Reclamă

Leucemia la copii: care sunt primele semne de alarmă

Leucemia este o formă de cancer care afectează sângele și măduva osoasă și poate să apară la copiii de diferite vârste. Detectarea timpurie pentru leucemia la copii este esențială pentru a primi un tratament eficient, dar și pentru a crește șansele de recuperare a copilului.

Mamă și fiica ei stau pe canapea și citesc dintr-o carte
Leucemia este o boală a sângelui și măduvei osoase care afectează celulele albe din sânge / Shutterstock

Leucemia la copii este cel mai frecvent cancer înregistrat în rândul copiilor și adolescenților. În America, aceasta afectează aproximativ 3.000 de copii în fiecare an. Leucemia reprezintă aproximativ 30 la sută din cancerele apărute la copii. Deși această afecțiune poate apărea la orice vârstă, este cel mai frecvent întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani, îndeosebi la cei caucazieni. 

Ce înseamnă leucemia la copii

Leucemia este o boală a sângelui și măduvei osoase care afectează celulele albe din sânge. Aceste celule sunt responsabile pentru lupta împotriva infecțiilor. Leucemia poate determina producția excesivă de celule albe anormale, ceea ce duce la înlocuirea celulelor sănătoase și afectează funcția normală a sistemului imunitar. Există diferite tipuri de leucemie. Acestea se disting prin durata de evoluție a bolii (acută sau cronică) și prin tipul de globule albe implicate (limfocite sau mielocite).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Care sunt cauzele apariției leucemiei

Majoritatea leucemiilor la copii sunt cauzate de mutații întâmplătoare în genele celulelor albe din sânge. Cu excepția unor cazuri genetice rare, se cunosc puține lucruri despre cauzele acestor boli. Oamenii de știință lucrează din greu pentru a încerca să afle cum se produc aceste mutații.

Sistemul imunitar joacă un rol esențial în protejarea organismului de boli. Un defect al sistemului imunitar poate crește riscul de a face leucemie. Lucruri precum contractarea anumitor viruși sau alte infecții pot scădea imunitatea. Toxinele din mediul înconjurător sau expunerea la substanțe chimice pot, de asemenea, să slăbească sistemul imunitar.

Specialiștii susțin că există și anumite afecțiuni care pot crește riscul unui copil de a dezvolta leucemie. Printre acestea se numără Sindromul Down, Anemia Fanconi, Neurofibromatoza, Sindromul Shwachman-Diamond,  expunerea la raze înainte de naștere, Sindromul Bloom, tulburări ale măduvei osoase, precum și expunerea semnificativă la radiații sau efectuarea în trecut a unor ședințe de chimioterapie.

Care sunt primele semnale de alarmă

Este important să menționăm că aceste semne pot varia de la un copil la altul, iar prezența unuia sau mai multora dintre aceste simptome nu confirmă automat diagnosticul de leucemie. Cu toate acestea, dacă observi oricare dintre aceste semne sau ai îngrijorări cu privire la sănătatea copilului tău, este crucial să consulți un medic pentru o evaluare adecvată.

Copilul este mereu obosit

Unul dintre primele semne ale leucemiei la copii este oboseala inexplicabilă și extrem de pronunțată. Copiii pot deveni brusc și constant obosiți, chiar și după un somn odihnitor.

Reclamă

Face febră destul de des

Leucemia la copii poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce face ca micuțul să fie mai predispus la infecții. Febra frecventă sau recurentă poate fi un indicator.

Are o paloare mai aparte

Leucemia poate duce la anemie, care se manifestă prin paloare, slăbiciune și senzație de amețeală.

Se confruntă cu sângerări frecvente

În mod normal, un copil sănătos nu sângerează întâmplător, fără o cauză vizibilă. Sângerările nazale frecvente, sângerările gingivale sau petele subcutanate roșii  pot fi semne de leucemie la copii, deoarece boala afectează capacitatea de coagulare a sângelui.

Nu are poftă de mâncare și slăbește

Deși nu toți copii sunt mâncăcioși, în cazul acesta, lipsa apetitului și scăderea în greutate vor fi ceva mai vizibile. Așadar, dacă această etapă se întinde pe câteva luni, ar fi bine să fie consultat de un medic.

Se plânge de dureri de oase

Durerea persistentă sau senzația de disconfort în oase și articulații poate fi un alt semn al leucemiei.

Observi că i se umflă ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici măriți în zona gâtului, axilei sau inghinali pot indica o reacție a sistemului imunitar la prezența celulelor leucemice.

Răcește foarte des

Copiii cu leucemie pot avea tendința de a face infecții frecvente sau grave, precum pneumonii sau infecții ale tractului respirator.

Transpiră noaptea

Transpirațiile excesive în timpul nopții, în special cele care duc la schimbarea hainelor, pot fi un semn de leucemie.

Detectarea timpurie a leucemiei este esențială pentru un tratament eficient și pentru îmbunătățirea șanselor de vindecare a copilului.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Parteneri
Cele mai noi
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Gravidă care bea un ceai
06:57
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Un bebeluș care stă în pat și plânge
29 noiembrie, 07:36
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Carton cu mesaj aniversar de 30 de ani pentru ziua Antenei
29 noiembrie, 07:08
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
Capul unui bebeluș care este măsurat cu un centimetru albastru pentru a vedea dacă se confruntă cu hidrocefalia
29 noiembrie, 07:04
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Închide