Reclamă

Instinctul matern: mit sau realitate

Viitorii părinți, părinții cu experiență și cei care se gândesc să aibă copii sunt bombardați de ideea că instinctul matern este ceva pe care toate femeile îl posedă. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să ateste că instinctul matern este ceva natural.

O mamă care ține cu atenție în mâini picioarele bebelușului ei
Multe aspecte ale îngrijirii unui copil sunt învățate prin observare sau prin experiențe / Shutterstock

Este de așteptat ca femeile să aibă un fel de dorință instinctivă de a avea copii. Să știe cumva să aibă grijă de ei, indiferent de nevoi, dorințe sau experiență. Ideea că doar pentru că ești femeie ar trebui să-ți dorești copii este însă nerealistă. Din nefericire, adaugă o mulțime de stări neplăcute precum anxietatea și stresul.

Ce este instinctul matern

„Cuvântul instinct se referă la ceva înnăscut sau natural. Implică un răspuns comportamental fix în contextul anumitor stimuli”, spune dr. Catherine Monk, psiholog și profesor de psihologie medicală în departamentele de psihiatrie și obstetrică și ginecologie de la Centrul Medical Universitar din Columbia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe baza acestei definiții, Monk spune că ideea de instinct matern implică faptul că există o cunoaștere înnăscută și un set de comportamente de îngrijire care sunt o parte automată a devenirii și a ființei mamei. Dar, în realitate, „ideea unui instinct matern poate fi destul de exagerată”, spune Monk.

Istoria ne-ar face să credem că instinctul matern este cel care ne motivează să ne dorim să avem copii și apoi să știm exact ce să facem odată ce ei se nasc. Cu toate acestea, Monk sugerează că o mamă sau oricine care este părintele unui nou-născut învață prin instruire, modele bune și observând ceea ce funcționează și nu pentru fiecare copil.

Această „învățare” are loc din momentul în care se naște copilul. Este o perioadă în care mulți oameni presupun că instinctul matern ar trebui să intre „în acțiune”. Să aibă ca rezultat sentimente instantanee de iubire maternă.

Dar, în schimb, conform unui studiu din 2018, aceste sentimente de afecțiune se dezvoltă la câteva zile după naștere. Unele femei se luptă să le simtă chiar și câteva luni mai târziu.

Când aceste sentimente nu apar imediat sau durează mai mult să se dezvolte, multe mame au un sentiment de eșec. Ele pot considera că acesta este un semn că nu au instinct matern. În realitate, au nevoie doar de sprijin și de ajutor pentru a dezvolta așteptări mai realiste.

Reclamă
Reclamă

Instinctul matern, doar un mit

Da, ideea de instinct matern este în mare măsură un mit, spune Monk.

Excepția, spune ea, este că o persoană, indiferent de sexul sau orientarea sa sexuală, poate avea de la început și poate menține pe tot parcursul dezvoltării un simț acut al copilului său. Dar această abilitate este diferită de instinctul matern.

De exemplu, un părinte poate înțelege rapid sensul specific din spatele plânsului nou-născutului.

„Acest instinct matern al celui de-al șaselea simț pentru copilul său și ceea ce are nevoie vine din apropiere intensă și dragoste profundă, petrecând ore întregi cu copil și gândindu-te la el”, spune Monk. Implică să vezi semnele datorită unei conexiuni pe care ai construit-o cu copilul tău, nu o înțelegere instinctivă a maternității. Și nu se limitează la mame.

Psihoterapeutul Dana Dorfman este de acord că multe aspecte ale instinctului matern sunt un mit. „Intuiția sau simțul înnăscut al mamei cu privire la nevoile copilului poate fi atribuită experiențelor, temperamentului și stilului de atașament”, spune Dorfman.

Comportamentele parentale sunt despre învățare

Multe aspecte ale îngrijirii unui copil sunt învățate prin observare sau prin experiențe. „Alăptarea, schimbarea scutecelor și hrănirea nu sunt neapărat abilități înnăscute din punct de vedere biologic”, subliniază Dorfman.

Pe măsură ce părinții se conectează cu bebelușii lor, Dorfman spune că aceștia învață abilitățile prin practică și experiență. În timp ce o parte din acest proces poate fi „inconștient”, ea spune că nu înseamnă neapărat că este instinctual.

„Când devii părinte, biologic sau altfel, chimia creierului tău se schimbă”, spune Dorfman. Acest lucru nu se întâmplă doar persoanei care naște.

