Reclamă

Leucemia la copii: care sunt primele semne de alarmă

Leucemia este o formă de cancer care afectează sângele și măduva osoasă și poate să apară la copiii de diferite vârste. Detectarea timpurie pentru leucemia la copii este esențială pentru a primi un tratament eficient, dar și pentru a crește șansele de recuperare a copilului.

Mamă și fiica ei stau pe canapea și citesc dintr-o carte
Leucemia este o boală a sângelui și măduvei osoase care afectează celulele albe din sânge / Shutterstock

Leucemia la copii este cel mai frecvent cancer înregistrat în rândul copiilor și adolescenților. În America, aceasta afectează aproximativ 3.000 de copii în fiecare an. Leucemia reprezintă aproximativ 30 la sută din cancerele apărute la copii. Deși această afecțiune poate apărea la orice vârstă, este cel mai frecvent întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani, îndeosebi la cei caucazieni. 

Ce înseamnă leucemia la copii

Leucemia este o boală a sângelui și măduvei osoase care afectează celulele albe din sânge. Aceste celule sunt responsabile pentru lupta împotriva infecțiilor. Leucemia poate determina producția excesivă de celule albe anormale, ceea ce duce la înlocuirea celulelor sănătoase și afectează funcția normală a sistemului imunitar. Există diferite tipuri de leucemie. Acestea se disting prin durata de evoluție a bolii (acută sau cronică) și prin tipul de globule albe implicate (limfocite sau mielocite).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Care sunt cauzele apariției leucemiei

Majoritatea leucemiilor la copii sunt cauzate de mutații întâmplătoare în genele celulelor albe din sânge. Cu excepția unor cazuri genetice rare, se cunosc puține lucruri despre cauzele acestor boli. Oamenii de știință lucrează din greu pentru a încerca să afle cum se produc aceste mutații.

Sistemul imunitar joacă un rol esențial în protejarea organismului de boli. Un defect al sistemului imunitar poate crește riscul de a face leucemie. Lucruri precum contractarea anumitor viruși sau alte infecții pot scădea imunitatea. Toxinele din mediul înconjurător sau expunerea la substanțe chimice pot, de asemenea, să slăbească sistemul imunitar.

Specialiștii susțin că există și anumite afecțiuni care pot crește riscul unui copil de a dezvolta leucemie. Printre acestea se numără Sindromul Down, Anemia Fanconi, Neurofibromatoza, Sindromul Shwachman-Diamond,  expunerea la raze înainte de naștere, Sindromul Bloom, tulburări ale măduvei osoase, precum și expunerea semnificativă la radiații sau efectuarea în trecut a unor ședințe de chimioterapie.

Care sunt primele semnale de alarmă

Este important să menționăm că aceste semne pot varia de la un copil la altul, iar prezența unuia sau mai multora dintre aceste simptome nu confirmă automat diagnosticul de leucemie. Cu toate acestea, dacă observi oricare dintre aceste semne sau ai îngrijorări cu privire la sănătatea copilului tău, este crucial să consulți un medic pentru o evaluare adecvată.

Copilul este mereu obosit

Unul dintre primele semne ale leucemiei la copii este oboseala inexplicabilă și extrem de pronunțată. Copiii pot deveni brusc și constant obosiți, chiar și după un somn odihnitor.

Reclamă

Face febră destul de des

Leucemia la copii poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce face ca micuțul să fie mai predispus la infecții. Febra frecventă sau recurentă poate fi un indicator.

Are o paloare mai aparte

Leucemia poate duce la anemie, care se manifestă prin paloare, slăbiciune și senzație de amețeală.

Se confruntă cu sângerări frecvente

În mod normal, un copil sănătos nu sângerează întâmplător, fără o cauză vizibilă. Sângerările nazale frecvente, sângerările gingivale sau petele subcutanate roșii  pot fi semne de leucemie la copii, deoarece boala afectează capacitatea de coagulare a sângelui.

Nu are poftă de mâncare și slăbește

Deși nu toți copii sunt mâncăcioși, în cazul acesta, lipsa apetitului și scăderea în greutate vor fi ceva mai vizibile. Așadar, dacă această etapă se întinde pe câteva luni, ar fi bine să fie consultat de un medic.

Se plânge de dureri de oase

Durerea persistentă sau senzația de disconfort în oase și articulații poate fi un alt semn al leucemiei.

Observi că i se umflă ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici măriți în zona gâtului, axilei sau inghinali pot indica o reacție a sistemului imunitar la prezența celulelor leucemice.

Răcește foarte des

Copiii cu leucemie pot avea tendința de a face infecții frecvente sau grave, precum pneumonii sau infecții ale tractului respirator.

Transpiră noaptea

Transpirațiile excesive în timpul nopții, în special cele care duc la schimbarea hainelor, pot fi un semn de leucemie.

Detectarea timpurie a leucemiei este esențială pentru un tratament eficient și pentru îmbunătățirea șanselor de vindecare a copilului.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Ca mamă singură nu e tocmai ușor să-ți refaci viață. Trebuie să te împarți între copii, muncă, treburile casei și, cu siguranță, îți spui că nici prin cap nu-ți mai trece să ieși și la întâlniri. Cu toate acestea, viața......
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță blondă care stă la masă și mănâncă mai multe vafe cu legume
08:18
Vafe cu legume pentru copii. Cum să-i pregătești o masă sănătoasă micuțului tău
Vafe cu legume pentru copii. Cum să-i pregătești o masă sănătoasă micuțului tău
Fetiță care stă în fund, în pat, și este învelită cu o pilotă gri, ține mâinile la ochi și are un ursuleț maro în mână
06:04
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
Fetița bea apă din pahar
19 aprilie, 08:38
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
O senă din animația Inside Out 2 care se află pe lista cu cele mai bune filme pentru copii
19 aprilie, 07:01
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Un băiețel care prepară o rețetă de pizza cu blat de tortilla
19 aprilie, 06:43
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
18 aprilie, 07:51
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Închide