Reclamă

Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată

Inseminarea intrauterină este un tratament de fertilitate care presupune introducerea directă a spermatozoizilor în uterul unei femei, organul în care se dezvoltă copilul. Aceata crește șansele de sarcină pentru cuplurile care nu au reușit o sarcină pe cale naturală. Un alt nume pentru procedură este inseminarea artificială.

Un cuplu la medicul ginecolog
Inseminarea intrauterina poate fi realizată în funcție de ciclul menstrual al femeii care se supune procedurii / Shutterstock

În timpul inseminării intrauterine, spermatozoizii sunt introduși în momentul în care un ovar eliberează unul sau mai multe ovule. Rezultatul sperat este ca spermatozoizii și ovulul să se unească în trompele uterine, care leagă uterul de ovare. Dacă se întâmplă acest lucru, se poate obține sarcina.

Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată

Inseminarea intrauterina poate fi realizată în funcție de ciclul menstrual al femeii care se supune procedurii. În timpul ciclului menstrual, unul dintre cele două ovare eliberează un ovul. Medicamentele pentru fertilitate pot fi utilizate împreună cu această procedură pentru a ajuta ovarele să producă ovule. Metoda exactă folosită depinde de motivele infertilității.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

De obicei se apelează la inseminare intrauterină dacă nu poți avea relații intime cu partenerul din cauza unei dizabilități fizice sau ai o afecțiune care înseamnă că ai nevoie de ajutor specific pentru a concepe.

Specialiștii susțin că o femeie ar trebui să ia în considerare să consulte un medic de fertilitate pentru a discuta despre tratament dacă este:

  • incapabilă să conceapă în decurs de un an
  • e predispusă la menstruații neregulate
  • are peste 35 de ani și încearcă să rămână însărcinată.

Medicii recomandă, de asemenea, tratamentul de fertilitate dacă o femeie are două sau mai multe avorturi spontane. În unele cupluri, nu există un motiv clar pentru infertilitate, iar de cele mai multe ori specialistul va recomandarea inseminarea intrauterină dacă cuplul este de acord cu procedura.

Ce presupune inseminarea interină și care sunt etapele

Părțile importante ale unei proceduri de inseminare artificilă sunt obținerea și pregătirea probei de material seminal și implantarea acesteia în uter.

Pregătirea probei de material seminal

Spermatozoizii pot veni de la un partener, dar nu este o regulă să fie așa. Dacă un partener nu poate oferi spermă, o femeie poate alege să apeleze la un donator. Aceasta este o opțiune pentru femeile singure, femeile într-o relație de același sex sau în cazurile în care partenerul de sex masculin este diagnosticat cu infertilitate.

Reclamă

Dacă procedura implică un donator, acesta va furniza proba unei bănci de spermă. Personalul din unitate pune apoi în carantină eșantionul și îl testează pentru orice boli transmisibile.

Unitatea menține spermatozoizii înghețați și îi decongelează înainte de procedură. Înainte de procesul de congelare, ei adaugă o substanță chimică numită criptoprotector care protejează spermatozoizii.

Dacă partenerul își donează materialul seminal, cuplul va folosi ulterior proba în procesul de inseminare.

Există mai multe metode pentru a realiza acest lucru folosind:

  • masturbare
  • un prezervativ de colectare care adună materialul seminal în timpul actului sexual
  • aspirația chirurgicală a spermei, în care un medic îndepărtează spermatozoizii direct din tractul reproducător masculin
  • stimulare vibratorie sau electrică dacă bărbatul nu poate ejacula fără asistență sau dispozitive

Odată ce clinica are spermatozoizii, aceștia sunt prelucrați în laborator pentru a elimina elementele care ar putea interfera cu fertilizarea.

Ce se întâmplă în timpul unei inseminări artificiale

Inseminarea este gata să înceapă după pregătirea spermatozoizilor. În timpul procedurii, medicul specialist în fertilitate implantează spermatozoizii direct în uter cu un cateter fin, menținând pereții vaginului deschiși folosind un speculum. Cateterul intră în uter prin colul uterin, iar medicul împinge sperma prin cateter.

Pentru cele mai bune rezultate, inseminarea se face în mod normal foarte curând după ovulație. Ovarele abia au produs ovule, iar fertilitatea este maximă în acest moment al ciclului menstrual.

Majoritatea femeilor ovulează la aproximativ 2 săptămâni după prima zi a ciclului.

Medicul poate oferi femeii un kit de predicție a ovulației. Acesta este un dispozitiv care detectează nivelurile hormonale din urină sau saliva, oferind o predicție precisă a datei ovulației.

Care sunt riscurile unei proceduri de inseminare intrauterină

Există câteva riscuri atunci când ești supusă la inseminare artificială.

Riscul de a concepe gemeni sau tripleți crește dacă o femeie primește inseminare în același timp cu alte medicamente pentru fertilitate. O sarcină cu mai mult de un făt crește șansele de complicații, cum ar fi nașterea prematură sau avortul spontan.

În zilele noastre, medicii prescriu medicamente pentru fertilitate doar atunci când există dificultăți de ovulație sau de producere a ovulelor din care se dezvoltă un embrion.

Sindromul de hiperstimulare ovariană (SHSO) poate face ca ovarele să se umfle după combinarea medicamentelor pentru fertilitate și inseminare. Este o afecțiune rară, iar simptomele sunt de obicei ușoare până la moderate, dar uneori poate avea complicații grave.

În cazurile ușoare de SHSO, simptomele includ balonare, dureri abdominale ușoare și posibil greață și vărsături. Cazurile mai severe pot prezenta deshidratare, dureri în piept și dificultăți de respirație.

Menținerea unui nivel optim de lichide și administrarea de medicate recomandate de medic ameliorează în mod normal durerea, dar cazurile mai severe pot necesita tratament în spital.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată care face o ecografie cu ultrasunete
Analize de bază în timpul sarcinii: cele mai frecvente teste
Analize de bază în timpul sarcinii: cele mai frecvente teste
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Căutăm mereu cele mai bune metode pentru a-i ajuta pe cei mici să rămână sănătoși și energici, iar aceste rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității pot fi răspunsul! Fiecare pahar este plin de vitamine esențiale și......
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
2
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Adoptarea unui stil de viață sănătos nu trebuie să fie o sursă de stres sau o serie de reguli impuse cu rigiditate. Atunci când unele obiceiuri sănătoase în familie sunt introduse treptat și într-un mod plăcut, toată lumea va fi mai......
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Cele mai noi
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
28 martie, 08:02
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Doi copii care se bucură de natură pe creanga unui copac
22 martie, 07:22
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Un bărbat care discută cu tatăl său
21 martie, 07:01
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
Închide