De fapt, cercetările arată că tații și părinții adoptivi se confruntă, de asemenea, cu niveluri crescute de oxitocină, serotonină și dopamină în timpul tranziției către rolul de părinți. Această schimbare a taților și a părinților adoptivi vine din activitățile de legătură cu copilul.

Un alt studiu a descoperit că bărbații și femeile sunt la fel de pricepuți să identifice nevoile copilului lor. Aceasta susține ideea că instinctul matern este un mit. Cercetătorii acestui studiu au stabilit că timpul petrecut de un părinte cu bebelușul este direct corelat cu capacitatea de a-i identifica nevoile, nu cu sexul părintelui.

Care este diferența dintre instinct și impuls

Pentru a vedea de unde vine termenul de instinct matern, trebuie mai întâi să înțelegem diferența dintre instinct și impuls, pentru că cu siguranță nu înseamnă același lucru.

„În psihologie, un impuls fiziologic este o stare motivațională care rezultă dintr-o nevoie fiziologică, iar o nevoie este o privare care stă la baza impulsului”, spune Gabriela Martorell, profesor de psihologie de la Virginia Wesleyan College.

Un instinct, pe de altă parte, spune Martorell că este un răspuns înnăscut sau neînvățat la un semnal. Instinctele se găsesc la toți membrii unei specii și sunt produsul presiunilor evolutive care modelează comportamentul în timp. Cu alte cuvinte, impulsurile sunt motivații; instinctele sunt comportamente.

În cea mai mare parte, Martorell spune că oamenii nu au instincte în același mod în care au majoritatea animalelor. Asta pentru că majoritatea instinctelor sunt rigide, neschimbate și provocate de un simplu stimul, iar oamenii sunt flexibili și adaptabili.

„Instinctul matern” redenumit în „instinct de îngrijire”

În ceea ce privește maternitatea, Martorell spune că procesele care ne modelează comportamentele sunt vechi și profunde. Ar fi dificil să le numim pe majoritatea instinctuale.

În plus, ea explică că multe acțiuni ar putea fi mai bine descrise ca comportamente parentale, mai degrabă decât comportamente maternale, dat fiind că atât tații, cât și mamele sunt pregătiți biologic să se angajeze în relații de atașament cu copiii.

Dintr-o perspectivă evolutivă, Dorfman explică că oamenii sunt conectați pentru procreare. „Corpul feminin suferă multe schimbări hormonale în timpul sarcinii și o astfel de eliberare de hormoni are un impact asupra comportamentului, percepțiilor și emoțiilor”, spune ea. Schimbările din cantitatea de estrogen și eliberarea de oxitocină încurajează legătura, atașamentul și atracția.

Cu toate acestea, subliniază Dorfman, dorința de a deveni mamă nu este întotdeauna înnăscută și multe femei sănătoase nu experimentează „un impuls matern”.

Mai mult, Monk explică că mulți oameni aleg să nu aibă copii, exprimând în același timp instinctul matern în diferite moduri, cum ar fi în rolul unui antrenor de fotbal devotat copiilor de vârstă școlară sau un profesor generos și grijuliu.

De aceea, ea crede că trebuie să ne schimbăm opiniile și să redenumim „instinctul matern” drept „instinct de îngrijire” și, prin urmare, să vedem acest comportament acolo unde este, peste tot în jurul nostru. Nu se limitează doar la mame sau doar la părinți.

Cum să gestionezi așteptările

Ideea că femeile ar trebui să-și dorească copii și să știe instinctiv să aibă grijă de ei creează o presiune. Acestea se resimt atât la nivel social, dar sunt și autoimpuse. De asemenea, reduce capacitatea unui tată sau a altei figuri parentale de a se atașa de copil. Atât tații, cât și mamele sunt la fel de capabili de comportamente parentale.

Aceste tipuri de așteptări stabilite pun presiune asupra oamenilor, despre care Monk spune că poate contribui la depresia postpartum. De exemplu, unele femei și unii bărbați consideră perioada nou-născutului mai puțin plină de satisfacții decât și-au imaginat. Se pot simți însă rușinați de acest sentiment. Aceste emoții pot contribui la autoînvinovățire și depresie.

„Pentru a gestiona acest tip de presiune, este important ca mamele și viitoarele mămici să-și amintească faptul că parenting-ul este un comportament absolut învățat. Cu influențe semnificative din trecut și multe oportunități de antrenament în prezent. Nu există o modalitate de a fi o mamă bună”, spune Monk.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide