 35 de ani și încearcă să rămână însărcinată.

Medicii recomandă, de asemenea, tratamentul de fertilitate dacă o femeie are două sau mai multe avorturi spontane. În unele cupluri, nu există un motiv clar pentru infertilitate, iar de cele mai multe ori specialistul va recomandarea inseminarea intrauterină dacă cuplul este de acord cu procedura.

Ce presupune inseminarea interină și care sunt etapele

Părțile importante ale unei proceduri de inseminare artificilă sunt obținerea și pregătirea probei de material seminal și implantarea acesteia în uter.

Pregătirea probei de material seminal

Spermatozoizii pot veni de la un partener, dar nu este o regulă să fie așa. Dacă un partener nu poate oferi spermă, o femeie poate alege să apeleze la un donator. Aceasta este o opțiune pentru femeile singure, femeile într-o relație de același sex sau în cazurile în care partenerul de sex masculin este diagnosticat cu infertilitate.

Reclamă

Dacă procedura implică un donator, acesta va furniza proba unei bănci de spermă. Personalul din unitate pune apoi în carantină eșantionul și îl testează pentru orice boli transmisibile.

Unitatea menține spermatozoizii înghețați și îi decongelează înainte de procedură. Înainte de procesul de congelare, ei adaugă o substanță chimică numită criptoprotector care protejează spermatozoizii.

Dacă partenerul își donează materialul seminal, cuplul va folosi ulterior proba în procesul de inseminare.

Există mai multe metode pentru a realiza acest lucru folosind:

  • masturbare
  • un prezervativ de colectare care adună materialul seminal în timpul actului sexual
  • aspirația chirurgicală a spermei, în care un medic îndepărtează spermatozoizii direct din tractul reproducător masculin
  • stimulare vibratorie sau electrică dacă bărbatul nu poate ejacula fără asistență sau dispozitive

Odată ce clinica are spermatozoizii, aceștia sunt prelucrați în laborator pentru a elimina elementele care ar putea interfera cu fertilizarea.

Ce se întâmplă în timpul unei inseminări artificiale

Inseminarea este gata să înceapă după pregătirea spermatozoizilor. În timpul procedurii, medicul specialist în fertilitate implantează spermatozoizii direct în uter cu un cateter fin, menținând pereții vaginului deschiși folosind un speculum. Cateterul intră în uter prin colul uterin, iar medicul împinge sperma prin cateter.

Pentru cele mai bune rezultate, inseminarea se face în mod normal foarte curând după ovulație. Ovarele abia au produs ovule, iar fertilitatea este maximă în acest moment al ciclului menstrual.

Majoritatea femeilor ovulează la aproximativ 2 săptămâni după prima zi a ciclului.

Medicul poate oferi femeii un kit de predicție a ovulației. Acesta este un dispozitiv care detectează nivelurile hormonale din urină sau saliva, oferind o predicție precisă a datei ovulației.

Care sunt riscurile unei proceduri de inseminare intrauterină

Există câteva riscuri atunci când ești supusă la inseminare artificială.

Riscul de a concepe gemeni sau tripleți crește dacă o femeie primește inseminare în același timp cu alte medicamente pentru fertilitate. O sarcină cu mai mult de un făt crește șansele de complicații, cum ar fi nașterea prematură sau avortul spontan.

În zilele noastre, medicii prescriu medicamente pentru fertilitate doar atunci când există dificultăți de ovulație sau de producere a ovulelor din care se dezvoltă un embrion.

Sindromul de hiperstimulare ovariană (SHSO) poate face ca ovarele să se umfle după combinarea medicamentelor pentru fertilitate și inseminare. Este o afecțiune rară, iar simptomele sunt de obicei ușoare până la moderate, dar uneori poate avea complicații grave.

În cazurile ușoare de SHSO, simptomele includ balonare, dureri abdominale ușoare și posibil greață și vărsături. Cazurile mai severe pot prezenta deshidratare, dureri în piept și dificultăți de respirație.

Menținerea unui nivel optim de lichide și administrarea de medicate recomandate de medic ameliorează în mod normal durerea, dar cazurile mai severe pot necesita tratament în spital.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată care face o ecografie cu ultrasunete
Analize de bază în timpul sarcinii: cele mai frecvente teste
Analize de bază în timpul sarcinii: cele mai frecvente teste
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Eleve în bancă, la școală
Vacanța elevilor din octombrie 2024. Când începe și cât durează prima vacanță din acest an școlar
Anul școlar 2024 – 2025 a început pe data de 9 septembrie și se va încheia pe data de 20 iunie 2025. Cu toate acestea, deși au trecut numai câteva săptămâni de la startul școlii, elevii au parte de prima pauză. Vacanța elevilor din......
Vacanța elevilor din octombrie 2024. Când începe și cât durează prima vacanță din acest an școlar
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Un bol în care se află piure de dovleac pentru copii
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
Rețeta de piure de dovleac este ideală pentru copii. Vei avea o masă rapidă, gustoasă și bogată în nutrienți. Toamna abundă de dovleci, iar aceștia sunt încă accesibili la preț. La final de zi vei avea în caietul tău de rețete un......
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
Mama îi face băiță bebelușului prematur
07:36
Băiţa prematurului: principii şi recomandări utile
Băiţa prematurului: principii şi recomandări utile
Mama stă pe canapea și alăptează bebelușul cu ajutorul unei perne de alăptare
07:07
Pernele de alăptare trebuie să îndeplinească noi standarde de siguranță. La ce să fii atentă
Pernele de alăptare trebuie să îndeplinească noi standarde de siguranță. La ce să fii atentă
Gravidă mănâncă sushi
19 octombrie, 07:45
Consumul de pește în timpul sarcinii: Ce specii sunt sigure pentru consum
Consumul de pește în timpul sarcinii: Ce specii sunt sigure pentru consum
Decor cu mâncare pentru baby shower
19 octombrie, 06:00
Idei de meniu pentru baby shower
Idei de meniu pentru baby shower
O fetiță care face puzzle cu pești alături de mama sa
18 octombrie, 07:46
O fetiță de 2 ani a fost diagnosticată cu demență. Care au fost primele semne observate de părinți
O fetiță de 2 ani a fost diagnosticată cu demență. Care au fost primele semne observate de părinți
Medic îi recomandă gravidei suplimente pentru anemia în al treilea trimestru de sarcină
18 octombrie, 06:15
Ce trebuie să știi despre anemia din al treilea trimestru de sarcină
Ce trebuie să știi despre anemia din al treilea trimestru de sarcină
Închide